cum pot ascuti un finlandez ?

Marochinarie, sculptura, turnatorie, calarie, x-ie
Post Reply
WolfMasS
Membru al forumului
Membru al forumului
cum pot ascuti un finlandez ?

Post by WolfMasS » 10 Nov 2009, 00:10

Salutare

Dupa o lunga perioada de absenta revin si eu cu o rugaminte.
In vara am facut o mica vizita in Finlanda si mi-am adus o jucarie de acolo http://www.marttiini.fi/puukot/shop/eng ... ContID=329 , sunt foarte multumit de el dar am 2 problemute:

1. rugineste
2. trebuie ascutit

Imi poate spune cioneva cum il pot protreja de rugina, solutia adoptata pana acum a fost vaselina (nu cred
ca asta e cea mai buna varianta dar cu ulei nu a mers)
Cum l-as putea ascuti, care ar fi cea mai buna varianta, eu ma gandesc la pietre ude una cu granulatii de 1000 si 6000 sau DC4 (o parte ceramica si o parte cu diamantata) dar poate e vreo varianta si mai accesibila decat astea..

WolfMasS
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: cum pot ascuti un finlandez ?

Post by WolfMasS » 10 Nov 2009, 18:17

Multumesc pentru sfat o sa-l pastrez scos din teaca (ca de curatat il curat dupa fiecare utilizare cu mare grija, dar varianta cu teaca nu mi-o trecut prin cap ca s-ar putea ascunde brontozauri si acolo) si m-am gandit sa mai incerc pe la magaznele cu articole pentru vanatoare, poate gasesc pe acolo ulei de intretinere pentru armele de vanatoare.
Ar fi pacat sa-l las sa rugineasca ca tare fain mai taie.
Dar referitor la cum l-as putea ascuti?
Metodele pe care le aplicam pana acum pentru ascitit cutite (piatra de polidisc, banda abraziva si in final tras pe pasla) nu cred ca merg si pentru otel-carbon si plus de asta nu as vrea sa-i stric unghiul, iar varianta achizitiei de pietre ar fi una buna dar nu stiu cat de buna.
A folosit cineva asa ceva, isi merita banii?
Care ar fi alternativele?

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 10 Nov 2009, 21:24

Sal....intra pe http://www.myknife.ro/forum....si vezi ca sunt ceva discutii si sfaturi pe acolo despre cum se ascute in cutit, etc...iar daca vrei sa duci cutitul la cineva sa ti-l ascuta, ai grija la cine-l duci....sa stie intr-adevar meserie...ca cica sunt unii care au pretentii ca sunt mari mesteri si distrug cutietele...vorbesc doar din ce au povestit altii....nu de alta da e pacat de cutit...poti sa inveti sa ti-l ascuti si singur....intra pe forumul respectiv si cred ca o sa te ajute ...sunt sigur ca si aici pe forum sunt foarte multi care se pricep, nu incerc sa jignesc pe careva...sper sa nu fiu inteles gresit...doar ca acolo pe forumul de cutite se discuta doar despre cutite, si gasesti mai multe informatii...mai e si http://www.bushcraft.ro ...iarasi un forum unde se discuta de asemeni si despre cutite, si unde se gasesc tot felul de informatii...bafta

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 10 Nov 2009, 23:25

Salut!
Daca lama-i buna nu are rost sa stai toata ziua calare pe ea cu polizoru :d
Totusi pentru imbunatatirea taisului poti folosi "piatra indiana"(are gr ff mica) si petrol,se face manual.Apoi daca doresti poti folosii o curea de piele similara cu cea folosita de barbieri odata, si va taia ca briciul.Spor la ascutit!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

WolfMasS
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by WolfMasS » 13 Nov 2009, 19:38

Multumesc pentru sugestii

Facand o mica analiza asupra posibilitatilor disponibile pentru voinicul meu nordic am ajuns la o concluzia ca ar fi mai bine sa-l pun la loc de cinste ca suvenir din <<Tara celor 1000 de lacuri>> (bineinteles dupa ce o sa rezolv problema cu rugina)
Intrucat variantele de a-l ascuti au ceva dezavantaje.
- Sa-l duc la cineva la ascutit nu ma prea incanta intrucat nu as vrea sa risc a-l lasa pe mana unor meseriasi, si sa ma trezesc cu jumatate de lama dupa cateva ascutiri, si in cel mai fericit caz dau bani la meserias ca sa tai un bat poate o data pe sapamana.
- Sa-l ascut singur ar fi o varianta dar risc ca dupa cateva ascutiri sa-i stric unghiul, avand in vedere ca il ascut pe pasla, avantajul e ca nu ma costa si merge suficient de bine dar nici pe departe ca atunci cand l-am cumparat.
- Varianta achizitionarii unei pietre (ideal ar fi mai multe de granulatii diferite) m-ar tenta cel mai tare intrucat s-ar ascuti, cred, cel mai bine si nu as strica nici unghiul (cel putin teoretc), dar dezavantajul e ca pitrele nu sunt chiar ieftine.
Asa ca pun finlandezul la loc de cinste si scot la tavaleala celelalte cutite si daca mi-o lipsi asa tare voinicul nordic, imi cumpar un Mora pe care mi-l ascut singur, cu tot riscul de a-i modifica unghiul, dar avand in vedere ca ma costa mult mai putin in comparatie cu o piatra de apa nu cred ca voi plange chiar tare.
Basca, am gasit astazi 2 pitetre de ascutit cutite (4 de fapt ca au cate 2 fete fiecare) la un magazin de gradinarit pe care am dat incredibila suma de 4 lei, am testat cutitul de bucatarie pe ele si vad ca merg destul de bine, nu au o ascutire foarte fina ca sa bag finlandezul pe ele, dar pentru celelalte cred ca e ok, poate si cu putin finisaj pe pasla sau curea.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 14 Nov 2009, 00:48

Sal....variante mai ieftine.....smirghel fin care se foloseste la tinichigerie auto....este smirghel de ala fin care se poate si uda....e super....lipesti o bucata de aia pe o bucata de scandura si ai piatra de ascutit...si poti fi mult mai atent la unghi sa nu-l strici....si ca sa-l faci oglinda poti la fel prinde o bucata de curea veche care nu o mai folosesti, pe aceeasi bucata de scandura.....si pui ceva pasta abraziva pe ea, sau folosesti cum am facut eu praf de oxid de fier, facut cu apa...la un moment dat intra praful ala in piele, se face asa o suprafata lucioasa, si se ascute lama super fain....

anasazzy
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Construit de mine:da
locuiesc in::bucuresti
judet:----
Varsta:43

Post by anasazzy » 14 Nov 2009, 14:21

la asa cutit doar pietrele de apa merg 1000 si apoi 2- 3000 .si taisul de scandinav se ascute tot odata adica tot V-ul este acelasi tais [asta daca este ascutit traditional si nu facut pe polizor,pe polizor are taisul cam asa ...)(...]. dupa ascutire este nevoie de ulei de arma ,sters cu o cirpa cu foarte putin ulei ,daca dai prea mult ulei tot rugineste :d .
in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască

WolfMasS
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by WolfMasS » 14 Nov 2009, 17:50

akila wrote:....si pui ceva sau folosesti cum am facut eu praf de oxid de fier, facut cu apa...la un moment dat intra praful ala in piele, se face asa o suprafata lucioasa, si se ascute lama super fain...
Multumesc de sfat
Ma incanta tare ideea dar unde gasec oxid de fier?

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 15 Nov 2009, 00:23

Daca tot o sa umbli pe la bagazinele respective sa cauti oxid de fier, ai putea la fel de bine sa intrebi dacanu au pasta abraziva pentru slefuit....sunt vreo 4 feluri....alba., verde, rosie, si albastra....mai abraziva si cea albastra cea mai fina....eu am folosit oxid de fier pentru ca nu am gasit nicaieri pasta abraziva....asa ca daca gasesti pasta abraziva e mai bine..daca nu, oxidul merge si el super....bafta...

Mugurbb
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:nu
locuiesc in::Cluj-Napoca
judet:Cluj
Varsta:37

Post by Mugurbb » 16 Nov 2009, 09:34

fast_arrow wrote:Salut!

Da fiindca e otel carbon. Ca sa rugineasca o bucata de fier (sau un metal in general) ai nevoie de 3 elemente:

-apa
-CO2
- o sare sau alta substanta dizolvata in apa care formeaza o pila electrica.

Apa exista in aer si nu o poti eliminasi nici CO2 dar poti sa minimzezi efectul astfel dupa folosire sa stergi foarte bine cu ceva uscat. Si lama tot timpul curata sa nu ajunga impuritati car actioneaza ca electroliti.In unele cazuri chiar teaca este d evina pt ca se aduna mizerie si umezeala in ea si ai toate elementele acolo! Bafta!
nu-s ing. chimist ca tine dar io stiam (si asa zice si in carti) ca rugina se formeaza in prezenta apei si a oxigenului. Fie in apa in care e oxigen dizolvat fie in aer cu umiditate de peste 50%. O fi procesul accelerat de acidul carbonic (apa+ CO2) care scade pH-ul dar CO2 e destul de stabil si nu e agent oxidant.
sau ma insel?
Silence is golden and Duct Tape is silver.

Post Reply