tehnica asiatica

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului
tehnica asiatica

Post by scorillo » 22 May 2007, 13:28

Pentru ca tot suntem la inceput si cum banuiesc ca sunt singurul care o foloseste, m-am gandit ca n-ar strica sa ne impartasim un pic ceea ce stim despre acest sport.

Asadar, pentru a nu fi nici un dubiu, stabilesc de la inceput ca ma voi referi la un arcas dreptaci (adica de ochi drept), care tine arcul in mana stanga sin il incordeaza cu mana dreapta.

Principala deoseire intre tehnica asiatica si cea europeana consta in modul de prindere a corzii.
Tehnica obisnuita, numita si occidentala sau mediraneeana, consta in apucarea corzii cu doua- index si mijlociu sau trei degete-index, mijlociu si inelar. cu ultimele falange, aproape de incheietura dintre ultima si penultima falaga.

In tehnica asiatica coarda se apuca cu degetula mare, mai exact cu ultima falanga a degetului mare, in apropierea ridului pe care il face pielea la incheietra dintre prima si a doua falanga,.
Degetele mijlociu, inelar si mic sunt tinutestrans presate in pumn.

Odata apucata coarda asa, varful degetului mare trebuie sa fie tinut apasat cu presiune cat mai mare pe a doua falanga a degetului mijlociu, in partea laterala a degetului mijlociu.

Degetul aratator se aseaza apoi peste unghia de la degetul mare, dupa gustul fiecaruia spre baza unghiei sau mai spre varf, presiunea fiind exercitata pe unghie cu falanga a doua a degetului aratator.
Arta consta in a incerca sa tii degetul aratator cat mai intins, nu facut covrig.
Totodata, cu a treia falaga a degetului aratator se exercita o usoara presiune pe coada sagetii catre stanga.

La eliberare, forta trebuie concentrata pe degetul mare, in asa incat eliberarea sa fie intai cu degetul aratator, incercand o usoara rasucire din incheietura in sens invers acelor de ceasornic; fara aceasta rasucire este posibil ca varful degetului aratator sa fie agatat de coarda, niimc grav, dar foarte dureros, va garantez.

In ceea ce priveste tehnica mainii stangi, principala deosebire ar fi ca sageata se aseaza pe partea opusa a arcului fata de tehnica obisnuita, fiind tinuta acolo cu presiunea exercitata de degetul aratator al mainii drepte. Presiunea trebe sa fie cu grija controlata, atat cat sa tina sageata,dar fara cea mai mica indoire a sagetii.

Al doilea element important ar fi o usoara miscare a mainii stangi catre stanga in momentul eliberarii corzii, din incheietura sau din umar, depinde mult de scoala, dar la toate este prezenta o miscare spre stanga. Asta face ca spinul sagetii sa fie practic lipsit de importanta, numai sa nu fie sageata prea moale, flexibila, caci se mai poate rupe.

La acelasi pozitie a mainii drepte, fata de tehnica mediteraneeana, in tehnica asiatica vei obtine o intindere cam cu 3-5 cm mai lunga.
Cam atat, sper ca o sa dezvoltam subiectul.









Sa nu uit, pe degetul mare se pune un inel special, din os, jad, metal sau piele. :lol:








Bineinteles, in afara de asta mai sunt cateva trucuri

User avatar
edwaits
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:152
Joined:12 Sep 2007, 18:39
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Timisoara
judet:Timis
Varsta:35
Location:Timisoara

Post by edwaits » 22 May 2007, 20:44

suna complicat...........dar cu rabdare sigur se poate invata
am gasit si eu pe net cateva chestii legate de tehnica asta [au si desene]dar ce ma intereseaza cel mai mult e inelul........pozele cele-am vazut nu-s relevante
asa ca astept ceva detalii despre realizarea lui [daca se poate cel mai usor de realizat cu mijloace home]

PS: Eugen multumesc ptr mesaj
kazuki tomokawa

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

inele

Post by scorillo » 23 May 2007, 14:14

Am facut ieri un raspuns, i-am dat preview si apoi am uitat sa-l postez... :evil:


Asa ca o sa reiau, dar cu ceva mai putin entuziasm.

De-a lungul timpului au fost folosite feruite inele, cilindrice, conice, in forma de picatura, in forma de copita, etc.

Eu fiind adept al scolii coreene, folosesc ceea ce folosesc coreenii. Tehnica mainii stangi difera mult de la scoala la scoala, dar tehnica mainii drepte este identica. Singura exceptie este kyudo, care este un stil particular in toate privintele.

Asadar avem in principal doua tipuri de inele, inel-mama sau inel-femela, cu diferite forme, picatura, copita de cal, din piele, etc. si inel -tata sau inel-mascul (eu ii zic mai simplu- tragaci).
Inelele-mama, pa care le voi numi in continuare simplu inele , se fac din piele, jad, corn, os ,metal sau chiar lemn, si o gama larga de materiale moderne, fiind putin pretentioase.
Inelele tata, pe care le voi numi tragaciuri, se fac din materiale cu rezistenta mare la rupere, os, sintetice etc. Eu folosesc cu succes poxilina.

Inel mama

Image

Image


Image

Si tehnica de tragere:

Image

Image

Image

Image

si subsemnatul

Image


Tragaciul arata cam asa:

Image

Image

si tehnica

Image

Image

. Pentru inceput e mai usor parca de invatat cu tragaciul, eu asa am reusit sa invat. Dar odata invatata tehnica, tragerea cu inelul este mult mai fina, mai usor de controlat si mai precisa.
Tragaciul mai are avantajul ca este mai usor de folosit cu arcuri foarte tari.
Arcurile tari pot provoca ceva rani in cazul incare tehnica cu inel nu este PERFECTA.
Eu de exemplu am unghia e la degetul mare maro la culoare acum, asa ca folosesc un tragaci acum, esi e obicei trag cu un inel facut din cupru.

Ma ajuta si sa ma concentrez mai mult pe tehnica mainii stangi, care este si ea destul de complexa la stilul coreean.

Inelele de obicei sunt facute chiar de arcas de cele mai multe ori, chiar daca initial iti cumeri unul vei escoperi in timp ca ar putea fi imbunatatit un pic, ori inele imbunatatite sau personalizate nu se gasesc, asa ca celmai bine te apuci si-ti faci.

Inelul poate fi facut din corn de vaca, bila de biliard, teava(cot) de cupru sua piele, daca arcul este mai slab ( sau degetul mai tare :D ).

Cel din fotografie care are doua culori, galben cu rosu este acut din bila de biliard.

Pntru un tragaci se gasesc mai greu materiale. Eu as recomanda poxilina, asta folosesc eu si pe al meu l-am testat cu un arc pe la 100 lbs. Nu recomand bila de biliard, desi arata bine se rupe usor, am avut unul care s-a rupt , si inca cu un arc de 57 lbs.
Atentie, poxilina incarca foarte repede sculele, asa ca recomand pila si peria de sarma; hartia abraziva devine repede inutila.


Pentru inceput as recomanda un tragci, pe un teren foarte larg, si trageri la distanta cat mai mare pana cand se obisnuieste ochiul cu pozitia sagetii.

La inceput sagetile zboara spre dreapta, trebuie exersat in continuare, mai devreme saumai tarziu tehnica o sa devina controlabila, iar sageata va zbura drept. Dar nu e usor, poate fi chiar frustrant sa tragi total aiurea in conditiile in care folosind tehnica mediteraneeana tragi bine.

Ochirea este un pic diferita, nu poti privi in lungul sagetii nicicum, ochirea este cumva mai putin constienta, creierul face calculele inconstient, ca atunci cand arunci cu piatra sau cu mingea la cos.

Sunt arcasi care folosesc si tehnica asiatica si cea mediteraneeana cu succes, deci nu se exclud reciproc. Eu personal trag cu tehnica coreeana, dar mai trag in casa cu arcul fetitei mele cateodata, cu tehnica mediteraneeana, fara sa am vreo problema de ochire.

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Inel nou

Post by scorillo » 02 Jun 2007, 23:12

Mi-am facut azi un nou inel dintr-o bila de biliard.
Dupa ce l-am terminat, mi s-a parut ca e cam larg, asa ca l-am matisat cu piele subtire. Intr-un fel e mai bine asa, nu mai aluneca deloc pe deget.

Recomandabil ar fi ca fiecare sa aiba mai multe inele, doua sau chiar trei, in asa fel incat atunci cand degetul incepe sa se umfle sa poti schimba inelul cu unul mai largut.

Image

Image

Image

Image

Image

Pozele is cam slabute, facute cu telefonul, inca nu am un aparat foto digital :(

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

inel

Post by scorillo » 12 Jun 2007, 23:37

Tribunule, sincer nu stiu daca are vreun avantaj tehnica asta.
Eu am muncit cam mult ca sa ajung la nivelul la care trageam cu tehnica mediteraneeana, si deocamdata pot sa vorbesc mult despre dezavantaje, despe avantaje mai putin.

In loc de bataturi la doua degete am acum la unul singur, am scapat de tendinita pe care o faceam sistematic la palma dreapta si faptul capot trage cu cel mai fain si performant arc traditional care exista ( eu chiar cred asta) - arcul traditional coreean hwarang, arc care poate fi utilizat la intreaga capacitate numai folosind tehnica asta.


Cat despre dezavantaje, iei totul de la inceput, trebe alte sageti, mai lungi si mult mai tari, care is greu de gasit, inele... tehnica in sine e mai complicata, cere mai mult antrenament si concetrare pana la ceva rezultate bune.

Eu as da totusi crezare sutelor de ani de arcaserie pe viata si pe moarte, mongoli, turci, chinezi, arabi, coreeni etc., care au folosit aceasta tehnica cu succes.

Post Reply