Primul cutit forjat.

Marochinarie, sculptura, turnatorie, calarie, x-ie
Post Reply
akila
Membru al forumului
Membru al forumului
Primul cutit forjat.

Post by akila » 12 Nov 2009, 23:58

Salut....de putin timp m=-am apucat de facut cutite...am facut vreo 2 folosind ca material disc de circular.....dar tot vroiam sa incerc si un cutut forjat.....am folosit foaie de arc, de camion....11mm, grosime...cutitul are lungimea totala 27cm, lungimea lamei, 17cm, latime 3 si 3,5cm in punctul cel mai lat, grosime 4 mm.... placuta de os la maner si alama..bucatile de alama le-am taiat dintr-o calimara luata de la un magazin de antichitati.....garda si codita aia de la maner, sunt facute prin forjare...mai trebuia sa-i leg un siret de piele la maner...si ii mai trebuie o teaca......acuma ceva poze..
Image
Image
Image
Image
Image

WolfMasS
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Primul cutit forjat.

Post by WolfMasS » 13 Nov 2009, 20:01

Frumos
Sa-l utilizezi cu placere.
Am o intrebare, daca-mi permiti?
Cum l-ai ascutit? (pare a avea un tais destul de fin, aproape oglinda)

Bafta si la mai multe

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 14 Nov 2009, 00:35

SAL.....merci de apreciere......forma taisului am dat-o mai intai din ciocan cat am putut....pe urma am folosit un slefuitor cu banda, cu o granulatie de 40....pe urma cu o granulatie mai fina....pe urma cu o bucata de smirghel fin prinsa cu 2 pioneze de o bucata de lemn lunga de vreo 40cm, lata de 5cm...si am frecat asa pana mi-a venit a rade :d ......pe urma pe o curea de piele, cu niste praf de oxid de fier facut cu apa sa fie asa ca o pasta, iarasi am frecat pana mi-a venit a rade....si am reusit sa-l fac sa taie parul de pe mana....sper ca ti-am putut fi de folos..bafta..

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Greenarrow » 14 Nov 2009, 01:04

Strajnic cutit....esti una dintre persoanele de pe forum care nu inceteaza sa ma uimeasca :d

anasazzy
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::bucuresti
judet:----
Varsta:43

Post by anasazzy » 14 Nov 2009, 14:25

=D> =D> =D> misto :d sa il folosesti sanatos si cu toate degetele :))
in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 14 Nov 2009, 17:58

Salut!
Pt primul arata excelent....in cazul meu primul arata oribil si nici functional nu prea era dar asta a fost de mult...
Acum daca imi permiti am citeva obs. (e doar o parere trateaz-o ca atare!)
Nu imi dau seama daca e nit linga garda minerului,daca nu , va fi vulnerabil in acea zona. Tot legat de miner,tesitura oblica de capat as fi facuto invers si cu doar un singur nit, sa creeze impresia "de masiv".Doua nituri nu au loc suficient si da impresia ca minerul a fost conceput prea mic...Apropo! intre miner si lama , ca marime si forma vorbind ,tre sa existe un echilibru: lama solida miner pe masura , lama finuta miner mai sic,in cazul de fata minerul e prea finut ..
Succes in continuare!
Numai bine!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 15 Nov 2009, 00:17

Salut....multumesc mult de sfaturi...acuma tre sa mentionez ceva....culmea e ca manerul initial a fost cu tesitura invers...si in felul asta era un pic mai lung si mai lat spre coada....numai ca buba a fost de la forjare....manerul nu a avut aceeasi grosime peste tot....pleca sa zicem de la 4 mm langa lama si la capat ajungea la 2,5mm....problema e intervenit in momentul in care am vrut sa lipesc bucatile de os...din cauza acestui taper .....bucatile de os nu stateau perfect drept....adica manerul nu era perfect plat.....neavand scula de rectificat, va dati seama ca e greu sa faci un maner de asta sa fie perfect plat....asa ca m-am muncit cateva ore bune, incercand sa fac manerul sa fie plat, numai ca nu am reusit nici in ruptul capului.....pana la urma am gasit solutia asta de compromis, care sincer nu ma multumeste nici pe mine....intr-adevar , manerul e prea mic in raport cu lama....chiar azi vorbeam ca mi-as fi dorit ca manerul sa fie mai masiv...asta e...acuma ,cu nitutrile la capat sincer m-am gandit ca nu o sa tina doar unu asa ca de asta am pus 2.....as fi preferat sa fie doar unu sincer.....la garda unde sunt lipite bucatile alea de alama, este nit.....numai ca nitul fiind tot de alama, nu se observa.....nu este nit in schimb, langa bucatile de alama.....acolo iarasi a fost belea.....cand am facut lama, si dupa ce am normalizat-o, si am dat toate gaurile, nu am calculat exact unde va fi nevoie de gauri, si acolo nu am dat gaura...pe urma am calit lama, i-am facut revenire....m-am gandit ca o sa reusesc sa dau gaura pe urma....mare surpriza am avut ca nu am mai putut sa dau gaura respectiva......aveam un burghiu cu care mai dadusem cateva gauri, deci era folosit.....totusi era un burghiu de ala bun...vanadium,,minuni...nu am reusit sa dau gaura sub nici o forma....am mai cumparat un burghiu pentru metal.....cu ala abia zgariam manerul...asa ca m-am enervat, si am lipit bucatile de os asa cum se vede si in poze....acolo nu am mai pus nit....eu sper totusi sa tina...este nitul ala la mijloc....sper sa tina...oricum multumesc mult pentru sfaturi, sunt bine-venite...... :) mai am material, asa ca voi mai incerca modelul asta inca odata..de data asta sper sa iasa cum trebuie.....am sa incerc si alte modele, sunt la inceput, si inca am tot felul de surprize, la forjat...materialul se curbeaza in tot felul de directii in functie de cum bati materialul...inca nu am deprins eu cum e cu treburile astea.....invatam din mers...numai bine..

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 15 Nov 2009, 12:21

Sal....pai primele gauri le-am dat usor...ca era lama normalizata....lasata in forja peste noapte sa se raceasca usor....am folosit ulei ca sa nu se incinga burgiul prea tare, si am dat gaurile la viteza mica....dar nah....stii vorba aia...da-i Doamne romanului mintea de pe urma... am uitat sa mai dau o gaura... :d .....ce sa-i faci...asa invata omu...

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 15 Nov 2009, 15:45

maestro wrote: la turatia maxima .se apasa cu putere chiar daca se inroseste materialul local :d
Salut!
Maestro are dreptate! tocmai asta e si ideea,inrosirea locala pt a facilita penetrarea lamei.Astfel se obtine o gaura pefect calibrata, cu burghiul clasic e mai greu ,se uzeaza la prima gaura (devine conic) si te trezesti la nituire ca iti trebe trei nituri de trei feluri :(
As adauga la ce a zis Maestro , folosirea unui suport de gaurire pt lama nemetalic (prisma de lemn de esenta tare ex) pentru a impiedica transferul de temperatura dintre lama si suport.
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 15 Nov 2009, 22:03

Akila ...ce ar fi sa incerci sa executi un Falx tracic(dacic).

http://www.enciclopedia-dacica.ro/ranis ... /arma.html
http://www.larp.com/legioxx/rdays.html

Post Reply