Prima privire prima sageata

Gap, instinctiv...
User avatar
Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts: 247
Joined: 29 Nov 2012, 22:18
Am un arc: da
Construit de mine: nu
locuiesc in:: Bucuresti
judet: Bucuresti
Varsta: 43
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Prima privire prima sageata

Post by Arthelad » 15 Aug 2010, 17:02

Dady, unde am zis ca o metoda e mai buna decat cealalta? Am facut doar o corectie la ce zicea Gohan deoarece din postul lui reiesea ca sageata se pune la gap doar 10 cm mai sus de tinta. Nu vad ce e incorect in ideea ca la gap reperul e diferit in fuctie de distanta. De asemenea nu vad ce e incorect in afirmatia ca trasul instinctiv e un tras rapid la distante diferite, folosind reflexe capatate prin antrenament. Fiecare foloseste ce vrea, e chestie de preferinta. Nu sunt de acord cu ce zici ca in trasul instinctiv nu calculezi nimic, dimpotriva, cred ca calculezi foarte mult: calculezi un reper ca la gap (doar ca folosesti ambii ochi si nu stai sa iei reperul asa de precis), calculezi forma, asa cum o faci la fiecare tragere ca sa nu tragi aiurea. Calculele astea trebuie facute rapid si sunt capatate prin mult mult mult exercitiu. Si nu cred ca e ca la aruncat cu piatra, dimpotriva, cred ca e ca la orice activitate de performanta, cand trebuie mii si mii de repetari.
Nu cred ca omul asta (de exemplu) trage cu sageata ca si cand arunca o piatra
http://www.youtube.com/watch?v=7KMu9VdK ... re=related
Si eu cant la vioara "instinctiv" dupa peste 30 de ani, si daca i-o pun in mana copilului meu de un an jumatate, nu o sa cante instinctiv la ea. Daca despicam firul in patru, denumirea acestui tip de tras ca "instinctiv" este inadecvata, deoarece termenul instinctiv presupune ceva aprioric, inerent, si de fapt se folosesc reflexe dobandite, care se folosesc doar de anumite instincte, deci poate tras reflex ar fi mai corect.
Poate insa doreste sa ma completeze cineva care trage bine instinctiv, eu de obicei trag gap, instinctiv practic doar de putin timp. Dady are dreptate Gohan, cand zice ca e bine sa te tii de o metoda, pentru mine insa trasul e mai mult o relaxare si o distractie si imi place sa trag in multe feluri si cu multe arcuri, e o optiune personala.

Gohan
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Prima privire prima sageata

Post by Gohan » 15 Aug 2010, 18:58

Voi ziceti ca nu e posibil ca sa practici mai multe metode de ochire in asa fel ca sa le cunosti la perfectie si sa tragi bine prin intermediul lor , eu nu sunt deacord cu aceasta , desigur ca daca tragi din mai multe tipuri de arcuri asiatic , recurve , longbow , yumi si altele nu vei avea succes ca sa le minuiesti asa sa zicem(doar profesionalii cu staj mare reusesc) , este deajuns ca sa tragi din 2 dipuri de arcuri diferite si nu mai reusesti ca sa tragi la fel de bine cu mai multe metode , , de exemplu eu am incercat din longbow si recurve , trageam parca eram unul ce prima data in viata a pus mina pe un arc si a incercat sa traga o sageata .

P.S- Mi-am facut la urma o singura concluzie , daca vrei ca sa tragi prin mai multe metode , trebuie sa tragi cu un singur arc !

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts: 767
Joined: 13 Dec 2012, 17:11
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: tgmures
judet: mures
Varsta: 34

Re: Prima privire prima sageata

Post by dady » 15 Aug 2010, 19:14

nush de ce **** ma bag iar in discutiile astea :|, nu eu am inventat metodele astea de tras si nici nu vreau sa le revolutionez. Mai cititi si voi ce inseamna gap shooting si instinctive shooting si nu ramaneti la prima parere sau idee, cititi mai mult si vedeti o medie. Cel mai simplu sa intelegi diferenta dintre cele doua metode e ca la una faci focalizarea pe un reper de pe arc iar la cealalta pe tinta, deduceti voi care e care. Ambele metode sunt sa te ajute sa tragi bine si constant, depinde care ti se potriveste si care ti se pare mai usoara. Majoritatea cu care am vb despre aceste metode cred ca instionvtive e un level mai sus decat alte metode pt ca tragi fara sa calculezi si fara sa-ti iei repere, intrun fel e adevarat dar nu e cu nici un level mai sus si pt a fi constant in tragerea instinctive ai nevoie de foarte mult exercitiu. Nici ideea de a incepe cu gap si a ajunge ( a se intelege evolua) la instinctive nu mi se pare corecta.
Trasul instinctiv e facut ca sa te obisnuiasca sa tragi la orice distanta calculand f repede (si instinctiv) mai multe repere.
referitor la aceasta afirmatie am zis ca e incorecta si am si argumentat.
Nu sunt de acord cu ce zici ca in trasul instinctiv nu calculezi nimic, dimpotriva, cred ca calculezi foarte mult: calculezi un reper ca la gap (doar ca folosesti ambii ochi si nu stai sa iei reperul asa de precis), calculezi forma, asa cum o faci la fiecare tragere ca sa nu tragi aiurea.
intrebare: cam cat timp ai tras gap si cat timp ai trag instincive? curios ca eu trag instinctive si nu calculez nimic, nici distanta, nici nu iau repere nici forme. explica-mi unde gresesc, totusi nu sunt un tragator foarte prost. Din ce zici tu reiese ca intre gap si instinctive diferenta e un ochi in plus care iti mai si ia din precizie.
Si nu cred ca e ca la aruncat cu piatra, dimpotriva, cred ca e ca la orice activitate de performanta, cand trebuie mii si mii de repetari.
Instinctive - vine de la a face o actiune din instinct, exact cum in arte martiale exersezi o parare de 10000 de ori pina ajungi sa i faci din instinct, e acelasi lucru. Ferguson trage de pe la 12 ani parca, cred ca are ceva exercitiu, plus ca loviturile cum sunt cele cu ricoseu sau la inele sunt repetate de sute de ori, am dvd-ul cu el si l-am vazut de cateva ori.. peste 10. Eu nu cred ca nu poti face performanta din aruncatul cu piatra. Dar era in exemplu pt a intelege metoda instinctive, unde nu calculezi nimic si nu iei repere, nu calculezi forme samd.
Si eu cant la vioara "instinctiv" dupa peste 30 de ani,
presupun ca nu exista si gap in cantatul la vioara, oricum nu inteleg cum se canta la vioara instinctive, as intelege de ex un ins care nu stie notele si canta doar dupa ureche, cam asa as intelege instinctive.

In tragerea instinctiva de ex, fata de gap, dupa parerea mea, nu modifici directia in functie de sageata precedenta. La gap prima sageata poate sa fie gresita dar urmatoarele, pt ca ai un reper (asta in cazul unor sageti calibrate si aproximativ egale in toate variabilele) se apropie tot mai mult de tinta. La instinctive tragi la fel toate sagetile pt ca nu ai repere.

User avatar
Arthelad
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts: 247
Joined: 29 Nov 2012, 22:18
Am un arc: da
Construit de mine: nu
locuiesc in:: Bucuresti
judet: Bucuresti
Varsta: 43
Location: Bucuresti
Contact:

Re: Prima privire prima sageata

Post by Arthelad » 15 Aug 2010, 22:39

Dady, iarasi, nu am insinuat in nici un loc ca faci ceva gresit sau ca nu tragi bine. Nici nu am enuntat judecati de valoare asupra tehnicilor de tras, si de altfel nici nu vad ceva in spusele mele care sa contrazica definitiile uzuale ale stilurilor de tras. De altfel in replica ta spui exact ce spun si eu, ca trebuie mii de repetari, nu vad contradictia. Cred ca trebuie lamurita confuzia intre instinct inerent, aprioric, si instinct dobandit (reflex dobandit). Cred ca trasul instinctiv se refera la un instinct (reflex) DOBANDIT, nu aprioric. Probabil ca tu tragi bine fara sa calculezi pentru ca ai o experienta acumulata. Mintea si corpul tau calculeaza atat de repede (DIN CAUZA REFLEXULUI DOBANDIT) incat nici nu iti mai dai seama constient. Pune insa un arc in mana cuiva prima data si vezi daca trage la fel de bine ca tine. Ii vor trebui acele mii de repetari ca sa traga rapid si fara sa calculeze, (sau mai bine zis sa calculeze subconstientul si reflexele pentru el). La vioara nu exista gap, sau gapul e un prim pas, trebuie sa canti instinctiv, fie ca stii sau nu note, ai de facut corectii de intonatie sau presiune pe arcus in fractiuni de secunda, corectii de zecimi de milimetru sau 1-2 hertzi. Trebuie sa stii teoretic sau sa intuiesti din mult exercitiu ca ratia tertei suna corect la 5/4 = 1.25 si fals la 81/64 = 1.265625 si unde se foloseste una si alta (ca e relativ, in functie de sunetul de reper), si sa fi in stare sa faci diferenta asta si de cateva ori pe secunda. Nu ai cum sa o faci decat prin reflex, nu ai timp altfel.
Dar ca sa clarificam, pentru ca am impresia ca dezbatem spunand amandoi acelasi lucru, spune-mi daca esti de acord cu definitiile urmatoare, asa cum le vad eu:
Gap - stil in care iti iei un reper pe arc sau cu vf sagetii in raport cu tinta, calculezi cat de bine poti distanta, si folosesti de obicei un ochi. Mai precis, mai consistent, dar mai lent, util in special la trasul la tinta.
Instinctiv - stil in care iti dezvolti prin multa practica un tras automat. Folosesti ambii ochi si ii focusezi pe tinta, nu iei reper folosind sageata sau arcul (sau iei un reper mai relativ), nu calculezi constient distanta, si prin mult exercitiu corpul va dezvolta un reflex dobandit care te va ajuta sa nimeresti tinta. Mai rapid dar mai putin precis, util in special la vanatoare si la tintele in miscare.

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts: 767
Joined: 13 Dec 2012, 17:11
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: tgmures
judet: mures
Varsta: 34

Re: Prima privire prima sageata

Post by dady » 15 Aug 2010, 23:01

@Arthelad - am zis ca ai fi insinuat ceva, doar te intrebam cum fac acelasi lucru pe care-l enuntai tu doar altfel. Sunt deacord cu tine in ultima postare, doar ca nu cred ca gap si instinctive au obiective diferite, sunt doar cai diferite spre acelasi obiectiv.

@mitu - :d noi am mai avut de cateva ori discutii legate de subiectul asta, niciodata nu am inteles rolul unghiului care e acelasi in ambele metode, cum poti sa-l alegi altfel decat marind sau micsorand distanta dintre nock si ochi. Poate faci o shita sa inteleg mai bine, dar cu diferenta intre gap si instinctive. Sunt curios in aceeasi masura de unde ai luat ideea asta. Metoda cu trei degete sub nock tine mai mult de priza iar string walking te ajuta la reglarea distantei, ochitul poti sa-l faci la fel: gap sau instinctive. Despre trasul de la shold, fara un exercitiu indelungat imprealabil nu cred ca poti trage foarte bine... nici bine.
ps; e clar ca trasul gap e mai bun ,sistemul de ochire te ajuta f mult ,dar asta numai la compound si olimpic
bati un cui sau un ac cu gamalie in arcul traditional si ai sistem de ochire. Te ajuta mult la o constanta la o anumita distanta, nu cu asta tre sa-ti bati capul la gap ci cu aproximarea distantelor. Tre sa ajungi la nivelul in care sa te uiti la tinta si sa sti la cati metri e fat de tine, si da, atunci cu ajutorul sist de ochire tragi. Exercitiul e necesar pentru cunoasterea distantelor nu pt obisnuinta cu sist de ochire. Dupa mine, un tragator bun puncteaza cu cate o singura sageata tinte aflate la distante necunoscute, atat mari cat si mici. Nu din 5 sageti.

User avatar
florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 750
Joined: 28 Sep 2008, 17:31
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Brasov
Location: Brasov
Contact:

Re: Prima privire prima sageata

Post by florinarnaut » 16 Aug 2010, 00:52

Salut,
Sint bune discutiile astea,invatam ,lucruri noi....
Eu ma regasesc la trasul gap... pentru precizia directiei : degetul tragator la coltul gurii constant,si virful sagetii pe tinta...stinga ,dreapta,sus, jos,in functie de situatie; deci pt definirea directiei folosesc doua puncte,"coltul gurii" si virful sagetii!
Acuma , ca sa ai o directie ,ai nevoie de doua puncte , sau repere,care ar fi acestea la trasul instinctiv?sincer nu stiu mare lucru despre aceasta metoda,niste lamuriri sint bine venite..
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

Dediu00ro
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 989
Joined: 23 Oct 2012, 20:06
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Galati
judet: Galati
Varsta: 24

Re: Prima privire prima sageata

Post by Dediu00ro » 16 Aug 2010, 11:02

Pai nu prea poti sa analizezi cum tragi instictiv sau sa inparti in tehnica stance release... pozitii.... Eu cand trag cu prastia pur si simplu trag, pot sa am mana cu peticu la barbie la ochi, la umar tot aia .... Las simturile sa faca treaba in mod natural si nimeresc ....si mie mi se pare ciudat cate o data e mai mult un feel decat un sistem de tragere... Exact ca la box sa spun asa directa de stanga, cand vine momentu pur si simplu pleaca singura pe tinta face ceva click in creier si nimeresti.....
Sau cum trag oamenii aceia cu arcurile in tinte aruncate cu mana ... nu ai timp sa gandesti trebuie sa fie mult mai rapid un gand
http://www.youtube.com/watch?v=9ieWrWLjii0 si mai si trage si cu pietre.... e chiar incredibil am avut pietre care plecau direct in sus .... nush cum poate sa faca lucrurile astea cu pietre
Show without showing what u know without knowing

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts: 767
Joined: 13 Dec 2012, 17:11
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: tgmures
judet: mures
Varsta: 34

Re: Prima privire prima sageata

Post by dady » 16 Aug 2010, 17:01

sunt deschis la orice explicatie, chiar sunt curios si astept schema aia poate inteleg mai usor :d, adica areti uite asta e unghiu intre ochi tinta si sageata la gap si asta e unghiu la instinctive, care e diferenta...
dar despre sniper... as vrea sa vad unu care trage instinctiv cu sniperu :))

Post Reply