Arcasii-Romaniei.ro a luat fiinta din nevoia unor arcasi rataciti de a se trezi din zbuciumul vietii zilelor noastre. Arcasii-Romaniei.ro este locul caruia ii spunem ACASA, locul unde ne vom intoarce mereu, stiind ca cineva ne va primi cu bucurie in ochi si zambet pe buze.

Blestemul arcului care zbarnaie ori cel al sagetii zburand zorit spre tinta sunt blesteme fara leac. Asta chiar daca vremurile s-au copt, si acum putem povesti despre cum se construieste un arc sau o mana de sageti, o tolba, o manusa de arcas ori vreun stilet mai aratos. Ne aducem aminte si de stramosii nostri, cu ale lor straie si obiceiuri arcasesti, ne bucuram si sa primim oaspeti doritori de sfaturi sau de voie buna. Dar stim ca magia arcului e cea care ne-a adunat pe toti la un loc, si e datoria noastra s-o transmitem mai departe.

Hai sa invatam impreuna sa mesterim arcuri si sageti, sa descoperim impreuna secretele ochirii si ale tragerii fara cusur! Hai sa aflam impreuna istoria arcului romanesc si s-o scriem mai departe!
Hai sa fim arcasii Romaniei!

Problemele tehnice, problemele cu inregistrarea sau logare puteti sa le notificati in categoria Ajutor sub rolul de vizitator.

Va multumim pentru intelegere.
Echipa.

Taiere corn de bivol

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Re: Taiere corn de bivol

Mesajde iceman » 18 Mar 2016, 10:21

salutare!
taie bucata cu bucata... scotand bucati din partea interioara pe care nu o folosesti
.... am sa pun cateva poze ... eu am indreptat 2 deja
idea e ca in banzic nu se taie bine te va fura partea de jos din cauza curburilor
am stricat unul din cele mai mari coarne pe care le-am avut asa
trebui taiat manual , ideal cu un fierastrau cu panza foarte stramta.... daca ai o panza de la banzic rupta
faci unul foarte usor
iceman
Membru al forumului
Membru al forumului
 
Mesaje: 269
Membru din: 04 Feb 2013, 19:52
Has thanked: 0 time
Been thanked: 14 times

Re: Taiere corn de bivol

Mesajde domide » 18 Mar 2016, 20:55

Am sa tai manual, cu o rama cu panza diamantata pentru gresie. am facut o proba, nu merge foarte repede, dar este mult mai precis. Am sa mai intreb ce si cum cand voi trece de etapa cu taiatul. Nu stiu cand se va intampla asta. Sunt cam inghesuit cu timpul acum.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]
Avatar utilizator
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
 
Mesaje: 1259
Membru din: 05 Feb 2010, 15:25
Has thanked: 67 times
Been thanked: 146 times
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Mesajde domide » 08 Apr 2016, 18:31

Asa arata un corn, dupa taiere ( manuala :(( ) si finisare primara. Lungime ~50cm, latime 3,5 - 2cm, grosime ~8mm.

 
 
 
 
 
 
 

Urmeaza sa-l indrept. Sa incerc cu el asa gros, sau sa-l mai subtiez?

Am sa caut pe YT o varianta de indreptare. Am inteles ca ar fi doua modalitati: aburire si fierbere. cica prin fierbere se strica.

Ma intreb, oare vechi arcari, cum prelucrau cornul? cum il indreptau?
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]
Avatar utilizator
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
 
Mesaje: 1259
Membru din: 05 Feb 2010, 15:25
Has thanked: 67 times
Been thanked: 146 times
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Mesajde Sharpshooter » 09 Apr 2016, 11:01

Te admir pentru rabdarea de care dai dovada
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
Avatar utilizator
Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
 
Mesaje: 621
Membru din: 09 Oct 2007, 14:54
Localitate: Craiova
Has thanked: 3 times
Been thanked: 39 times
Am un arc: da
Construit de mine: nu
locuiesc in:: Craiova
judet: Dolj
Varsta: 31

Re: Taiere corn de bivol

Mesajde domide » 13 Apr 2016, 22:38

Am indreptat piesa decupata cu ajutorul aburului. Lasata cca 15min a devenit super maleabila, dar a trebuit lucrat foarte repede. In prima faza am avut surpriza sa vad ca partea din varful cornului (mai curbata) nu se indreapta liniar, si nu am fortat, asa ca am preferat sa-l lasa asa la racit:

 

A doua zi am reaburit doar partea curbata si am indreptat inca odata doar acea portiune:

 
 

Posibil sa obtin o fasie lunga de 40cm, lata de 3,5cm si groasa de 8mm.

As incerca sa o tai in jumatate la banzic si sa scot doua bucati de 3mm, oare merita sa ma chinui?
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]
Avatar utilizator
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
 
Mesaje: 1259
Membru din: 05 Feb 2010, 15:25
Has thanked: 67 times
Been thanked: 146 times
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Mesajde domide » 13 Apr 2016, 23:24

M-am uitat acum la prima poza, cu fasia curbata, si imi dau seama ca daca o lasam asa, si o taiam in jumatate, aveam doua brate de arc.

Am vazut in descrierile lui Adam Karpowitz (expert in hornbow) un arc scit original. In sectiune se pare ca era astfel: in mijloc o fasie de corn, lateral st/dr lemn, pe burta corn, pe spate tendon, totul infasurat si strans cu tendon.

Incerc sa fac o speculatie, ca tot au fost discutii pe aceasta tema. Este posibil ca arcarii care foloseau coarne, sa nu se chinuie prea mult cu indreptatul cornului. Au taiat pur si simplu o fasie din corn, au folosit-o in combinatie cu lemnul si materielele cunoscte si la indemana in vremurile acelea, si astfel sa rezulte forma binecunoscuta a arcului scit. Se pare ca toate arcurile descoperite (din acea perioada) erau construite similar, dar nu aveau acelasi profil (unele mai recurbate, altele mai putin, difera si reflexul). Astfel fara prea multe studii si cunostinte sa descopere pur si simplu arcul reflex deflex asa cum il denumim noi astazi. Foarte multe lucruri importante folosite in viata de zi cu zi au fost descoperite din intamplare, de ce sa nu fie asa si cu forma arcului "scit".

am sa fac o simulare (doar imagini), si am sa o postez, sa vedem daca se apropie de realitate.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]
Avatar utilizator
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
 
Mesaje: 1259
Membru din: 05 Feb 2010, 15:25
Has thanked: 67 times
Been thanked: 146 times
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Mesajde domide » 14 Apr 2016, 00:09

Am recitit documentatia lui Adam Karpowicz ( http://www.atarn.org/chinese/Yanghai/Sc ... _ATARN.pdf ) si se pare ca am avut dreptate. Se foloseau coarne de Ibex, coarne care au natural aceasta curbura. Ramanea doar de rezolvat pronblema din zona manerului, si aceasta dupa "laminare" cu ajutorul caldurii.

Am taiat si eu virtual fasia si am suprapus-o peste profilul arcului scit. Diferentele sunt foarte mici....
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]
Avatar utilizator
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
 
Mesaje: 1259
Membru din: 05 Feb 2010, 15:25
Has thanked: 67 times
Been thanked: 146 times
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Anterior

Înapoi la Materiale si tehnica

Cine este conectat

Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 1 vizitator

cron