Robin Hood de Folteşti

poze, linkuri, subiecte pe care nu le poti cataloga in nici un alt subiect ...
Post Reply
cristiflorin
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::cluj
judet:Cluj
Varsta:31
Robin Hood de Folteşti

Post by cristiflorin » 23 Mar 2009, 11:59

Un articol descoperit intimplator:
,,Dorin Ostache, din satul gălăţean Folteşti, este unul dintre cei mai mari fabricanţi de arcuri artizanale din ţară. În sat i se zice „Arcaşu”, dar şi „Robin Hood” sau „Strâmbă-lemne”.

Nea Ostache face arcuri de peste 50 de ani. Adică din copilărie. Zice că l-au inspirat la început filmele cu cowboy şi indieni şi de-abia după aceea a auzit de arcaşi celebri precum Wilhelm Tell sau Robin Hood. Atelierul funcţionează din plin mai ales iarna, „când nu prea e de lucru în sat”. „Cred că la viaţa mea am făcut câteva zeci de mii, dar de vândut, n-am prea vândut.

Mai am şi acum o groază, prin pod şi aici, jos, în casă. La început am încercat să fac arcuri şi din frasin sau ulm, dar tot salcâmul e cel mai bun. Arcurile se lucrează cu răbdare, cu grijă, cu rindea sau cu un cuţit, iar de curbat le curbez la foc, de aia sunt poreclit şi Strâmbă-lemne”, povesteşte Dorin Ostache. În general, arcurile le face cadou prietenilor, rareori mai şi vinde câte ceva. Cele mai scumpe arcuri le-a vândut cu 2-5 lei.''
sursa
http://www.adevarul.ro/articole/robin-h ... testi.html

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:da
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Re: Robin Hood de Folteşti

Post by dady » 23 Mar 2009, 12:40

sper din tot sufletul sa nu fie doar un articol din lipsa de inspiratie a d-lui Costel Crangan, insa citind articolul si vazand si poza cu d-ul Dorin Ostache imi vin cateva intrebari: este unul dintre cei mai mari fabricanţi de arcuri artizanale? artizanal nu inseamna neaparat si functional iar cel putin arcul cu care trage nu arata semne artizanale. "Cred că la viaţa mea am făcut câteva zeci de mii" ... do the math! le mai tine si in pod, artizanal =~ decor, la cate ar tre sa fie cred ca podu e facut din arcuri... si gardu cu gradina cu tot la fel. ce sa faci, d-aia exista ziaristi, putea sa scrie o poveste mai apropiata de adevar si mai placuta.

a, apropo ca am uitat, ce tehnica e cea cu care trage domnul Ostache? o fi cea ce o foloseam in spatele blocului cand ne jucam si noi de-a cowboy si indienii? ca nu pare nici cu 3 degete si nici asiatica. sau la atata experienta o avea tehnica proprie. Sa nu inteleaga cineva ca eu am ceva cu d-ul Ostache, nici pe departe, am ceva cu articolul in sine si dorinta de expunere prin "adevaruri inflorite" sa zicem.

cristiflorin
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:nu
locuiesc in::cluj
judet:Cluj
Varsta:31

Post by cristiflorin » 23 Mar 2009, 12:53

Cred ca e plauzibil ca omu sa fi facut o multime de arcuri, iar pt un om simplu faza cu <zecile de mii> ia-o ca pe un sinonim pt <nenumarate>, si cred ca sunt si functionale, ca nu e asa mare filosofie. Artizanal nu inseamna pt decor, ci realizat prin metode nonindustriale, manual. De exemplu o camasa populara, o oala de lut, samd.

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Construit de mine:da
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Post by dady » 23 Mar 2009, 13:06

ai si tu dreptatea ta, nu vreau sa ne ciondanim in cuvinte ;) dar
ARTIZANÁT, artizanate, s.n. Meşteşug practicat cu artă. ♢ Produse de artizanat = produse lucrate artistic de către meşteşugari.
si deoarece in vremurile astea nimeni nu-si mai ia de ex o cana artizanala sa bea apa cu ea, sau un vas de lut sa faca ciorba (cu mici exceptii dar acelea nu mai sunt artizanale) majoritatea acestor lucrari se axeaza pe decor si comercial. dar se pare ca in cazul acesta nu prea a fost comercial pt ca nu s-au vandut. de ce? asta e alta intrebare si nush daca as vrea sa cunosc raspunsul, sa zicem de dragul artei ;). eu nu pun la indoilala ca nenea acela a facut "nenumarate" arcuri, dar de la nenumarate care deja-l ridica la un anumit nivel deasupra multora si ii pune o oarecare stampila acestui domn si pana la zecile de mii... sunt doar semne de intrebare. Poate exista vounu dintre noi care sta p-aproape de d-ul acesta si poa sa-i faca o vizita. Poate cele expuse in articol sunt destul de aproape de adevar si chiar am avea de invatat de la acest nene... nu sti de unde sare iepurele...

cristian_iepure
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cristian_iepure » 24 Mar 2009, 05:32

dady wrote:nimeni nu-si mai ia de ex o cana artizanala sa bea apa cu ea, sau un vas de lut sa faca ciorba... nu sti de unde sare iepurele...
Daca tot o dam in polemici, aflati ca soacra-mea face niste sarmale traznet intr-o oala de la Horezu, care astfel isi creste valoarea insutit, beau cu mare placere bere Stejar din halbe din lut de Korund, si crede-ma, nu ocazional :) si faza aia cu iepurele chiar n-o inteleg :))

Post Reply