Cum faci tu o coarda?

Tehnica si materiale....
Post Reply
ender
Membru al forumului
Membru al forumului
Cum faci tu o coarda?

Post by ender » 20 Nov 2007, 23:01

Buna arcasilor!

In seara asta ... construim o coarda!

Ca si materiale am folosit
- ata de cusut pantofi / piele si
- ata de bumbac ambele cat se poate de autohtone.
Cand o sa am Dracon si alte materiale mai exotice am sa le folosesc si pe alea, dar pana una alta cu materialele de la noi am reusit sa imi fac corzi care inca nu s-au deteriorat si isi fac treaba f. bine.

Ca si accesorii am folosit
- un suport pentru coarda productie proprie si
- un dispozitiv de matisat tot productie proprie
(am cumparat si unul "profi" mai apoi).
In esenta daca ai rabdare si ceva indemanare poti abtine rezultate comparabile cu ambele dispozitive de matisat dar cu cel profi, te misti muuult mai repede.

Hai sa incepem:

Pasul 1: Prima data, am nevoi de un suport pe care sa pun coarda in constructie, asa ca eu ma folosesc de asa ceva (facuta de mine):
Image
Este de fapt o rigla de lemn in care am dat mai multe gauri la diverse distante (in functie de lungimea corzii) iar in gaurile respective am fixat doua baghete de bambus crestate la un capat.
Image

Pasul 2. In jurul celor 2 baghete bobinez cate ture de sfoara am nevoie pentru o coarda (intre 13 si 18 ture = 26 - 36 de fire ar trebui sa fie suficiente pentru un arc intre 12 si 25 kgf.)

Pasul 3. Notez cu marker cele 2 locuri unde atinge coarda cele 2 baghete de babbus si rotesc apoi firele in jurul baghetelor in asa fel incat cele 2 semne sa ajunga undeva pe la mijlocul riglei ...
Image


Pasul 4 Apoi pun niste distantiere intre cele 2 jumatati de coarda asa cum se si vede in poze de mai sus, pentru a-mi usura procesul de matisare.

Pasul 5. si incep matisatul celor 2 inele de la capat, dupa procedeul descris destul de explicit aici: http://www.geocities.com/Colosseum/1486/index.html
Pentru matisat folosesc ca instrumente asa ceva:
Image
Este de fapt, un surub mai lung indoit in forma de U, in bratul U-ului fara filet am dat o gaura de 1mm iar pe bratul cu filet am introdus un mosor. pentru a regla calitatea (cat de stans sa fie matisat) am pus 2 piulite la extremitatea superioara. Ideal ar fi sa adaugi una si la partea apusa a mosorului si intre mosor si piulita sa pui o saiba de fier si una de cauciuc.
(cam asa sunt cele din comert.) Acum nu stiu daca se merita sa iti bati capul, ca una costa 6.5$ ... problema e transportul :)

Pasul 6. Dupa ce am terminat cele 2 inele de la capt, fixez coarda pe arc si matisez zona centrala unde se fixeaza sageata.

Ta da!!! Coarda e gata! No, a fost greu?
Image
P.S. mai multe poze cu dispozitivele aici:
http://picasaweb.google.com/oprean/ArcAccesorii

Diego
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Diego » 21 Nov 2007, 00:26

da am si io o intrebare, cum iti dai seama cat de lunga sa faci coarda ?

ender
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ender » 22 Nov 2007, 23:59

Eu dupa ce termin un arc, pun o coarda de proba (orice sfoara mai tare) in asa fel incat, fara sa tragi de ea, distanta dintre sfoara si manerul arcului sa fie de aprox 15cm (legenda spune "un lat de palma + degetul mare in sus").
Folosesc apoi lungimea corzii de proba ca punct de plecare pentru ce-a definitiva. Idea e sa o faci ceva mai lunga si sa o rasucesti putin pentru a ajunge la lungimea finala, in felul asta si firele o sa stea mai frumos adunate si mai egal intinse.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 28 Nov 2007, 01:19

Salut Sergiu ..daca imi permiti o mica adaugare..dupa ce a-ti facut coarda, a-ti rasucit-o de cateva ori...am citit undeva ca se poate rasuci de maxim 15 ori,Daca trebuie rasucita de mai mult de 15 ori ca sa obtineti distanta de care spunea Sergiu inseamna ca acea coarda e prea mare.Acuma ca sa revin...dupa ce a-ti rasucit coarda de cateva ori, si o puneti pe arc, luati niste ceara naturala si frecati coarda bine cu bucata de ceara si apoi un pic cu degetele sa intre bine ceara in firele corzii si o sa aveti placuta surpriza ca acea coarda va ramane asa rasucita fara sa se mai desfaca firele .Arata si mai bine si e si mai sanatos pentru coarda , pentru ca ii da rezistenta.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Rasucirea

Post by cristi » 28 Nov 2007, 15:53

Dar auziti, rasucirea aia despre care vorbiti ca sa scurtati coarda daca e prea lunga, o faceti pe portiunea care vine sub ata cea invartita peste coarda ? ( stiu numai ca pe engleza ii spune serving). Sau e vorba de o rasucire ca la impletirea in doua ? Daca e vorba de impletire, cum mai faci asta din moment ce nu ai doua capete libere ca sa le mai rasucesti dupa ce coarda e aproape gata de pus pe arc. Si daca nu e vorba de nici una din astea si vorbesc prostii, cum sta coarda rasucita daca pur si simplu o iei dupa ce ai terminat-o si o invarti ? Ca daca e asa inainte de fiecare data sa o intinzi pe arc trebuie sa o rasucesti din nou, sau sa o dai cu ceara cum spuneai, totusi nu mi se pare o sulutie optima nici asta. Ma intereseaza si pe mine cum faci ca sa fie coarda la lungimea exacta, eu cand am facut de curand prima mea coarda am citit pe net ca trebuie sa fie cu vre-o 7 cm parca mai mica decat lungimea arcului pentru longbows si asa am facut, pot spune ca am fost foarte bucuros sa vad ca mi-a iesit din prima exact cat trebuia, dar nu stiu ce faceam daca nu.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Dispozitiv de serving

Post by cristi » 28 Nov 2007, 15:57

Dispozitivul acela de serving, stii ca daca e o teava in loc de tubul acela plin pe unde vine coarda, poti face serving mult mai usor, pentru ca ii dai avant sculei si numai misti de fir si se face servingul foarte rapid. Improvizatia mea asa a functionat dar fiindca nu am avut materiale la indemana a fost doar atat o improvizatie. Este un film pe youtube care arata exact ce vreau sa spun.

http://www.youtube.com/watch?v=KT5dmmTbeo0
Last edited by IT_support on 23 Jan 2013, 19:35, edited 1 time in total.
Reason: inserat player

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Rasucirea

Post by akila » 29 Nov 2007, 00:53

cristi wrote:Dar auziti, rasucirea aia despre care vorbiti ca sa scurtati coarda daca e prea lunga, o faceti pe portiunea care vine sub ata cea invartita peste coarda ? ( stiu numai ca pe engleza ii spune serving). Sau e vorba de o rasucire ca la impletirea in doua ? Daca e vorba de impletire, cum mai faci asta din moment ce nu ai doua capete libere ca sa le mai rasucesti dupa ce coarda e aproape gata de pus pe arc. Si daca nu e vorba de nici una din astea si vorbesc prostii, cum sta coarda rasucita daca pur si simplu o iei dupa ce ai terminat-o si o invarti ? Ca daca e asa inainte de fiecare data sa o intinzi pe arc trebuie sa o rasucesti din nou, sau sa o dai cu ceara cum spuneai, totusi nu mi se pare o sulutie optima nici asta. Ma intereseaza si pe mine cum faci ca sa fie coarda la lungimea exacta, eu cand am facut de curand prima mea coarda am citit pe net ca trebuie sa fie cu vre-o 7 cm parca mai mica decat lungimea arcului pentru longbows si asa am facut, pot spune ca am fost foarte bucuros sa vad ca mi-a iesit din prima exact cat trebuia, dar nu stiu ce faceam daca nu.
Ai vazut in topicul pus de Sergiu cum a facut el coarda da??dupa ce ai matisat buclele , ei coarda si o bucla o pui in nok-ul arcului, iar celalalt capat incepi si il rasucesti pur si simplu.Pe urma pui coarda pe arc, vezi daca e bine ca lungime,daca nu mai rasucesti sau mai derasucesti dupa caz, dai semn cu creta sau cu ceva,unde vrei sa fie nok-ul pentru sageata si poti sa o matisezi asa pe arc asta banuiesc ca stii cum( 2cm in sus de unde o sa stea sageata pe coarda si vreo 6 cm in jos,sau chiar si mai mult ...asta nu e batut in cuie.Dupa ce ai matisat, tot asa cum e coarda pe arc, rasucita , iei ceara naturala, si freci coarda cu ea bine bine.Pe urma mai dai cu degetele pe ea ca sa intre bine in tesatura ceara, si ai sa vezi ca dupa ce dai coarda jos de pe arc ea va sta rasucita,datorita faptului ca ai dat-o cu ceara.Oricum va arata mult mai bine decat daca nu o dai deloc.daca nu o dai deloc cu ceara,va trebui de fiecare data cand pui coarda pe arc,sa o rasucesti si sa o potrivesti sa vie bine de lungime.Asa daca o dai cu cecara va ramane aproape la fel..eventual o mai rasucesti de 2 ori ca sa fii sigur.Pentru lungime am simtit-o si eu pe pielea mea cu vreo 2 corzi care nu s-au potrivit ca erau prea mici si a trebuit sa le arunc.Eu fac altfel ..ca sa fiu sigur...am o coarda de tillering...care e simpla,fara bucle si folosesc nod de arcas la ea, la ambele capete.Un capat il am fix tot timpul iar la celalalt capar pot regla acel nod.Si la urma dupa ce am terminat arcul ,pun coarda aia pe arc o potrivesc la lungimea dorita,iar daca imi convine distanta ,o dau jos si o masor si vad cat are.Si coarda o fac cu 1 cm mai lunga decat cea pe care am avut-o drept reper.In felul asta nu dai gres.Ca sa stii cam am avut corzi la care nu s-a nimerit distanta aia de 7 cm.Pentru cine face corzi de alea cu o singura bucla, iar la capatul celalalt foloseste nod de arcas, si coarda este impletita, ar fi bine sa o agate de undeva si sa atarne o greutate de ea peste noapte ca sa se intinda ea cat vrea si pe urma sa o foloseasca.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Nod reglabil

Post by cristi » 29 Nov 2007, 11:39

Merci de informatiile utile. Cum faci un nod reglabil pe o coarda de proba ? M-ar interesa si asta. Si cum se face un nod de arcas ? Nu ma prea pricep la noduri, stiu si eu nodul standard si inca vre-o cateva ce le mai foloseam la pescuit, unul sa adaugi firele de pescuit sa nu se desfaca. In rest nu prea am experienta. Da am vazut si eu ca ceara e o idee buna, ca firul ce l-am folosit a fost cumparat de la un magazin de archery, si era din fabrica dat cu ceva solutie probabil pe baza de ceara, dar cre ca mai contine ceva. Oricum cre ca cea e buna ceara adevarata netratata, de care se foloseste pentru rame de stup, nu de lumanari ca aia banuiesc ca mai contine si aditivi care o fac sfaramicioasa. Si intr-adevar se lucra usor cu un astfle de fir, cred ca e chiar bine sa dai firul cu ceara inainte de a incepe sa faci coarda, adica fiecare firicel in parte.
Si asa deci se spune, matisare :roll:

ender
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ender » 29 Nov 2007, 13:54

Cristi, m-ar interesa si pe mine o poza cu dispozitivul tau de matisat, chiar daca e improvizatie ;).

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Nu am

Post by cristi » 29 Nov 2007, 14:12

Ma bucur ca nu am poza, ca era chiar in graba facut, materialele includ un tub de pix, un capat de antena, o bucata de plastic . Nu are sens sa-ti explic. :)

Post Reply