Arc din alun?

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
Guardian
Membru al forumului
Membru al forumului
Arc din alun?

Post by Guardian » 22 Jun 2008, 11:49

Buna arcasi
Sunt nou pe forum, am un arc de 48 lb si am decis sa imi construiesc si eu un arc din lemn de preferat un longbow la inceput, am o bucata de frasin ( un dulap) si tocmai astazi cand umblam prin gradina mea am dat peste un alun foarte mare dupa parerea mea, am taiat o creanga cu diametru de 40 mm si lungimea 178, lemnul are ceva noduri dar este destul de drept si pare rezistent; intrebarea mea este Se poate face un arc bun din alun ? cam de 70 lb? Sa incerc cu alun s au sa merg pe frasin? Stiu ca lemn de alun asa gros se gaseste mai greu si ma cam tenteaza...
Stima

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Re: Arc din alun?

Post by Neacsu Ionut » 22 Jun 2008, 12:37

Salut!

Daca ai taiat alunul acum mai trebuie sa-l lasi la uscat...pana sa te apuci de arc...alunul nu e un lemn foarte tare si nu cred ca poate dezvolta tarii asa de mari...dar de 50# probabil ca merge...ca sa iasa de 70# va trebui sa fie gros...deci greu...si vor scadea performantele...

iar despre bucata aia de frasin ce sa zic...depinde in ce stare e...sa nu fie foarte veche...sa nu aiba carii...oricum frasinul e mai bun ca si alunul pt arcuri...daca faci un arc din scandura de frasin trebuie sa ai mare grija sa nu fie sectionate inelele de crestere de pe spatele arcului...

cei cu mai multa experienta iti pot zice mai multe...
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 22 Jun 2008, 13:01

Salut....la grosimea aia nu cred ca o sa-ti asa un arc asa tare din alun....oricum ceva o sa iasa dar nu asa de tare....hotaraste-te care o sa fie burta arcului, si cu securea i-a si redu bucata aia de lemn ca sa se usuce mai repede....vezi sa nu iei prea mult din ea....ca daca zici ca are 4cm in diametru, nu prea ai mult loc sa te joci...pentru un ELB> de ex....ai nevoie de o grosime la maner de 3cm daca vrei sa iasa ceva din lemnul ala...3cm grosime si 3cm latime....asta pentru un Elb... asa ca atentie mare cum iei cu securea...la acest diametru cu siguranta bucata de lemn are are o forma rotunjita destul de pronuntata, lucru care nu este prea grozav..asa ca va trebui sa fii atent si ce forma va avea arcul...celebra sectiune "D: iese din schema in cazul asta....pe urma frasinul este un lemn foarte bun pentru arcuri...din frasin poti face un ELB. care sa aiba 100# lejer...chiar si 120# daca lemnul este de calitate ...numai ca tu ziceai ca ai un dulap de frasin...aici e mai problematic...trebuie niste poze facute la acel dulap, sa vedem cum e fibra...daca fibra nu este dreapta pe toata lungimea dulapului, atunci iarasi iese din schema un arc de taria mentionata de tine mai sus...frasinul este destul de rezistent...am un arc de 30 kg cu fibra fugita rau pe unul din brate, si inca nu s-a rupt....numai ca oricum e riscant....ar merge in schimb pus un backing pe acel arc, daca fibra nu este dreapta..ceva tendon, in, matase, etc

cristiflorin
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::cluj
judet:Cluj
Varsta:31

Post by cristiflorin » 22 Jun 2008, 13:22

http://www.primitivearcher.com/smf/inde ... 815.0.html
Aici este prezentata constructia unui arc de alun.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 22 Jun 2008, 18:42

Da...fain buil-along-ul ala ...l-am urmarit cu mare interes chiar in perioada cand l-a facut...numai ca dupa cum se vede....lemnul a fost mult mai gros de 4cm....

andreih
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by andreih » 03 Jul 2008, 13:50

salut
despre alun am o parere foarte buna si as vrea spun cateva cuvinte din ce stiu / ce am auzit si eu:
anul trecut am cunoscut in Bulgaria pe Matti un finlandez care prefera alunul si majoritatea arcurilor lui erau din alun.
acum ce spun nu e litera de lege. din experienta lui si a mea (am avut ceva experimente cu alunul fiindca e cel mai usor de gasit pt. mine) pot sa subliniez cateva aspecte:

* e dificil sa obtii o tarie mai mare de 30 kgf (60 #) din alun fiindca e slab in compresie ideal e pt. arcuri mai "slabute" ca sa zic asa in jur de 20 kgf (40#) sau mai putin. da, pt. arcuri de tarie mica e chiar bun ca e foarte elastic mai ales daca il faci suficient de lung .
* problema in compresie vine ca in general diametrul unei bucati de lemn de alun e mica si suprafata solicitata in compresie e mica, ideal ar fi un design cu spatele "back" rotunjit asa cum e el natural, doar coaja data jos si burta "belly" cat mai plata si cat mai lata e posibil pentru a avea suprafata mare care sa suporte compresia.
* din nou compresia pe burta "belly" arcului poate fi imbunatatita MULT prin tratament termic (Matti a rupta ceva arcuri pana a ajuns la concluzia asta si eu am rupt fara sa stiu ce se intampla dar dupa ce el mi-a spus merge binisor) tratamentul termic intarind acea parte.
* e usor de gasit cel putin in zona Clujului si in zonele de deal si usor de prelucrat, merge foarte bine si indoit, indreptat etc. la cald.
* forma arcului sa fie cat mai simetrica si tranzitia de la maner la capete treptata pentru a repartiza cat mai egal forta pe toata lungimea bratelor.

Oricum, am experienta mea (mica) si experienta altora de pe PP, daca mergi incet se poate face un arc decent din alun!!! Acum arc de 70# din alun nu stiu ce sa zic pare foarte greu tinand cont de lemnul care e cam "softwood" dar asa la 40lbs (20 kgf) sau mai jos poti face din alun un arc chiar foarte rapid si placut de tras la tinta.
Depinde de tine la ce forta doresti sa fie sa te simti confortabil.

Poti incerca, nu pierzi nimic si mai ales putem invata si noi din experienta ta!!
Eu unul sunt chiar foarte curios!!
Tine-ne la curent!
O sa incep si eu unul de alun cat de curand si vedem ce iese :)

andrei - Cluj-Napoca

Post Reply