Review Buck Trail – Leopard

Loc de review pentru arcul tau
Forum rules
In aceasta sectiune se posteaza doar recenziile arcurilor de pe piata; nu se posteaza recenzii pentru arcurile construite de membrii forumului.
E de la sine inteles ca autorul unei recenzii detine/a detinut arcul in cauza sau macar l-a folosit indeajuns incat recenzia sa reflecte in buna masura realitatea.
Sunt de dorit opiniile in ceea ce priveste aspectul arcului, caracteristici si performantele, materialele din care este construit, raport calitate pret, evaluare generala, etc. adica… o recenzie de calitate.
Multumim!
Post Reply
User avatar
gica
Vizitator
Vizitator
Posts:2
Joined:20 Mar 2013, 15:22
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::bucuresti
judet:bucuresti
Review Buck Trail – Leopard

Post by gica » 10 Dec 2013, 08:47

Buck Trail – Leopard
arc tradițional, take-down, recurve, 62”


Istoricul alegerii

Inițial am vrut să-mi iau un Samick Take–Down Phantom 60”. Avea tot ce îmi doream de la un arc: crosă scurtă, producător de încredere, review-uri bune, preț ce putea fi în înghesuit în bugetul disponibil. Am aflat că avea un singur, dar mare, dezavantaj: Samick nu mai producea arcuri. Am optat apoi pentru extravagantul (în opinia mea) Martin Saber Take-Down Recurve Bow 64”. Lamele negre de recurve atașate unei crose ca de compound, plus niște sisteme ultrarevoluționare și hipersofisticate de reducere la zero absolut chiar și a vibrațiilor insesizabile, îi dădeau un aspect care îți șoca retina. Dus a fost și ăsta penru că era în oferte dar nu și la vânzare.
A treia alegere a fost cu noroc: Buck Trail Take-Down Bow - Leopard 62".

Despre producătorul Buck Trail

Nu prea multe. Pe pagina oficială găsim:
Welcome to Buck Trail Archers
Burlington, Wisconsin
Click Here For Map And Directions
Buck Trail Archers
32622 Yahnke Road
P.O. Box 5
Burlington, Wisconsin 53105
Clubhouse phone: 262-763-9656
The purpose of Buck Trail Archers Inc. (BTA) is for the support and encouragement of archery, both as a sport and for the positive impact it fosters towards family values. BTA is a not for profit organization operating within the club by-laws and rules set forth by archery's governing bodies.
Un forumist spunea (aici: http://www.archerytalk.com/vb/archive/i ... 67781.html) că a aflat de la un comerciant că cei de la Buck Trail construiesc de multă vreme arcuri longbow dar nu pentru piața europeană.
Mai nou fac și arcuri recurve și vând și locuitorilor bătrânului continent.
Am hotărât să risc.

Specificații

Arc recurve take-down
Lungime – 62”
Putere – 50 lbs
Braceheight – 7”1/8 ~ 8”1/4
Preț - oferte externe, aproximativ 170€
- Archeryshop.ro București, prețul variază ușor în jurul valorii de 800 ron

Cum arată arcul

Constructorul are pentru acest produs două variante: Cougar și Leopard. Cougar are pe lame fibră de sticlă neagră iar Leopardul are fibră de sticlă Gordon, transparentă, fapt ce îl face mai scump cu aproximativ 35€ pentru că cei de la Gordon susțin că fibra de sticlă pe care o produc este mai bună decât a concurenței, iar experiența lor în domeniu se pierde în negura timpului.

Crosa. Scurtă, cu spatele din lemn maroniu iar fața din lem stratificat de culoare deschisă. Cele două porțiuni sunt despărțite de o dungă dintr-o esență lemnoasă ceva mai roșiatică decât spatele crosei. Este de menționat că lemnul stratificat este lipit cu un adeziv negru care formează niște arabescuri ornamentale dar și mai multe linii orizontale in partea de sus a ferestrei de tragere fapt ce i-ar putea determina pe unii arbitri mai zeloși să considere că pot fi utilizate ca repere pentru tragerea cu gap și să vă recomande să le mascați. Buck Trail spune ceva de lemn de nuc, nu mă prea pricep la esențe lemnoase, așa că nu mă hazardez să trag concluzia că nucul a fost integrat în crosă. Dacă au făcut-o, în mod sigur nu l-au pus în valoare.
Nu are locașuri pentru accesorii (stabilizator, amortizor etc.)
Ca să vă dați seama ce emoții estetice trezește această crosă, un coleg mai hâtru, după ce a privit-o indelung, m-a întrebat, plin de admirație, dacă am meșterit-o eu singur.
Crosa este singura parte letală din arc. Este foarte masivă și poate fi folosită pe post de bâtă zdravănă. Pare a fi indestructibilă.
Gripul este partea cea mai ciudată pentru că este foarte gros. Dacă ai mâinile mari probabil că vei fi fericit iar dacă nu, în două sau trei luni te vei obișnui. Cu toate acestea priza pe grip este bună și fermă neexistând pericolul de a scăpa arcul sau a-i imprima o poziție greșită.
Fiecare capăt al crosei are inserate câte două știfturi pentru poziționarea corectă a lamelor și câte o bucșă filetată pentru fixarea lor. Lamele se așează direct pe lemnul crosei fără a exista un element intermediar de separație.
Fixarea lamelor se realizează cu clasicul șurub cu șaibă (probabil din alamă), însă șaibele nu sunt lipite pe lame ci vin într-o punguliță cu șuruburile așa că trebuie să aveți o atenție sporită pentru a nu le pierde.

Lamele. Arțarul este trecut la materialele inserate în arc și probabil a fost folosit la construirea lamelor. Au aspectul lemnului natur, culoare deschisă, laminate, pe ambele fețe, cu deja celebra fibră de sticlă transparentă Gordon (de care eu am auzit doar când am descoperit acest arc). Baza lamei are o gaură străpunsă, pentru fixarea cu șurub pe crosă, și două găuri înfundate pentru poziționarea cu știfturi. Vârfurile lamelor sunt întărite cu lemn.

Coarda. Aici este partea simplă a review-ului pentru că arcul vine fără coardă. De ce am trecut-o totuși? Pentru că producătorul ne testează abilitatea de a ieși din ceața în care ne bagă: la caracteristici arcul este trecut cu o lungime de 62 inches (aceeași dimensiune o găsim și la magazinele virtuale care îl comercializează) dar pe lama de jos este inscripționat cu 60”. Curat fatalitate dar suntem români și ne descurcăm (cu coarda pusă are aceeași lungime cu a unui Samick Lightning 62”).
Acest aspect ne ajută să facem trecerea lină la:

Grija la detalii. Pentru banii dați veți primi doar o crosă, două lame, două șuruburi și două șaibe. Buck Trail nu vă încarcă inutil pachetul, așa cum fac firmulițele de doi lei, cu broșuri cu caracteristici, instrucțiuni pentru setup și tuning, CD-uri de prezentare sau, Doamne ferește, chei imbus.
O cheie imbus de 3/16”, căci hexagonul din capul șurubului nu este pe sistem metric, v-ar trebui totuși pentru că așa cum orice aparat electric funcționează mai bine când este alimentat de la o sursă de curent tot așa și șurubul nostru se strânge mai cu spor dacă vom folosi cheia menționată.
Finisajele nu te dau pe spate, crosa nu are un luciu ca de pian, în lame nu te poți oglindi, nu ai parte de atingeri catifelate.
Cu toate acesta arcul nu prezintă colțuri sau muchii care să te zgârie sau să îți provoace alte răni și nici nu are margini care să taie coarda (nu am încercat dacă agață dresul).

Funcționare

Pentru tuning Google și-a arătat utilitatea și în scurt timp am întocmit o listă cu ce trebuia să verific, să reglez și cu ce să mai înzestrez arcul ca acesta să devină, în mod constant, un instrument de mare precizie.
Vreo două antrenamente am tot răsucit și desrăsucit coarda până când, la un braceheight de 20cm, am avut senzația că zgomotul făcut de arc s-a diminuat. Totuși nici pe departe nu aducea cu sunetul pe care îl fac arcurile în filmele americane. Alea lansau săgeata cu un șfichiut scurt al meu parcă bătea toaca. I-am stresat cu problema mea pe posesorii de arcuri silențioase și ca să scape de mine mi-au spus să pun pâslă acolo unde coarda calcă pe lamă (s-a rezolvat de la Hornbach cu pâslă autoadezivă ce se pune pe picioarele scaunelor) iar unul dintre ei, căruia îi sunt foarte recunoscător, purta la el un scul de lână (?) din care mi-a dat și m-a și învățat cum să fac doi smotocei pe care să-i prind de coardă. Au spus că să aplic ce m-au învățat și dacă nu se diminuează zgomotul vom apela și la alte sisteme mai performante. După ce l-am împodobit cu pâslă și cu ciucurei arcul făcea, la fiecare săgeată trasă, ca o mâță care stuchește, așa că am fost foarte mulțumit deși remediul îmi pare mai mult a leac băbesc decât a tehnologie de ultimă oră, dar dacă arcul este tradițional probabil că și remediile trebuie să fie din aceeași categorie.
Am verificat alinierea corzii cu centrul lamelor și erau aliniate.
Am verificat ca vârful săgeții să fie ușor in afara planului format de coardă și centrul lamelor și așa era.
Am făcut testul tragerii de săgeți cu și fără pene și s-au dus cam în același loc. Pentru că nu am constanță în tragere l-am rugat pe antrenor să repete testul de câteva ori și săgețile, împănate sau nu, s-au înfipt cam în aceeași zonă.
Am comparat amprenta lăsată de săgeată, într-o coală de hârtie așezată la 2,5 m în fața mea, cu cele din tutorialele de profil și am constatat că săgețile alese sunt ușor mai rigide decât ar trebui. Trebuie să spun că amprenta avea abateri onorabile de la forma optimă, o formă perfectă am văzut doar la săgețile trase din arcurile compound. Încercarea cu hârtia am făcut-o mai mult pentru a bifa și realizarea acestui test pentru că eu cred că el indică mai mult corecta alegere a săgeților decât calitatea construcției arcului.
Eu trag de arc vreo 28”1/2 și pe această distanță arcul nu stachează. Am rugat un arcaș de la sală să tragă de el și să-mi spună părerea lui. S-a codit puțin, pentru că stilul său de tragere cu armare amplă a avut ca rezultat ruperea arcului propriu, dar după ce a tras cu Leopardul a spus că în jurul valorii de 30”, judecând după săgețile folosite, arcul începe să se opună, să nu se mai armeze lin. Inutil să mai spun că pe timpul testului am avut inima cât un purice și eram convins că voi auzi lemnul cum trosnește când coarda îi ajungea pe la ureche (și mai are și brațe lungi).
Arcul stă bine în mână și este suficient de stabil astfel că eu nu simt nevoia să-i atașez greutăți suplimentare.
Crosa masivă, cred eu, face ca Buck Trail Leopard să aibă un hand sock minim.
Despre fiabilitate este mult prea devreme ca să putem trage o concluzie. Tot ce pot spune este că trag cu el de un an și până acum, să bat în lemn, nu am avut probleme cu el.
Arcul este simetric și, poate din acest motiv, se comportă mai pe placul meu (zgomot, vibrații, senzații) când trag split decât cu trei degete sub nock (barebow). Diferența este mare.
De ce am testat Buck Trail Leopard cu atâta sârg? Arcul are niște forme frumoase, este plăcut la vedere dar păcătuiește prin lipsa unor finisaje de excepție. Te uiți la el și-ți zici: bine, dacă nu ieși în evidență prin aspect ia să vedem atunci ce poți să faci. Așa că începi să-l chinui cu testele și pe măsură ce vezi că îndeplinește cerință după cerință te ambiționezi, în zadar, să găsești ceva care să-l îngenuncheze.
Am văzut arcuri față de care m-aș fi simțit privilegiat doar să le ating. În mod sigur nu aș fi supus la teste un astfel de arc. De altfel producătorul îți spune câtă experiență a acumulat el special pentru tine și la câte teste și reglaje își supune produsele, special pentru tine, ca să fii mulțumit, încât nici prin gând nu-ți trece să mai verifici ceva.
Buck Trail Leopard are un raport calitate/preț bun, este un arc frumos, dar nu are strălucire. Nu va atrage privirile, lumea nu va întoarce capul după el, însă știi că te poți baza pe el. Are acuratețe și îți va aduce satisfacții. În cazul lui, ca și la oameni, frumusețea vine din interior, de la calitățile pe care le are, dar asta se întâmplă numai după ce îl cunoști.
Să nu uităm că și la arc sunt valabile legile nescrise din arta fotografică:
- nu contează aparatul ci contează cel care se află în spatele lui;
- contează și ce se află între ocular și ceafă.

P.S. – Nu am experiență în întocmirea review-urilor și cu siguranță au rămas aspecte neatinse. Dacă din întâmplare cineva este interesat de ceva ce nu este cuprins în text voi încerca să răspund.

Toate cele bune tuturor!

User avatar
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts:1294
Joined:05 Feb 2010, 15:25
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Deva H
judet:Hunedoara
Varsta:40

Re: Review Buck Trail – Leopard

Post by domide » 10 Dec 2013, 21:57

Un review complet, chiar daca erau binevenite si cateva poze. In timp ce imi doream sa vad acele imagini, mi-am dat seama ca ma poate ajuta prietenul "Goagal" :d .

Intr-adevar, dupa ce citesti asa ceva, chiar devii curios, si iti doresti sa incerci asa ceva.

Toate cele bune!
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

User avatar
carcalete
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:122
Joined:18 Jan 2011, 13:07
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Alba-Iulia
judet:alba
Varsta:38
Location:Alba-Iulia

Re: Review Buck Trail – Leopard

Post by carcalete » 10 Dec 2013, 22:25

Hei, ce m-ai speriat! Azi mi-am comandat in Buck Trail Antelope. M-am linistit la final! Fain review, la Mai multe!

User avatar
gica
Vizitator
Vizitator
Posts:2
Joined:20 Mar 2013, 15:22
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::bucuresti
judet:bucuresti

Re: Review Buck Trail – Leopard

Post by gica » 11 Dec 2013, 09:19

Mulțumesc pentru încurajări.
@ carcalete - Scuze pentru sperietură.

Post Reply