Cateva idei despre corzi

Tehnica si materiale....
Post Reply
User avatar
Mugurbb
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:660
Joined:07 Jan 2009, 13:36
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Cluj-Napoca
judet:Cluj
Varsta:37
Contact:
Cateva idei despre corzi

Post by Mugurbb » 06 Sep 2012, 08:15

Salutare,

Mi-am permis sa traduc si sa va prezint cateva aspecte care mi s-au parut interesante despre corzi. Informatiile sunt luate de pe acest site http://bowmaker.net/ de la sectiunea de Bow Tuning, unde mai gasiti lucruri interesante despre setarile arcurilor si sagetilor.
Sper sa intelegeti ideea omului tradusa aici de mine...
Si inainte cateva date comparative despre materialele de corzi: Rezistenta (aproximativa) de rupere la un fir: Dacron - 50lb; Fast Flight - 95lb; Dyna Flight/Dyna Flight 97 - 120lb; Angel Dyneema-110lb.

"Corzile pentru arcuri au evoluat de-a lungul ultimilor 60 de ani, dar se pare că multe din ideile si credintele vechi au ramas aceleasi. Mai demult, la corzile facute cu materiale din fibre naturale, rezistenta la rupere a fost preocuparea majora. Regula de aur a fost un raport de 5:1 între rezistenta corzii si puterea arcului. O coarda de 250 livre rezistenta era adecvata pentru un arc 50 livre. Asta inseamna aproximativ 6 fire de Dacron. Dacronul are problema elasticitatii (se intinde cca. 9%) si din aceasta cauza se folosesc mai multe fire. Orice material se va întinde mai putin în cazul în care se folosesc mai multe fire. De asemenea s-a dorit probabil, ca in zona matisajului central sa fie suficient de groasă pentru a potrivi sageata fara adaos de material. Cea mai simplă metoda a fost utilizarea a mai multe fire decat necesar.

De-a lungul timpului s-au descoperit materiale moderne, cu rezistenta la rupere si intindere mai mare. Daca inainte se foloseau corzi din 12-14 fire de Dacron cu 700 livre rezistenta acum se folosesc 10-12 fire de Fast Flight care au diametru mai mic, cu o rezistenta la rupere de 1600 de livre. Si atunci ne miram de ce aceasta coarda de Fast Flight este agresiva pentru arcuri... Diferite teste au fost efectuate cu privire la corzi, dar putini au făcut teste corecte si obiective in care sa compare “mere cu mere”. In cea mai mare parte s-au testat corzi foarte groase cu corzi foarte-foarte groase. Si concluziile au fost in mod evident eronate pentru ca s-a plecat de la o planificare eronata.

Jucandu-ne de-a Flight Shooting-ul cu echipament potrivit pentru acest stil de tras cu arcul, am incercat sa folosim o coarda cu rezistenta minima la rupere dar totusi utilizabila. In urma acestor teste am realizat ca folosim corzi cu mult prea groase pentru arcurile noastre. Nu cunosc nici un motiv logic pentru a face acest lucru. Am luat un arc la intamplare, arc cu care sunt foarte familiarizat si i-am facut o coarda din 8 fire de DynaFlight-97 (echivalentul lui Brownell Fast Flight produs de BCY). Arcul are 47 livre la 29 ". Acesta coarda este foarte subtire dupa toate standardele “actuale”. Am făcut apoi o coarda din 4 fire de DF-97, care are o rezistentă la rupere de 500 livre, mult peste standardul de 5:1 utilizabil pentru arcul de 47 livre. Spre surprinderea mea arcul a castigat in viteza 3% fata de cei 7-10% castigati deja prin prin utilizarea a 8 fire de DF-97 fata e o coarda de 12 fire sau mai mult de Dacron. Aceasta este diferenta dintre un arc de 55-60 livre dar intinzand numai 47 livre. Aceasta este pura performanta si eficienta crescuta obtinute gratuit. In comparatie cu coarda de 8 fire, cea de 4 fire a fost chiar mai silentioasa si cu mai putine vibratii. Am luat masuri de siguranta si la matisaje am adaugat material pentru a ingrosa coarda la nock-urile arcului si la matisajul central unde se fixeaza sageata. Am testat acest lucru si pe un alt arc si am obtinut aceleasi rezultate care au confirmat ipoteza mea. Si atunci ma intreb, de ce naiba folosim de buna voie funii in loc de corzi?

Corzile sunt “vinovate” pentru pierderea de performantă mult mai mult decât credem noi. Unii spun că stabilitatea materialului in timp (“no creep” = lipsa intinderii in timp - carcateristica a materialelor mai noi) rezulta în performante mai bune, dar o coarda este supusa la tensiune maximă in momentul cand ajunge la pozitia de “repaus” imediat dupa lansarea sagetii si scade pe masura ce arcul este incordat. Când se atinge punctul de “brace height” tensiunea creste brusc, dar săgeata este deja lansata. Atunci cum ar putea stabilitatea materialului sa fie un factor important? Răspunsurile la toate întrebările legate de performanta arcului sunt incluse în relatia dintre masa, forta, distanta, si timp. Grosimea corzii reduce performanta. Incercand sa tragem “mai repede”, vom folosi sageti mai usoare, dar astfel mai multa energie se pierde forţând aerodinamicitatea bratelor si a corzii. O coarda de 2,2 mm grosime si 60 inch lungime prezintă 33 cm pătrati de suprafată frontală. Aceeasi suprafată ca o sageta de 8,7 mm diametru si 15 inch lungime, miscandu-se în lateral cu 160 Km/h!

Nu recomand ca cineva să încerce corzi extrem de subtiri, in felul in care am folosit eu pentru ca poate nu sunt la fel de bine facute sau nockurile arcului nu sunt facute sa reziste la aceste materiale modern. Dar nici unul dintre acesti factori nu sunt cauzati de coarda. Pentru a impinge si mai mult limitele, am tras de zeci de ori cu o coarda din 4 fire de Dyna Flight-97 pusa pe un arc de 55 livre cu sageti mai usoare de 2 grains/livra fara nici o problema pentru arc sau coarda... "
Silence is golden and Duct Tape is silver.

User avatar
deceneus
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:174
Joined:06 Dec 2008, 18:59
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Brasov
judet:Brasov
Varsta:46

Re: Cateva idei despre corzi

Post by deceneus » 06 Sep 2012, 14:50

Foarte interesant materialul prezentat cat si testele facute. Aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu prima data cand am citit despre corzi si am aflat ca un strand are rezistenta la rupere la o forta intre 50 si 100 de livre dar m-am gandit ca este calculat asa pentru siguranta si nu mi-am mai batut capul.De multe ori chiar m-am bucurat de supradimensionarea asta a corzii. Se intampla,din graba sau neglijenta,mai ales la compound unde vin montate o gramada de accesorii pe coarda ,sa mai ciupesti un strand,doua,trei dar poti sa tragi in continuare fara probleme si in siguranta pentru ca mai sunt destule ramase.
"Somewhere in the world someone is training when you are not. When you race him, he will win."

Post Reply