tehnica asiatica

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului
tehnica asiatica

Post by scorillo » 21 Aug 2007, 09:00

Pentru ca tot suntem la inceput si cum banuiesc ca sunt singurul care o foloseste, m-am gandit ca n-ar strica sa ne impartasim un pic ceea ce stim despre acest sport.

Asadar, pentru a nu fi nici un dubiu, stabilesc de la inceput ca ma voi referi la un arcas dreptaci (adica de ochi drept), care tine arcul in mana stanga sin il incordeaza cu mana dreapta.

Principala deoseire intre tehnica asiatica si cea europeana consta in modul de prindere a corzii.
Tehnica obisnuita, numita si occidentala sau mediraneeana, consta in apucarea corzii cu doua- index si mijlociu sau trei degete-index, mijlociu si inelar. cu ultimele falange, aproape de incheietura dintre ultima si penultima falaga.

In tehnica asiatica coarda se apuca cu degetula mare, mai exact cu ultima falanga a degetului mare, in apropierea ridului pe care il face pielea la incheietra dintre prima si a doua falanga,.
Degetele mijlociu, inelar si mic sunt tinutestrans presate in pumn.

Odata apucata coarda asa, varful degetului mare trebuie sa fie tinut apasat cu presiune cat mai mare pe a doua falanga a degetului mijlociu, in partea laterala a degetului mijlociu.

Degetul aratator se aseaza apoi peste unghia de la degetul mare, dupa gustul fiecaruia spre baza unghiei sau mai spre varf, presiunea fiind exercitata pe unghie cu falanga a doua a degetului aratator.
Arta consta in a incerca sa tii degetul aratator cat mai intins, nu facut covrig.
Totodata, cu a treia falaga a degetului aratator se exercita o usoara presiune pe coada sagetii catre stanga.

La eliberare, forta trebuie concentrata pe degetul mare, in asa incat eliberarea sa fie intai cu degetul aratator, incercand o usoara rasucire din incheietura in sens invers acelor de ceasornic; fara aceasta rasucire este posibil ca varful degetului aratator sa fie agatat de coarda, niimc grav, dar foarte dureros, va garantez.

In ceea ce priveste tehnica mainii stangi, principala deosebire ar fi ca sageata se aseaza pe partea opusa a arcului fata de tehnica obisnuita, fiind tinuta acolo cu presiunea exercitata de degetul aratator al mainii drepte. Presiunea trebe sa fie cu grija controlata, atat cat sa tina sageata,dar fara cea mai mica indoire a sagetii.

Al doilea element important ar fi o usoara miscare a mainii stangi catre stanga in momentul eliberarii corzii, din incheietura sau din umar, depinde mult de scoala, dar la toate este prezenta o miscare spre stanga. Asta face ca spinul sagetii sa fie practic lipsit de importanta, numai sa nu fie sageata prea moale, flexibila, caci se mai poate rupe.

La acelasi pozitie a mainii drepte, fata de tehnica mediteraneeana, in tehnica asiatica vei obtine o intindere cam cu 3-5 cm mai lunga.
Cam atat, sper ca o sa dezvoltam subiectul.









Sa nu uit, pe degetul mare se pune un inel special, din os, jad, metal sau piele.








Bineinteles, in afara de asta mai sunt cateva trucuri

Post Reply