M-am gandit sa aduc lamuriri suplimentare cu privire la corzi , adica sa impartasesc ceea ce am aflat si stiu.. Care sunt caracteristicile unei corzi? sa fie cat mai subtire , cat mai rezistenta sa nu se alungeasca si sa nu se uzeze rapid... Asta ar fi coarda ideala . Acum apropos de materiale Dacronul , conform specificatiilor fabricantului este o fibra ce rezista la aproximativ 80 livre /strand (snop sau cum vreti voi) O coarda are intre 12 so 14 stranduri (snopuri de fibre ) Dynaflifht 97 este o fibra ce rezista pana la 125 livre pe strand , conform specificatiilor fabricantului.... Si atunci de ce nu facem corzi dintr-un singur strand o sa ma intrebati .... pai e simplu , corzile astea se mai si rup si atunci cand se rup se rupe cate un strand odata , asa ca avand o coarda de 12 stranduri daca se rupe unul poti folosi in continuare coarda fara probleme . Cele mai subtiri corzi se fac din 4 stranduri de Dyna 97 , dar daca se rupe un strand automat ai pierdut 25% din coarda .
Mai este o explicatie mai multe stranduri mai putina elongatie deci mai multa eficienta , si mai este o explicatie legata de fizica la care nu ma pricep si am sa-i las pe altii sa completeze , are legatura cu masa corzii si cu faptul ca o coarda foarte subtire , un strand nu poate transmite eficient forta arcului catre sageata , si cu pozitionarea nockului sagetii pe o coarda asa subtire ...
Spre exemplu o arbaleta de 225 de livre nu dam nume ca nu are rost , are o coarda facuta din Dynaflight , si nu este mai groasa decat cea a unui arc de vanatoare ... si rezista la 225 de livre .
Materialele astea speciale , cum e vectranul poate (nu stiu nimic despre acest maretial asa ca banuiesc) nu rezista stresului si uzurii , poate se intind , sau poate sunt casante daca se trag in fibre atat de subtiri cum sunt cele necesare unei corzi de arc trebuie luat in calcul si socul pe care il resimte coarda la fiecare tragere ....
Eu , as merge pe carari batatorite adica daca s-a demonstrat ca exista un material care tine si e ok si am nevoie de o coarda pentru brate de putere mare (arbaleta , compound , recurve , sau warrbow) as folosi materiale despre care cunosc cate ceva .
M-a intrebat cineva de un magazin in Romania de unde se poate cumpara Dacron la rola , din pacate in Romania am gasit doar corzi facute gata , dar am gasit afara spre exemplu Brownell B50 este 33 lei cu tot cu tva rola (+ transport) teoretic ar trebui sa fie peste 250 m pe rola, si am mai gasit asa Formula 8125 String despre care producatorul se lauda ca "The only bowstring material in the world better than DynaFlight'97!"
care costa 193 de lei o rola care nu stiu cati metri are dar stiu ca se vinde la cantar si cantareste Stock size: 1/4lb spool un sfert de livra .
Sper ca informatiile sunt folositoare , daca mai aflu cate ceva va mai spun si voua ...ca nu sunt egoist....