Flight shooting

poze, linkuri, subiecte pe care nu le poti cataloga in nici un alt subiect ...
Dediu00ro
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Galati
judet:Galati
Varsta:24
Re: Flight shooting

Post by Dediu00ro » 21 May 2011, 09:52

EDIT
Sageata mai lunga are spin mai mare(deci mai moale).
Sageata mai scurta are spin mai mic (deci mai tare).

Foarte misto ce fel trage tipu. As vrea sa vad arcu asta la un crono cu 10gpp, cred ca ar fi rapid.
Show without showing what u know without knowing

mrbigpd
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by mrbigpd » 21 May 2011, 12:18

Dediu00ro wrote: Sageata mai lunga are spin mai mare(deci mai moale).
Sageata mai scurta are spin mai mic (deci mai tare).
:-O

Dediu00ro
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by Dediu00ro » 21 May 2011, 13:19

mrbigpd
Conform charturilor de la Easton sau dupa majoritatea aparatelor de spine test, o sageata de spin 300 e mult mai tare, decat o sageata de spin 500 care e mai moale..... facuta pentru arcuri mai slabe.
Deci spin mic= o sageata cu putina flexibilitate, si spin mare o sageata cu mai multa flexibilitate(conform charturilor).
Si cu cat scurtezi o sageata, cu atata devine mai putin flexibila deci spin mai mic. Eu asa stiu.......gresesc undeva? :-?

Sorin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Sorin » 21 May 2011, 17:44

Easton nu da spine-ul, ci deflexia, care in cazul respectiv e 300 mils, respectiv 500 mils

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 22 May 2011, 20:17

Probabil prin "deflexie" te referi la acelasi lucru?
Spine inseamna deformare a sagetii sub forta (greutate), masurata in ceva unitate de lungime la o anumita greutate aplicata. Spine mai mare - deformare mai mare la aceeasi forta aplicata, deci sageata mai slaba.

Cat despre sageti din lemn care sa fie trase fara overdraw, sa aiba spine mic si sa fie si usoare si aerodinamice, o solutie (pana la un punct) ar fi combinarea tapering-ului (sageata - fus) cu tratarea termica a lemnului.

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 22 May 2011, 20:34

Apropo de recordul oficial de distanta cu un compozit - 566 m: nu inteleg o chestie: Adam Karpowicz - un nume care este, cred, putin probabil sa "fabuleze", zice ca a obtinut 352 fps cu un turcesc de flight (e drept, tras cu sistem de tragere). Scadem maximum 10 fps (trage om). Mai scadem 10 fps (ca nu stiu de coarda era sau nu din material natural, iar pentru recordul oficial de 566 m a fost, daca-mi amintesc bine, coarda naturala). Ne raman, hai sa zicem, 330 fps. Cu 330 fps obtii maximum 1.031 m in vid. Eu zic ca din astia, cu o sageata chiar din lemn, dar bine facuta, ramai cu 650 de metri. Mai scazi 10-15 m, ca n-ai cum sa nimeresti unghiul optim. Da... 635-640 m fata de recordul de 566: nu-i diferenta chiar mare. Probabil ca subestimez eu aerul. Voi ce credeti? Evident, cu cat viteza de lansare e mai mare, cu atat scade raportul dintre distanta in aer si distanta in vid.

Sorin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Sorin » 22 May 2011, 21:38

Spine-ul e invers proportional cu deflexia. E 26/deflexia in inch, asa cum scrie in topicurile de spine tester de aici de pe forum.
Sau aici: http://www.texasarchery.org/Documents/A ... dards.pdfl

Karpowicz a reusit 357fps, cu 200gn si 125#, dacron, cu arcul tinut incordat maxim 2 secunde, tragand printr-un tub, cu release mecanic. Din pacate nu stim spine-ul sagetii.

Liviu, legat de flight: Din 1031m ai redus la 650m. Cum ai ajuns la cifra asta?

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 22 May 2011, 23:41

Am gasit (de-a lungul timpului) informatii despre viteza de lansare si distanta. Altfel spus, arcul A a aratat la cronograf x metri pe secunda si, in testele de distanta, a tras y metri. Am observat din datele astea ca raportul intre distanta reala si cea teoretica este in jurul a 0,70 pentru viteze de lansare "normale". Am presupus, plecand de la acest 0,70, ca, pentru viteze mari, raportul asta mai scade putin. A fost o simpla presupunere ca, dubland viteza si folosind sageti usoare (dar, pe de alta parte, si aerodinamice), raportul asta scade cu 10% maxim: de la 0,70 la 0,63. Aceasta presupunere poate fi, evident, gresita: in fapt aici intervine dificultatea.

Sunt aproape convins ca se poate calcula si matematic distanta reala, dar nu am niciun model in acest sens, oricum intervin si multe variabile ale sagetii (masa sagetii, coeficient aerodinamic al sagetii si suprafata de inaintare, densitatea aerului, date legate de oscilatia sagetii etc.).

liviu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by liviu » 22 May 2011, 23:54

Da, Florin, ai spus "exponential", acum sunt aproape sigur ca am subestimat frecarea: imi amintesc ca era ceva cu patratul vitezei parca (maresti de 2 ori viteza, creste frecarea de 4 ori). S-ar putea totusi sa ma insel in legatura cu patratul, fiindca la viteze mari nu mi se pare chiar ok, plus ca "logica" (fara vreun argument stiintific) mi-ar zice ca functia asta putere ar trebui sa varieze in functie de densitatea mediului, dar, la aceeasi densitate a lui, si de forma obiectului (la obiectele "patratoase" frecarea sa creasca mai rapid cu viteza decat la cele aerodinamice)?

Dediu00ro
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by Dediu00ro » 23 May 2011, 09:28

Eu cred ca daca vrei sa tragi distante foarte mari, iti trebuie o sageata care sa isi mentina viteza mai mult timp. Spre exemplu citistem un review despre sagetile folosite de tragatorii olimpici. Si eii opteaza pentru sageti nu numai usoare, dar si cele care isi mentin viteza initiala mai mult timp, eii trag in jur de 220-240 fps cu 6-8 gpp, unii chiar si mai mult. O sageata normala pierde chiar si 40-50% din viteza cand ajunge la 70 de metri, pe cand acc'urile daca tin eu minte bine pierdeau mai putina viteza decat alte sageti de la easton, inclusiv easton navigator de 5mm diametru. Ea poate sa plece cu 380 fps dintr-un compound, dar daca nu e facuta bine sageata sa isi mentina viteza mai mult timp, si sa fie mai aerodinamica tot nu o sa mearga cat o mearga o sageata special pentru flight.
Mai este si o alta chestie, cei care au spart recorduri au tras si la altitudine mai mare, la 1828 m altitudine, la o altitudine mai mare densitatea aerului este mai mica decat la altitudini mai mici.

Post Reply