Switch to full style
ajutor tehnic de specialitate ... :P
Răspunde

Intretinerea arcului

08 Apr 2017, 07:46

Am creat acest nou topic intrucat n-am gasit pe forum documentatie in ceea ce ma intereseaza (sau poate n-am avut suficienta rabdare sa caut?). Daca nu-si are locul rog administratorii sa-l stearga.
Deci, ma intereseaza cum se face intretinerea arcului (nu a corzii) pentru a-l pastra in conditii cat mai bune si a evita deteriorarea lui in timp si la folosire intensa. E vorba de un longbow din bambus cu fibra de sticla. Multumesc.

Re: Intretinerea arcului

10 Apr 2017, 22:24

Depinde si de arc.

Nu discut de compound.

Daca e TD se poate demonta si pastra intr-o cutie.

Un selfbow sau mai ales un arc din materiale naturale (corn, tendon..) are nevoie de conditii de temperatura si umiditate cat mai constante si mai apropiate de mediul de utilizare.

Un arc laminat "one piece": ferit de temperaturi extreme, umezeala, de preferat pe un stativ la orizontala (nu sprijinit pe un brat). De preferat sa il stergi cu o carpa moale daca vii de afara iarna, si se depune un strat de condens pe el...

Dar eu iti spun sincer ca un arc mai bunicel il tin in husa langa dulap, restul in magazie vara/iarna....

Daca vrei si ai loc, iti poti face o panoplie si impreuna cu alte arcuri, tolbe, sageti, ai un perete decorat.

Problema nu este pastrarea lui, ci conditiile de utilizare :)

Re: Intretinerea arcului

11 Apr 2017, 07:25

Am zis ca e un longbow din bambus cu fibra de sticla. Eu ma gandeam ca trebuie periodic uns cu ceva, gen...ulei de silicon, parafina, etc.(sper ca n-am zis vre-o prostie) pentru a evita "obosirea" in timp, insa conditiile de pastrare le stiu si le respect, il tin in husa nu in panoplie pt. ca in bloc aerul e mai uscat. Defapt, ambele arcuri le tin doar in husa (mai am un takedown). Multumesc pt. raspuns. Sa auzim de bine.

Re: Intretinerea arcului

12 Apr 2017, 11:35

Am observat ca in discutie este un LB, dar am dat cateva informatii (cate stiu si eu...) si pentru alti cititori/posesori de diverse arcuri.

Nu cred ca este necesar un tratament special, nu este parchet sau mobila. Daca este in husa e suficient. Un arc "de fabrica" este lacuit, asa ca este protejat impotriva +/- umiditate din locuinta.

Nu stiu exact de ce, mai mult trebuie tinut cont de sprijinirea arcului, adica sa nu fie sprijinit pe un brat.... dar in cazul arcurilor cu fibra de sticla, nu vad care ar fi logica.

Oricum, trebuie avut grija unde si cum se sprijina, sa nu fie scapat sa se sparga nock-urile, sunt destule cazuri :) Se pot monta "caciulite" de protectie, foarte utile in timpul depozitarii si al transportului. Eu de ex. am spart un nock cand am lasat arcul sa alunece in husa, nu am fost atent ca husa atarna pe jos.

Re: Intretinerea arcului

12 Apr 2017, 14:15

Am si capete de protectie. Din punctul de vedere al manipularii si pastrarii am multa grija.
Daca tot am inceput discutia (si stiu ca esti printre cei mai avizati sa-mi raspunzi, chiar daca nu asta-i locul cel mai potrivit al subiectului)), poate-mi explici (tu sau altcineva) urmatorul fenomen:
- cand trag cu priza sub sageata, acestea zboara perfect indiferent de distanta, insa cand trag in priza mediteraneana vobleaza usor in zbor. Oare de ce? Mentionez ca arcul este bine "tuningat", sagetile la fel, altfel n-ar zbura bine nicicum. Prefer priza mediteraneana, insa din cauza unei infectii la degetul aratator a trebuit sa trag o buna vreme in priza sub segeata. Asta cand trag cu longbow-ul. Cu recurve-ul n-am aceasta problema.

Re: Intretinerea arcului

12 Apr 2017, 21:17

posibil ca prin priza mediteraneana, fara sa vrei, strangi de nock-ul sagetii, mai ales daca folosesti tab. Nici cu manusa nu prea iti dai seama daca strngi sau nu de sageata. incearca impreuna cu un asistent, sa observe acest lucru.

Re: Intretinerea arcului

13 Apr 2017, 06:50

Pai da, strang pentru ca am largit nockurile ca sa evit uzura corzii la frecarea de piedica nockului si fixez sageata intre degete. Deci asta sa fie? Ok, o sa le reglez din nou. Multumesc mult. Sa auzim de bine.
Răspunde