e tisa sau nu e?

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Locked
edwaits
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Timisoara
judet:Timis
Varsta:35
Re: e tisa sau nu e?

Post by edwaits » 01 Jun 2008, 23:32

asta era uscat.....frunze nu avea
in jur era frasin ,fag si stejar...... mare parte erau cu placute [nu prea aveai curaj sa pui drujba pe ele]
il voi suna pe om si voi vedea ce zice................a gresit..............asta e
nu mai are rost sa-mi bat capul.............
kazuki tomokawa

khyushu75
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by khyushu75 » 02 Jun 2008, 10:54

Salut,
Nu vreau sa te dezamagesc dar nu este lemn de tisa. Nu imi aduca aminte exact cum se numeste (o sa incerc sa imi aduc aminte si iti spun)dar face niste fructe lunguiete, cam ca pastaile de fasole si lungi cam de 30 cm. Nici carpen nu este cum spuneau ceilalti colegi de forum. Ar fi trebuit sa aiba miezul cenusiu deschis (aproape alb) si cu fibra bine definita, mai vanos asa cum zicea un coleg de forum.

Ca idee:
Lemne de esenta tare
•Lemnul de mar este dens, greu, cu textura fina. Se transforma si se finiseaza bine, dar se usuca lent, prezentând o tendinta pronuntata spre deformare.
• Frasinul are o culoare ce variaza de la alb la maro deschis, cu accente temporare de roz când este proaspat taiat. Cu fibra rezistenta si textura aspra, lemnul de frasin este exceptional de puternic, având proprietati de îndoire bune. Se vopseste si se lacuieste bine. Frasinul este folosit cel mai frecvent la mânere, scrinuri si scaune.
• Plopul are o fibra lânoasa, textura fina, neteda si o culoare alb gri spre maro pal sau rosiatic. Umezeala naturala induce o colorare pistruiata. Lemnul de plop este usor, dar foarte dur si de aceea se foloseste în mare parte pentru rafturi, cutii, lazi, tâmplarie interioara si pentru partea inferioara a pieselor de mobilier. De asemenea, se utilizeaza la fabricarea pastei de lemn, hârtiei, placajelor si aschiilor.
• Fagul variaza de la alburiu la maro foarte pal, intensificându-se la expunere catre maro-rosiatic; are usoare noduri cu natura granulata, pistruiata, ce confera un finisaj uniform. Fiind unul din lemnele foarte tari, fagul are proprietati superioare de îndoire si transformare. Se foloseste în special la mobila, scaune, birouri si mai putin la furniruri, usi sau pentru blocurile de podea.
• Mesteacanul are o textura fina si o culoare ce oscileaza de la alb la maro deschis. Lemnul de mesteacan solid este utilizat pentru ramele de pat, canapea sau fotolii si usi. Larg folosit ca placaj.
• Rasina albastra de eucalipt este cu aproximativ 50% mai rezistenta decât stejarul alb, dar necesita uscare lenta pentru a preveni scindarea. Este mult utilizat în constructii.
• Ulmul este de culoare maro, foarte aspru, rezistent la scindare datorita fibrei circulare, cu proprietati bune de îndoire si extrem de rezistent la apa si usor de prelucrat. Se foloseste în industria mobilei pentru etajere, scaune si rame de canapea, dar si pentru podele.
• Hicori este maro-rosiatic, foarte aspru, cu o textura suficient de dura si rezistent la apa. Este utilizat pentru fabricarea mânerelor.
• Lamâiul este de un alb uniform sau roz-galbui, care se transforma în maro pal la expunere. Cu fibre drepte si textura fina, acest lemn moale este usor de prelucrat si bun pentru cioplit, ornamentatii si încrustatii la piesele de mobilier.
• Artarul este alb-crem cu insertii rosiatice si cu o fibra unduita, fina. Este denumit si artarul „ochiul pasarii“. Puternic si durabil, lemnul de artar se foloseste pentru fabricarea mobilei, în special a birourilor, dar si a lambriurilor sau podelelor.
• Stejarul este maro-galbui, cu raze distincte late ce ofera un efect de „fibra argintie“. Se foloseste la confectionarea obiectelor de mobilier, lambriuri, tâmplarie interioara de înalta calitate pentru scari si parchet. Rezistenta, durabilitatea si impermeabilitatea îl indica pentru exteriorul locuintei, la perva-zuri, usi si garduri. De asemenea, lemnul de stejar este rezistent la apa, ciuperci si insecte, constituind o alternativa buna la mahon si tec pentru mobilierul camerei de zi. Se vopseste si se lacuieste bine.
• Lemnul de par este maro-roze, cu textura fina, neteda si proprietati foarte bune de îndoire, fiind folosit pentru sculpturi, furniruri si usi. Se vopseste si se lacuieste bine.
• Sicomorul este alb sau alb-galbui cu un luciu natural. Lemnul de sicomor are o fibra ondulata si prin vopsire si lacuire ofera o paleta larga de aspecte, fapt pentru care este utilizat la mobila, furniruri si mânere.
• Nucul are nuanta maro-roze deschis pâna la închis, cu insertii variat colorate si cu textura dura. Fibra este de obicei dreapta, dar poate fi si unduita sau intercalata. Se întrebuinteaza pentru mobilier sau ca furnir decorativ pentru mobila de înalta calitate sau placaje. Se vopseste si se lacuieste excelent.

Lemne cu esente moi
• Cedrul este maro-rosiatic, decolorându-se la gri-argintiu. Foarte durabil, rezistent la ciuperci, atacurile rozatoarelor si usor de prelucrat, lemnul de cedru este folosit pentru constructie, îmbracarea exterioara, sindrile de acoperis si obloane venetiene.
• Bradul variaza de la roz la maro-rosiatic deschis. Lemnul de brad are fibre drepte cu tendinta de unduire sau spiralare, este greu de prelucrat, dar puternic si disponibil la lungimi mari si sectiuni largi. Se pateaza si nu se vopseste bine.
• Moliftul are inima lemnului de culoare maro-rosiatic si lemnul cu seva de nuanta alb-galbuie. Cu fibra dreapta, foarte durabil, aspru si tare, lemnul de molift este utilizat pentru constructie, mobila, podele, ferestre, usi, porti si garduri. Este mai greu decât pinul, foarte rasinos si dificil de îndreptat, rupându-se usor. Nu se vopseste sau lacuieste bine.
• Pinul înalt, rosu sau galben, se foloseste pentru tâmplarie, constructie, obiecte de mobilier, lambriuri, ferestre, usi si îmbracarea exteriorului. Lemnul de pin este bogat în rasina, durabil si usor de prelucrat si reprezinta o alternativa buna la tecul si mahonul pentru rafturi.
• Molidul are o fibra dreapta de culoare alb spre roz. Rezistent la intemperiile vremii, ciuperci si insecte, lemnul de molid este folosit pentru constructie, grinzile acoperisului, îmbracare si podele. Se pateaza, dar se vopseste si se lacuieste bine.
• Tisa are inima lemnului de culoare maro portocaliu si lemnul de seva de culoare alba. Cu o fibra speciala, tare, greu si durabil, lemnul de tisa se utilizeaza la confectionarea mobilierului pentru dormitoare.

khyushu75
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by khyushu75 » 02 Jun 2008, 11:22

Salut,
Sau ca sa vin in completarea postului de mai sus si sa va ajut putin:

- lemn alb-gălbui........................molid, brad. paltin, jugastru, alburn de salcie albă etc;
- lemn alb-gălbui-roz...............alburn de frasin şi cer;
- lemn alb-gălbui-roşcat..........tei, par, alburn de ulm de munte;
- lemn alb-cenuşiu..................carpen, plop tremurător, album de nuc;
- lemn gălbui-brun...................duramen de pin negru;
- lemn brun deschis................ulm, frasin, duramen de castan;
- lemn brun gălbui...................duramen de stejar, gorun;
- lemn brun-roz.......................duramen de duglas;
- lemn brun-roşietic..................tisă, duramen de larice, inimă roşie la fag;
- lemn brun-verzui...................duramen de salcâm;
- lemn roşiatic-brun.................cireş, plop alb, duramen de pin, platan;
- lemn cenuşiu-albicios...........duramen de nuc şi de plop negru;
- lemn verde-brun...................guiac etc.;
- lemn violet-roşiatic................palisandru (exotic);
- lemn negru...........................abanos (exotic).

Iar ca idee: lemnul de carpen nu prea este bun (cel putin eu unul nu am folosit asa ceva niciodata) pt. arcuri. Explicatia este simpla: este un lemn foarte tare care se prelucreaza destul de greu si care nu suporta acelasi grad de incovoiere ca spre exempu frasinul. Cel putin din cate stiu eu nu este un lemn prea elastic.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 02 Jun 2008, 12:12

Hehehe...inca cineva care zice ca nu e carpen...pai daca zici ca in zona erau doar copacii aia, atunci cum sa ajunga acea creanga de carpen acolo....??? dar ma repet....carpenul il recunosti foarte usor.....are suprafata vanoasa......zici ca e sculptat....

khyushu75
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by khyushu75 » 02 Jun 2008, 12:29

Salut,
Nu stiu cine este domnisoara dar ala e tisa. Pune-te cu toporul macar pe unul :mrgreen:

khyushu75
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by khyushu75 » 02 Jun 2008, 12:46

Salut,
NU e carpen. Nu va mai chinuiti degeaba ca nu e carpen. V-am spus ce este, sau mai bine zis nu v-am spus ca nu imi aduc aminte denumirea :roll: . Carpen nu este sigur. Sambata cand ma duc la tara o sa fac poze cu carpen si cu lemnul asta sa vedeti diferenta care by the way este notabila.

khyushu75
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by khyushu75 » 02 Jun 2008, 12:59

Salut,
Stai asa ca am gasit prin casa. Uitasem ca am asa ceva pe aici. Uite asta din poza este carpen. Il folosesc ca sa fac elicii pt aeromodele. Scuze pt. calitatea pozei dar am facut la repezeala cu telefonul.
Ca sa iti raspund la intrebare: da este carpen si da este tare rau de tot :mrgreen:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

edwaits
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by edwaits » 02 Jun 2008, 13:24

oh god
mai pun niste poze da nu mi-au prea iesit
mai am pe careva care zice ca e ulm.......................e fiul lu ala ce mi l-a dat [cica are frunza asemanatoare cu a stejarului]
Image
Image
Image
kazuki tomokawa

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 02 Jun 2008, 13:36

MIhai...lemnul din pozele puse de mine este carpen 100% ..acolo nu mai incape indoiala....le-am luat de pe google....eu le-am pus nu ca sa se indoiasca cineva ca r fi sau nu ar fi, ..le-am pus ca sa se faca o comparatie....se vede si din poza pusa de Khyushu, acea suprafata vanoasa....carpenul este super simplu de deosebit....

edwaits
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by edwaits » 02 Jun 2008, 13:43

acum am vazut postul ............
la ala mai verde coaja se desprinde greu..............si e alb dedesupt
basicute pe coaja nu are..................oricum merge greu taiat [cu firizu de mana]
kazuki tomokawa

Locked