Falx-ul sau Sica puteau fi folosite si ca unelte asa cum orice sabie se poate folosi ca unealta, dar daca ai o sabie foarte buna ascutita dintr-un metal bun nu ai sa o foloseti ca unealta. In istoria medievala sunt exemple de armate care au folosit sabiile la taiat lemne pe timp de iarna iar primavara cand au luptat au pierdut lupte, motivul infrangerii armele deteriorate.
Pe timpuri nu se putea spune exact cat de bun era otelul folosit, daca se indoia daca se ciobea etc. Dar sunt niste relatarii ca in mijlocul luptei unii se opreau sa indrepte sabiile pe genunchi. Pe vremea cand se faceau sabii de bronz unele armate sau batut pana literalmente sau rupt sabiile

. Asta ma face sa cred ca Falx-ul si Sica nu ar fi fost folosite ca unealta de zii cu zii decat in situatii de genu taiatu boschetilor sau niste crengute ceva.
Pe langa asta o ARMA de lupta are un echilibru complet diferit fata de unealta. Un topor de lupta era foarte diferit fata de un topor de taiat lemne in greutate echilibru etc.
Daca spre exemplu faceai un falx pt taiat stuf boscheti, il faceai mai subtire si mult mai usor sa nu iti cede membrele cu munca pe camp. Pe cand daca faceai un Falx pt a taiat capete cu armura pe ele il faceai mai greu si ceva mai gros pt rezistenta si impact.
FORMA de falx/sica are o oarecare utilitate in anumite treburi specializate gen a prelua o treaba a secerei. Deci este posibil ca forma sa fie folosita si la unelte dar nu cred ca o UNEALTA ar face treaba unei ARME la fel de bine.
Un alta aspect care ar trebuii gandit e modu de folosite in lupta si de ce era ea asa de eficienta. Soldatul Roman era foarte bun in apararea atacurilor directe avand scut mare si armura buna era foarte greu sa atingi un punct vital prin fandari etc.
Dar Falx-ul/Sica avea un alt unghi de atac asemenea unui pumn dat peste umarului adversarului care sta si blocheaza lovituri directe. Soldatul roman fiind infaterie GREA se apara foarte bine stand pe loc in formatie dar sa aperi o lovita peste umar trebuie sa te misti ori lateral ori in spate si el facea treaba asta foarte prost.
O alta chestie e ca ai putea sa apuci sau sa tragi piciorul advesarului cu o arma ca asta ori inpiedicandul ori provocand o taietura foarte urata in spatele genunchiului sau la sub brat unde armura era ori slaba ori deloc.
Eu atata am avut de zis

probabil forma armei a fost folosita si la unelte agricole dar in variante mai subtiri mai usoare si mai indemantice.

A se observa lungimea Falx-ului asta e o sabie de 2 maini nu stiu ce utilitate ar avea pe camp.