primul meu cutit "tanto"prinde forma

Marochinarie, sculptura, turnatorie, calarie, x-ie
Post Reply
iceman
Membru al forumului
Membru al forumului
primul meu cutit "tanto"prinde forma

Post by iceman » 08 Nov 2009, 20:54

de foarte mult timp imi doresc un cutit tanto... asa ca, am hotarat sa imi confectionez unul
material otel 1095
pacat ca, nu am timp sa il fac mai repede, si nici nu imi merge mana asa cum ar trebui sa imi mearga (dupa pretentiile mele), dar spel ca la final sa iasa un cutit frumos :d

la inceput am decalit materialul
Image
Image

dupa aia am decupat in material forma primara a cutitului
Image

si am inceput sa il finisez...
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

acum am pregatit pentru calire diferentiata......
Image
Image
Last edited by Anonymous on 08 Nov 2009, 21:34, edited 6 times in total.

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov

Re: primul meu cutit "tanto"prinde forma

Post by florinarnaut » 08 Nov 2009, 21:10

Salut!
Ma si miram sa nu pui o poza...m-am grabit...
Last edited by florinarnaut on 10 Nov 2009, 23:10, edited 1 time in total.
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by iceman » 08 Nov 2009, 21:35

urmeaza calirea.... finisarea finala...sa confectionez garda , manerul si teaca :d
Last edited by Anonymous on 20 Dec 2009, 19:38, edited 1 time in total.

anasazzy
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::bucuresti
judet:----
Varsta:43

Post by anasazzy » 08 Nov 2009, 23:25

avind in vedere ca unele poze sint facute de mine stiu ceva despre proiect :d , este un tanto cu profil traditional, adica are taisul in forma de V si lat de aproape 4 cincimi din latimea lamei. Asa de control ;) :d i-am facut proba pe ceva ramuri de soc [este necalit] de grosime intre 2 pina la 5 cm si taie super fain. taieturi curate fara reziduuri rupte <:-p . este lucrat pe slaif doar cu smirghel, corectat si echilibrat din pila ,asa ca este echilibrat taisul aproape perfect [perfect nu se poate niciodata :))
in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Greenarrow » 08 Nov 2009, 23:51

Marfa,spor la treaba in continuare!

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by iceman » 09 Nov 2009, 17:36

am rectificat lama inainte sa il decupez ca forma, in rest totul vreau sa il fac manual

matei
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by matei » 10 Nov 2009, 13:46

e chiar 1095 sau otel de arc? ca daca e 1095 (sau echivalent. otel carbon nealiat, calibilitate mica) atunci ar fi bine sa mai degajezi un pic din tais. daca e otel de arc ( depinde de compozitie, ca sint mai multe retete) calirea s-ar putea sa treaca un pic si sub lut. daca calesti in apa lama se va indoi spre in spate, daca calesti in ulei, spre in fata. lamele japoneze tratate astfel, isi datoreaza curbura in principal efectului de curbare la calire. de obicei cind faci o lama de asta e bine sa prevezi deformarea. ar fi bine ca dosul sa nu fie complet acoperit, sa se vada grosimea. astfel, mai ales daca calesti in apa, risti mai putin sa se deformeze sau crape. acest fel de tratament, mai ales facut in apa, e foarte stressant pt material. cu ce ai acoperit lama pina la urma, lut sau refractar? e foarte important sa nu te grabesti la incalzirea pt calire, sa ai forja incalzita inprealabil, un pat bun de carbune deja aprins. incalzeste treptatat si cit mai uniform posibil, verifica cu magnetul taisul si nu lasa prea mult sa se incalzeasca peste aceasta temp, mai ales daca calesti in apa.
ai primit raspunsul meu la mesajul tau pe privat?
iti doresc o calire fara evenimente nedorite si sa vedem cit mai repede piesa finala

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by iceman » 10 Nov 2009, 14:42

salut matei, am primit. e otel de arc nu stiu ce sa mai cred in afara otelul de arc e 1095, la noi e 1045... nu stiu daca e diferenta doar de notare.
am acoperit cu un amestec de ciment refractar si praf de carbune. inca nu m-am decis dar tind sa il calesc in apa ca sa se mai curbeze putin pe spate.
din pacate o sa il calesc peste 2 saptamani ... din cauza muncii nu am timp liber x( , si ma roade rau de tot asteptarea asta...

iceman
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by iceman » 08 Jan 2010, 11:47

am mai lucrat putin la cutit, mai am sa il finisez lama si de facut o piesa din alama la teaca
Image

Image

Image

calirea nu a iesit asa cum vroiam eu, are mici hibe, dar pentru ca, este primul cutit pe care l-am facut cred ca este acceptabil.

andreih
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by andreih » 08 Jan 2010, 12:22

e doar acceptabil????
eu zic ca il consider super!!!
mai ales ca l-am tinut in mana si am taiat crengutze cat degetul mare de la mana dintr-o singura lovitura cu el
(ma rog, am si ratat dar nu din vina cutitului ci din cauza unghiului, pana mi-ai spus cum sa lovesc corect..).
hai ca e un cutit reusit!!!

Post Reply