Pace counter beads

poze, linkuri, subiecte pe care nu le poti cataloga in nici un alt subiect ...
Post Reply
cipm66
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Sibiu
judet:Sibiu
Varsta:49
Pace counter beads

Post by cipm66 » 15 May 2011, 15:45

Tehnologie simpla de contorizare :P .
Ele sunt folosite de rangeri ( dar nu numai de ei ) pentru contorizarea numarului de pasi ( detalii pe wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Pace_count_beads).
Eu le foloseam la orientare turistica cand pozitionarea unui post de control impunea parcurgerea unei distante anume.

Acuma ce legatura are cu arcasii? Pai poate sa aiba. Un prieten se intreba oare cate sageti a tras intr-o sedinta (el mergand la o sala) si atunci mi-a venit idea de ai face un cadou... iar acesta a fost un "arrow counter". In fond inregistra numarul de trageri si inmultea cu numarul sagetilor. Cum se antreneaza asiduu, i-a facut mare placere, si-l foloseste.
Arata ca in imaginea de mai jos (cel albastru a fost pentru prieten iar cel cu piele este accesoriu pentru tolba mea amintire de la Mures)
DSC07761.jpg
Nu este mare filozofie realizarea lui si o mare varietate de materiale pot fi folosite. Eu am folosit lemnul.
Spor!

Cipm
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Only after the last tree has been cut down, only after the last river has been poisoned, only after the last fish has been caught, only then will you find - that money cannot be eaten. [Chief Seattle]

www.cmuntean.ro

AlinAndreica
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Cluj-Napoca
judet:Cluj
Varsta:39

Re: Pace counter beads

Post by AlinAndreica » 13 Sep 2011, 21:46

Salut Cip,
Cum se foloseste?Are 4 bile sus si 9 jos. Rangerii il tineau in mana ca sa contorizeze pasii,dar la trasul sagetilor...?

cipm66
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cipm66 » 14 Sep 2011, 20:13

salut

Eu il am agatat de tolba facuta la intalnirea de la Mures... am un articol inceput la mine pe site dar inca neactivat fiindca nu este gata.
La orientare (cred ca si rangerii fac la fel) nu contorizez numarul de pasi ci numarul de grup de pasi - 10 pasi.
Randul de jos sunt unitatile iar cel de sus zecile... este un fel de abac

In cazul contorizarii numarului de sageti se poate folosi cam asa
- trag cate 8 sageti
- la fiecare "tura", pe drumul catre tinta, coboar o bila de pe randul cu 9 bile.
- la a 10 tura pe randul de jos sunt 9 bile coborate. Inregistrez un 10 coborand o bila de pe randul de sus si ridicandu-le pe cele de jos.
- la a 11 tura cobor o bila pe randul de jos. Acuma am o bila sus si una jos=11

Daca m-as opri din tras acuma ar fi 11x8 = 88 de sageti. Cu un grup de 8 sageti se pot contoriza cu acest tip de dispozitiv 50x8=400 de trageri.

Folosesc dispozitivul la orientare... iar mai apoi am facut unul pentru un arcas (el il purta la incheietura sau la arc) iar apoi m-am gandit ca da bine unul agatat de tolba mea.

Sper ca am fost coerent in explicatii :-s
Only after the last tree has been cut down, only after the last river has been poisoned, only after the last fish has been caught, only then will you find - that money cannot be eaten. [Chief Seattle]

www.cmuntean.ro

AlinAndreica
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by AlinAndreica » 14 Sep 2011, 21:44

Am inteles perfect,dar vazand initial bilele pe jnur nu mi-am inchipuit ca ele stau oarecum fixe si nu aluneca de la sine... Credeam ca sunt eficiente pentru rangeri daca sunt tinute in mana ca un rozar de rugaciune.Acum e clar...E foarte fain...As vrea sa-mi fac si eu unul. Merci

cipm66
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cipm66 » 18 Sep 2011, 15:33

Nu aluneca, sunt fixe.
Din pacate nu o sa jung la Greaca (probleme de serviciu), insa daca nu apuci sa-ti faci unul pana in Octombrie, ai unul de la mine cu piele si ti-l aduc in Cluj cand trec pe la Flavia (fetita mea) care este la Facultate in Cluj.

www.cmuntean.ro

AlinAndreica
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by AlinAndreica » 18 Sep 2011, 22:02

Imi pare rau ca nu vii la Greaca,dar te rog insistent sa ma anunti cand vii la Cluj sa iesim la o bere,la o poveste.Imi dai un PM...

morometeb
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Turda
Varsta:32

Post by morometeb » 18 Sep 2011, 22:11

off topic: Si prin Turda daca treci, anunta-ma. Noi iesim destul de des la tras. Poate ne nimerim. 8->
A long bow and a strong bow,
And let the sky grow dark.
The nock to the cord, the shaft to the ear,
And a foreign king for a mark!

Robert E. Howard - The Song of the Bossonian Archers
http://blogmoromete.blogspot.com

Post Reply