De mai mult timp lucrez la bratele pentru acest arc, inca nu le-am terminat. Am urmarit cu interes intre timp ce s-a mai scris pe forum. In cateva poze o sa incerc sa va arat ce am mai facut.
Prima data am facut cele doua lame de stejar:
Apoi le-am indoit, nu am mai folosit aburi de data asta, ci direct deasupra flacarii de la aragaz, asa la distanta deasupra, sa ajunga doar aer cald nu si foc. Nu am avut heat gun. Am avut grija sa nu ard lemnu, desi s-a facut un pic gri pe colturi, acolo se incinge cel mai repede, e uimitor ce usor se indoaie lemnu uscat cand e fierbinte:
A urmat pasu lipirii a multor multor strate de fibra de sticla, atat de multe ca m-am plictisit. Am inceput cu ce tesatura foarte fina, ca o matase, ce sa zic, materialu e de calitate dar ar trebui vre-o 100 de straturi pe o singura parte sa iasa 2 mm de fibra de sticla:
Dupa ce mi s-a aproape terminat materialu de tip tesatura fina si nu am facut nici pe departe un strat suficient de gros de fibra, am trecut la fibra aceea fire ce o aveam mai de demult. Si nu m-am invatat minte ca e greu de pus asa direct pe lemn si a iesit bineinteles un strat foarte neuniform. Apoi mi-a venit ideea sa folosesc banda adeziva scotch. Am intins banda cu partea lipicioasa in sus pe o scandura, am intins firele unul langa altul pe banda. S-au lipit de ea, apoi am dat cu rasina pe fire si am pus tot aceasta ponceoleala pe brat, a iesit o treaba de m-am intrebat de ce nu am facut asa de la inceput ? Oricum au iesit amandoua, ca am nivelat cu smirghel. Aici se vede ultimul strat ce l-am aplicat tocmai ieri (e deja ieri ca e 12:45)
Asa arata firele intinse pe banda:
Si aici sunt puse deja pe brate:
A trebuit sa tot pun la straturi ca au iesit prea slabe bratele astea. E o ciudatenie de fizica ce nu o inteleg inca. Va spun imediat. Intai iata si niste poze cu material lipit la capete pentru coarda:
Sunt facut din ceva material maro (dupa cum se vede si din poze), nu stiu cum se numeste, e ceva material compozit dupa parerea mea, are un miros ciudat cand il smirgelesti, e foarte dur. Pe o parte sunt deci fire de fibra , iar pe backing(sper ca asa -i zice la partea dinspre arcas :lol: se vede ca nu am dat atentie la unele detalii de pe forum) am pus si fibra dinaceea banda, ca m-am gandit ca nu trebuie sa fie firele neaparat asa pe lungime toate pe partea unde trebuie sa suporte compresie, si cred ca nu am gresit. Pana acuma sunt foarte multumit de cum se comporta rasina asta epoxidica noua, nu a aparut nici o fisura periculoasa, desi l-am intins deja de proba asa foarte tare si nici nu a fost tillerit calumea. Am uitat sa zic, acolo undeva in poze se vad 4 lame, 2 dintre ele le-am subtiat intr-o parte si le-am lipit pe brate unde vin prinse de maner, si se extind inspre varfuri asa ca fac bratu mai tare acolo unde ar fi fost cel mai solicitat.
Singura chestie de care sunt un pic dezamagit e ca a iesit foarte slab, asa ca tot lipesc inca la straturi de fibra sa iasa mai tare. Lamele de stejar au vre-o 3.5 - 4 mm. Chestia e ca inainte sa prind lamele pe maner eu am tinut un capat fix al bratului, si pe celalalt am atarnat o sticla de 6 l de apa si a sustinut-o fara probleme. Si eu m-am bucurat gandidu-ma ca arcu va fi de vre-o 12 kile(6+6), cat imi doream, cand colo, cand am montat bratele de proba pe maner cu o coarda de proba, arcu nu avea nici 6 kile. Nu inteleg inca ce se intampla, cum de nu iasa cat adunata forta care tine un brat indoit... in fine tre sa mai sap sa vad care e faza ca nu stiu cum sa estimez intr-o faza mai putin avansata cat sa fac bratele de groase pentru o anumita forta.
M-am bucurat si sa vad ca ce am scris pe aici a fost inspiratie si pentru altii. Va doresc spor la ce faceti. In weekend am fost si in cheile Carasului, si a fost si Sergiu cu 3 arcuri. Poate o sa posteze el poze ca a fost foarte fain.