niste intrebari(long-bow vs flat-bow?)
-
- Membru al forumului
Nu orice fel de bambus este bun de facut arcuri.Necalit provoaca set.Cel mai mare secret al bambusului este calirea sa,asa numitul tempered bamboo.La arcurile slabe, sub 90# bambusul se poate combina ca si laminare cu orice alt lemn cu proprietati specifice constructiei de arcuri,dar peste 90# bambusul nu se mai poate combina cu nimic caci streseaza prea mult laminarea respectiva.Si aici ma refer strict la arcuri laminate cu fibra de sticla.Si cum n-am aflat chichita calirii bambusului am comandat la Howard Hill Archery tempered bamboo pentru urmatorul proiect de 160# la 28" .De asemeni l-am comandat tappered.Cred ca ati fi curiosi sa vedeti asemenea arc hmmmmmmmm?Si eu.De aceea anunt oficial urmatorul proiect un HH longbow clasic cu miner scurt de 160# la 28".Dupa aia cred ca ma retrag caci nu prea mai am cote superioare in materie de tarie, de atins,bineinteles de bun simt ,caci poate fi intins pina la 32" ,fiind laminatul tappered ,si pe acolo insemnind cam 190#,ceea ce cred ca este imposibil (pentru mine cel putin),de intins !Glumeam desigur........la faza cu retrasul
.

-
- Membru al forumului
Re: niste intrebari(long-bow vs flat-bow?)
Aia ce zicea tipul ala e altceva....alea 160 de grade erau Fahrenheit..asta e una la mana....pe urma ceea ce ii facea el nu se chema calire si doar uscare.....si il usca timp de 6 ore in cutia termica, pentru ca bambusul daca nu este uscat, se intampla urmatorul fenomen....cu trecerea timpului, burta bambusului se curbeaza, in momentul in care el se usuca....si atunci de asta baga bambusul la cutia termica pentru cateva ore, si cand il scotea de acolo, era burta curbata....daca nu ai face aceasta operatie, acea fasie de bambus folosita la backing pentru un long bow, s-ar desprinde la un moment dat de pe arcul pe care a fost lipita.....Calirea este cu totul si cu totul altceva...si dupa cum spunea si Edi este un secret...si sunt unele chestii care nu prea se spun...asa ca....sunt lucruri care trebuie sa le mai descoperim si singuri...osmiu wrote:eu stiam ca se caleste 4ore la 70 de grade celsius ... bambusu' ... ma rog ... asa zice unu' de la bowstick.com "4 hours at 160 degree" ... ceea ce s-ar traduce cum am zis mai sus ... e vorba de bambusul folosit la backing ...
-
- Membru al forumului
Edi...bambusul care se foloseste la arcuri este bambusul Mosso....este o specie care creste forte gros, diametru de 10cm si chiar mai gros.....si are peretele foarte gros....si nodurile cat mai departate...intre 30 si 60cm distanta intre noduri....acuma cu calirea asta....sa stii ca nu toti mesterii calesc bambusul....depinde foarte mult si la ce este folosit....pentru backing nu este neaparat necesara calirea bambusului, pe de alta parte la un arc facut in totaliate din bambus, multi calesc numai burta arcului, pentru ca oricum bambusul este mai puternic in tensiune decat in compresie, si atunci se caleste burta , pentru a fi mai rezistenta sa suporte mai bine compresia....altii in schimb le calesc pe amandoua....si sunt unii care nu le calesc deloc....bambusul ia SET oricum ar fi......de obicei cand se caleste, bambusului i se baga refelx pronuntat, pentru a compensa Set-ul.....una peste alta , bambusul este un material super....care e bun atat in tensiune cat si in compresie...am gresit un pic la inceput....de fapt is vreo 3-4 specii bune pentru facut arcuri...numai ca ce ne intereseaza pe noi este bambusul Moso...mai este Madake( nu cred ca am scris corect)..si mai sunt vreo 2 pe care le folosesc baietii astia la facut arcuri Yummy...eduardbilanin wrote:Nu orice fel de bambus este bun de facut arcuri.Necalit provoaca set.Cel mai mare secret al bambusului este calirea sa,asa numitul tempered bamboo.La arcurile slabe, sub 90# bambusul se poate combina ca si laminare cu orice alt lemn cu proprietati specifice constructiei de arcuri,dar peste 90# bambusul nu se mai poate combina cu nimic caci streseaza prea mult laminarea respectiva.Si aici ma refer strict la arcuri laminate cu fibra de sticla.Si cum n-am aflat chichita calirii bambusului am comandat la Howard Hill Archery tempered bamboo pentru urmatorul proiect de 160# la 28" .De asemeni l-am comandat tappered.Cred ca ati fi curiosi sa vedeti asemenea arc hmmmmmmmm?Si eu.De aceea anunt oficial urmatorul proiect un HH longbow clasic cu miner scurt de 160# la 28".Dupa aia cred ca ma retrag caci nu prea mai am cote superioare in materie de tarie, de atins,bineinteles de bun simt ,caci poate fi intins pina la 32" ,fiind laminatul tappered ,si pe acolo insemnind cam 190#,ceea ce cred ca este imposibil (pentru mine cel putin),de intins !Glumeam desigur........la faza cu retrasul.
-
- Membru al forumului
Eiiiiiii.......ar fi interesant sa aflam de unde putem procura acel bambus Mosso.Cit despre temperarea bambusului,cred ca voi avea ceva sanse(sper)sa aflu procedeul exact.Cu putin noroc bineinteles.
.Si da ......ai dreptate ,nu toti mesterii il calesc.Dar eu sunt interesat doar de arcurile foarte tari si acolo calirea este esentiala.Akila are dreptate,calirea este una si uscarea alta.

- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::Constanta
- judet:Constanta
- Varsta:17
daca bambusul ia set atunci nu ar fi mai bine sa-l fac doar reflex ?
pentru ca deflexul ar amplifica set-ul....
pentru ca deflexul ar amplifica set-ul....
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...
-
- Membru al forumului
Set-ul apare ca urmare a mai multor factori..unul dintre acesti factori este stresul.....daca faci un design deflex-reflex.....acest design va minimaliza stresul , si nu va mai aparea mai mult set decat ai pus tu deflex.....nu stiu daca m-am facut inteles....se intampla urmatoarea cehstie....deflexul minimalizeaza stresul, si arcul nu mai i-a Set...iar reflexul care il pui in brate, contracareaza deflexul care l-ai pus la jumatatea arcului.....si in felul asta poti face arc dintr-o bucata mai mica de lemn, si este un design care se preteaza foarte bine la arcurile laminate, pentru ca minimalizeaza stresul care are loc la "fades oute"
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
am inteles,deci raman la deflex-reflex :arrow: fac forme si pt capete si pt mijloc...si am grija sa fie drepte ....ca sa nu iasa rasucite bratele....
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
Re: arc reflex-deflex
m-am dus sa cumpar bambusul ala ,dar am observat la o privire mai atenta niste crapaturi intre straturi,nu erau lipite bine
...deci nu le-am mai luat,ramanand sa caut in alta parte lemn....
am trasat formele si le decupez maine...si am facut dispozitivul de tillering....

am trasat formele si le decupez maine...si am facut dispozitivul de tillering....

- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
Re: Short-bow
de nervi ca nu gasesc lemn m-am apucat de un short-bow(very short, :mrgreen: 90 cm)dintr-un lemn de corn mai vechi
lemnul e cam prost pt ca are diametru 2 cm (cred ca il pastrasem pt o sageata mai solida 1,2cm)deci o sa iasa o jucarie
am dat coaja jos ca era crapata si se exfolia si am luat cu raspa de pe burta si un pic de pe spate
cred ca i-ar trebui un baking ,macar de in ca tendon nu stiu de unde as lua..
mai am putin sa iau cu smirghel sa se arcuiasca simetric bratele si-l termin,pacat ca n-am poze sorry :oops:
mai am cam la aceleasi dimensiuni si un sanger, cred ca mai fac un shorty dupa ce-l tarmin pe asta....
lemnul e cam prost pt ca are diametru 2 cm (cred ca il pastrasem pt o sageata mai solida 1,2cm)deci o sa iasa o jucarie
am dat coaja jos ca era crapata si se exfolia si am luat cu raspa de pe burta si un pic de pe spate
cred ca i-ar trebui un baking ,macar de in ca tendon nu stiu de unde as lua..
mai am putin sa iau cu smirghel sa se arcuiasca simetric bratele si-l termin,pacat ca n-am poze sorry :oops:
mai am cam la aceleasi dimensiuni si un sanger, cred ca mai fac un shorty dupa ce-l tarmin pe asta....
- anasazzy
- Constructor de arcuri
- locuiesc in::bucuresti
- judet:----
- Varsta:43
frate .nu atinge spatele ca e jale. la corn nu ai ce lua cu raspa de pe spate cel mult sa iei cu smilgher sa finisezi in rest nu. ai grija cind il intinzi sar putea sa se rupa si sa te raneasca ...........marian
in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască