Reguli de baza

Cum sa ne descurcam in conditii dificile...
Post Reply
Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului
Reguli de baza

Post by Greenarrow » 23 Sep 2008, 00:18

Salutare,avand in vedere ca aceasta rubrica este noua,o sa incep eu prin a spune cateva reguli de baza atunci cand esti in natura(fie doar spre relaxare,fie intr-o situatie extrema). In primul rand atunci cand va hotarati sa plecati in natura,cea mai importanta este pregatirea:excursionistul trebuie sa cunoasca zona destul de bine sau sa mearga insotit de cineva care o cunosate(asta in cazul cand te duci intr-o zona montana......si nu numai);rucsacul este de asemeni forte important....el trebuie sa contina doar strictul necesar, sa nu fie ingreunat cu lucruri inutile de care nu am avea nevoie.In al doilea rand conteaza destul si echipamentul.Echipamentul trebuie sa fie macar de baza:bocanci,rucsac,sac de dormit si cort(in cazul camparii la cort),daca e vara hainele vor fi mai lejere,dar este bine sa avem la noi si un polar sau un trening asta in caz de se strica vremea....rucsacul ar mai putea contine si o pelerina de ploaie,o harta a zonei si o busola,chibrituri sau bricheta sau orice alt obiect de aprins focul,de asemeni foarte importanta este si sfoara sau cordelina,de care te poti folosi in multe situatii.
Odata ajunsi la locul de campare primul lucru care il vom face este sa instalam cortul,dupa care imediat vom aduna lemne pentru foc.Odata ce cortul este instalat si focul aprins ne putem acupa de lucruri secundare precum mancarea,spalarea,uscarea lucrurilor ude.

User avatar
Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:622
Joined:09 Oct 2007, 14:54
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31
Location:Craiova
Contact:

Re: Reguli de baza

Post by Sharpshooter » 23 Sep 2008, 14:41

Absolut necesare dupa parerea mea sunt un cutit, si un toporas mic pe langa cele spuse mai sus, nu ar strica nici un telfon mobil (desi semanalul la munte este aproape egal cu zero ) pentru a anunta salvamontul in cazul in care sunt probleme. Important sa anunti pe cineva inainte de a pleca si eventual sa spui si zona in care ai de gand sa mergi sau ventual traseul pe care vrei sa-l urmezi, precum si cand estimezi ca te vei intoarce, pentru a face cautarile mai usoare in cazul in care nu reusesti sa suni dupa ajutor si intampini probleme pe traseu. Bune ar fi si o lanterna mica (am vazut acum cu leduri lumineaza ca farul de la masina si consuma putin, si un recipient mic metalic in care sa fierbi sa incalzesti ceva .Toate astea adauga greutate suplimentara...
Eu personal sunt adeptul ascensiunilor montane dar nu as merge pana la supravietuire , adica sunt tipul care vrea totusi o umbra de confort..
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Reguli de baza

Post by Greenarrow » 23 Sep 2008, 15:13

Salut,robinhood completarile sunt binevenite.....intradevar am uitat sa mentionez de cutit,topor(sau maceta),lanterna(frontala mai nou) si lista mai poate continua.Oricum aceste mici accesorii nu aduc rucsac* foarte multa greutate si sunt chiar foarte necesare in caz de urgenta.Ar fi bine sa deschidem cate un topic in care sa vorbim numai despre cutite,topoare,macete etc,un altul in care sa vorbim despre modalitati de aprins focul,poate chiar si un topic unde sa discutam despre mancarea pe care trebuie s-o avem la noi sau pe care o putem procura din natura si implicit despre gatirea mancarii.

WolfMasS
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Reguli de baza

Post by WolfMasS » 23 Sep 2008, 21:23

salut
foarte buna ideea cu topicul
Am si eu cateva sfaturi si "ponturi" legate de drumetii in natura
Este indicat un cutit ceva mai "impunator" in absenta barditei, dar cu bardita este suficient unul mai mic (gasiti detalii pe youtube cautand "bushcraft knife"), bardita trebuie sa fie una usoara pentru a nu adauga greutate suplimentara bagajului (dupa cativa km pe jos cu rucsac* in spate parca ai fi vrut sa mai fi lasat acasa din "cele fara rost"), daca aveti de gand sa construiti "Arca lui Noe" in padure luati si un fierastrau mai micut, sau o barda mai mare.
Un sfat din proprie experienta cand vine vorba de drumetii lungi ce includ multi km pe jos - acordati o importanta "mai speciala" incaltamintei care trebuie sa fie comoda la mers (pentru a nu veni descult acasa din cauza ca va bat ghetele sau ca brusc nu mai sunt asa comode ca atunci cand ai plecat de acasa si sa te trezesti cu bataturi sau alte "traznai" de genul asta)
Legat de mers eu iau de obicei cu mine dropsuri mentolate pentru a atenua starea de sete si apa o las pentru pauze, si mai "car" ceva bombonele cu ciocolata pt ca ofera energie suplimentara.
Referitor la harti - in lipsa unei harti mai delaliate (de regula silvice in cazul zonelor impadurite care redau detaliile f precis si ajuta la orientarea dupa marcajele silvice: parcele ,subparcele, borne, informatii legate de drumurile forestiere, poienite pt campare...)merg folosite chiar si poze din "google earth" care ajuta la identificarea celei mai apropiate localitati sau a drumului spre casa ( foarte usor cu ajutorul unei busole).
Este necesara o trusa minima de prim ajutor (ceva bandaje, apa oxigenata, 2-3 aspirine).
Pentru facut focul eu folosesc cateva bucatele de cauciuc (camera de bicicleta) sau lac uscat, ajuta mult pentru a aprinde focul in cazul in care te-a prins ploaia sau iarna pe zapada.
Referitor la insotitor varianta mea este un brac german si un copoi ardelenesc, anunta la timp daca "nu esti singur in padure", sunt tovarasi de baza(si nu se plang ca-i "dor picioarele" sau "traznai de genul" :d) , dar trebuie avuta grija sa fie "putin plimbati" si inainte pt ca dupa 20-30 km chiar si ei au probleme, mai ales pe zapada, daca nu au antrenament)
Si pentru caninii de la stani "daca e cazul" -un sprei si o bricheta, merge de minune (asta in lipsa unui copoi ca al meu ;) )
Si in caz de ratacire urmati cursul unui parau in aval ca trebuie sa duca inspre ceva populat ( la mine a dat roade de cateva ori si am descoperit ca are si ratacitul partea lui frumoasa :d )


Cu respect un "hoinar al padurilor patriei" B-)

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Reguli de baza

Post by Greenarrow » 23 Sep 2008, 22:34

Eu chiar saptamana trecuta in Retezat la Cheile Butii am aprins focul cu camera de bicicleta si cu nishte coaja de mesteacan.Lemnele erau destul de ude,dar am incercat pe cat posibil sa cautam copacei uscati ce erau inca in picioare.Odata focul aprins am reusit sa punem pe el si lemne mai ude(fagu face un jar de poti topi si fier....cred).

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Reguli de baza

Post by Greenarrow » 24 Sep 2008, 14:35

Avand in vedere ca am fost cu un club montan la care sunt membru nu ma pot folosi de poze decat cu acordul presedintelui(cik asa e in regulament).Poate voi reusi totusi.

Iulian
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Reguli de baza

Post by Iulian » 05 Oct 2008, 12:09

Cred că ar fi interesanta realizarea unei mici enciclopedii de supravietuire in conditii normale si/sau extreme. Nici nu am idee daca exista asa ceva.
Oricum regulile de supravietuire se schimba in functie de anotimp, de relief, daca e padure sau campie sau desert, daca esti insotit sau nu, daca trebuie sa cari un ranit dupa tine, șamd.
Referitor la chestia cu telefonul mobil, exista un numar unic pe Romania, 0SALVAMONT (tastezi cifrele din dreptul literelor), insa, nu ai semnal peste tot.
Acum, pentru ca traim in Romania, avantajul este ca indiferent n ce zona te afli, nu faci mai mult de doua - trei zile de mers pana dai de o așezare, și asta in cazul in care te ratacesti prin munti.
Oricum, eu cred că prima regula a supravietuirii este sa nu te avanti in locuri pe care nu le cunoști, daca nu esti corect pregatit și echipat. Daca o faci, inseamna ca singur te-ai implicat in situatia periculoasă.
In caz de accident, insa, sau in caz de calamitate, situatia se schimba un pic. Și aici ne dam seama cat de dependenti suntem de resursele civilizatiei.
Chiar ma intrebam ce s-ar intampla chiar daca nu parasesti orasul, și ar fi o calamitate sau un razboi sau ceva de genul asta, și nu ar mai fi curent electric. sau nu ar mai fi gaz. sau nu s-ar mai gasi mancare si nici combustibili. Ce improvizez? Dar daca mai ai inca trei guri dupa tine? Copii mici?
Daca esti ranit?
Ai elemente de supravietuire la indemana?

User avatar
anasazzy
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts:441
Joined:03 Nov 2007, 15:25
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::bucuresti
judet:----
Varsta:43
Location:BUCURESTI
Contact:

Re: Reguli de baza

Post by anasazzy » 05 Oct 2008, 13:05

prima regula in supravietuire este sa nu faci nazuri la mincare :d ,si mai ales sa stii sa prepari un animal care de obicei nu se maninca .in general animalele sint comestibile cu mici exceptii ,nu stiu acum daca sint in stare sa maninc de exemplu un sobolan de oras :-O dar unul de cimp sigur as fi in stare daca sint nevoit :-% ,in esenta trebuie fript cit mai tare aproape carbonizat.asa nu te expui la inbolnavire prea mult.bine inteles asta doar in cazuri cind esti in imposibilitate de deplasare pe distante medii si nu cunosti nimic despre plante si nu stii care sint comestibile :-s ,plantele sint mai periculoase decit animalele animalul ne comestibil il sesizezi cu simturile :miros respingator sau gust amar sau ceva asemanator, pe cind o planta poate avea si gust bun dar si tocsine care provoaca diferite simptome ,cea mai intilnita la noi este ciuperca toxica care te omoara sigur dar si fructe care provoaca diaree si sint la fel de letalee pe termen scurt pentru ca te vlaguieste de puteri prin dezhidratare si nu mai poti merge,prin 1989 cind eram in armata _vinator de munte_ un coleg sa ratacit in muntii bihorului si a mincat ceva fructe care semanau cu mere miniaturale a facut diaree si in loc de o zi de mers in conditii normale a facut cam drum de 4 ore in 24de ore.el stia ca localnici fac dulceata din fructele alea si lea mincat ,prin preparare erau inofensive dar crude erau purgative,el a mincat pe saturate si de aici beleaua abia upa o zi jumate l-am gasit vlaguit la doua ore de piket in zona cunoscuta chiar si de el, dar nu mai putea merge decit maxim 3 minute si cadea in o stare vecina cu lesinul.poate mam intins cam mult dar asta e nu ma pricep sa fac rezumate :d .............marian
in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască

testokick
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Reguli de baza

Post by testokick » 05 Oct 2008, 18:53

Unica regula de baza in supravietuire este sa fii adaptabil. Cu rabdare treci pana si marea.

mariusz
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:40
Joined:22 Feb 2010, 21:37
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::ploiesti
judet:prahova
Varsta:33

Re: Reguli de baza

Post by mariusz » 24 Feb 2010, 00:51

WolfMasS"Legat de mers eu iau de obicei cu mine dropsuri mentolate pentru a atenua starea de sete si apa o las pentru pauze"
nu va sfatuiesc sa faceti asa,era sa o patesc destul de rau cu pacalitul setei in conditiile in care organismul consuma mai multa apa decat in mod normal deshidratarea se instaleaza usor si fara sa va dati seama decat atunci cand este deja tarziu!
vedeam cabana la cateva sute de metri si nu eram in stare sa ajung la ea in conditii de drum relativ bun, am fost nevoit sa opresc aproape 1 h si sa ma hidratez!

Post Reply