Salutare!
Dupa ce am tot citit pe ici pe colea despre arcuri, m-am inscris si eu pe forum. Am inceput sa-mi fac un arc de frasin. Din lipsa de timp, de spatiu si unelte, il fac pe genuchi, cu ce apuc. Probabil va iesi naspa, insa pt. mine va fi cu atat mai valoros. In cele din urma o sa-mi cumpar unul, dar deocamdata nu renunt la cel pe care l-am inceput. Am priceput multe despre arcuri, insa am ceva nelamuriri. Daca binevoiti sa ma ajutati va raman indatorat. Multumesc!
PS. Iertare daca nu cunosc denumirile si termenii specifici.
1. Lemnul trebuie uscat in prealabil? Daca da, cat timp? Sau pot incepe constructia pe unul taiat de 2-3 zile?
2. Indoirea treptata se face doar pt a echilibra bratele? Sau pt ca arcul sa ramana putin curbat si detensionat?
Mai revin pe masura ce ma lovesc de unele si altele.
Bun gasit!
-
- Membru al forumului
Re: Bun gasit!
tillering-ul se face doar pentru echilibrarea bratelor, si pentru a aduce arcul la lungimea de tragere dorita si la forta dorita....ideal ar fi ca arcul sa ramana cat mai drept dupa ce i s-a facut acel tillering, eventual chiar reflex....in felul asta e mai performant...mai rapid...lemnul se usuca in vreo 2 luni, daca e redus la dimensiunile cat mai apropiate unui arc....
- cristiflorin
- Membru al forumului
- Am un arc:da
- Construit de mine:nu
- locuiesc in::cluj
- judet:Cluj
- Varsta:31
Bine ai venit.
Se intelege din ce ai scris ca deja ai inceput sa lucrezi pe un lemn verde. Poti lucra doar partial un lemn verde, daca vrei ca arcul sa tina. In orice caz, nu il poti folosi daca il faci, decit in cazuri de urgenta (survival bow) cind ai, teoretic, nevoie urgenta de o astfel de arma, pentru ca se va strica repede, situatie cind devine complicat sa construiesti si sageti. Daca vrei sa te antrenezi, foloseste un bat de alun verde. Dintr-un alun de vreo 2m iti poti face un arc asa mai in joaca, il calesti pe burta la foc (partea dinspre arcasi ) si poti trage cu el asa just for fun. Asta daca ai citeva sageti. Apropo, e anotimpul cind in parcuri se gasesc multe pene de cioara, si nu strica sa stringi pentru vreo citeva sageti.
Deci lemnul tau trebuie lasat la uscat, fie in mod natural, fie sa folosesti vreo procedura de uscare rapida. De ex. pe caldurile astea sa tii lemnul intr-o masina la soare, intr/un tub negru,... se usuca in doua saptamini.
Cred ca, venind vorba de indoirea treptata a lemnului, cine a spus asta s/a referit la tillering, (ajustarea si echilibrarea bratelor). Ideea e ca la inceput incerci sa vezi cum se indoaie lemnul proptindu-l de podea (floor tillering) si, tinut cu stinga de un capat, impingind cu mina dreapta de mijloc. Pina in momentul in care nu se indoaie astfel macat vreo 2o cm, nu are rost sa il pui pe suportul de verificare a ajustarii (tillering stick). Indoirea treptata respectiva nu are ca rol formarea unei curburii a lemnului (set), dimpotriva, ci tocmai evitarea ei. Dar pina ti se va usca lemnul, vei intelege mai bine.
Se intelege din ce ai scris ca deja ai inceput sa lucrezi pe un lemn verde. Poti lucra doar partial un lemn verde, daca vrei ca arcul sa tina. In orice caz, nu il poti folosi daca il faci, decit in cazuri de urgenta (survival bow) cind ai, teoretic, nevoie urgenta de o astfel de arma, pentru ca se va strica repede, situatie cind devine complicat sa construiesti si sageti. Daca vrei sa te antrenezi, foloseste un bat de alun verde. Dintr-un alun de vreo 2m iti poti face un arc asa mai in joaca, il calesti pe burta la foc (partea dinspre arcasi ) si poti trage cu el asa just for fun. Asta daca ai citeva sageti. Apropo, e anotimpul cind in parcuri se gasesc multe pene de cioara, si nu strica sa stringi pentru vreo citeva sageti.
Deci lemnul tau trebuie lasat la uscat, fie in mod natural, fie sa folosesti vreo procedura de uscare rapida. De ex. pe caldurile astea sa tii lemnul intr-o masina la soare, intr/un tub negru,... se usuca in doua saptamini.
Cred ca, venind vorba de indoirea treptata a lemnului, cine a spus asta s/a referit la tillering, (ajustarea si echilibrarea bratelor). Ideea e ca la inceput incerci sa vezi cum se indoaie lemnul proptindu-l de podea (floor tillering) si, tinut cu stinga de un capat, impingind cu mina dreapta de mijloc. Pina in momentul in care nu se indoaie astfel macat vreo 2o cm, nu are rost sa il pui pe suportul de verificare a ajustarii (tillering stick). Indoirea treptata respectiva nu are ca rol formarea unei curburii a lemnului (set), dimpotriva, ci tocmai evitarea ei. Dar pina ti se va usca lemnul, vei intelege mai bine.
-
- Membru al forumului
Salut si bun venit.Ca sa adaug si eu ceva...as putea spune ca:daca ai inceput un arc ,iar lemnul este verde ar fi bine sa-l aduci la niste dimensiuni apropiate de un arc si sa-l lasi sa se usuce,astfel se va usca si mult mai repede....oricum probabil daca vei folosi arcul imediat dupa ce l-ai terminat iar lemnul este inca verde vei constata ca o sa ramana curbat dupa ce vei da sfoara jos.Chestia asta scade din performantele arcului si pana la urama te poti alege si cu un arc rupt.
-
- Membru al forumului
Multumesc pt sfaturi.
Ce am facut la lemnul meu: l-am curatat de coaja si fiindca era putin curbat si spre "lateral" l-am prins de o barna cu niste menghine, sa se usuce si sa se indrepte. Inteleg ca as putea sa-i dau forma, macar cat de cat si sa-l las apoi la uscat?
Mai spuneti-mi va rog unde gasesc un fel de dictionar cu termeni, pt ca tot citesc articole, dar mai mult deduc decat inteleg.
Apoi: am prin zona un magazin de cherestea si tot genul de scanduri, lemne... As putea lua de la ei o birnuta de frasin sau e mai bine cu lemn din padure?
Multumesc!
Ce am facut la lemnul meu: l-am curatat de coaja si fiindca era putin curbat si spre "lateral" l-am prins de o barna cu niste menghine, sa se usuce si sa se indrepte. Inteleg ca as putea sa-i dau forma, macar cat de cat si sa-l las apoi la uscat?
Mai spuneti-mi va rog unde gasesc un fel de dictionar cu termeni, pt ca tot citesc articole, dar mai mult deduc decat inteleg.
Apoi: am prin zona un magazin de cherestea si tot genul de scanduri, lemne... As putea lua de la ei o birnuta de frasin sau e mai bine cu lemn din padure?
Multumesc!
-
- Membru al forumului
Daca e diametru mare, despica-l repede....daca e diametru mic, alege partea care va fi burt arcului, si cu o secure redu lemnul putin ....acuma na...depinde foarte mult si de aptitudinile tale....si Florin are dreptate...ca daca nu prea stii cum e treaba, risti sa strici lemnul....