Arcul iubitei

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului
Re: Arcul iubitei

Post by cristi » 04 Apr 2008, 00:28

Va plac macrourile ? 8)

Fiindca nu am gasit ceva mai bun (inca nu am fost la prakticker) am folosit asa ceva pentru prima incercare de prindere a bratelor:
Image
Image
Image

Astea sunt dibluri metalice, se deschid in capat daca infiletez ceva in ele, au filet interior de 8. Ca sa nu se slabeasca automat floarea din capat cand as scoate surubul ce prinde bratul, am taiat din surub de 8 niste bucati de vre-o 4 mm lungime, care sa stea permanent infiletate in capatul cu floarea al diblului astfel ca sta strans tot timpu. Ca sa pot infileta capetele astea scurte le-am facut o taietura cu bomfaieru ca sa pot baga surubelnita in capatul lor. A mai ramas suficient spatiu pentru surubul cu care se prinde bratul efectiv.

Prima data am dat gaurile in maner folosind aceasta masinarie :

Image
Image

Si cam asa arata rezultatu partial :

Image
Image

In ultima poza numai un bolt dinala e bagat.de tot.

Cred ca au sa tina astea pentru ca arcul acesta nu va fi unul foarte puternic si sunt doua pe fiecare brat. Planuiesc sa le mai bag si ceva lipici pe acolo sa ocupe spatiile libere intre lemn si diblu, dar azi nu am avut destul.

Cam asta despre prindere.

Acuma astept cu nerabadare sa soseasca rasina epoxidica si fibra de sticla ce le-am comandat. Apoi daca am timp o sa mai incerc odata sa fac brate. Trebuie sa modific forma pentru ca dupa cum a observat si akila primele brate nu au fost nici suficient de curbate astfel ca dupa ce as fi pus coarda ar fi fost prea mare distanta dintre maner si coarda.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 04 Apr 2008, 01:34

Arata bine sistemul de prindere....la inceput m-am si gandit ca nu e prea bun...pentru ca daca ai sa vrei sa scoti bratele diblul ala nu va mai sta fix acolo in gaura....cat despre ce iti spuneam mai devreme....totusi nu cred ca bratele sunt problema...mi-e ca unghiurile manerului nu sunt chiar cum trebuie...

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cristi » 04 Apr 2008, 09:09

Da stiu ca unghiul e un pic exagerat, dar m-am chinuit mult sa fac fetele alea aproape de perfect perpendiculare si simetrice, mi-ar fi foarte dificil sa mai schimb acuma, orice reglaj ce mai trebuie sa-l fac acuma mi-e mult mai usor sa-l fac din brate, in cel mai rau caz mai adaug ceva material conic pe capatul de prindere al bratului.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cristi » 04 Apr 2008, 13:48

Stift de lemn ? Am vrut sa fie metalic sa ajute si la prindere. Sa nu fie doar pentru mentinerea directiei bratului pentru ca nu am gasit bolturi care sa se infileteze in lemn, dar daca o sa mai fac altele de tarie mai mare cu siguranta ca o sa folosesc un sistem de prindere care sa reziste la forte mai mari. Daca nu o sa gasesc bolturi cel mai probabil ca o sa le confectionez, pana la urma nu e asa mare filozofie sa iei un surub dinacela cu diametru mai mare sa-i dai o gaura si sa-i faci filet pe interior cu un tarod.

viezure
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by viezure » 04 Apr 2008, 14:27

salut,

ai facut o treaba minunata si sunt extrem de sigur ca piulitele alea expandabile daca le-ai bagat putin fortat si ai pus ceva bison epoxi pe ele sunt capabile sa reziste la un arc de o putere mult mai mare(la compound ptr rezistenta se fac "buzunare" un fel de teci in care se baga bratele si este f simplu de facut ;)
ceea ce mi se pare mie ca mai poate fi lucrat este manerul si nu ma refer la forma ci la faptul ca este mult prea gros in diametru,lemnul dc este de esenta atre rezista aproape la fel de bine ca duralul si deci il poti face mai "fin" ptr a fi mai usor si mai estetic (este doar parerea mea si te rog sa nu mi-o iei in nume de rau).oricum faci o treaba excelenta

numai bine,

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Continuarea

Post by cristi » 13 May 2008, 00:59

De mai mult timp lucrez la bratele pentru acest arc, inca nu le-am terminat. Am urmarit cu interes intre timp ce s-a mai scris pe forum. In cateva poze o sa incerc sa va arat ce am mai facut.

Prima data am facut cele doua lame de stejar:
Image
Image
Image
Image

Apoi le-am indoit, nu am mai folosit aburi de data asta, ci direct deasupra flacarii de la aragaz, asa la distanta deasupra, sa ajunga doar aer cald nu si foc. Nu am avut heat gun. Am avut grija sa nu ard lemnu, desi s-a facut un pic gri pe colturi, acolo se incinge cel mai repede, e uimitor ce usor se indoaie lemnu uscat cand e fierbinte:
Image
Image
Image
Image

A urmat pasu lipirii a multor multor strate de fibra de sticla, atat de multe ca m-am plictisit. Am inceput cu ce tesatura foarte fina, ca o matase, ce sa zic, materialu e de calitate dar ar trebui vre-o 100 de straturi pe o singura parte sa iasa 2 mm de fibra de sticla:
Image
Image
Image

Dupa ce mi s-a aproape terminat materialu de tip tesatura fina si nu am facut nici pe departe un strat suficient de gros de fibra, am trecut la fibra aceea fire ce o aveam mai de demult. Si nu m-am invatat minte ca e greu de pus asa direct pe lemn si a iesit bineinteles un strat foarte neuniform. Apoi mi-a venit ideea sa folosesc banda adeziva scotch. Am intins banda cu partea lipicioasa in sus pe o scandura, am intins firele unul langa altul pe banda. S-au lipit de ea, apoi am dat cu rasina pe fire si am pus tot aceasta ponceoleala pe brat, a iesit o treaba de m-am intrebat de ce nu am facut asa de la inceput ? Oricum au iesit amandoua, ca am nivelat cu smirghel. Aici se vede ultimul strat ce l-am aplicat tocmai ieri (e deja ieri ca e 12:45)
Asa arata firele intinse pe banda:
Image
Image
Image

Si aici sunt puse deja pe brate:
Image
Image

A trebuit sa tot pun la straturi ca au iesit prea slabe bratele astea. E o ciudatenie de fizica ce nu o inteleg inca. Va spun imediat. Intai iata si niste poze cu material lipit la capete pentru coarda:

Image
Image

Sunt facut din ceva material maro (dupa cum se vede si din poze), nu stiu cum se numeste, e ceva material compozit dupa parerea mea, are un miros ciudat cand il smirgelesti, e foarte dur. Pe o parte sunt deci fire de fibra , iar pe backing(sper ca asa -i zice la partea dinspre arcas :lol: se vede ca nu am dat atentie la unele detalii de pe forum) am pus si fibra dinaceea banda, ca m-am gandit ca nu trebuie sa fie firele neaparat asa pe lungime toate pe partea unde trebuie sa suporte compresie, si cred ca nu am gresit. Pana acuma sunt foarte multumit de cum se comporta rasina asta epoxidica noua, nu a aparut nici o fisura periculoasa, desi l-am intins deja de proba asa foarte tare si nici nu a fost tillerit calumea. Am uitat sa zic, acolo undeva in poze se vad 4 lame, 2 dintre ele le-am subtiat intr-o parte si le-am lipit pe brate unde vin prinse de maner, si se extind inspre varfuri asa ca fac bratu mai tare acolo unde ar fi fost cel mai solicitat.

Singura chestie de care sunt un pic dezamagit e ca a iesit foarte slab, asa ca tot lipesc inca la straturi de fibra sa iasa mai tare. Lamele de stejar au vre-o 3.5 - 4 mm. Chestia e ca inainte sa prind lamele pe maner eu am tinut un capat fix al bratului, si pe celalalt am atarnat o sticla de 6 l de apa si a sustinut-o fara probleme. Si eu m-am bucurat gandidu-ma ca arcu va fi de vre-o 12 kile(6+6), cat imi doream, cand colo, cand am montat bratele de proba pe maner cu o coarda de proba, arcu nu avea nici 6 kile. Nu inteleg inca ce se intampla, cum de nu iasa cat adunata forta care tine un brat indoit... in fine tre sa mai sap sa vad care e faza ca nu stiu cum sa estimez intr-o faza mai putin avansata cat sa fac bratele de groase pentru o anumita forta.

M-am bucurat si sa vad ca ce am scris pe aici a fost inspiratie si pentru altii. Va doresc spor la ce faceti. In weekend am fost si in cheile Carasului, si a fost si Sergiu cu 3 arcuri. Poate o sa posteze el poze ca a fost foarte fain.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cristi » 13 May 2008, 16:29

Da, stiam chestia cu distanta dintre fibre, dar fiindca nu am mai facut asa ceva pana acuma, nu am stiut cum sa estimez. Am facut lamele cam de 4 mm, cat ai spus ca le-ai facut tu pentru laminatele ce le-ai incercat. Da, ai dreptate si cu fortele, acuma am inteles, ma gandeam eu ca e ceva explicatie simpla. Acuma am mai pus un strat destul de grosut pe fata, sper sa creasca suficient de mult taria.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

A doua incercare esuata

Post by cristi » 23 May 2008, 18:36

Din pacate nici aceste brate nu au iesit. Asta ar fi a doua incercare esuata. Pe spatele bratelor am pus fibra dinaceea banda mai multe straturi si intr-adevar a rezistat la compresie, pe fata fiind fibra de calitate, adica fire lungi. Am tras cu el, avea cam 12Kgf, dar dupa ce am tras cu el, desi nu avea inca nici o fisura, am indoit foarte putin bratele invers si imediat au aparut fisuri. Mi-a parut rau, au aparut fisuri exact ca la celalalt cu rasina poliesterica, adica transversale.
Dar iata ce am invatat, poate va folosi si altora:
-Fibra trebuie neaparat sa fie fire lungi pe ambele parti, nu tesatura, nu banda.
-Cum au mai zis si altii deja pe aici, dar se pare ca unii avem talent la a invata greu, continutul de rasina trebuie sa fie cat mai mic.
-Daca intentionezi sa aplici mai multe straturi de rasina+fibra nu astepta pana ce stratul anterior s-a intarit de tot, la mine s-au dezlipit usor straturile unul de altul tocmai pentru ca am lasat un strat sa se betonifice, apoi am mai pus unul si tot asa.
-Fibra de sticla nu se lipeste extraordinar de bine de lemn, sa zicem ca se lipeste totusi suficient cat sa reziste la tensionari normale, dar la o tensionare mai pronuntata se desprinde ca o felie de pe lemn.

Din aceste cauze m-am gandit ca daca mai vreau sa fac cu fibra de sticla, sa incerc sa nu fac laminat ci sa torn tot bratul dintr-o singura bucata dintr-un foc, nu mai multe straturi.

Am nevoie de ajutor la forma, ca nu am mai facut asa ceva. As aprecia daca cei care ati mai lucrat, imi puteti spune cum e cel mai bine sa fac o forma pentru brate recurve, asta in cazu in care nu e secret profesional :mrgreen: .

Numai bine...

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cristi » 24 May 2008, 01:04

Si o poza la full draw inainte sa apara fisurile din cauza ca am indoit bratele invers. Am fost foarte incantat de cum tragea si de cum arata inainte sa il indoi cum nu trebuia. Nici nu m-am chinuit mult sa scot tilleru asta, erau bratele foarte nefinisate, eram nerabdator sa vad cum trage.

Image

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Informatii utile despre lucrul cu fibra de sticla

Post by cristi » 26 May 2008, 10:21

Pentru cei care doresc sa stie cata fibra trebuie pusa pe un brat facut din lemn ca sa obtina o anumita forta, puteti citi mai sus, s-a repetat de mai multe ori, si mai repet odata sa fie si mai clar. Forta bratului laminat creste liniar cu latimea, si exponential cu distanta dintre straturile de fibra de sticla de pe fata si spate. Lemnul are rol mai mult de despartitor, contribuind efectiv cu un procent destul de mic la forta finala a bratului. Deci cu o grosime constanta de fibra de sticla, sa zicem de 1mm poti face si brate pentru arc de 10Kgf si pentru arc de 30Kgf, doar prin varierea grosimii stratului de lemn dintre cele doua fasii de fibra de sticla. Iar cantitatea de rasina epoxidica in materialul compozit (fibra de sticla+rasina epoxidica) trebuie sa fie cat mai mica pentru a evita aparitia fisurilor cum mi s-a intamplat mie de doua ori. De asemenea tipul fibrei de sticla folosita este esential. Se preteaza pentru laminarea bratelor de arc doar fibra de sticla dispusa in fire lungi dispuse pe lungimea bratului.

Pentru o aproximare asa grosiera, pot spune cam asa din experienta, la lungimea bratelor cam de 50 cm, cu grosimea stratului de lemn cam de 3.5 mm, si latimea cam de 3cm cu scadere la vre-o 2 spre capete si grosimea fibrei de sticla asa cam de 1.5 mm, iese un arc aproximativ de vre-o 12 Kgf.

As dori sa mai adaug ceva ca sa fie informatiile mai complecte. Exista smecherii pentru a face ca rasina sa se prinda bine de lemn sau alte suprafete. Din ce am citit pe net, rasina epoxidica nu se impaca bine cu suprafetele netede. Inca nu am probat tehnica asta dar chiar pare ca are sanse foarte mari sa functioneze. Ideea e sa faci suprafata lemnului foarte aspra, m-am gandit sa incerc cu o panaza de bonfaier sau un smirghel aspru, cred ca e mai buna panza de bonfaier, sa creez santulete si zgarieturi cat mai multe pe toata suprafata pe care vine prinsa fibra. Bineinteles ca trebuie sa nu fie exagerat de adanci ca atunci afecteaza fibrele lemnului. Cred ca asa sub jumate de milimetru adancime ar cam trebui sa aiba.

Alta chestie, incep sa cred ca am nevoie de o camera de coacere.

Daca reusesc o sa postez pe aici, poate mai ajuta si pe altii chestiile astea.
Imi pare rau ca a ajuns asa lung mesaju, stiu ca nici eu nu am rabdare uneori sa citesc tot, dar uneori anumite lucruri nu pot fi spus usor in putine cuvinte.

Numai bine.

Post Reply