forta arcului

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului
forta arcului

Post by eduardbilanin » 09 Jan 2008, 20:13

Salut tuturor.

As putea adauga,asta fiind o parere particulara eu neavind prea multe cunostinte despre trasul cu arcul,ca puterea unui arc ca si precizia lui depind in foarte mare masura de factorul uman,in speta de tragator,arcul si sageata ,fiind in sinea lor niste obiecte inerte.
Asadar,un arc pe potriva unei persoane care foloseste acest obiect pentru distractie si amuzament,sau strict pentru trasul la tinta(unde este binecunoscut faptul ca nu trebuiesc tarii impresionante,deoarece arcurile de tir folosesc mecanisme optice si clickere care compenseaza si stabilesc corectii ale sagetii in timpul zborului),trebuieste sa fie cit mai lesne de folosit,deci cit mai usor de incordat tocmai pentru a fi utilizat de catre persoana respectiva in scopurile mai sus mentionate.
In schimb,daca arcul este folosit la vinatoare(nu este cazul nostru,caci legislatia interzice),sau in practicile de tir traditional(stilul englezesc de warbow-longbow),atunci arcul trebuie sa fie cit mai tare,deoarece sagetile care se folosesc in ambele cazuri sunt mai grele decit in cazul unor indeletniciri pur sportive,iar sageata trebuie sa fie propulsata de ceva ,iar o parte din acel ceva este tocmai taria arcului.
Privind situatia din alt punct de vedere,mai putem spune si ca un arc tare(sa zicem peste 80#)poate fi manipulat cu aceeasi usurinta cu care o persoana il fololoseste pe cel de 50#,sa zicem ,de catre o alta persoana mai inzestrata fizic si la care raportul intre forta sa si taria arcului este unul echitabil
Cred ca este o idee preconceputa ,ca folosirea unui arc tare ar reduce semnificativ acuratetea loviturii.Putem exemplifica aceasta afirmatie enumerind doar 2 nume celebre in practica de-a lungul timpului a tirului cu arcul(in cazul nostru traditional caci in sfera aceasta vad ca ne regasim cu totii,pe acest forum),HOWARD HILL,un clasic si incontestabil cel mai bun arcas al tuturor timpurilor(contemporane bineinteles),si BYRON FERGUSSON,care inca delecteaza publicul cu impresionantele sale abilitati.
Despre primul, care a murit in 1977,in afara faptului ca era un tragator EXCEPTIONAL ,folosea si arcuri grele(fiind si un vinator cu arcul si sageata impatimit,fiind printre putinii oameni din istorie,bineinteles din cea cunoscuta,nu din preistorie :D ,care a vinat un elefant in acest fel),el fiind detinatorul recordului mondial absolut al tragerii cu un arc de 177#,record care a fost doborit abia acum 2 ani de catre englezul Mark Stretton,si care se afla in celebra THE GUINESS BOOK OF RECORDS cu fantastica incercare reusita de 212#.
Despre cel de-al doilea in afara faptului ca abilitatile sale sunt la fel de neobisnuite ca ale lui HH(de exemplu pe You Tube il puteti vedea nimerind o aspirina de la 15 pasi aruncata in aer de catre asistenta sa),este binecunoscut faptul ca este adeptul arcurilor tari,el insusi fiind de asemenea un celebru vinator.
Exemplele pot continua,dar ne oprim aici ca sa nu va plictisiti :D .
Eu,de exemplu,incerc sa-mi dezvolt abilitatile in sensul folosirii unui arc greu,deoarece sunt adeptul transpiratiei abundente :lol: ,si-mi place ca atunci cind imi termin orele de tras cu arcul sa simt efortul depus ,intr-un sens benefic bineinteles.Ultimul arc pe care l-am avut a cintarit 105# la 32"si sper ca progresul meu sa nu se termine aici
Bineinteles ca nu este aproape de nici un folos nici macar greutatea asta in practica tirului cu arcul de la noi din tara,dar trebuiesc sa fie si nebuni care sa le placa,iar eu ma numar printre ei :D
In sensul in care mai exista si alti amatori care doresc sa practice cu arcuri mai tari(si am observat ca este deja TRIBUNMARCUS amator),cu cea mai mare placere putem discuta pe tema aste ,si chiar putem schimba idei care sa duca la marirea fortei musculare necesare folosirii acestor tarii
Invit si pe alti forumisti sa ni se alature conversatiei ,deoarce lumea arcurilor tari este una obscura si ar trebui sa facem putina lumina in acest sens,pentru ca arcurile TARI au scris istoria pina in momentul in care armele de foc le-au luat locul.


http://www.youtube.com/watch?v=xDfbHMyo-NA


http://www.youtube.com/watch?v=ejiv2E6f1sA


In primul filmulet il puteti vedea pe celebrul HOWARD HILL intr-o filmare veche,prin 193si ceva...
In al doilea filmulet il puteti vedea pe BYRON FERGUSSON,actuala vedeta incontestabila a tirului traditional.

RESPECT...............

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 09 Jan 2008, 21:41

Salut,


Departe de mine afirmatia,ca ai fi incercat sa spui asa ceva.
Dar in sustinerea celor afirmate de mine,daca observi,pe pagina,sus opinia lui HOWARD HILL este in legatura cu taria unui arc cu care ar trebui doborita o caprioara,un cerb, sau un elan,in nici un caz nu este vorba despre taria unui arc care trebuie sa doboare un elefant,un rinocer sau un bivol african(asa numitele BIG GAME).Ca sa nu mai vorbim de penetrarea unei armuri medievale(nu ca ne-ar mai fi de folos astazi :D )

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 09 Jan 2008, 21:57

Incerc sa postez acum,de pe siteul adeptilor celebrului HOWARD HILL, o metoda de antrenament specifica kinogramei tragerii cu arcul.Nu mai este nevoie sa spun ca acest mic training este demonstrat de unul dintre fanii marelui arcas.

http://www.howardhillshooters.com/weigh ... ining.html

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 10 Jan 2008, 00:06

Din punct de vedere istoric, e cert ca arcurile tari au reprezentat regula, asa ca probabil pe atunci nu se punea problema la modul "cat este suficient ca sa vanezi sau ca sa dobori dusmanul" ci fiecare incerca sa traga cu cel mai greu arc posibil.
Sigur ca acum nu mai mergem cu ele la razboi, asa ca problema se pune in mod radical diferit.
Cat este suficient?
Cat este prea mult?
EU cred ca fiecare trebuie sa isi raspunda sigur la intrebarea asta. Mie sigur imi place ca sageata sa zboare repede, chiar daca se face bucati in tinta. Asa ca imi plac arcurile tari, sau relativ tari adica 84 de livre.
Asta pentru ca timpul si conditiile in care practic sportul asta nu imi permit sa ma antrenez mai mult, altminteri as trage cu 100, poate chiar mai mult.
Probabil ca altii simt arcul la 50 cum il simt eu la 84. Atunci le recomand sa traga cu 50, iar daca au timp si conditii, sa incerce mai mult, muschii nostri sunt lenesi si nu-i chiar asa greu sa-i scoti din amorteala. Un tip Adam Karpowitz de pilda trage cu 100 de livre si e un tip cat se poate de comun ca si dezvoltare fizica. A inceput cu 50 si i se parea ucigator de greu, dar dupa in sase luni a ajuns la 80. Dupa doi ani trage la tinta cu 100. probabil ca poate trage si cu arcuri mai tari.
Dar a ajuns aici pentru ca a vrut asta si pentru ca a avut conditii sa se antreneze.
Daca vrei sa tragi cu 100, in mod sigur trebuie sa te antrenezi pentru asta, si inca serios, dar este accesibil pentru cei mai multi oameni.
Daca nu ai chef, timp, conditii etc., probabil ca 50 de livre sunt suficiente ca sa omori toate mamiferele de pe la noi, mai mult decat suficient ca sa tragi la tinta, dar depinde de arcas daca este si satisfacator.

Pentru mine si probabil ca pentru multi altii nu este. Ce se va intampla daca imi voi rupe un umar? Probabil ca voi trage si cu mai putin de 50 daca atat voi putea, dar cu mai putine zambete pe figura.

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

forta arcului

Post by eduardbilanin » 10 Jan 2008, 10:22

Eu cred cu tarie ,ca orice iubitor al arcurilor si al practicii ce impune aceasta disciplina,ar putea trage cu tarii ,sa zicem de macar 80#.
Dar pentru a face acest lucru,si aici ma adresez in special celor ce vor sa incerce cu adevarat tarii mai mari,trebuie sa renunte macar pentru o perioada de timp la pretentia unei acurateti la trasul in tinta.De ce?Deoarece trebuie sa dam timp musculaturii care lucreaza in acest specific sa se dezvolte.Sa nu uitam ca arcasilor medievali le lua cam 7-8 ani,sau mai mult chiar sa ajunga la asemenea performante.
Eu personal cred ca mai presus de dezvoltarea acestei musculaturi(care de fapt nu se va vedea niciodata,sa nu credeti ca trebuie sa aratati ca SCHWARTZENEGER in Conan Barbarul,ca sa folositi un arc tare)secretul sta in intarirea tendoanelor.As merge si mai departe si as spune ca oasele sunt cele carora trebuie sa le dam timp sa se intareasca,prin depunerea de material osos in zonele de soc.
Deasemeni,90% din principiul antrenamentului in vederea obtinerii fortei necesare practicarii cu un arc tare este CHIAR ANTRENAMENTUL CU ARCUL,cu conditia sa ne fortam un pic limitele de confort ale tragerii si sa avansam ,la arcuri din ce in ce mai tari.
Eu mi-am propus(si asta deoarece virsta relativ inaintata de 43 de ani,nu-mi mai permite pretentia unui tir atit de precis,caci, ca sa fac asta trebuia sa ma trezesc mai devreme pe la 7-8 ani,ca sa pot deveni vreun mare performer),sa incerc sa vad care ar putea fi limitele mele(de exemplu)in ceea ce priveste taria maxima cu care pot trage cu un arc,ca sa nimeresc totusi ceva aflat la 30 de metrii sa zicem,si care sa nu fie totusi de dimensiunile unei aspirine.
Cit despre facutul bicepsului cu 120 de kile,mai acum 10 ani faceam asta ,si chiar in mai multe privinte fiind un fost sportiv de atletica grea,dar acest lucru este NESEMNIFICATIV,in practicile arcariei.Sa nu uitam totusi ca HOWARD HILL sau Byron Fergusson,au fost si sunt oameni normali ca 99 % dintre noi in privinta dezvoltarii musculare,DAR cu zeci de ani de practica in tirul cu arcul,si nu numai.
Singurul practicant mai rasarit in aceasta privinta este Mark Stretton,actualul detinator al recordului de 212#,pa care il puteti vedea acum tragind cu un arc de 187#

http://www.youtube.com/watch?v=m746lj90 ... re=related



Nici el insa nu impresioneaza prea mult in privinta masei musculare,dar practica acest sport de la virsta de 6 ani.

Asa ca,nu va lasati prinsi in falsa idee ca daca aveti muschi de culturist puteti trage cu arcuri tari,caci doar practica asidua cu arcul in mina poate duce la aceste performante,care, REPET,nu sunt in particular foarte importante decit daca in afara de tir cu arcul la tinta,va place sa simtiti ca pe linga acest lucru ati mai depus si ceva lucru mecanic in plus care sa va stimuleze organismul si sa va faca sa dormiti mai bine,mai obositi fiind deci,seara
:D

Asteptam ca si alti forumisti sa posteze aici caci discutia poate deveni una interesanta chiar,scotind la iveala,de ce nu,calitati inca nebanuite.

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 10 Jan 2008, 15:00

Dragi prieteni,


Deoarece vorbele in zadar nu-si au nici un rost,si deoarece i-am promis lui Tribunmarcus,ca am sa incerc sa fac putina lumina in acest obscur colt al arcurilor tari,sa incercam sa dam jos valul ce acopera Mitul lui Odysseu,si deasemeni sa incercam sa ne explicam supernaturalitatea acestei stari de fapt.
Ar fi impropriu sa credem ca in vechime toti oamenii(desi se bazau foarte mult pe aceasta arma)foloseau arcuri peste 100#.Fiecare grup,sau trib trebuiau cu siguranta sa aiba cite un membru care sa fie capabil de aceste performante ,probabil.DAR........ei nu cunosteau notiuni de educatie fizica,si nu aveau timp sa puna in practica un antrenamant continuu de dezvoltare ce ar fi dus indubitabil la largirea numarului(si asa considerabil) de indivizi capabili sa foloseasca aceste tarii.
Intorcindu-ne la oile noastre ,si incercind sa nu mai batem cimpii luind-o de la Adam incoace(desi ar fi interesanta o incursiune in acest sens),sa incercam ,asa cum am spus-o mai sus,sa vedem cum putem fi mai puternici,dezvoltindu-ne calitatile fizice in acest sens.Dupa cum pot observa pe forum,toata lumea este de gen masculin :D ,(desi ar fi mai interesant daca n-i s-ar alatura si sexul asa zis'' slab'',aducind poate o nota de romantism acestei activitati),si deci prin natura cromozomilor care ne-au fost destinati,una dintre trasaturile noastre este Forta.Acuma....eu nu spun ca aceasta ne-ar mai trebui in mod neaparat(avind in vedere societatea care ne modeleaza),dar ar fi frumos sa stim ca nu s-a pierdut cu totul,prinsi fiind zi de zi in activitati care mai de care mai ''birotice'',ca sa ma exprim mai colorat.
Sa incep deci cu mine,desi nu cred ca eu sunt inceputul :D ,in ceea ce priveste folosirea de arcuri tari pe acest forum si nu numai.Scorillo este cu mult inaintea mea in ceea ce priveste folosirea de tarii asa zise neobisnuite.
Pot spune ca mi-am inceput activitatea cu un arc de 43#.Ati fi mirati sa aflati ca nu m-i s-a parut deloc usor.Secretul acestei greutati resimtite la incordare nu era atit taria arcului ci inconfortabilitatea operatiunii de armare si tragere.Pina la urma m-am obisnuit cu el.
A urmat un recurve de 60#,care m-i s-a parut deasemeni destul de incomod de armat si tras(iar Scorillo poate confirma asta deoarece i-am facut unele confesii legate de acest aspect).Toate sagetile se duceau in sus tocmai din cauza ca ancorajul ma omora literalmente.Pina la urma dupa citeva sute de sageti trase,musculatura si-a spus cuvintul(in sensul ca muschii implicati strict in aceasta activitate au inteles cum sta treaba)si sagetile au inceput sa se duca spre inainte,si pe undeva prin tinta.
Impulsionat fiind de faptul ca cineva mai folosea asemenea tarii de peste 80#,am decis sa-mi cumpar un arc care sa indeplineasca aceste cerinte,asa ca am comandat un arc asa zis traditional de 80#.Cind a sosit arcul am avut curiozitatea sa-l cintaresc inainte agatind de el greutati standard.Trecind peste toata istoria asta am observat ca era supradimensionat si ca cintarea 105# la 32" adica acolo unde specificatiile privind maximum de intindere ale arcului se terminau(si oricum miinile mele nu ar fi fost mai lungi de atit).Asa ca fara sa vreau a trebuit sa trag cu el si de el.
Ironia este ......ca desi eram sigur ca o sa ma dea pe spate,din cauza practicii de mai inainte si trebuie sa racunosc ca si a unor antrenamente specifice la sala de forta ,in 2 saptamini m-i s-a parut o jucarie.
Ajungind cu polologhia in acest punct imi permit sa fac citeva observatii asupra metodicii de antrenament.As dori totusi sa fie inteles din capul locului ca ceea ce voi spune in continuare nu este o invatatura personala,caci si eu la rindul meu am incercat sa inteleg acest fenomen de la altii,atit de pe forumuri cit si din scrierile de specialitate ale unor oameni consacrati.Sunt totusi citeva lucruri(minore)care le-am inclus in acest antrenament.Sa incepem..........:

Cel mai important obiect in acest tip de antrenament este chiar arcul si am sa incep cu el.Pentru cei care au arcuri traditionale construite exclusiv din lemn,nu numai individul are nevoie de incalzire ci chiar arcul insusi.Pina a ajunge la un full-draw,arcul trebuie incordat progresiv,din aproape in aproape.Trecind peste acest aspect,la cei cu arcuri laminate cu fibra de sticla ,asta nu conteaza,dar chiar si ei trebuie sa incordeze progresiv arcul pentru a permite muschilor implicati un tragere sa se incalzeasca.Se executa serii de cite 10 trageri la full-draw,cu sageata pe coarda,fara a lansa sageata.Fiecare repetare din fiecare serie trebuie sa aiba un moment de oprire la full -draw,de1-2 secunde(mai multe nu cred ca sunt necesare deoarece tipul de tir care-l practicam cu totii este instinctiv,si deci nu este nevoie sa corelam ochiul cu diferite instrumente de ochire in timpul tragerii),cu revenire in pozitia initiala de armare.FOARTE important,pentru cei ale caror arcuri o permit este ca full-draw-ul sa fie executat la ureche,deoarece de la coltul gurii (unde majoritatea armeaza)si pina acolo exista niste fascicule de muschi care nu sunt solocitati la intreaga lor capacitate si astfel ii fortam sa-si aduca contributia la tragere.Veti observa ca atunci cind veti arma la coltul gurii v-i se va parea mai usor ca de obicei dupa un astfel de antrenament.Simtind asta inseamna ca sunteti pe drumul cel bun.Recomand intre 5-10 serii de astfel de trageri'' la rece''(zilnic).Deasemeni aceste trageri la rece va vor obliga sa tineti sageata pe crosa si astfel sa controlati o eventuala tragere grea care este bine stiut ca amplifica fenomenul necontrolarii sagetii ,in ceea ce priveste contactul ei permanent cu crosa in timpul tragerii de coarda,si armarii.
O a doua recomandare este sa "stati in tragere" cum spun englezii,asta insemnind sa va aplecati un pic in fata ca int-o semifandare astfel permitind corzii sa treaca peste piept(in cazul in care armati la ureche,si care este de preferat pentru imbunatatirea musculaturii asa cum am aratat mai sus).
O a treia si ultima recomandare in acest exercitiu este sa trageti cu tot corpul,in special cu muschii dorsali.Nu va bazati pe bicepsi si umeri caci muschiul dorsal este unul dintre cei mai puternici din corp(efectuati miscarea ca si cum ati trage la joagar,dar bineinteles cu cotul pozitionat in vederea executarii tragerii si nicidecum a taierii vreunui bustean
:D
Acestea fiind spuse nu-mi ramine decit sa ma retrag caci mi-au cam obosit ochii in fata calculatorului,nu inainte de a promite celor interesati ca nu este ultimul training teoretic.Voi reveni si cu exercitii specifice de forta pentru atingerea acestui scop.

Va multumesc si sa ma scuzati daca v-am plictisit cu balivernele mele.

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 10 Jan 2008, 16:00

Ar fi impropriu sa credem ca in vechime toti oamenii(desi se bazau foarte mult pe aceasta arma)foloseau arcuri peste 100#.Fiecare grup,sau trib trebuiau cu siguranta sa aiba cite un membru care sa fie capabil de aceste performante ,probabil.DAR........ei nu cunosteau notiuni de educatie fizica,si nu aveau timp sa puna in practica un antrenamant continuu de dezvoltare ce ar fi dus indubitabil la largirea numarului(si asa considerabil) de indivizi capabili sa foloseasca aceste tarii.
Aici nu sunt de acord. Spiritul de observatie al oamenilor din trecut, necorupti de lumina electrica, televizor, calculator sau alte modernitati era mult mai dezvoltat decat cel al oamenilor moderni.
Iar cand vine vorba de un domeniu atat de important cum este arcaseria, cred cu toata convingerea ca intrecut oamenii erau mult mai priceputi decat suntem noi, cu toate antrenamentele noastre stiintifice.
Spiritul de observatie... pai fara el, nu ar fi fost posibil sa construiasca acele superbe arcuri compozite, mai performante decat tot ce se face azi (deh, material numai de la mama natura).

Cat despre tarie, iarasi nu sunt de acord . Eu cred ca arcurile de 100 erau odinioara considerate arcuri medii, arcurile tari fiind pe la 120-140 de livre.
Hai sa comparam carnea de pe un pui de crescatorie cu carenea de pe un pui de curte. Alte densitate, alte tendoane, alte oase, si puiul de curte nu-l putem considera ca fiind animal salbatic.
Iar noi nu suntem altceva decat pui de crescatorie fata de barbatii adevarati din trecut, adevarate animale salbatice.

Hai sa ne aventuram un pic in imaginar si sa recompunem istoria cu arcul lui Ulise.
Presupun ca pe atunci un arcas comun tragea cu 120-140. Probabil ca un arcas de top reusea sa traga cu 140- 160, cam aici fiind limitele fiziologice ale lor si ale noastre.
Daca Ulise a fost un tip de genul lui Streton si avea un arc de, sa zicem 200 de livre, cu ceva peste taria limita a celor mai multi, atunci un astfel de arc ar fi simtit de ceilalti tare ca un zid, imposibil de clintit, mai ales in conditiile in care oamenii in mod curent isi foloseau muschii la limita. Depasirea acestei limite cu putin numai face diferenta inrte posibil si imposibil.
Eu cred ca Ulise chiar avea un arc deosebit, un arc extrem de puternic pe care numai el il putea incorda. dar acest arc nu era destinat cu siguranta pentru razboi sau pentru vanatoare, ci numai pentru incordat sau pentru demonstratii, caci si l-ar fi luat cu el in razboi, nu?
Asa ca poate exista un sambure de adevar in poveste, mai mult decat un simplu mit.

Chiar Edi, cu putin noroc va avea in curand un super arc foarte tare, probabil cam 140, pe care il va incorda si va trage cu el curent.
CUm il vom simti noi ceilallti? Probabil imposibil de incordat, sau cel putin la inceput, poate dupa un timp vom negocia cu el, dar cam atat, este un prag pe care eu nu il pot trece cu siguranta, chiar in conditiile in care as face antrenament serios, iar Edi peste pragul ala al meu va putea sa traga si chiar relativ confortabil (cine a tras cu un arc de 100 stie ca la taria asta, chiar daca stapanasti arcul si il poti tine incordat chiar si 30 de secunde, senzatia de confort nu mai poate exista, energia inmagazinata in arc este infricosatoare), asa ca vom trai chiar aici povestea din trecut, fata de noi ceilalti Edi este ca si Ulise. Daca nu Edi, atunci Streton.

Sau pretinde cineva ca poate sa-i incordeze arcul?

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 10 Jan 2008, 16:10

Salut....ma alatur si eu discutiei un pic....pana la urma asa e...totul tine de antrenament si de cum te inveti..eu de ex... am tras de la inceput cu un arc de 30 kg...si ma asteptam sa fie mult mai greu de tras cu el...dar incet incet ajunsesem de puteam sa trag 0 ora incontinuu la tinta pana sa obosesc mai serios asa..pe urma am inceput sa mesteresc la arcuri din bustean si aici pana am invatat ce si cum am facut mai toate arcurile sub 20kg, si bine-inteles ca am fost nevoit sa le testez si m-am dezobisnuit sa mai trag cu cel de 30kg...acuma ultimul arc (recurve-ul) are 24 kg si vreau sa spun ca imi simt umarul cand il intind...concluzia este ca daca te antrenezi mult timp cu arcuri tari, poti trage cu arcuri tari foarte bine si avand si precizie...totul e cum te inveti...se pune doar problema daca merita tot acest efort.Iar la vanatoare din ce am mai citit si eu pe forumuri majoritatea folosesc arcuri cam de 25kg...cu care se pot dobora animale destul de mari de genul ( porci mistreti, carpioare, chiar si ursi), cu niste varfuri de sageti corespunzatoare...eu personal nu-mi doresc sa ajung sa trag cu arcuri mai grele de 30 kg...sau cel putin pentru moment...poate daca o sa ma lase Eugen sa intind putin arcul lui si o sa ma fac de ras ca nu o sa pot sa-l intind, atunci ma mai gandesc.. :lol: ....Cel mai important mi se pare ca din ce in ce mai multi sunt interesati de acest forum, si ca discutam din ce in ce mai des despre diferite probleme legate de acest sport, si mai mult decat atat , ma bucur sa vad ca apar noi membri care sunt interesati si cum isi pot construi singuri un arc, etc....super ce mai...numai bine la toti..pa pa

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 10 Jan 2008, 16:14

Eu,in nici un caz..........dar Stretton,ehhhhhh,da, el este cu siguranta continuatorul Mitului lui Odysseu.
Cit despre acuratetea celor spuse de mine mai sus,in ceea ce priveste trecutul preistoric al arcurilor si nu numai.........cine sunt eu ca sa stiu cu siguranta lucrurile astea?Am presupus doar si am facut-o special ca sa nu pun o bariera care ar putea parea de netrecut intre noi,ca oameni moderni pe de-o parte,si inaintasii nostri,care cu siguranta ca aveau ceva in plus fata de noi,in ceea ce priveste abilitatile fizice(si nu numai).
Dar pastrind o nuanta de umor in discutia noastra de pe forum,ma bucur totusi ca nu am trait atunci,caci as fi fost deja mort la virsta mea :D ,si nu as mai fi putut face nimic in domeniul arcariei.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 11 Jan 2008, 17:43

Arata binisor arcurile alea Florin..tu le-ai facut :shock: ???.... :lol: (glumesc)...arata foarte fain...acuma sincer...au si arcurile astea farmecul lor cu siguranta...am sa incerc sa gasesc un arc pe care l-am vazut pe forum-ul Primitive Archery...a fost facut special pentru a testa mitul conform caruia, cu un arc englezesc de razboi, se putea gauri o usa din stejar cu o sageata trasa din el.Faza e ca tipul asta a facut asa un arc..nu imi mai amintesc de cate kg eraoricum pe la 80 sau poate si mai mult..si a facut diferite teste ....si a reusit sa gaureasca blatul unei mese din stejar..avea vreo 5 cm grosime...a mai gaurit o roaba prin curte pe la el pe acolo, si cel mai tare mi s-a parut faptul ca a reusit sa gaureasca o lopata de aia faina din metal...tabla de aia gorasa..a intrat varful si a iesti si pe partea cealalta.Daca il gasesc am sa va pun link-ul...cred ca ai ceva satisfactie cand tragi cu un arc de ala nu credeti??? :wink:....he hee...am gasit link-ul...arcul pe care l-a facut este un holmegaard....iata link-ul..
http://www.primitivearcher.com/smf/inde ... ,47.0.html

Post Reply