Arcul iubitei

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
cristi
Membru al forumului
Membru al forumului
Arcul iubitei

Post by cristi » 30 Mar 2008, 00:35

Buna sa va fie inima arcasilor.
Dupa experienta neplacuta cu incercarea de a face un nou longbow, m-am hotarat sa am mai multa rabdare si sa fac ceva nou pentru mine: un arc recurv laminat, take down pentru prietena mea. E un proiect ambitios pentru mine, si sper ca ce postez aici sa va inspire si pe voi sa va depasiti limitele si sa prindeti curaj sa faceti proiecte mai indraznete. Si destula vorbarie, sunt sigur ca asteptati poze, eu asta apreciez cel mai mult pe forumu asta.

Am inceput cu manerul. M-am inspirat dintr-o poza gasita pe internet pentru forma, dar nu am facut exact cum era poza, am fost foarte incantat de cum a iesit, de pana acum mi se pare cel mai fain maner ce l-am facut vreodata. Am desenat cu creionul forma, am facut si masuratori, apoi am taiat forma initiala cu masina electrica de taiat vertical. Am folosit dupa aceea raspeluri, unul patrat, unul semirotund si unul rotund ca sa-i dau o forma asa mai rotunjita. Manerul e gandit pentru stangaci. Cele doua parti drepte sunt locul unde vor veni prinse bratele.
Image
Image
Image

Apoi am inceput lucrul la brate. Asta a fost ceva inedit, pentru ca ideea mea a fost sa le fac curbate ceea ce nu am mai facut, si in acelasi timp laminate cu fibra de sticla, ceea ce de asemenea nu am mai facut. Prima data am pregatit doua felii de lemn din stejar care vor fi inima bratului. Feliile sunt mult mai groase in capatul in care vor veni prinse de manerul arcului, cu un mic fadeout.

Image
Image

Si am folosit mult scula asta ca sa fac lamele astea doua. Asta m-a scutit de multa traspiratie, in schimb vecinii au avut parte de un mic concert ca face mult zgomot masinaria asta care nici nu stiu cum se numeste.

Image

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Arcul iubitei

Post by akila » 30 Mar 2008, 00:44

Sal...bine bine...arata fain pana acuma...scula se numeste slefuitor cu banda... :lol: ..spor la lucru si iti tin pumnii....pana la urma cum faci? pui fibra???

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Indoirea lamelor

Post by cristi » 30 Mar 2008, 00:53

Cu nerabdare am inceput sa lucrez la o forma ce sa o folosesc pentru curbarea bratelor. Am folosit doua scanduri prinse intre ele cu suruburi, ca sa iasa grosimea necesara, am desenat o forma aproximativa a formei, apoi am taiat cu masina de taiat vertical. Am finisat apoi cu masina de smirghelit, pana a iesit ceva ce arata asa:

Image
Image

Dupa ce am facut forma mi-am dat seama ca nu m-am prea gandit la un aspect destul de important. Cum o sa leg lemnu de forma sa stea dupa forma asta, pentru ca va avea tendinta sa se indrepte. Apoi am facut niste gauri cu masina de gaurit de-a lungul curbei formei, prin care m-am gandit ca o sa bag ceva cu care sa pot lega usor lemnul. S-a dovedit dificil sa bag firul prin gaurile alea ca le-am facut cam mici. In fine, ideea importanta aici e ca lemnul trebuie fiert un pic sau aburit bine, eu am l-am bagat direct in apa fiarta ca nu prea am rabdare si mi s-a parut ca merge mai repede. Iata o poza cu prima lama cand am inceput sa fac legaturile.

Image

Dupa ce am bagat lemnul in apa fiarta am fost uimit de cat de usor s-a lasat indoit lama de stejar, si fara sa se rupa. Pai, da nu s-a rupt, dar... mai bine va arat ca intelegeti mai bine:

Image
Image

Pana aici nu arata rau deloc nu ? Si eu am fost multumit de cum a mers treaba, dar bineinteles ca nu a iesit perfect, a fost prima data cand am facut asa ceva, si iata ce s-a intamplat dupa ce a inceput lemu sa se uste:

Image
Image

La a doua lama am bagat niste suruburi de o parte si alta a formei in gaurile alea si capetele le-am lasat afara atat cat sa pot prinde de ele sarma. A mers mult mai usor asa.

Image
Image
Image

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 30 Mar 2008, 01:14

Si de ce nu ai pus o intrebare inainte sa faci treaba aia cu bagatul in apa a lemnului...?ar fi fost mult mai simplu daca il puneai la abur...nici nu se mai crapa si se usca si mult mai repede....sa verifici daca forma aia are suprafata dreapta...dar deja e cam tarziu....daca taietura aia nu este perfect dreapta( asta depinde de scula cu care ai taiat),atunci lamele vor iesi rasucite...o regula sfanta care trebuie tinuta minte...daca lemnul e uscat(adica 2-3 ani vechime), se foloseste caldura uscata pentru a-l curba( un heat-gun,etc), daca lemnul e verde sau semim-uscat se foloseste abur.Pui o oala pe foc si pui lemnul deasupra cam la 10 cm deasupra oalei respective si acoperi cu folie de aluminiu si la cat de groase sunt lamele astea , 10 minute era suficient..asta daca lemnul e verde sau semi-uscat.Daca e uscat lemnul atunci un heat gun si cu niste cleme prinzi lemnul de forma aia.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Lipirea fibrei

Post by cristi » 30 Mar 2008, 01:22

Dupa ce s-a uscat bine lemnul, am avut prima incercare de a lipi fibra de sticla pe lame. Am doua feluri de fibra de sticla. Una e asa niste fire impletite, adiaca asa un pic invartite si facute ca o franghie. Al doilea tip e asa ca o banda. Am incercat prima data cu cea asa ca o franghie pentru ca m-am gandit ca e mai buna ca firele sunt pe lungime aproape toate. Din pacate e mai dificil, mult mai dificil de lucrat cu aia asa ca franghia. Am pus prima data dinasta doar pe fata unei lame asa de proba. Nu am fost multumit de ce a iesit, se poate vedea un pic aici cum a iesit foarte neuniform stratul de fibra, ii tot dealuri:

Image
Image
Image

Dupa ce am vazut cam cum a iesit m-am hotarat sa incerc pe cealalta lama cu fibra ca o banda.

Image

A iesit mult mai bine, procedeul a fost simplu, am taiat banda la dimensiune, apoi am intins-o si cu o pensula am intins bine rasina peste ea pana s-a lipit bine de lama, si am incercat sa nu las portiuni fara rasina sau cu bule de aer. Cea mai aproape din poza e cu fibra fir, a doua e cu fibra banda:

Image
Image

Cand am vazut cum merge treaba, am dat jos fibra de pe prima lama, aia ce nu mi-a placut cum a iesit. Am folosit o dalta, si cu mai mare grija, am indepartat fibra, deja se intarise bine, dar nu s-a lipit asa de tare de lemn peste tot incat sa vina de pe el doar cu bucati de lemn. Unde nu s-a desprins nu am insistat, am folosit mai bine un smirghel. Am reusit sa curat destul de bine. O chestie despre care am uitat sa mai zic sunt crapaturile alea ce au aparut. Pana la urma m-am hotarat sa folosesc lemnu asa fisurat, ca a intrat rasina in crapaturi, si cred ca o sa tina. Oricum sunt fisuri pe longitudine nu de sectiune. De asemenea lemnul preia doar o parte din forte in cazul in care este laminat. Si am lasat sa se usuce, si apoi am mai pus un strat, si iarasi, asa incat acum am la uscat ambele lame, cu trei straturi de fibra cu rasina pe fata, si un singur strat pe backing. Ma gandesc sa mai pun un strat pe backing. Pana acuma sunt foarte multumit de cum merge treaba. Astept sa se usuce ca sa aplic ultimul strat. Apoi trebuie sa ma apuc sa le dau forma, sa iau din latime progresiv, si sa finisez. Apoi vine partea cu prindearea de maner si in final planuiesc sa lipesc in capete loc pentru coarda, vreau sa folosesc un material mai bun decat plasticul ce l-am folosit la longbow, imi pare rau dar nu stiu cum ii spune la material, dar stiu ca se folosea la panouri electrice, e asa maroniu inchis, si cred ca tot ceva composit de rasina cu ceva tesatura e. E foarte dur.

Am pus cele trei piese ce le am pana acum unul langa altul sa vad cam cum arata totul si sunt foarte multumit de cum a iesit, asa arata inainte de indoire si punerea fibrei:

Image

Si asa arata dupa indoire si cateva straturi de fibra:

Image
Image

Si asa arata dezastru ce l-am facut de nu stiu cate ori in camera unde locuiesc :mrgreen:

Image

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Greseala mea

Post by cristi » 30 Mar 2008, 01:30

Multumesc de incurajari akila. Da am facut mai multe greseli si in proiectul acesta, si una a fost ca nu am intrebat in legatura cu ceea ce nu am mai facut niciodata. Sper ca am invatat lectia, lemnul a fost foarte bine uscat, acum inteleg cred de ce s-a fisurat asa. Oricum ... lamele au fost destul de bine facute asa incat nu cred ca se vor prea rasuci aiurea, adica sunt late si diferentele de grosime sa zic ca sunt in ordinul zecimi de milimetru de la o latura la alta. Acuma ceea ce fac e si sa invat, daca nu ies lamele fac altele :mrgreen: . Asta e avantajul cu take down, ca maneru macar e bun si daca lamele nu. Oricum lectia e invatata, pentru lemn uscat heat gun, care nu l-am avut, dar o sa cumpar daca mai e sa fac altele.

Astept pareri, si sa se usuce odata fibra aia.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 30 Mar 2008, 01:31

Hmmm...sincer is foarte curios daca o sa iasa ceva....cu fibra de genul ala am avut si eu un gand la unmoment dat...o am si acuma rola aia int-un sertar.....pusesem la un moment dat pe o bucata de lemn ramasa de la un arc...si o lipisem chiar cu clei de oase....si se prinsese foarte bine si parea a fi ok....acuma am cam abandonat ideea...chiar is curios ce o sa-ti iasa...faza e ca daca tragi de banda aia se cam rupe...asa ca materialul nu mi s-a parut chiar asa grozav....ce rasina ai folosit...?

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 30 Mar 2008, 01:34

Nu m-am facut bine inteles...cand am zis de taietura ca trebuie sa fie perfecta, m-am referit la taietura formei....nu la lame...sa-ti explic....eu de ex. am un fierastru pendular care daca tai cu el ceva mai gros de 2,5cm sa zic, taie putin oblic....diferenta e destul de mare..cam de vreo 3mm ...deci daca trasezi o linie si tai, pe partea cealalta, lama iese aiurea ..putin oblic....de asta iti ziceam.....daca supreafata formei pe care curbezi tu lemnul , nu este perfect dreapta, atunci ce curbezi pe ea o sa iasa rasucit....

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cristi » 30 Mar 2008, 01:46

Forma dupa ce am taiat scandurile am luat-o cu slefuitorul cu banda :mrgreen: si a iesit foarte neted, si am avut grija sa nu fie rasucita cum ai zis, pentru ca intr-adevar am vazut inainte ca era taiata sucit si oricum nu avea nici forma ce o voiam eu. Da si eu am unele indoieli legate de materialele ce le-am folosit. Rasina e foarte buna, polyesterica am adus-o din germania, am avut ceva emotii ca o sa mi-o scoata din bagajul de avion, dar nu am avut probleme. De fibra de sticla mi-e si mie un pic teama. Acuma sa vedem, dupa ce se usuca bine materialu, nici nu ma apuc de finisat pana nu incerc sa-l indoi asa un pic mai taricel sa vad ce face, pocneste ? Bucatile ce au rezultat cand am dat jos fibra de pe prima lama, era elastica foarte tare, dar ... asta este, daca nu iese fac alte brate si gata, ca fir dinala mai am, si o sa fiu mai atent cum il intind pe suprafata lemnului. Pana atunci... astept.

gabriel
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by gabriel » 30 Mar 2008, 06:56

Cum o sa prinzi bratele pe maner?In pricipiu exista niste piese metalice cu insertie pe surub, nu stiu cum sa zic, dar la noi nu prea le-am vazut in maganicele pentru lemn, mobilier, etc.

Post Reply