Taiere corn de bivol

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts: 269
Joined: 04 Feb 2013, 19:52

Re: Taiere corn de bivol

Post by iceman » 18 Mar 2016, 10:21

salutare!
taie bucata cu bucata... scotand bucati din partea interioara pe care nu o folosesti
.... am sa pun cateva poze ... eu am indreptat 2 deja
idea e ca in banzic nu se taie bine te va fura partea de jos din cauza curburilor
am stricat unul din cele mai mari coarne pe care le-am avut asa
trebui taiat manual , ideal cu un fierastrau cu panza foarte stramta.... daca ai o panza de la banzic rupta
faci unul foarte usor

User avatar
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 1287
Joined: 05 Feb 2010, 15:25
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Post by domide » 18 Mar 2016, 20:55

Am sa tai manual, cu o rama cu panza diamantata pentru gresie. am facut o proba, nu merge foarte repede, dar este mult mai precis. Am sa mai intreb ce si cum cand voi trece de etapa cu taiatul. Nu stiu cand se va intampla asta. Sunt cam inghesuit cu timpul acum.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

User avatar
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 1287
Joined: 05 Feb 2010, 15:25
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Post by domide » 08 Apr 2016, 18:31

Asa arata un corn, dupa taiere ( manuala :(( ) si finisare primara. Lungime ~50cm, latime 3,5 - 2cm, grosime ~8mm.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Urmeaza sa-l indrept. Sa incerc cu el asa gros, sau sa-l mai subtiez?

Am sa caut pe YT o varianta de indreptare. Am inteles ca ar fi doua modalitati: aburire si fierbere. cica prin fierbere se strica.

Ma intreb, oare vechi arcari, cum prelucrau cornul? cum il indreptau?
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

User avatar
Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts: 622
Joined: 09 Oct 2007, 14:54
Am un arc: da
Construit de mine: nu
locuiesc in:: Craiova
judet: Dolj
Varsta: 31
Location: Craiova
Contact:

Re: Taiere corn de bivol

Post by Sharpshooter » 09 Apr 2016, 11:01

Te admir pentru rabdarea de care dai dovada
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts

User avatar
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 1287
Joined: 05 Feb 2010, 15:25
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Post by domide » 13 Apr 2016, 22:38

Am indreptat piesa decupata cu ajutorul aburului. Lasata cca 15min a devenit super maleabila, dar a trebuit lucrat foarte repede. In prima faza am avut surpriza sa vad ca partea din varful cornului (mai curbata) nu se indreapta liniar, si nu am fortat, asa ca am preferat sa-l lasa asa la racit:

Image

A doua zi am reaburit doar partea curbata si am indreptat inca odata doar acea portiune:

Image
Image

Posibil sa obtin o fasie lunga de 40cm, lata de 3,5cm si groasa de 8mm.

As incerca sa o tai in jumatate la banzic si sa scot doua bucati de 3mm, oare merita sa ma chinui?
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

User avatar
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 1287
Joined: 05 Feb 2010, 15:25
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Post by domide » 13 Apr 2016, 23:24

M-am uitat acum la prima poza, cu fasia curbata, si imi dau seama ca daca o lasam asa, si o taiam in jumatate, aveam doua brate de arc.

Am vazut in descrierile lui Adam Karpowitz (expert in hornbow) un arc scit original. In sectiune se pare ca era astfel: in mijloc o fasie de corn, lateral st/dr lemn, pe burta corn, pe spate tendon, totul infasurat si strans cu tendon.

Incerc sa fac o speculatie, ca tot au fost discutii pe aceasta tema. Este posibil ca arcarii care foloseau coarne, sa nu se chinuie prea mult cu indreptatul cornului. Au taiat pur si simplu o fasie din corn, au folosit-o in combinatie cu lemnul si materielele cunoscte si la indemana in vremurile acelea, si astfel sa rezulte forma binecunoscuta a arcului scit. Se pare ca toate arcurile descoperite (din acea perioada) erau construite similar, dar nu aveau acelasi profil (unele mai recurbate, altele mai putin, difera si reflexul). Astfel fara prea multe studii si cunostinte sa descopere pur si simplu arcul reflex deflex asa cum il denumim noi astazi. Foarte multe lucruri importante folosite in viata de zi cu zi au fost descoperite din intamplare, de ce sa nu fie asa si cu forma arcului "scit".

am sa fac o simulare (doar imagini), si am sa o postez, sa vedem daca se apropie de realitate.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

User avatar
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 1287
Joined: 05 Feb 2010, 15:25
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Deva H
judet: Hunedoara
Varsta: 40

Re: Taiere corn de bivol

Post by domide » 14 Apr 2016, 00:09

Am recitit documentatia lui Adam Karpowicz ( http://www.atarn.org/chinese/Yanghai/Sc ... _ATARN.pdf ) si se pare ca am avut dreptate. Se foloseau coarne de Ibex, coarne care au natural aceasta curbura. Ramanea doar de rezolvat pronblema din zona manerului, si aceasta dupa "laminare" cu ajutorul caldurii.

Am taiat si eu virtual fasia si am suprapus-o peste profilul arcului scit. Diferentele sunt foarte mici....
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

Post Reply