Laminat all-wood

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
JohnTheRipper
Membru al forumului
Membru al forumului

Laminat all-wood

Post by JohnTheRipper » 07 Sep 2009, 14:28

As vrea sa-mi construiesc un laminat numai din lemn (va fi primul laminat asa ca nu voi folosi fibra de sticla ca sa nu o stric, ca deh, nu toti ne permitem sa invatam pe ea). As avea cateva intrebari care nu prea le-am vazut discutate pe forum:
1. Voi folosi laminate de salcam pentru back si core, dar nu stiu ce sa folosesc la belly. Ma gandeam sa folosesc cires, dar nu stiu cat este de bun in compresie.
2. Este bun cleiul de peste pentru aceasta treaba? Imi va ajunge 100 de gr de clei de peste? (100 de grame in forma solida)
3. Cate laminari sa folosesc? Ma gandeam 2 laminari de salcam de 3 mm si ceva pe burta
Mentionez ca vreau ca arcul sa fie longbow de 165 cm si sa iasa la aproximativ 25 de kgf.
Si ar mai fi ceva: cum fac tillerul la un laminat? Iau de pe burta sau din latime, sau cum? Ca din cate tutoriale de laminate am citit nici unul nu prezenta faza de tillering.
Daca m-ati putea ajuta si cu niste dimensiuni ar fi deja prea bine :d

andreih
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Laminat all-wood

Post by andreih » 07 Sep 2009, 17:03

servus

nu ma pricep la laminate...

din ce am auzit, ciresul rezista binisor in compresie... e singurul raspus pe care il pot da...

andrei

User avatar
florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Posts: 750
Joined: 28 Sep 2008, 17:31
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Brasov
Location: Brasov
Contact:

Re: Laminat all-wood

Post by florinarnaut » 08 Sep 2009, 00:03

.
Salut!
Poti sa folosesti 2,3,4,5,...laminate si tot asa grosimi de (0,5) , (1,0) , (1,2) , (1,8) ,( 2,0)....
Parerea mea este ca a folosii laminate de 3 mm e mult prea gr0s , 1,2mm a-r fi mai potrivit ...maxim 1,8mm..si totodat grosimea laminatului sa nu depaseasca 6-8mm .
Tillerul la laminat...La arcurile laminate , partea migaloasa e inainte de laminare,atunci gindesti totul, mergi doar pe paralelism,doar pe tapper, sau mixt.Dupa laminare ajustarile sint "usoare", defapt asta inseamna laminare obtinerea controlata a "lemnului" dorit.
PS. Intrebarile privesc notiuni generale , e greu de raspuns la concret.
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Laminat all-wood

Post by akila » 08 Sep 2009, 13:26

Salut....are merge si ciresul, ai putea incerca bambus pentru burta arcului, si stejarul e o alegere destul de ok....mai bun ar fi ceva ipe, massaranduba, esente tari....ai grija la salcam, sa fie inima copacului...si fasia care va fi backing sa fie fibra intreaga.....cu grosimile e discutabila treaba....ai putea incerca cum a zis si florin, pentru backing si inima sa nu depasesti 2 mm...iar pentru burta sa incerci cu o fasie un pic mai groasa....avand in vedere ca arcul are 165 cm....eu as incerca cu o fasie mai grosuta...undeva pe la 5 mm...si pe urma mai poti lua ca si la un arc normal, sa-i faci tiller-ul...oricum va trebui sa iei si din latime, la laminate totul e pe incercate....

User avatar
Alin
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts: 63
Joined: 08 Jan 2008, 19:23
Am un arc: da
Construit de mine: da
locuiesc in:: Gherla
Location: Gherla

Re: Laminat all-wood

Post by Alin » 15 Nov 2009, 14:05

Salut , In ce stadiu esti cu acest proiect ?? ... interesant ... pare o solutie relativ ieftina pt un laminat .. dar, oare si fiabila ? ...daca da ,tare-mi surade si mie idea... . Alin.

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Laminat all-wood

Post by Greenarrow » 16 Nov 2009, 00:01

Eu am facut un laminat din 3 esente bambus fag si frasin plus un amestec de esente la maner.Maine o sa fac si un topic sa va arat si arcul

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Laminat all-wood

Post by liviu » 16 Nov 2009, 23:06

Salut,

Hop si eu, dupa ce arcasi cu experienta au raspuns aici :) .

Eu n-as folosi aceeasi esenta pentru centru si backing (mai bine zis, nu as folosi deloc 2 fasii de esente identice, decat daca este vorba de bambus de calitate, in acest caz cel de pe burta l-as cali iar cel de pe spate ar trebui sa fie stabilizat la un procent mai mare de umiditate).

As merge pe un trilam, din ce am folosit eu le-as combina asa: stejar pe spate, frasin in centru si lemn de corn pe burta (problema este sa gasesti corn bun suficient de lung...). Ar merge in mijloc si inima de dud (desi nu stiu sigur daca nu cumva este mai tare in compresie decat cornul, cred ca nu), cu frasin in centru exista un risc de string-follow mai accentuat.

Tillering (mai ales daca vrei longbow): nu ma pricep, dar cred ca ar trebui sa faci fasia de pe burta mult mai groasa ca celelalte (cam cat celelalte 2 la un loc sau putin peste?) si sa o subtiezi din grosime inspre capete, plus tot sandwich-ul luat pe laterale. Succes!

Post Reply