sa nu "ciobim" primul inel de crestere

Materiale si tehnica folosite pentru a construi un arc....

Post Reply
richardmg
Membru al forumului
Membru al forumului
sa nu "ciobim" primul inel de crestere

Post by richardmg » 08 Sep 2008, 16:49

in procesul de fabricatie, cat de important este sa nu "ciobim" primul inel de crestere? adica dupa decojire daca am intrat prea adanc, materialul e compromis sau merge treaba si cu al2lea al x lea inel de crestere?

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da

Re: De unde ne aprovizionam?

Post by Pisic » 08 Sep 2008, 17:06

daca ai taiat inelul de crestere s-a dus in raiu inelelor,poti sa iei jos inelul taiat,si sa il cureti pe urmatorul,dar e greu,si iti trebuie ceva indemanare ca sa nu il tai si pe acela,daca arcul e terminat cu inelul taiat,sigur o sa se rupa
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: De unde ne aprovizionam?

Post by akila » 08 Sep 2008, 21:04

UIte inca o chestie ...daca ai un lemn cu inelele de crestere foarte subtiri...undeva la 2mm sa zic....exista si lemne cu inele asa de mici.....atunci daca strici inelul de pe spate, ai sanse mari ca arcul sa nu se rupa....am facut asa un arc din salcam...avea inelele foarte subtiri, si la final mi-am dat seama ca scapasem rascheta pe spatele arcului , si ca era o taietura pe inel.....si cand incordam arcul, chiar se vedea cum se largeste taietura,,asa cam frecat cu smirghel acea taietura pana a disparut....numai ca ajunsesem deja la urmatorul inel...arcul nu s-a rupt...daca ai un lemn care are inelele de crestere undeva la 4mm-5mm atunci e problema.....mai ales daca l-ai stricat in zona de mijloc a bratului....o zona unde nu e asa grav ar fi zona manerului...acolo arcul e mai rigid si nu se intampla nimic......in rest trebuie mare grija.....acuma treaba asta cu urmaritul unui inle de crestere sa stiti ca nu e chiar asa de grea de facut....trebuie doar sa faci vreo 2-3 arcuri, si pe urma o sa vi se para mult mai usor....si ma rog e si o anumita pozitie in care trebuie tinuta cutitoaia, si totul merge mai usor....

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: sa nu "ciobim" primul inel de crestere

Post by Greenarrow » 09 Sep 2008, 01:48

Dupa parerea mea si in zona manerului e o problema...daca arcul e facut sa se indoiasca prin maner,ca si longbow-urile.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 09 Sep 2008, 10:16

Greenarrow wrote:Dupa parerea mea si in zona manerului e o problema...daca arcul e facut sa se indoiasca prin maner,ca si longbow-urile.
Acolo da....la long bow nu mai scapi....trebuie mers la urmatorul inel.....la un flat-bow, mai merge...chestie e ca eu daca ating inelul si il .compromit, ma duc la urmatorul indiferent de zona in care s-a intamplat acest lucru....eu is mai precaut asa.... :d ...

testokick
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by testokick » 13 Oct 2008, 21:54

O sa incerc sa ma rezum doar la inelele de crestere avand in vedere topicul.
Ma uitam prin forum si am vazut poza asta Image Nu vad eu bine sau la arcul laminat nu se tine cont de sensul inelelor de crestere sau cum este taiat lemnul si daca este asa, facerea arcului(cel laminat) a devenit deodata mult mai facila.
Este asa cum cred eu? :d

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 13 Oct 2008, 22:07

Pai depinde...daca e cu fibra de sticla...nu prea are asa mare importanta...daca e tot din lemn....partea care vine ca backing tre sa fie cu fibra dreapta

testokick
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by testokick » 13 Oct 2008, 23:59

Fast_arrow vorbesti exact ca un parinte ce-si indeamna copilul sa experimenteze si sa-si cultive increderea in el. Frumos!
Exact cum am crezut... laminatul este cel mai usor de facut. Asta daca are si fibra ca backing. Multumesc amandurora. >:d<

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 14 Oct 2008, 16:00

iti trebuie o matrita,aia trebuie sa fie din ceva lemn mai lat,si sa fie perecta,daca te uiti la ea,sa nu se vada curbura cu valuri,dupaia iti trebuie rasina,in functie de rasina trebuie sa faci heatbox ori nu,da iti mai trebuie cleme cu care sa prinzi arcu pe matrita,depinde cum ii matrita,sau poti folosi camera de bicicleta,dar trebuie sa fii atent,cand o prinzi cu chestia de prins,sa nu alunece fasiile una de pe alta,si mai is ....,daca faci un total,ai iesi mult mai bine sa iti cumperi un arc gata facut,ai si garantia ca nu se rupe (teoretic..),si te scuteste de lucru,faci cum alegi.
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Post by Neacsu Ionut » 26 Oct 2008, 23:58

Salut,

revenind la inelele de crestere cum se procedeaza in cazul unui lemn(lemn de corn) cu inelele mai subtiri de 1mm ?....pt ca nu prea imi dau seama cand se face trecerea la urmatorul inel....la corn nu prea se vede stratul acela mai inchis la culoare dintre inele care la alte specii (de ex frasin,dud,salcam) se vede destul de clar.....a trebuit sa dau jos primele doua inele pt ca erau ''violate''....si am mai sectionat si pe urmatorul...din greseala... :( ....e si mai e o chestie...n-am cutitoaie...unde as gasi aceasta scula ?
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

Post Reply