columna

Arcuri si sageti de prin muzeele din Romania si din lume
Post Reply
scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului
columna

Post by scorillo » 05 Sep 2007, 22:37

Ma intreb daca nu cumva avem aici o tolba de sageti dacica.



Image

Stie cineva unde putem gasi o alta poza mai buna sau reprezentand ceva similar?

------
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ------ » 07 Sep 2007, 20:22

admin edit: Autorul acestui mesaj a cerut categoric stergerea lui. Pentru pastrarea cursivitatii, in unele cazuri am ales sa “traduc” in loc sa sterg. In cazul de fata este vorba despre un link edificator
http://www.stoa.org/trajan/

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 07 Sep 2007, 21:09

Interesant!
Seamana cu arcul meu coreean. :D

A doua poza este interesanta, baietii aia doi care lupta alaturi de romani par sa fie sciti. Arcurile is foarte bine reprezentate ca si pozitia de tragere.
Din pacate nu se poate observa bine tehnica folosita. Se banuieste ca foloseau o tehnica cu doua degete, aratator si mijlociu, unul sus si unul jos sau ambele jos. In mormintele scitice descoperite nu au fost gasite inele, dar totusi, mi se pare interesanta pozitia celui din plan indepartat. Sa fi folosit scitii tehnica asta cu 1000 de ani inaintea turco-mongolilor?

scorillo
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by scorillo » 08 Sep 2007, 13:06

Eu stiu ca arcasii la romani erau trupe auxiliare, de multe ori adusi din alta parte. E drept, scitii erau de pe acilea.
Oricum, in alte reprezentari se poate observa destul de clar tehnica cu doua degete a dacilor, chiar raschirate, asa ca pare ca tehnica era cu un deget deasupra sagetii si unul sub.
Nu gasesc o poza de pe columna, a vorba de panelul 17 unde se poate vedea unu cu un arc in mana, dar nu gasesc niciunde o poza cu el.

Miles Romanus
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: columna

Post by Miles Romanus » 08 Apr 2009, 23:52

Salut. Am citit si eu acest topic si cred ca pot aduce putina lumina si cateva explicatii utile. Arcasii reprezentati in partea stanga a imaginii nu lupta de partea dacilor si nu este vorba de vreo ambuscada. Ei reprezinta cum bine a amintit si Scorillo auxiliari romani. Cei drept imaginea folosita nu este cea mai potrivita, partea de interes aflandu-se intr-un unghi neplacut. Dupa ceva cautari am reusit sa gasesc reprezentarile lui Conrad Cichorius publicate in lucrarea sa Die Reliefs der Traianssäule. Cichorius a fost primul invatat modern care s-a ocupat la modul academic de monumentul comemorativ, iar lucrarea sa ,desi editata in 1896 ramane valabila si astazi, fiind citata in toate studiile de specialitate.
Pentru o vizualizare completa a Columnei, cei interesati o pot face aici. Fotografiile, desi in varianta sepia, sunt de o calitate superioara, permitand vizualizarea celor mai mici detalii.
http://commons.wikimedia.org/wiki/Categ ... ius_Plates

Iata aici o alta varianta a imaginii aflate in discutie din care se poate vedea mai limpede apartenenta arcasilor.
Image.
Si o varianta apropiata , marita
Image
Se remarca coifurile ascutite, tunica lunga, precum si camasa de zale realizata din solzi( squamae). Este vorba despre arcasi orientali, foarte probabil syrieni/palmyrieni . Aceasta nu este o reprezentare singulara, arcasii orientali fiind intalniti in mai multe ipostaze pe columna traiana.
Astfel in relieful de mai jos se pot distinge nu mai putin de sase astfel de arcasi.
Image
Scena infatiseaza inclestarea dintre infanteria usoara romana, de avangarda, care ataca dinspre stanga si o trupa de comati care se apara in dreptul unei palisade cu poarta inalta. In randul intai, un auxiliar germanic de tip suebic loveste cu maciuca, in spatele acestuia un prastias balear se pregateste de tragere. In randul al treilea apar cei sase arcasi orientali, imbracati cu o haina lunga pana la glezne ( aici e poate distinge mai bine), peste care au o armura dintata pe margine. Iata si cateva detalii:
Image
Image
Alte doua reliefuri in care pot fi deslusiti arcasii auxiliari romani ar fi acestea:
Image
Image
care in varianta alaturata si oarecum marita ar arata cam asa:
Image
Scena infatiseaza armata in mars , in frunte aflandu-se arcasii sirieni, in costumul lor oriental, poarta spada romana prinsa cu diagonala de piele precum si arc cu tolba si sageti. De altfel cred ca aceasta imaginea e cea mai sugestiva pentru vizualizarea arcului si tolbei. In spatele lor vin auxiliari germanici, cu parul innodat pe tampla, fosti aliati ai dacilor in razboiul din 101-102.
Voi adauga aici si o reprezentare moderna a acestui relief
Image
in care se pot vizualiza mai multe tipuri de auxiliari romani apartinand formatiunilor de tip numerus sau nationes.
De asemenea o reconstructie de costume realizata de acelasi autor pe baza imaginilor oferite de columna traiana
Image
Este vorba de catre Peter Connoly, probabil cel mai in voga ilustrator la ora actuala a lucrarilor dedicate reconstituirilor de perioada greco-romana, iar lucrarea se intituleaza "Greece and Rome at War".
De asemenea reprezentarea unui alt costum de arcas auxiliar roman de tip "levantin".
Image

Acum cate ceva si despre arcurile si arcasii daci. M-am decis sa nu mai deschid alt topic si voi posta aici in continuare daca nu este nici o problema, subiectul ramanand astfel unitar. Am selectionat si prelucrat cateva imagini ce mi se par mai sugestive si care, zic eu , ilustreaza bine arcurile si tehnica de tragere folosita de catre daci.
Aceasta ar fi prima dintre ele
Image
In partea dreapta se pot observa doi daci cu arcurile intinse. Iata aici si ceva detali:
Image
Image
in care se pot vedea arcurile si pozitia degetelor. Primul exemplu mi se pare destul de elocvent pentru tehnica de tragere folosita. O problema foarte interesanta, oarecum spinoasa si deloc de neglijat, se situaeaza in partea de sus a acestui relief in coltul din stanga ce infatiseaza lupta unui grup de daci cu un grup de auxiliari romani. Apare si un arc a carui "proprietar" e dificil de stabilit. La prima vedere as inclina sa il atribui dacului desi ca sa il parafrazez pe domnul arbitru Ion Craciunescu "pozitia nefireasca a maini" imi da de banuit , arcul fiind pozitionat invers. Pe de alta parte nici costumul auxiliarului roman nu l-ar indreptatii pe acesta din urma sa fie arcas, deci aici ar fi problema. Personal as mai putea formula un punct de vedere (si deci o eventuala explicatie) anume ca in prima faza soldatul dac executa tir cu arcul asupra linilor romane si apoi cand acestea s-au apropiat sau dupa caz munitia s-a epuizat el angajeaza lupta corp la corp servidu-se in principal de sabie iar arcul devenind o arma secundara(ce evident nu putea fi abandonata pe campul de lupta). Iata si imaginea detaliata:
Image
Invit deci pe toti membri forumului interesati de aceast aspect sa isi spuna parerea intrucat mi se pare o problema atractiva.
Un alt relief edificator ce infatiseaza daci arcasi este acesta:
Image
Pot fi vazuti nu mai putin de patru astfel de luptatori ale caror detali le voi prezenta succesiv de la stanga la dreapta:
Image
Image
Image
Image
In ultimul exemplu desi nu se vede deosebit de clar as inclina sa cred ca respectivul trage cu doua degete. Pastrez insa rezerve dar discutia ramane interesanta.
Ar mai fi de asemenea reprezentarea unui arcas dac pe care a evocat-o si Florin si al carui detaliu il reproduc si eu alaturat:
Image
Tot legat de arcuri s-ar cuveni amintita si cavaleria sarmata (roxolana) catafractara, aliata dacilor, unde poate fi admirata tehnica de tragere din intoarcere de pe saua calului:
Image
si un detaliu asupra arcului:
Image
Nu as putea sa inchei acest post fara sa amintesc de reprezentarea unei tolbe cu sageti, probabil daca, asezata printre trofeele capturate de romani:
Image
iata si detaliul:
Image
O reprezentare oarecum similara apare si pe monumenul triumfal de la Adamclisi, fiind vorba tot despre o tolba cilindrica , decorata in registre suprapuse.Inca nu am scanat imaginea in cauza insa cand o voi face o voi posta aici spre exemplificare.
In final as dori sa prezint si un grup de artileristi daci ce apara o fortificatie :
Image
precum si detaliul celor doi ballistari:
Image
Cam asta ar fi momentan, astept si parerile voastre , acest subiect fiind pe departe de a fi epuizat. Salutari tuturor si pe curand.

Iohan
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: columna

Post by Iohan » 21 Sep 2009, 21:32

Foarte interesante explicatiile, Miles romanus. Era o problema la care m-am gandit de multe ori, asta cu arcasia la daci, dar nu am reusit sa aflu mai nimic, pana acum. Din pozele postate de tine, mi se pare evident ca trageau cu doua degete, aratatorul si mijlociul. Intr-o singura imagine tine sageata cu aratatorul si degetul mare, dar acolo cred ca aseaza sageata pe coarda, pentru ca arcul pare ca nu este intins. Felicitari pentru cercetarea facuta si multumiri.

ringring
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: columna

Post by ringring » 22 Sep 2009, 09:52

sincer eu nu cred ca reprezentarile de pe coloana ar trebui luate ca atare, sunt facute de niste artisti care au tendinta de a interpreta si de a improviza, in multe imagini am vazut arcuri imposibil de mici, erau redate doar ca sa sugere cam cu ce arme luptau daci, inafara de uniforma romana, ca doar aveau soldati si la roma, celelalte sunt intr-o masura mai mare sau mai mica adevarate, cei care au realizat compozitile erau cred mai interesati de alte lucruri si mai putin de cat de diferite sunt arcurile scitilor de cele ale dacilor sau de cele ale persilor, si le-au facut pe toate cam la fel

Thiamarkos
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: columna

Post by Thiamarkos » 26 Mar 2010, 21:35

poate din acelasi motiv pt care e reprezentat murus gallicus in loc de murus dacicus pe columna.

Vrajeala
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: columna

Post by Vrajeala » 16 Dec 2011, 22:11

foarte interesant topic, fiind foarte vechi cu ingadunita admin postez si eu.

razboiul din dacia la vremea restectiva a costat cat trimite nasa in spatiu acum rachete.

columna lui traian a fost realizata de artisti, nu de sclavi ( sclavii avand stapan e tot una costurile erau costuri ).

sume astronomice au fost la construirea ei, chiar si azi sunt identice.

de regula e un moft cucerirea unei tari ( vezi irak ) bani aruncat,iar profitul il obtii in 160 ani.

romanii au fost atat de mandri de cucerirea daciei ( cucerire partiala ) incat cele mai scumpe sculpturi din vechea roma,
sunt cu daci.

sunt foarte sigur ca atunci cand au facut columna au adus daci la "poza" sunt scrieri ca dacii de pe coloana au fetele cioplite.

sper sa pot incarca un pdf cu daci, unele din cele mai scumpe sclupturi romane.

User avatar
morometeb
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:316
Joined:29 Mar 2010, 12:28
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Turda
judet:Cluj
Varsta:32
Location:Turda
Contact:

Re: columna

Post by morometeb » 06 Jan 2012, 02:17

off topic: Cu tot respectul, cucerirea unei tari niciodata n-a fost un moft. In cazul Daciei, romanii au eliminat o amenintare a imperiului si au pus laba pe o gramada de aur (mai ales la Rosia Montana).
off off topic: In zilele noastre nu se mai cuceresc tari. Daca totusi stabilim ca Irak-ul a fost cucerit, atunci sa stabilim ca si Romania a fost cucerita.
Scuze de off si off off. Mai, mai...
A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!

Robert E. Howard - The Song of the Bossonian Archers
http://blogmoromete.blogspot.com

Post Reply