Dezbatere: traditional partial

poze, linkuri, subiecte pe care nu le poti cataloga in nici un alt subiect ...
Post Reply
User avatar
Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:622
Joined:09 Oct 2007, 14:54
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31
Location:Craiova
Contact:
Dezbatere: traditional partial

Post by Sharpshooter » 11 Dec 2007, 18:20

Salutare la toata lumea , vreu sa aduc aici in dezbatere publica si libera( toata lumea este invitata) , modul in care este perceput stilul traditional , si termenul de arc traditional pe acest forum si pe altele din Romania .
S-a impamantenit nu stiu cum si de unde , o idee cum ca arcurile traditionale sunt cele de tip unguresc , hun, scit, tatar, turc , idee pe care eu vreau sa o combat , sau sa o dezbat mai bine zis aici .
Dupa parerea unora , daca nu are forma specifica , daca nu e imbracat in piele, daca are fereastra de tragere, arcul nu e traditional. Eu vreau sa pun urmatoarea intrebare cat de traditionala este folosirea fibrei de sticla ca si corp al arcului? avand in vedere ca 90 % daca nu chiar toate arcurile aduse in discutie mai sus sunt bazate pe asa ceva? De ce ar fi mai traditional un arc maghiar spre exemplu cu corp de fibra de sticla imbracat in piele si cu capete de lemn decat un arc de lemn laminat cu fereastra de tragere? Nu am vazut niciunde in discutie arcurile de lemn laminat cu profil recurv , cu sau fara fereastra de tragere,(al caror suporter infocat sunt recunosc daca pot sa zic asa) dintr-o bucata sau take down , categorie care alaturi de longbow reprezinta 90% din segmentul de traditional in afara granitelor tarii noastre. Daca cauti pe net un magazin de afara sunt sanse de 10 % sa gasesti la vanzare un arc maghiar scit hun tatar turc etc si sanse de 90 % sa gasesti longbow (de cele mai multe ori laminat) flatbow si recurva dintr-o bucata sau take down. La noi in tara de ce nu sunt aduse in discutie aceste arcuri? Ocazional se mai aduce vorba pe ici pe colo de longbow , se mai si construieste cate unul (toata stima si respectul pentru cei ce indraznesc si reusesc) mai apare cate un warrbow daca pot sa zic asa (toata stima si pentru cei ce incearca acest segment si lupta cu problemele cum ar fi lipsa sagetilor corespunzatoare , coarda potrivita etc , fiind pionieri pe segmenul asta) dar in afara de asta traditional este asimilat cu anumiti producatori din tara vecina care costruiesc arcurile despre care am discutat la inceput. Mi se pare normal pentru ei, pentru vecinii nostrii sa pasteze vie traditia si istoria si mostenirea de popor ugrofinic cu radacini mongole popor cladit daca pot sa zic asa pe saua calului si cu arcul in mana. Dar nu mi se pare normal ca si noi sa adoptam adoratia asta pt modelul si designul lor . Arc asiatic este si cel de tipul KYUDO folosit de japonezi ...nimeni niciodata nu a scris nimik pe nici un forum despre asta ...
Despre stilul de tras traditional as vrea sa-mi exprim parerea in continuare . Nu exista in traditional reguli stricte in ceea ce priveste pozitia de tragere , modul de incarcare , declansarea , pozitia mainii care conduce sageata etc... Am urmarit discutii de acest gen si iarasi corectiile sau observatiile se redul la stilul de tras maghiar. Am urmarit pe internet filme de la competitiile de afara de traditional si pot sa zic asa : in afara de distanta care se respecta si de cerintele ca arcul sa nu aiba ajutoare de ochire nimeni nu respecta nimic. Unii incarcau de sus altii de jos unul avea tolba la sold altul mai jos pe picior unul intindea la ureche altul in coltul gurii... pana la urma tehnica respectiva (sau mai bine zis lipsa ei) nu conta ci mai degraba rezultatul final cate sageti intrau in tinta . Am vazut arcasi care trageau cu manusa sau cu inel chiar cu figer tab ca la arcul olimpic , nici aici nu era o regula stricta . Vin si intreb aici daca FITA care e cel mai mare for daca pot sa zic asa nu pune restrictii de ce sa ne punem noi? de ce sa ne raportam la o tehnica anume ? de ce sa ne limitam la un anumit tip de arcuri sau la un anumit design? Byron Ferguson spre exemplu ia sageata de pe spate si nu de la sold trage cu un flatbow sau longbow laminat tine arcul in pozitie oarecum oblica practic nu respecta nici o asa zisa regula trage asa cum simte si totusi stinge flacara unei lumanri asa cum se poate vedea aici http://www.youtube.com/watch?v=DLxS8W7lWMU Dupa cum se poate vedea aici arcul are fereastra de tragere http://www.youtube.com/watch?v=tfcgsdAZ ... re=related . Nu sunt sigur dar cred ca foloseste ceva sageti de aluminiu....
Ideea este urmatoarea nu trebuie neaparat sa-l urmam ca pe un etalon , dar trebuie sa ne pastram flexibilitatea si sa acceptam ca traditional inseamna sa fi una cu arcul si cu sageata ta , sa tragi in cel mai simplu mod posibil , fara sa te cramponezi de norme si etaloane , fara sa incerci sa inti in anumite tipare , pus si simplu sa tragi din placerea de a trage....
Va invit la dezbateri pe aceasta tema , ceea ce am spus mai sus este parerea mea proprie si personala ... astept parerile voastre

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 12 Dec 2007, 00:54

La americani, care reprezinta ca numar majoritatea arcasilor occidentali, notiunea de arc traditional tine mai degraba de arc decat de tehnica folosita, astfel ca prin asta se intelege un stil in opozitie cu tirul cu compound sau tirul olimpic cu greutati si amortizoare. Sunt discutii la nivelul daca un sight pus pe un recurve , fara alte accesorii, un simplu disc transparent cu un punct in mijloc, face ca acel arcas sa nu mai fie traditional, iar cei mai multi considera totusi ca este traditional chiar cu sightul ala.

Linia de demarcatie este deci foarte greu de preccizat.
Poti folosi un hoyt de competitie, fara nici un fel de accesoriu, numai arcul si coarda si sa te numesti arcas traditional; pe de alta parte, daca ai un xforce si dai jos tot de pe el, tragi cu manusa si cu sageti de lemn, nu
cred ca te poti numi arcas traditional.
Asa ca ma aventurez si produc doua criterii:
1. Arcul sa fie clasic, adica fara let off, sa ii simti toata forta;
2. Ochirea sa fie fara instrumente (sunt mai restrictiv decat americanii).

In rest, fiecare cu damblaua lui, unu vrea carboane, altu vrea musai cu varf de piatra cioplita, amandoi au dreptate si au argumente in a-si justifica alegerea.

Cand vine insa vorba de concursuri, atunci ar trebui clasificari mai stricte, nu poti pune in concurs unul cu carboane si hoyt cu unul cu longbow si lemne la aceeasi categorie.
Ar trebui categorii distincte, pur traditional sau primitiv sa zicem, in care nimic nu e modern, arc, coarda, sageata, nock, etc, traditional unde poti folosi arc modern dar numai sageti de lemn sau tresttie sau bamus, cu nocuri de os sau selfnocuri etc si eventual o categorie de open unde merg toti, cu carboane, lemne sau ce vor.

Cate ceva despre arcurile unguresti.
Sunt aparitii noi in lumea arcurilor, multi occidentali nici nu au auzit de ele, si dn cauza asta is vazute in mod contradictoriu. Unii le iubesc, altii le dispretuiesc, cei mai multi le privesc cu rezerva, le apreciaza aspectul, dar le critica calitatile. Vitezele masurate cu cronograful le confirma rezervele, dar normal ca atunci cand apare un design nou, sa dureze ceva timp pana se perfectioneaza, probabil ca peste 10 ani vor fi arcuri unguresti de calitate exceptionala, dar deocamdata sunt sub nivelul arcurilor occidentale.
Nu vreau sa spun ca sunt arcuri proaste, ci doar ca au un design redescoperit, dar insuficient slefuit, mai e de lucru la ele.
Marele lor avantaj este ca sunt foarte ieftine comparativ cu cele occidentale, astfel ca s-au raspanddit exterm de repede in Europa si in America, dar mai ales in zona limitrofa Ungariei, iar daca noi scriem acum pe forumuri si tragem cu arcul, in mare parte datoram asta (nu-mi place sa recunosc) lui Grozer si lui Kassai.
In zona comunista a Europei nu a existat tir traditional, ci numai tir olimpic, asa ca atunci cand a reaparut sub forma importata de la unguri, s-a produs o oarecare suprapunere intre ce fac ungurii si tirul traditional, dar evident ca tirul traditional acopera o sfera mult mai larga decat ce face Kassai.

Asa ca fiecare poate face ceea ce ii place, isi alege stilul in care se regaseste. Eu am optat spre un stil mai traditional decat altele de pilda, dar nu este relevant, pana la urma conteaza numai pasiunea si nr de sageti din tinta.
Asadar traditional este genul, categoria larga in care intra ca specii kyudo sau yabusame, stiluri practicate neintrerupt de sute de ani, sau stilul Kassai, o inventie moderna, dar toate sunt in aceeasi categorie. Tot asa intra aici si cei care trag cu recurve cu fereastra si cei care trag cu longbow de 150.
Dar daca orientam discutia spre alta directie, care stil este "mai traditional", e cu totul alta mancare de peste, nu vom avea niciodata un consesn sau un raspuns cert. Numai argumente si contraargumente interminabile.

Parerea mea!

User avatar
Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:622
Joined:09 Oct 2007, 14:54
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31
Location:Craiova
Contact:

Post by Sharpshooter » 12 Dec 2007, 11:04

Bun, intereant punct de vedere , multmesc pentru interesul acordat subiectului, sa mai auzim si alte pareri , in legatura cu subiectul.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

traditional sau nu

Post by cristi » 12 Dec 2007, 15:01

Salutare. As dori sa spun si eu cateva cuvinte legate de asta. Mie imi plac si arcurile traditionale si astea moderne si cred ca asa e si pentru altii. Nu-mi place idea de a ma ingradi singur si sa zic gata eu sunt numa cu traditionalele ca astea moderne sunt prea moderne sau eu sunt numai cu moderne ca alea traditionale au nu stiu ce dezavantaje. Mi-am facut si unul asa mai traditional un pic in sensul ca e asa lung ca un longbow dar are si arrowrest si coarda din dacron deci nu stiu in ce categorie intra ca traditional in sensu ca e ca alea de acu 1000 ani sigur nu e, si nici nu imi prea pasa atata timp cat ii fain si trage bine. Si planuiesc sa construiesc si mai moderne daca o sa fiu sanatos si o sa pot. Cat despre concursuri, as spune ca regula ar fi sa fie intr-un concurs arcuri cam de acelasi fel, de exemplu concurs de compounduri, numa compounduri concureaza si mi s-ar parea si ridicol sa fie un concurs in care sa poti trage cu orice, desi si asta poate ca ar avea farmec si ar fi interesant. Concluzia mea ar fi ca suntem liberi sa alegem cu ce fel de arc sa tragem, ce fel de arc ne place mai mult sa construim, si bineinteles la care ne pricepem mai bine. Cum vrem sa-i spunem nu prea conteaza atat de mult pentru mine cel putin.

Imi place sa cred ca acest forum nu este doar pentru arcuri "traditionale" ci pentru oameni la care le place trasul cu arcul si construitul de arcuri in general indiferent de cum arata rezultatul sau in ce categorie intra sau ce materiale a folosit.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

citit

Post by cristi » 13 Dec 2007, 11:57

Acu l-am citit :roll:.

Doar ca mi-ar fi parut rau daca s-ar fi schimbat in "pentru iubitorii de tir cu arcurile traditionale" :)

Diego
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Diego » 13 Dec 2007, 23:45

Da, dar in Romania nici nu sunt multe magazine care sa vanda arcuri. De exemplu in Sibiu nu e nici un magazin care sa vanda arcuri sau accesorii de arcuri, nici macar varfuri de sageata nu gasesti. Cat despre construirea unui arc traditional, parearea mea ca si pentru aia ai nevoie de ceva conditii sa il poti realiza, de exemplu io am incercat la un moment dat sa fac un arc dar a trebuit sa renunt la el din simplul motiv ca nam unde sa il fac si nici bani ca sa imi cumpar niste unelte sa pot lucra mai repede ( florin stie despre ce arc e vorba ). opinia mea despre arcurile traditionale e cam asa, atata timp cat pe arc adaugi tot felul de elemente : amortizoare, sighturi si altele nu mai poti considera arcul ca fiind traditional, arcul traditional consider ca ar trebuii sa fie simplu, fara nici un accesoriu care sa imbunatateasca in vreun anumit fel modul de tragere , ochire si asa mai departe. Faptul ca arcul e imbracat in piele sau te miri ce, nu are vreo importanta semnificativa, ca doar nu imbunatateste stilul de tragere sau te miri ce altceva.

User avatar
Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:622
Joined:09 Oct 2007, 14:54
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31
Location:Craiova
Contact:

Post by Sharpshooter » 14 Dec 2007, 11:00

Diego in legatura ce ce zicei tu mai sus, exista in lumea asta sute de magazine de arcuri de unde poti cumpara e anul 2007 ai internet , eu am cautat si am gasit cel putin 5 astfel de magazine care livreaza in Romania, chiar si cu taxele de transport ajungi mai ieftin decat in Romania si in plus ai garantia ca vei lua un produs de calitate . Daca vrei cauta-ma pe privat si iti dau mai multe detalii cu magazinele. Solutia exista si este simpla: margi la o banca , de preferat una mare una din primele 5 din tara , cu legaturi afara, iti faci un card mastercard in valuta in euro spre exemplu, il alimentezi cu suma cu care vrei sa cumperi si platesti cu el . spre exemplu cumparaturile tale fac 100 euro pui pe card 105 euro si faci cumparatura propriu zisa , magazinul iti va lua suma de pe card in clipa in care iti face shippingul , daca exista produse pt care se asteapta, pe care magazinul nu le are pe stoc , banii pentru comanda respectiva vor fi luati de pe card in clpa in care magazinul iti trimite comanda. Vei fi anuntat prin email , poti lua legatura telefonic, tarifele la telefonie internationala nu sunt imense , poti face totul de la tine de acasa poti cere detalii cu privire la produs poti cere sfaturi , oamenii sunt amabili si profesionisti , trebuie sa vorbesti engleza , sau sa sune cineva care stie engleza. Chiar daca magazinul are preturi in lire sterline sau in dolari iar tu ai cardul in euro (eu nu stiu vreo banca care sa iti faca cardi in alta valuta decat euro) nu este nici o problema , faci conversie vin valuta respectiva in lei din lei in euro , mai adugi cativa euro sa fi sigur si alimentezi cardul cu euro , si ai rezolvat problema . Transportul dureaza intre 2 zile si o saptamana depinde de unde vine marfa si cum se transporta , si cat platesti pe transport, daca dai mai mult de obicei vine mai repede.
Avantajul major este ca ai de unde alege , sunt multe modele de arcuri , si accesorii de la mai multi producatori , sageti de toate felurile si pt toate buzunarele , corzi de schmb , varfuri nockuri absolut orice , puteti sa va cuplati 2-3 amatori de cumparaturi faceti o singra comanda platiti doar un transport....
Solutii exista ... trebuie doar sa le cauti..
In speranta ca cele scrise aici va sunt de ajutor, sper sa va puteti procura cu totii echipament sportiv de calitate la preturi bune

Diego
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Diego » 14 Dec 2007, 16:23

Da, mo mancat odata sa iau de pe un asemenea site cum zici tu niste sageti, rezultatul a fost acela ca sagetile nu era nici pe aproape cu specificatiile prezentate, si erau dea dreptu nasoale, unele strambe, altele cu cate o pana usor dezlipita. Iar la cumparaturile din strainatate, ca sa comenzi de exemplu din America ceva, iti baga taxe de platesti aproape inca jumate din valoarea initiala a comenzii, asa ca daca comanzi de 100 de dolari, o sa ajungi sa platesti 140. Timpul pana ajunge la tine nu e chiar important dar conteaza sa ajunga bine.

Post Reply