Încercare de ELB

Munca mea.......
Post Reply
Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Iasi
judet:Iasi
Varsta:35
Încercare de ELB

Post by Vreascu » 20 Oct 2008, 09:01

Salutare...
dintr-un alt par de frasin (şi ăsta cam noduros) de vreo 172 cm am zis că să încerc un english-long-bow...Ca tărie o să iasă cât o să mă lase lemnu să îl scot...

Image
Una din jumătăţi am mai dat-o odată în două astfel încât la proiectul acesta am să am şi o adoua încercare dacă prima va pocni...Cealaltă jumătate va fi un alt proiect ...un holmegaard...dar asta cam pe săptamâna viitoare.
Până atunci cam aşa arată lemnul pus pe tillering tree...
Image

Încet încet începe să se îndoaie...Acum în secţiune la mâner e un D mai îngust iar la capete e un D rotunjor...dar capete o să le mai reduc...Pe unu din braţe am o succesiune de 3 noduri cam la 7-8 cm distanţă între ele...acolo nu ştiu exact ce o să facă lemnul...'Om trăi şi 'om vedea...

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Încercare de ELB

Post by akila » 22 Oct 2008, 16:31

salut....arata bine arcul pana acuma....nu mai lua la maner din el, ca deja acolo se indoaie suficient....lucreaza la jumatatea bratelor, la final ar trebui sa ai un arc de cerc frumos....compas...

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Vreascu » 23 Oct 2008, 07:05

Salutare...între timp i-am pus arcului un backing de pânză de in. Am tăiat două fâşii de pânză de in mai grosuţă, pânză pentru pictură, pe care le-am lipit cu un soi de prenandez mai bunuţ. Fâşiile se suprapuneau în zona mânerului cam 8 cm...îngroşând şi mânerul un pic.
După ce am lăsat arcul să se "hodinească" vreo 2 zile...m-am reapucat de tiller...dar s-a rupt...
Image
Image
Image

S-a rupt pe tillering tree cu coarda lungă...îl întinsesem un pic...şi mă pregăteam să fac o poză...când s-a auzit un crak (apoi cred că s-a oprit un picuţ în pânză) şi apoi poc...şi cam gata... Era întins cam cu 5-6 cm mai mult decăt un brace hight normal.
Cam asta e...mă apuc cât de curând de cealaltă bucată de lemn...aia de back up.

Citeam prin articolele de pe http://www.bowyersedge.com/articles.html. şi Dean Torges scria aşa frumos despre arta de a face arcuri din lemn asemuind-o cu arta de a face viori...şi cum că chiar dacă se poate face un arc funcţional din orice lemn...totuşi unele lemne vor fi tot timpul mai bune ca lemne de foc...

so...back to the drawing board...stage one...

Baftă

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Vreascu » 23 Oct 2008, 13:25

Salut...nu se descurajează nimeni...Nu e primul arc pe care-l rup ...ba e cam a 4-a experienţă de acest fel. Şi sunt sigur că nu va fi nici ultimul cu care voi păţi aşa...sper doar să fie cât mai rare evenimentele de genul ăsta. Am pe acasă de la celelate 3 arcuri rupte doar mânerele...uite chiar am să le fac o poză...şi să o pun aici...

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 23 Oct 2008, 14:58

Mi se pare mie sau s-a rupt in zona manerului?....dupa cum ti-am spus si in topicul meu...se indoia deja cam tare in zona manerului....si cred ca asta a fost cauzA....acuma depinde ...putea fi violat si inelul de pe spatele arcului in zona aia, poate si datorita nodurilor....dar daca s-a rupt de la mijloc...cam asta ar fi explicatia....

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Vreascu » 24 Oct 2008, 07:11

Salut...nu s-a rupt în zona mânerului...ci cam la 30-35 cm de unul din capete. În apropiere are un nod...care clar îl lăsasem mai rigid. Presupun că aşa s-a acumulat mai multă tensiune lângă nod unde a găsit lemnul mai slab...şi poc...Inelu de pe spate nu era întrerupt...dar parcă nici bine nu era. Adică...am lăsat ca spate arcului partea imediat de sub coaja...Când am curăţat spatele mi sa părut un pic cam casant lemnul. Acu stau şi mă gândesc că totuşi eu am găsit lemnul ăsta uscat-uscat în picioare...Poate o fi murit de vreo boala a frasinului ceva...vre-un parazit. E posibil din start să nu fi fost un lemn sănătos...Acu să văd cu cealaltă bucată ce pot face...dacă oi putea face vreo ceva...Oricum ...mulţam pentru sfaturi şi încurajări.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 24 Oct 2008, 14:59

MDa....cu nodurile astea e cam dificil de lucrat....de obicei se lasa zona respectiva un pic mai rigida.....dar oricum e destul de aiurea ....frasinul am observat ca e un lemn destul de imprevizibil....uneori se rupe asa din senin....e prea casant.....variaza foarte mult de la copac la copac....am avut si bucati de frasin care au rezistat pana la 113 lbs....dar am avut si bucati care s-au rupt destul de repede pe dispozitivul de tillering....au pocnit asa fara nici un avertisment.....si ruptura e de obicei curata sa zic asa....parca s-ar sparge lemnul in zona aia....succes la urmatorul..

Post Reply