acuma ceva destul de diferit de ultimul postat, un cutit de bucatar
scuze pt cei care l-au mai vazut deja!
aici albumul:
http://s908.photobucket.com/albums/ac28 ... campan/SM/
acu ceva destul de diferit ca stil de cl dian
cutit bucatar
- Sharpshooter
- Membru al forumului
- Posts:622
- Joined:09 Oct 2007, 14:54
- Am un arc:da
- Construit de mine:nu
- locuiesc in::Craiova
- judet:Dolj
- Varsta:31
- Location:Craiova
- Contact:
Re: cutit bucatar
Desavarsit! Poate mi-as fi dorit sa aiba lama o idee mai subtire dar pana nu il tin in mana nu as putea spune exact , demn de un mare maestru bucatar. Imi place , Este nevoie de un bucatar pentru a aprecia un cutit de bucatar. Matei ai mesaj privat :D
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
-
- Membru al forumului
Re: cutit bucatar
sa stii ca, desi nu-s bucatar (inca nici ouale moi nu-mi ies calumea), cred ca cutitele de bucatarie sint preferatele mele. defapt sint cutitele cele mai folosite in lumea asta si oarecum cele mai putin bagate in seama (nu e chiar asa, exista maniaci si aici).
daca ar fi sa gatesc pe masura dotarii mele cu cutite de bucatarie, 95% din ele cutite "vintage", dintre care cel mai drag mi-e un Sabatier K clasic, as fi un superbucatar pina una alta, imi place tare sa bucatesc, feliez, filetez, nu stiu daca fac corect, dar e o placere in sine, cind e vorba de taiat, ma ofer voluntar. chiar mi-ar placea sa iau lectii de utilizare corecta de la un profesionist.
acuma, apropo de grosime, si eu prefer cutitele mai usurele si mai subtiri, mai ales la cele de bucatarie. in cazul de fata materialul a avut 3,5mm, dar dupa calire, prelucrare, etccred ca a ramas pe la 3 mm grosime maxima, lama subtiindu-se progresiv spre cele doua capete.
daca ar fi sa gatesc pe masura dotarii mele cu cutite de bucatarie, 95% din ele cutite "vintage", dintre care cel mai drag mi-e un Sabatier K clasic, as fi un superbucatar pina una alta, imi place tare sa bucatesc, feliez, filetez, nu stiu daca fac corect, dar e o placere in sine, cind e vorba de taiat, ma ofer voluntar. chiar mi-ar placea sa iau lectii de utilizare corecta de la un profesionist.
acuma, apropo de grosime, si eu prefer cutitele mai usurele si mai subtiri, mai ales la cele de bucatarie. in cazul de fata materialul a avut 3,5mm, dar dupa calire, prelucrare, etccred ca a ramas pe la 3 mm grosime maxima, lama subtiindu-se progresiv spre cele doua capete.
-
- Constructor de arcuri
- Posts:989
- Joined:23 Oct 2012, 20:06
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::Galati
- judet:Galati
- Varsta:24
Re: cutit bucatar
Foarte frumos, maneru lama tot.....din curiozitate ce lungime are?.
Show without showing what u know without knowing
-
- Membru al forumului
Re: cutit bucatar
cu totul are cam 34 cm, ca atit a avut materialul, latime 5 cm, grosime max 3mm, lama subtiindu-se spre capete.
in rest, nu mai stiu cit are lama sau minerul, ca nu le-am masurat, dar poti sa aproximezi.
in rest, nu mai stiu cit are lama sau minerul, ca nu le-am masurat, dar poti sa aproximezi.
- Sharpshooter
- Membru al forumului
- Posts:622
- Joined:09 Oct 2007, 14:54
- Am un arc:da
- Construit de mine:nu
- locuiesc in::Craiova
- judet:Dolj
- Varsta:31
- Location:Craiova
- Contact:
Re: cutit bucatar
Am o intrebare cu privire la lama , ce metal este ? adica daca poti sa-mi spui ce tip de otel , si vreau sa stiu daca lama e facura de tine de la zero de la stadiul de bulgare de material , sau este cumparata 80 % finisata . Daca poti sa-mi zici succint etapele de lucru , nu m-as apuca de fierarie dar ma ajuta sa inteleg efortul depus si sa apreciez la adevarata valoare.
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
-
- Membru al forumului
Re: cutit bucatar
in cazul de fata, la cererea clientului, este facut dintr-un otel suedez inoxidabil (AEB-L, denumirea comerciala) "inventat" special pt lamele de ras, un otel cu o structura f fina, care, astfel, se ascute usor, si este si inoxidabil. unii spun ca are caracteristicile specifice unui otel carbon in ceea ce priveste capacitatea de ascutire, dar e in plus inoxidabil. lama a fost facuta in cazul de fata prin decupare, profilare, calire, revenire, finisare. ln general prefer sa formez lamele prin forjare, "batrineste", cu ciocanul pe nicovala, imi ofera o libertate mai mare, pot folosi materiale care nu-s chiar de gabaritul necesar, etc, plus ca prefer sa ma joc cu focul decit sa "flexuiesc".
din "bulgare" sint f putini care lucreaza actualmente, iar pretul unui Kg de astfel de otel se compara cu cel al metalelor pretioase, argintul de ex, fara a fi, mecanic superior unui otel contemporan, dar spune o poveste interesanta.
oricum, in afara de munca propriu zisa, un aspect pe care f putini se gindesc sa-l ia in calcul e munca creatoare, proiectarea. in general pt fiecare lucrare fac, fac o gramada de desene, uneori gasesc designul potrivit mai repede, altadata se lasa tare greu, si asta inseamna o gramada de timp consumat. si pt fiecare lucrare trec prin asta. lalucrul in serie, unul din avantajele evidente e ca "costul" procesului creativ se imparte la multe piese.
deci sa rezum procesul:
- comanda, cerintele, ideea, care de multe ori e fie usor fantezista fie omul nu stie ce vrea dar el crede ca stie, etc., faza la care se poate vorbi la telefon, comunica pe mail la nesfirsit.
- odata clarificata ideea vine partea de design - o multime de schite din care selectez doua, trei cind consider ca am ceva desul de "matur", din care clientul isi va alege un model, desi la faza asta meciul se poate prelungi, avind desenele ca baza de discutii...
- vine apoi realizarea lamei, pe care in general o forjez cit mai aproape de forma finala, urmeaza faza de finisare la polizor, pile, etc. apoi calirea, revenirea, finisajele finale, eventual semnatura gravata.
-evident urmeaza minerul, bolstere (piesele acelea metalice de la miner, care pot sau nu sa aiba si rol de garda), fixare cu epoxi, nituri, finisaje, tratarea lemnului cu ulei, etc.
- urmeaza teaca, care evident trebuie conceputa si croita dupa forma lamei. decupat pielea, cusut cu mina, finisat marginile, etc.
cam asta ar fi pe scurt...
din "bulgare" sint f putini care lucreaza actualmente, iar pretul unui Kg de astfel de otel se compara cu cel al metalelor pretioase, argintul de ex, fara a fi, mecanic superior unui otel contemporan, dar spune o poveste interesanta.
oricum, in afara de munca propriu zisa, un aspect pe care f putini se gindesc sa-l ia in calcul e munca creatoare, proiectarea. in general pt fiecare lucrare fac, fac o gramada de desene, uneori gasesc designul potrivit mai repede, altadata se lasa tare greu, si asta inseamna o gramada de timp consumat. si pt fiecare lucrare trec prin asta. lalucrul in serie, unul din avantajele evidente e ca "costul" procesului creativ se imparte la multe piese.
deci sa rezum procesul:
- comanda, cerintele, ideea, care de multe ori e fie usor fantezista fie omul nu stie ce vrea dar el crede ca stie, etc., faza la care se poate vorbi la telefon, comunica pe mail la nesfirsit.
- odata clarificata ideea vine partea de design - o multime de schite din care selectez doua, trei cind consider ca am ceva desul de "matur", din care clientul isi va alege un model, desi la faza asta meciul se poate prelungi, avind desenele ca baza de discutii...
- vine apoi realizarea lamei, pe care in general o forjez cit mai aproape de forma finala, urmeaza faza de finisare la polizor, pile, etc. apoi calirea, revenirea, finisajele finale, eventual semnatura gravata.
-evident urmeaza minerul, bolstere (piesele acelea metalice de la miner, care pot sau nu sa aiba si rol de garda), fixare cu epoxi, nituri, finisaje, tratarea lemnului cu ulei, etc.
- urmeaza teaca, care evident trebuie conceputa si croita dupa forma lamei. decupat pielea, cusut cu mina, finisat marginile, etc.
cam asta ar fi pe scurt...
- rotariu nicolae
- Constructor de arcuri
- Posts:256
- Joined:21 May 2009, 16:53
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::dumbraveni sibiu
Re: cutit bucatar
salut ! foarte frumos cutitul de fapt ca toate creatiile tale si eu fac cutite dar in comparatie cu tine sunt doar un incepator.