Salut !
Doar doua fisii de lemn...care a-r fi motivul...legat de laminate efortul de intindere , compresie, sint capitale.Fibra de sticla nu poate sa preia chiar totul..(de stiut)
Prima incercare arc laminat, esuata....dubla 2...o reusita
- florinarnaut
- Constructor de arcuri
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::Brasov
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -
- Dalai Lama -
-
- Membru al forumului
Re: Prima incercare arc laminat, esuata....dubla 2...o reusita
salut
akila din ce lemn sunt fasiile pt laminat
akila din ce lemn sunt fasiile pt laminat

-
- Membru al forumului
Salut !
Salut...sincer nu prea am inteles....poate vrei sa ne explici mai bine te rog....am vazut arcuri laminate care aveau doar o singura fasie de lemn...asa ca nu prea am interles...sunt un incepator in constructia de arcuri laminate, nu pot sa spun ca ma pricep foarte bine, dar nu vad care era avamntajul daca foloseam 3 fasii de lemn....sau 4...Doar doua fisii de lemn...care a-r fi motivul.
-
- Membru al forumului
vr si eu fibra si rasina dac mai ai si ma poti ajuta, contra cost bineinteles
salutare
salutare
- florinarnaut
- Constructor de arcuri
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::Brasov
Florin a explicat fb.akila wrote:Salut !Salut...sincer nu prea am inteles....poate vrei sa ne explici mai bine te rog....am vazut arcuri laminate care aveau doar o singura fasie de lemn...asa ca nu prea am interles...sunt un incepator in constructia de arcuri laminate, nu pot sa spun ca ma pricep foarte bine, dar nu vad care era avamntajul daca foloseam 3 fasii de lemn....sau 4...Doar doua fisii de lemn...care a-r fi motivul.
Eu zic ..sau o parere..si anume: e foarte greu cind faci primul arc laminat sa controlezi perfect taper-ul ca sa zic asa si pe deasupra si o forma care aduce zone de stres pe arc unde nu te astepti .Din poza cu fulldraw ..care nu este maximum, se vede ca zona de linga miner este f. solicitata si in timp nu se stie D.Fere.Daca lamelele aveau o conicitate ..nu stiu ..alta..rezultatul a-r fi fost mai bun.Dar ca sa nu te doara capul poate era bine sa folosesti o fisie care sa se termine imediat dupa zona de "stres" (conic desigur)adica dupa miner,nu este solutia cea mai buna dar pt inceput...
Cit despre delaminare ...e posibil si atunci cind unghiul sau raza minerului nu coincide PERFECT cu cea a formei.
Sint de preferat minerele laminatesau in cazul tau as fi sugerat da ca imi permiti minerul sa fifost executat mai subtire (lucru ce dadea suplete laminatelor)si dupa aceia sa adaugi laminate la miner dupa dorinta.
La teorie ne pricepem toti

Numai bine!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -
- Dalai Lama -
-
- Membru al forumului
Da, salut....nu am revenit inca cu poze pentru ca arcul inca imi da dureri de cap...s-a desafacut iar de la maner...chiar cu acel matisaj pus acolo.....pana la urma am decis ca pentru a-l face totusi functional sa matisez tot manerul...pe urma am facut eu alta boacana...am tot tras de arc, si unul dintre syiahuri nu era perfect aliniat si acest lucru a dus la delaminarea unui brat chiar langa syiah...pe urma l-am reparat din nou....astazi o sa se decida soarta arcului.....sincer mai mult de atat nu mai am ce sa-i fac....doar sa-l tai cumva in 2, si sa incerc sa fac alt maner.....nu stiu...deja am investit prea mult in el si nu prea mai merita....pot trage doar o singura concluzie....manerul a fost GRESIT... asta e clar....eu m-am pacalit dintr-o poza, dupa care am luat acest design de arc....si curbura de sus a manerului a fost facuta gresit....fortele sunt prea mari, siarcul cedeaza in zona manerului cu tot cu matisaj....tine cat tine, si pe urma se delamineaza....si nu se simte chiar de la inceput, dar dupa caeva sageti trase cu el, isi pierde din forta.....ideea e, ca am apucat sa trag cu el....asa cu manerul delaminat sub matisaj.....arata 12 kg forta arcul....si am tras cu sageti de 33 grame...e destul de rapid... la 30m. trage drept....am incercat un ultim artificiu.....din poza mi s-a parut ca arcul se indoaie prea tare in zona aia super stresata....asrta din cauza ca nu mai latimea aia de 4,5 cm acolo.....si atunci am decis, sa matisez mai intai cu o panglica lata de 2 cm ambele zonle, si peste acel matisaj am mai venit cu un matisaj cu canepa....in ideea ca acea zona sa fie mai rigida.....e ultima s[eranta sa zic asa...oricum am invatat destule din acest experiment.....forma manerului e foarte importanta....iar daca se folosesc fasii paralele ca si grosime, atunci trebuie taper neaparat facut din latimea arcului.....eu cu forma asta a manerului am fost sigur de la inceput ca voi avea probleme, dar cum am mai zis=o...m-am pacalit uitandu-ma la i poza, unde mi s-a parut mie ca manerul acea forma care de altfel am folosit-o si eu....o sa incerc sa revin cu poze,,,,,zilele astea am fost ocupat si nu am avut timp, iar acuma nu va scriu ce la mine de acasa...oricum azi e testul final...tineti-mi pumnii... 

-
- Membru al forumului
SFAT:
Pe spatele arcului fisia de fibra de sticla trebuie sa fie dintr-o bucata.Pe burta arcului fisia de fibra de sticla nu trebuie sa fie dintr-o bucata.Ea se termina pe fade-outuri (se pierde frumos ca sa pastreze linia minerului,si forma lui) si se matiseaza deasupra cu ata,dupa care se imbiba in rasina de lipit cu o pensula.Astfel ensiunile din brate nu se mai transmit in fibra de sticla de pe miner,aceasta fiind foarte dura in comparatie cu materialul lemnos .Si bineinteles ca este nevoie de un tappering pa latime pe toata lungimea bratelor.Bafta Akila.
Pe spatele arcului fisia de fibra de sticla trebuie sa fie dintr-o bucata.Pe burta arcului fisia de fibra de sticla nu trebuie sa fie dintr-o bucata.Ea se termina pe fade-outuri (se pierde frumos ca sa pastreze linia minerului,si forma lui) si se matiseaza deasupra cu ata,dupa care se imbiba in rasina de lipit cu o pensula.Astfel ensiunile din brate nu se mai transmit in fibra de sticla de pe miner,aceasta fiind foarte dura in comparatie cu materialul lemnos .Si bineinteles ca este nevoie de un tappering pa latime pe toata lungimea bratelor.Bafta Akila.