Nu ştiu de ce, dar am sentimentul că topicul ăsta o să degenereze în tot felu de nemernicii şi insulte. Fiecare cu părerea lui, şi uite şi părerea mea: romanii au latinizat triburile de la sud de Dunăre, iar după retragerea romană de la nord de Dunăre au rămas doar câteva cetăţi cu prea puţini oameni ca să mai conteze acel teritoriu (probabil că cei care au rămas au fost asimilaţi de neamurile migratoare). Când bulgarii şi celelalte triburi iugoslave au trecut Dunărea prin Dobrogea au înpins băştinaşii spre vest (Serbia, Croaţia, Albania) de acolo au fost iar împinşi spre nord tot de iugoslavi, şi au trecut Dunărea prin Banat (şi Ungaria de astăzi), în nord mulţi au fost maghiarizaţi şi au scăpat doar câţiva din Banat şi Ardeal, alţii au trecut munţii spre sud şi în Moldova. Şi apoi vine evul mediu şi de acolo ştim toţi.
Deci asta este părerea mea, şi nu pot să dovedesc că este adevărat, din cauză că nu sunt arheolog şi nici istoric, însă asta pare cea mai logică şi normală variantă.
Noi nu sintem urmasii Romei!
-
- Membru al forumului
Re: Noi nu sintem urmasii Romei!
Dar britanicii şi israelienii antici chiar au fost latinizaţi. În cazul Britaniei pe la 600 dHr au sosit saxonii care au împins populaţia latină spre vest şi nord, în Ţara Galilor încă se mai vorbeşte un dialect semi-latin. În Israel/Palestina au avut 400 de ani de latinizare dar şi peste 1000 de ani de arabizare.avram wrote:Cum de nu iau ,,latinizat'"pe britani sau israelieni,pe care iau avut sub papuc 375 respectiv 400 de ani?
-
- Membru al forumului
Salutare, dupa pararea mea kosmin are ceva dreptate,dar eu sunt de parere ca noi suntem totusi stramosii Romei si asta se vede in primul rand datorita limbii.....noi suntem o insula latina in mijlocul unei mari de popoare slave....asa zicea profa mea de romana din liceu.....si cred ca are dreptate pt ca limba noastra nu se aseamana nici cu cea a maghiarilor,nici cu cea a bulgarilor si etc.
-
- Membru al forumului
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::tgmures
- judet:mures
- Varsta:34
eu ma intrebam la un momentdat daca limba noastra seamana cu latina sau latina seamana cu a noastra...
asa-s eu mai sucit, intotdeauna am incercat sa vad si restul la ce mi se pune in fata... asta e si unele din motivele pt care sunt ateu... cateodata exista mai mult sau altfel decat ce a zis sau a scris "ala".

- anasazzy
- Constructor de arcuri
- locuiesc in::bucuresti
- judet:----
- Varsta:43
cred ca romanii si triburile geto-dacice sint stramosii nostrii .limba romana contine cuvinte cu origine latina dar majoritatea cuvintelor ce denumesc plante ,arbori si animalee salbatice au radacina geto-dacica. si nu uitati si noi am avut citeva secole de slavizare lenta.adica atit timp cit am facut parte din biserica ortodoxa fara sa avem propria biserica .eram sub pastorirea cind a sinodului de la constantinopole cind de biserica rusa ,abia la introducerea alfabetului latin sa concretizat si limba romana si a evoluat in ce stim noi ca limba romana moderna .daca am asculta limba romana vorbita acum 150 -250 de ani probabil ca nu am intelege mai mult de 60%
si asta nu din cauza cuvintelor arhaice ci a cuvintelor slave ce erau folosite .exemplu cuvintul neamt .istoria lui am aflato intimplator doar romanii folosesc acest cuvint pentru germani ,la origine este cuvintul <nemeth > al sirbilor el inseamna strain ,granicerii valahi ii intrebau pe cei sirbi ce natie este calatorul iar ei spuneau nemeth [strain ] iar cum majoritatea strainilor erau germani, romanii iau denumit nemti si asa a ramas numele
............. marian

in încercarea de aşi prelungi viata uni oameni uită sa o trăiască
-
- Membru al forumului
[quote=... asta e si unele din motivele pt care sunt ateu... cateodata exista mai mult sau altfel decat ce a zis sau a scris "ala".[/quote]
tocmai asta ar fi motivul sa crezi si sa cauti mai mult... scuze de off-topic

-
- Membru al forumului
imi cer scuze pt "unele din motivele"
... corect: unul din motivele. cat despre crezut, e mai greu daca nu are nici o logica, crede-ma ca poti pupa un broscoi pina-ti dai duhu, tot nu se transforma in print, oricum sa nu mai continui ca sunt offtopic iar despre cercetat, desi unu zicea la un momentdat "crede si nu cerceta", am cercetat si inca mai cercetez, si cu cat cercetez mai mult ma indepartez de subiectul cu Crezu' lu' Bacali.

-
- Membru al forumului
pt 2 offtopicuri nu cred ca o ia razna topicul, adica pa toate topicurile gasesti cateva offtopicuri plus ca aici e libere deschise si daca lumea doar isi spune parerea si nu apar jigniri nu vad de ce sa inchidem topicul. Dar daca nimeni nu e interesat de istoria romanilor sau nu are ceva de zis atunci se poate inchide. Parerea mea e ca subiectul nu-si are neaparat locul intrun forum despre arcasi, in special cand nu se vorbeste mai deloc despre arcurile romanesti, deci forumul nu are mare legatura cu istoria romanilor, deci topicul ar putea fi discutat pe forumuri unde userii se ocupa sau sunt pasionati de asa ceva, dar atata timp cat e la topicul Libere & Deschise, fiecare poate deschide orice subiect. Ideea e sa nu ne mai cramponam daca cineva are o alta parere, fiecare are dreptul la pareri si opinii.
p.s.: a nu se considera acest post offtopic fiind scris in calitate de moderator.
p.s.: a nu se considera acest post offtopic fiind scris in calitate de moderator.
-
- Membru al forumului
Crezul lu Becali este cumva acela despre hrănirea oilor ?dady wrote:imi cer scuze pt "unele din motivele"... corect: unul din motivele. cat despre crezut, e mai greu daca nu are nici o logica, crede-ma ca poti pupa un broscoi pina-ti dai duhu, tot nu se transforma in print, oricum sa nu mai continui ca sunt offtopic iar despre cercetat, desi unu zicea la un momentdat "crede si nu cerceta", am cercetat si inca mai cercetez, si cu cat cercetez mai mult ma indepartez de subiectul cu Crezu' lu' Bacali.

Cuvântul "neamţ" este şi la polonezi, nu cred să existe în limba română mai mult de 100 cuvinte originale, tot vocabularul nostru e luat de la ruşi, unguri şi iugoslavi, iar de pe la 1800 au apărut şi cuvinte franţuzeşti, şi acum mai nou englezeşti şi italieneşti. Spun asta pt că am avut contacte cu vecinii noştrii şi dacă vorbeau mai rar pricepeam oarecum ce vor să zică, excepţie ungurii că au felu lor de pronunţie, ştiam câteva cuvinte dar nu puteam să le identific în frază.