compound homemade

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
viezure
Membru al forumului
Membru al forumului
compound homemade

Post by viezure » 05 May 2008, 10:22

salutare,

am vrut sa tin sa nu vb despre asta pana nu termin constructia arcului compound dar am intampinat o problema serioasa si am nevoie de consiliere.
am inceput constructia lui care a decurs excelent desi am folosit materiale de foarte slaba calitate si scule de asemenea!
arcul "a fost" single cam si din nefericire doar camele au mai ramas de el ptr ca dupa a doua tragere unul dintre brate s-a rupt :(
imi pare rau ca nu am apucat sa ii fac o poza cat era intreg ptr ca nu am crezut ca va ceda iar acum tot ce as putea posta sunt camele care au facut fata furiei mele :D
acum trebuie sa spun ca bratele au fost confectionatedin schiuri dar greseala mea a fost ca am taiat marginile acestora slabindu-le rezistenta!
Florin (sper ca nu gresesc numele dc da imi cer scuze) mi-a facut o oferta excelenta ptr niste brate turnate dar ptr ca bugetul nu imi permite momentat a trebuit sa refuz :(
performantele arcului au fost uimitoare ptr mine fiind primul arc dar pacar ca nu a apucat sa traga decat o sageata care insa mi-a parut a avea o viteza f f mare.
arcul se incorda f greu trebuind sa folosesc ptr asta tot un "mecanism" homemade :D
ACUM INTREB:aveti careva o idee buna din ce altceva dect schiuri ar merge facute bratele al carui pret sa fie rezonabil(cat mai mic)?

numai bine,
PS:ptr cei care au avut rabdare sa citeasca postul multumesc :) !!!!!!

viezure
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: compound homemade

Post by viezure » 05 May 2008, 11:15

merci mult ptr raspuns si astept cu nerabdare si altele!
ceea ce pot spune este ca nici eu nu am respectat masuratori si dc bratul nu s-ar fi rup arcul era super si functiona mai mult decat bine zic eu :)

numai bine,

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 05 May 2008, 13:24

Am sa-mi permit eu sa-ti dau un raspuns ........care sper sa fie citit de toti cei ce incearca sa faca arcuri de orice fel pe forumul asta.Faceti arcuri numai din materiale destinate si care se preteaza constructiei acestora,altfel nu veti avea decit esecuri si dezamagiri.Nu mai incercati din tot felul de porcarii ca nu ies.Schiurile sunt pentru schiat,parchetul este pentru pasit pe el, samd.
Ma tot uit pe forum si vad ca sfaturile celor cu experienta sunt ignorate,sau apreciate asa de complezenta.Nu va mai chinuiti ca o sa ramineti la stadiul de incercari(s-a rupt,s-a crapat,n-am tras decit odata cu el etc).
Si inca un lucru fooooaaaarrrrrrrrtttttttteeeeeee important.Fara un aport financiar nu va va iesi nimic mai mult decit niste chestii care seamana cu un arc dar care nu se vor comporta niciodata ca atare(nici ca precizie,nici ca anduranta,nici ca estetica).

Daca vreti sa pricepeti.........daca nu.......asta e.Spor la treaba :lol:

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Greenarrow » 05 May 2008, 14:47

Salut.Mai e o chestie,pentru noi ca si incepatori e bine sa exersam pentru inceput pe nishte materiale accesibile si care sunt mai ieftine,chiar daca nu ies arcuri foarte tari,dar macar ne exersam indemanarea si imaginatia.Mie personal imi place sa fac arcuri "primitive" de genul celor amerindiene sau europene antice,ceva de genu.Pentru genu asta de arcuri mie nu-mi trebuie decat o bucata de lemn de esenta tare gen frasin din care pot face un flat bow.Acuma depinde si de ambitia fiecaruia.

viezure
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by viezure » 05 May 2008, 14:49

salut eduard,

mi se pare de bun gust ceea ce spui tu si sunt intru totul de acord dar luand aminte la ceea ce spui tu acum te rog da-mi un raspuns si ptr intrebarea mea:din ce material pot fi confectionate bratele unui compound (costurile nu doream sa tinda la 0 ci doar sa fie pe masura posibilitatii de succes a proiectului),tinand cont ca acestea trebuiesc sa fie f scurte(9-12 inch) si sunt supuse unor tensiuni f mari?

numai bine,

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 05 May 2008, 15:03

Salut....in Romania la ora actuala mi se pare aproape imposibil sa-ti faci singur un compound.....spun aproape, pentru ca daca iti pui totusi ceva in cap sunt sigur ca se poate realiza..... dar in nici un caz din materiale slabe....am vazut un singur compound facut din schiuri aici pe forum si care arata chiar foarte bine, numai ca si acela a avut de suferit pana la urma datorita materialelor slabe.....Edi are dreptate 100%....trebuie sa investesti foarte mult ca sa faci arcuri performante....acuma pentru cine vrea sa se limiteze doar la traditional( traditional la mine inseamna numai materiale traditionale), atunci e mai simplu....cauti lemn de calitate si poti face arcuri....dar pentru laminate si alte minuni, e foate greu.....trebuie bani, si trebuie materiale care au fost gandite pentru asa ceva....nu parchet, schiuri, sau alte chestii de genu asta.,...si ma gandesc ca mai degraba iti poti cumpara un compound decat sa te chinui atat si sa muncesti degeaba si pe urma sa suferi

viezure
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by viezure » 05 May 2008, 15:30

salut,

stiu ca este f greu dar nu imposibil chia dc asa pare.
arcul din schiuri de pe forum nu a s-a rupt din cate imi dau eu seama datorita faptului ca au cedat mai repede scripetii ca bratele :) si oricum nu era f tensionat.
una peste alta eu nu renunt la idee si sunt convins ca utilizand materialele de care dispun am sa reusesc sa fac un compound bunicel dar mi-as dori totusi niste sfaturi privind materialele din care pot fi confectionate brate si metode de confectioner(ma refer aici la pareri nu neaparat retete de mare succes;)

numai bine,

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 05 May 2008, 20:51

Da.........ai perfecta dreptate Greenarow dar Tu folosesti lemn ce se preteaza la constructia de arcuri asa cum ai spus(frasin),este un material onorabil si ieftin.Un schiu este un schiu pina la urma si constructia lui este destinata alunecarii pe zapada(miezul lui este un compus complet aiurea pentru un miez de arc)desi fisiile care il imbraca si pe care aluneca sunt mai elastice cu proprietati ca atare.Ma rog nu intram in amanunte.
Intorcindu-ne la oile noastre Daca Vrei sa construiesti un compound........nimic mai simplu(important este cit de mult iti doresti asta).respecta o regula de bun simt si foloseste materiale care se preteaza la forte de compresie si elongatie foarte mari(caci bratele sunt relativ scurte) iar acestea nu sunt decit 3:fibra de sticla ,carbonul,sau otelul.Eu te sfatuiesc sa folosesti fibra de sticla pentru brate,caci este cea mai ieftina.Otelul daca incerci sa-l debitezi il decalesti si-si pierde relativ proprietatile.
Stringe niste banuti si cumpara fibra de sticla.Cea di America este cam departe.Florin iti poate oferi fibra de sticla pentru brate am inteles.Sa nu te astepti ca poti face ceva uzual din nimic.trebuie sa investesti bani.E drept ,cum spunea cineva mai sus ca suntem incepatori si trebuie sa lucram cu te miri ce materiale,dar daca facem asa vom ramine incepatori la nesfirsit :cry:
Deci sfatul meu este(daca vrei sa faci ceva bun):duraluminiu pentru miner,fibra de sticla pentru brate,si muuuuuuuuulta dorinta de a duce pina la capat proiectul.Bafta iti doresc.

viezure
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by viezure » 08 May 2008, 11:30

salut,

are cineva vre-o idee de unde as putea procura o foaie de arc mai subtire care sa se preteze la a fi folosita dupa prelucrare ca si brat pentru arcul compound de mai sus ptr ca eu nu gasesc decat arcul intreg si nu are rost (poate imi puteti spune de asemenea cam ce fel de foaie s-ar potrivi cu ce grosime e.t.c)?

numai bine,

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 08 May 2008, 13:40

Orice foaie de arc este buna.Ca sa o subtiezi este simplu.Se pune pe masina plana si se rezolva.In schimb ca sa o aduci la latimea necesara..........ei.........aici lucrurile se complica caci nu o poti face decit cu aparatul de suduca cu oxiacetilena si atunci proprietatile de elasticitate se pot deteriora ireversibil.Incearca cu fibra de sticla........totusi!!!!!!!!

Post Reply