Arc din lemn de corn.
-
- Membru al forumului
SALUT.Ma bate gandul sa fac un arc din lemn de corn ca stiu ca este un lemn foarte bun pentru asa ceva, si as vrea sa intreb daca a facut cineva un arc din lemn de corn,si eventual sa-mi spuna cum a facut,ca stiu ca lemnul de corn e cam dificil de lucrat.Oare trebuie lasat asa in sectiune rotunda si lucrat,sau cel mai bine ar fi intai sa fie luat la abric,adus la o forma patrata si pe urma lucrat ca orice alt lemn.Astept sugestiile voastre.Pe saptamana viitoare poate reusesc sa ma apuc de un recurve facut din lemn de frasin.Numai bine.
- cristiflorin
- Membru al forumului
- Am un arc:da
- Construit de mine:nu
- locuiesc in::cluj
- judet:Cluj
- Varsta:31
Salut. si eu am cautat in primavara asta lemn de corn sau sânger (cornus sanguinea) , care o specie de corn mai bunÄ pentru arcuri. Da n-am gasit. Oare ĂŽn perioada asta a verii au apÄrut fructele pe el, cÄ poate astfel l-as gasi mai usor?
Ăn ceea ce priveĹte tÄiatul lemnului, dacÄ il secĹŁionezi nu cred ca e bine, ca dupÄ aceea trebuie sa-i lipesti minerul. cuepinde Ĺi de grosimea lemnului pe care il gasesti ,ca e destul de greu sa gasesti unul de 180 cm drept. dar daca totusi il prelucrezi putin cit e verde, in nici un caz sa nu-l faci sectiune patratÄ, ci semicircularÄ, sau sectorialÄ, si unge-l cu aracet peste tot ,caci altfel apar mici fisuri, nu chiar ca la salcim, care sunt foarte mari, dar totusi pot fi evitate. Ĺi dacÄ nu il prelucrezi, tot trebuie unse capete cu aracet.
Ăn ceea ce priveĹte tÄiatul lemnului, dacÄ il secĹŁionezi nu cred ca e bine, ca dupÄ aceea trebuie sa-i lipesti minerul. cuepinde Ĺi de grosimea lemnului pe care il gasesti ,ca e destul de greu sa gasesti unul de 180 cm drept. dar daca totusi il prelucrezi putin cit e verde, in nici un caz sa nu-l faci sectiune patratÄ, ci semicircularÄ, sau sectorialÄ, si unge-l cu aracet peste tot ,caci altfel apar mici fisuri, nu chiar ca la salcim, care sunt foarte mari, dar totusi pot fi evitate. Ĺi dacÄ nu il prelucrezi, tot trebuie unse capete cu aracet.
-
- Membru al forumului
Cristiflorin wrote:Salut. si eu am cautat in primavara asta lemn de corn sau sânger (cornus sanguinea) , care o specie de corn mai bunÄ pentru arcuri. Da n-am gasit. Oare ĂŽn perioada asta a verii au apÄrut fructele pe el, cÄ poate astfel l-as gasi mai usor?
SAlut Cristi si merci mult pentru sfaturi.Eu ma gandeam sa-l fac sectiune patrata ca sa fie mai usor de masurat pe el si de trasat.Acuma daca il fac semicircular,dupa ce se usuca nu tot in sectiune patrata trebuie adus lemnul pentru a fi lucrat?mai ales pentru un flat bow.Si ziceai ca e mai bun sangerul decat lemnul de corn ?
Lemnul de corn sau (cornus mas) ar trebui sa aiba fructe acuma doar ca ar trebui sa fie verzi,ca inca nu is coapte.Iar sangerul stiu ca e destul de usor de recunoscut,dupa frunza aia care inteapa.Ma mir ca nu ai gasit lemn de corn.De obicei la marginea padurii stiu ca se gaseste.Zilele astea am sa ma duc sa caut.Merci oricum pentru sfaturi si mai vorbim.Ma gandesc ca un long bow cu sectiune rotunda ar merge mai bine poate din lemn de corn...?Oricum astept sfaturi in continuare.Numai bine.
- cristiflorin
- Membru al forumului
- Construit de mine:nu
- locuiesc in::cluj
- judet:Cluj
- Varsta:31
Salut. Chiar si pentru flatbow e mai bine sa nu ii indrepti spatele. Mesterii recomanda incepatorlor ca noi sa nu umble deloc la fibrele care sunt expuse intinderii si ruperii. Coaja trebuie indepartata cite putin. iSi nici chiar burta nu trebuie sa fie neaparat perfect plata. Daca cauti pe net poti vedea ca un flatbow nelaminat, facut cu lemn ales special din padure, are o forma elipticÄ, ovoidalÄ. EsenĹŁial este ca prin aschiere si o minima slefuire sa ajungi la forta dorita si evident la incovoierea corecta la dimensiunea de tragere. Chiar daca lemnul are o curbura oarecare, trebuie sa se arcuiasca la tragere, nu neaparat doar cu coarda pusa. Arcul meu se arcuieste bine la tragere desi nu are o curbura identica a bratelor neincordate.
-
- Membru al forumului
Salut.Inseamna ca pot sa-l las asa in forma lui rotunda,sa se usuce intai,iar cand o sa-l lucrez,sa iau doar de pe burta si din laterale si spatele sa-l las asa un pic rotund si sa nu umblu deloc.Si la final arcul sa aiba o forma tot cam rotunda asa.Ca de exemplu arcul care l-am facut acuma recent (flat bow) are burta si spatele drepte si cu muchiile luate un pic.Eu ma gandeam ca dintr-un lemn care are sectiunea rotunda,ar merge mai bine un long bow.acuma sincer nu ma prea pricep, de asta si intreb.Eu abia ce am facut un arc si nu am asa experienta la diferite esente de lemn.Invatam,invatam si iar invatam.Merci mult.Numai bine.
-
- Membru al forumului
Re: arc de corn
Salut.Multumesc mult de sfaturi,dar am o nelamurire.NU am inteles partea cu legatul indoit in afara de o grinda rigida.Si inca ceva;inseamna cu nu prea am nici o sansa sa intru cu fierastraul pendular in el si sa-l lucrez.Ca trebuind sa-i las spatele(partea dinspre tinta) in sectiune rotunda e cam greu sa trasezi,si sa intorci lemnul pe o parte si sa-l tai cu fierastrul pendular.Ar trebui niste dalti mai late foarte ascutite sau cu o rindea ceva probabil....?Si oricum ma gandesc ca totusi trebuie trasata axa aia pe toata lungimea lemnului ca sa ai totusi un reper dupa care sa lucrezi.Si lemnul se poate lucra cat e verde? iar dupa o luna de stat legat afara,se poate termina arcul si ulterior folosi??eu credeam ca cel putin 6 luni trebuie sa-l las sa se usuce.Multumesc mult de sfaturi si scuze daca pun prea multe intrebari, dar vreau sa inteleg bine ce si cum inainte sa ma apuc de treaba.Multumesc inca odata.Numai bine.tribunmarcus wrote:daca gasesti corn sau sanger la 160 180cm si gros ca pe mana ( lucru f rar) te vei oftica rau daca il strici. orice ai face nu pune cutitul pe backingil cioplesti doar din spate si din laturi partea din fata (dinspre tinta )ramane rotunda si daca are noduri (ideal ar fi sa n aiba)nu le tai chiar daca va pareaurat. la ultimul arc m a apucat simtul artistic siam dat jos cu jmirg un nod arcul a crapat in locul ala ( Florin a vazut faza ) .e frustrant sa gres cu corn sau sanger ca e greu de gasit .la primul arc amfolositunpar de corn dupa care am alergat o luna ppe toate coclaurile. dar sa revenim. cioplesti parul pana la dimens dorite dar gentillasi chiar 1mm in plusapoi treci arcul pe deasupra unui gratar incins (cu partea cioplita) dar fara sa l arzi la cativa cm cat sa preia caldura( il intareste) apoi il legi indoit in afara de o grinda rigida si l lasi asa o luna . va ramane asa. pe urma faci partea de tillering pe care au descrs o baietii. oricum lemnul asta e magic. tre lucrat cu grija cu unelte super ascutitept ca uneoti are fibra rasucita. florin s amirat de el chiar fisurat si de numai 15 kg batea cat kassay ul meu de 20 kg. oricum tine ne la curent si succes la procurarea lemnului
-
- Membru al forumului
Re: arcdecorn
Merci mult,am inteles mult mai bine anumite chestii,in schimb ma tot roade treaba asta cu indoitul lemnului inspre exterior cum ar veni.Am inteles ca se poate indrepta daca e stramb incalzindu-l la foc.Acuma am o singura nelamurire.Daca gasesc lemnul drept...tot mai trebuie incalzit la foc si indoit asa cum ai spus?... sau treaba asta e valabila numai in cazul in care lemnul e stramb..?Intreb asta ca sa pricep eu ,ca mai mult ca sigur lemnul va fi stramb.Ma mai gandesc ca daca ii pun un lemn la mijloc asa cum ziceai,dupa o luna nu va fi stramb in partea opusa...?Sper sa nu te superi ca tot insist cu chestia asta.Zilele astea cred ca fac rost si de lemn...sper.ideea cu arcul care se demonteaza e foarte faina,numai ca trebuie cineva sa faca tuburile alea metalice.Am vazut niste planuri pentru un astfel de arc,dar tuburile alea erau facute la strung cred,ca daca folosesti teava normala,ma gandesc ca e prea groasa.Oricum e faina tare ideea,ca se poate demonta si transporta foarte usor.Multumesc inca odata.Numai bine.tribunmarcus wrote:o sa incerc sa ti raspund: uita de pendular numai unelte manuale;dupa ce ai stabilit lunimea maneruluisi l aimarcat prin3 inele cu creionulunul la mijlocul de simetrie al arcului si 2 la margini alegi partea cpe care vrei s o prelucrezi adica aia cu mai multe noduri in asa fel incat pe backing sa ramana putime nuduri.pricepi? dai cu cutitoaia sau cu rindeaua pana cand bratele arculuisunt groase cat vrei( masuri cu sublerul)pe partea cioplita care acume plata ,neteda poti acum sa trasezi linia de simetre (daca lemnul e cat de cat drept)al meu n afost. daca nu e iti stabilesti puncte simetrce pe ambele bratesi ti determini latimea si grosimea in fiecare punct ( asta pt ca lemnul e stramb si o linie de simetrie dreapta ar iesi in afara) . faza cu legatul: dupa ce l ai tratat termic lemnul , va fi nitel timpmaleabil si poti sa l indrepti daca e stramb si sa lindoi in afara(adica inspre partea necioplita rotunda). il legi solid de grinda (in2 puncte aproape de capete) si bagi apoi o bucata de lemn icat pumnul tau de lata intre arc si grinda in dreptul mijlocului arcului. toate astea le faci de verde iar de lasat la uscat il lasi pe grinda numai o luna pt ca vrei sa l aduci la umiditatea optima nu sal usuci iasca si sa se rupa ( asa zic unii pe net si sincer are sens). e mai ciudat decat ar fi daca ai folosi o scandura cu dimensiuni geometrice dar asta e. oricum lemnul ca esenta e dur si elastic pacat ca nu e disponibil la dimensiuni mari. bafta. ai gasit lemnul? daca nu multumeste te cu 2 bucati de 90 cm si imbina le la jumate. sper sa fi inteles. mai usor era sa ti explic face to face dand din maini si injurand si desenand. oricum ideea de baza e ca mai important e instinctul nu masuratoarea. daca imi permiti : renunta la ideea cu cioplitul pe backing nu mi pot imagina cim un om cu un cutit poate indeparta de pe un lemn un singur inel de crestere fara a le ciupi pe cele mai profunde. eu am facut greseala asta in liceu pt ca doream un arc cu sectiune patrta. totusi , matisat cu sfoara pe toata lungimea a rezistat 4 ani. nu arat prea bine
-
- Membru al forumului
Re: arc corn
Salut.M-am gandit eu ca la asta ajuta indoirea lui inspre exterior.Ca arcul meu din frasin a ramas exact asa cum ai spus,curbat spre interior,si normal ca pierde din forta si din intindere.Iar arcul nedemontabil....bratele vin bagate intr-un tub sau....este alta varianta? ca nedemontabil mi se pare un pic mai usor de realizat.Cum gasesc lemnul iti spun.Merci mult pentru sfaturitribunmarcus wrote:incalzitul se face din 2 motive:
intareste lemnul pe belly pt a mari comprimarea si obtinerea unei reveniri mai explozive
da lemnului forma dorita . poti sai indoi capetele in afara si multe alte chestii. sigur ca va fii indoit in afara asta e si ideea . cand arcul va fi gata dupa cateva trageri cand iiscoti coarda va ramane drept. daca nu i ai face tratamentul va ramane nitel curbat in interiorsi pierzi cativa cm de intindere. oricum pe tine te intereseaza in primul rand sa fie drept stsnga dreapta. nu vorbeam de un arc demontabil ci de unl din 2 bucati imbinate nedemontabil.si termina cu faza cu suparatul pt ca despre nimic nu vorbesc cu mai mare placere ca despre arcuri. sunt tre curios daca o sa gasesti corn suficient de drept si de gros. succes
- anasazzy
- Constructor de arcuri
- Construit de mine:da
- locuiesc in::bucuresti
- judet:----
- Varsta:43
SALUT. EU SINT INCEPATOR , DAR VOI FACETI CE VISEZ EU DE OVIATA SI O FACETI EXCELENT. EU VREAU SA FAC UN ARC DIN STEJAR ROSU SI CORN DE ANIMAL . DAR AM O PROBLEMA ,AM DOUA BUCATI DE STEJAR LA UN METRU LUNGIME SI NU STIU CUM SA LE UNESC . EU AM NEVOIE DE O INTINDERE A ARCULUI DE 85 CM, PENTRU CA ,AM BRATELE CAM DE URANGUTAN SI 1,93 INALTIME IAR CU 70-75 CM NU IMI E LA INDEMINA SA TINTESC. DE LA CEI CARE MA POT SFATUI ,ASTEPT SFATURI SI TEHNICI DE UNIREA CELOR DOUA BUCATI PE CARE LEAM LAMINAT LA CIRCA 3,5-4 CM GROSIME ,7 CM LATIME ,100 CM LUNGIME SI ASH DORI SI SUGESTII DE FORMA SI TIP DE ARC ,CARE AR MERGE DIN ACESTE BUCATI? VA ROG AJUTATIMA MARIAN
-
- Membru al forumului
salut Marian.....sa stii ca si eu sunt destul de inalt...1,92...si imi fac arcurfile la intinderea de 72 cm..eu zic ca e suficient...85 de cm este destul de mult.Ar trebui sa pui si niste poze daca poti.POti incerca un flat bow cam la 175cm lungime cu totul....trebuie sa pui in calcul si lipitura.Ai aici un link foarte fain unde explica foarte clar cum se lipesc cele 2 bucati de lemn.anasazzy wrote:SALUT. EU SINT INCEPATOR , DAR VOI FACETI CE VISEZ EU DE OVIATA SI O FACETI EXCELENT. EU VREAU SA FAC UN ARC DIN STEJAR ROSU SI CORN DE ANIMAL . DAR AM O PROBLEMA ,AM DOUA BUCATI DE STEJAR LA UN METRU LUNGIME SI NU STIU CUM SA LE UNESC . EU AM NEVOIE DE O INTINDERE A ARCULUI DE 85 CM, PENTRU CA ,AM BRATELE CAM DE URANGUTAN SI 1,93 INALTIME IAR CU 70-75 CM NU IMI E LA INDEMINA SA TINTESC. DE LA CEI CARE MA POT SFATUI ,ASTEPT SFATURI SI TEHNICI DE UNIREA CELOR DOUA BUCATI PE CARE LEAM LAMINAT LA CIRCA 3,5-4 CM GROSIME ,7 CM LATIME ,100 CM LUNGIME SI ASH DORI SI SUGESTII DE FORMA SI TIP DE ARC ,CARE AR MERGE DIN ACESTE BUCATI? VA ROG AJUTATIMA MARIAN
http://selfbowyers.homestead.com/index.html
NU prea am inteles...deja ai lipit cornul pe lemn sau cum??ca 4 cm grosime e foarte mult.