flu-flu

Munca mea...
Post Reply
scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului
flu-flu

Post by scorillo » 23 Jul 2007, 16:42

Mi-am facut trei sageti flu-flu pentru teste.
Am facut pozele cu telefonul, din pacate nu mai am aparat digital ... :cry:

Image
Image
Image
Image

Am pus pene de curcan, la prima sageata (stanga inprima poza) am pus pene de coada de curcan alb si negru, la a doua pene de aripa, dar din al doilea rand, nu de la varful aripii, iar la a treia sageata am pus pene din varful aripii, cele mai groase si mai rezistente.
La prima si la a doua am facut spirala dubla, iar la ultima spirala simpla, dar cu pasul mic. Ultima a iesit cel mai bine, nu stiu deocamdata cum zboara, va spun cat de curand.
Interesant este ca penele din dreapta se spiraleaza foarte frumos spre stanga, in asa fel incat sageata se invarte catre dreapta.
Is foaaaarte usor de facut.
Deseara sper sa le testez.

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 23 Jul 2007, 16:44

Mi-a fost lene sa le matisez la capatul penajului... Am pus scoci, dar nu va sfatuiesc sa faceti la asa, regula este ca trebuie matisate si inca cu ata de buna calitate.
Dupa ce le testez, daca o sa le mai am, probabil ca o sa le si matisez.

Diego90
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Diego90 » 23 Jul 2007, 16:48

frumos, is chiar curios cum zboara

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Frana ?

Post by cristi » 23 Jul 2007, 20:34

Mai dar alea nu functioneaza foarte bine ca o frana ? Am o oarecare teama ca franeaza prea mult daca le pui asa. Si eu sunt curios de rezultatele in zbor.

Diego90
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Diego90 » 24 Jul 2007, 00:01

apai e simplu, e tehnica surubului sau burghiului, daca sunt spiralate spre stanga, pentru ca surubul sa poata sa inainte trebuie sa se roteasca spre dreapta. Acelasi lucru so intamplat si cu sageata si de aia se invarte spre dreapta si nu spre stanga.

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 24 Jul 2007, 02:06

Formularea e cam alambicata intr-adevar...
Prin penele din dreapta am vrut sa zic penele din aripa dreapta a nefericitului curcan.

In ultima poza, am folosit pene de aripa stanga, iar spirala se vede ca este spre dreapta. In zbor sageata se roteste spre stanga. De fapt se respecta regula generala de la pene: daca pui pene din aripa dreapta, sagetile se vor roti spre dreapta si invers. Daca vrei sa pui penele inclinate fata de axul sagetii, pentru o mai rapida miscare de rotatie a sagetii, trebuie avut in vedere tipul de pana folosit. Pana din aripa dreapta se pune in asa fel incat roatia sa fie spre dreapta si invers.

Am constatat ca respectand regula asta spirala iese mai fain. La sageata din penultima poza, de la jumate spre urechea sagetii, la a doua spirala am pus o pana cu sensul invers si n-a iesit asa de bine, dar in valmaseala aia de pene nu se observa.

La zbor toate merg (mergeau) fain, le-am supus la teste intensive. Cea din ultima poza merge cel mai bine, se invarte in aer ca un sparnel (titirez) si face un zgomot ca o jucarie de balci, nu stiu daca isi aminteste cineva, erau odinioara un fel de mici turbine, in care daca suflai se invartea un disc gaurit in interior, cu turatie mare si zgomot. Cam asa face si sageata asta.

E foarte interesant cum merg, in primii 20 de metri nu se observa mai nimic, apoi franeaza brusc. Azi a batut vantul destul de tare si m-am distrat copios tragand in sus, la unghi de 70-80 de grade. Cu asa unghi, sagetile obisnuiote le recuperez cam pe la 200 de metri, dar cu flu-flu astea parca trageam cu bumerangul, la un moment dat se opresc brusc in aer si incep sa coboare usor ca o parasuta, iar vantul le aducea spre mine, la 10-20 de metri in fata!

Fetita mea s-a indragostit de ele, i-am promis ca ii fac si ei cateva; de fapt cred ca aproape o ora am tras in sus numai ca sa le vada ea cum zboara, asa de mult i-au placut!

Nu am tras cu ele in tinta, pentru ca in varf am pus piulite :twisted: , cele mai simple blunturi, asa ca am tras in ce am gasit pe camp fara discernamant: bidoane de plastic, coceni, pungi, cutii de bere, pachete de tigari, toate mizeriile lasate de taranii civilizati pe camp. Am tras de la toate distantele, de la 30 de metri (aprozimativ) si pana la 3!

M-am intebuintat serios si am constatat ca flu-flu plus blunt fac o combinatie aproape indestructibila! Abia am reusit sa rup doua din ele (una am pierdut-o intr-o vie, s-a lasat seara si nu am mai vazut sa o caut, dar o sa o recuperez).
Ar fi bune pentru tir, dar nu stiu cine m-ar lasa sa trag cu asa ceva in tinta lui. Nu cred ca ar fi prea fericit sa vada cum lasa sagetile gauri de 2 cm grosime!

In concluzie flu-flu sunt sageti excelente pentru tras in sus, de pilda in discuri sau alte tinte in miscare, dar pot fi luate in considerare si pentru tras la distante mici, 20 de metri sau mai putin, bineinteles cu varf corespunzator.

Iar la impresia artistica si la distractie sunt de nota 10! :lol:

Nu ezitati sa incercati. Sunt si mai simplu de facut decat cele cu pene drepte.
Image
Last edited by scorillo on 24 Jul 2007, 02:35, edited 2 times in total.

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 24 Jul 2007, 02:11

Cristi,

Scopul penajului la flu-flu e tocmai ca sa franeze sageata.
Ideea e ca sa fie usor de recuperat cand tragi la discuri zburatoare sau dupa pasari (dupa fazani de pilda).
Cu sageti obisnuite, daca scapa fazanul, celalalt fazan are de umblat, nu gluma, pana isi recupereaza sageata- daca o mai recupereaza. :D

Nu stiu exact cand sau unde a fost inventata sageata asta, dar pare o tema interesanta. Putem sa facem cercetari.

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 24 Jul 2007, 12:36

Ma grabesc sa scriu de unul singur caci la noapte o intind la mare, asa ca o sa lipsesc o vreme.
La rugamintea fetitei mele i-am facut si ei o flu-flu, bineinteles mai cu grija, sa iasa ceva fain.
Am folosit o trestie subtire, pusa la uscat acum vreo doua luni, coapta cu grija deasupra flacarii la aragaz.
Pentru colorat am folosit diverse lacuri de unghii (ce ne-am face fara ele?) :D

Urechea si mugurii is vopsit cu visiniu sidefat, zona penajului a fost data inainte de lipirea penelor cu sclipici, la fel si matisajul.
Nodurile le-am lacuit (tot cu sclipici).
Deocamdata n-am varf, trebuie sa dau comanda la un strungar priceput.

Pana am lasat-o asa cum s-a jupuit depe cotor, cu puful pe ea, sa punctez la impesia artistica. :D

Image
Image
Image

Cateva trucuri:
Trestia e acoperita cu un strat lucios foarte rezistent si pe care nu-l dau jos. La noduri , dupa ce le curat, dau totusi cu lac ca sa inlocuiesc stratul natural de protectie.
Urechea o fac la un nod, iar pentru lipirea penelor, n-are sens sa va enervati cu fel si fel de adezivi, sa munciti degeaba, va asigur ca nu merge decat unul singur: prenadez.
Sigur, daca dai cu smirghel pe bat inainte, se lipeste aproape orice adeziv, dar trestia va pierde mult in rezistenta.

Nodurile se curata cel mai bine cu un cater, taind imprejurul nodului, n-are rost sa folosesti smirghel.
Indreptarea e partea cea mai dificila, va asigur ca niciodata nu am inreptat o trestie din prima incercare.
Ideea e sa o indrepti prin incercari succesive, o incalzesti deasupra flacarii la aragaz pana se ingalbeneste un pic, apoi o indrepti cu grija, pana iese cat de cat dreapta, apoi o lasi pe dulap cateva zile, dupa care reiei procesul.
Daca e satisfacator de dreapta, la ultima incalzire eu le coc un pic, sa se faca maronii.
Indreptarea si coacerea reprezinta partea cea mai dificila, eu din 3 bete am rupt cam doua in faza asta. :(
Batul din care am facut sageata asta l-am indreptat in mare, grosier, acum doua luni si l-am pus pe dulap.
In perioada asta s-a strambat destul de mult, dar acum a fost relativ usor sa il indrept.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Short range

Post by cristi » 24 Jul 2007, 20:53

Sageti de distanta scurta, am inteles, atunci inseamna ca sunt numai bune cum ziceti de tras aproape ca nu le pierzi.

Eu imi amintesc ca mai demult cand nu prea stiam sa leg penele de sageata, am incercat o chestie care se comporta tot asa foarte interesant: era o simpla pana mai micuta legata cu o sforicica de capatul sagetii ( capatul ce vine pe coarda ).

Legatura la pana era facuta la capat , la cotor.

Cand ii dadeam drumul, pana, care asa dupa bunul simt ai fi zis ca sta si ea pe directia sagetii adica paralela cu sageata intinsa in spatele atei cu care era legata, se intorcea ca o elice de elicopter in spatele sagetii. Era ca o racheta ce in loc de motor avea o pana ce se rotea ca o elice de avion.

Asta chiar era ca o frana, si zbura foarte putin sageata. Oricum cred ca e mai simplu de construit decat flu-flu, problema este ca daca n-ai grija si legi o ata prea tare si ti se incolaceste pana pe dupa coarda inainte sa plece sageata te poti accidenta dar daca ai grija, sau folosesti o ata mai slabuta, se rupe daca se incalcie de coarda si nu e nici o problema, o legi iara. O alta problema e ca din cauza ca se invarte asa de tare ata se rasuceste foarte tare si probabil ca o sa fie nevoie sa o desrasucesti dupa tragere.

Post Reply