arc compound lemn

Munca mea.......
cristi
Membru al forumului
Membru al forumului
scripeti

Post by cristi » 02 Apr 2008, 13:43

Pisic wrote:salut,nu stiu cum ii treaba cu scripetii,da io zic sa pui niste scripeti mai mici,erau ceva role cu diametru de vreo 4 cm si aveau si un suport metalic fain,ma gandesc ca la alea le poti face un sant pe mijloc pt coarda shi gata ,caut ceva poze cu aia,poate te ajuta.
E esential ca centrul de rotatie sa nu fie in mijlocul scripetelui sau rolei sau orice ai folosi, altfel nu obtii ceea ce e tipic la acest tip de arc, si anume ca e usor sa-l tii incordat, si ca forta aplicata sagetii creste pe masura ce arcul se descarca, pana la un anumit punct. La arcurile fara scripeti e cam asa ca forta e proportionala cu cat e de intins arcu, cumva graficul fortei ce tre sa o aplici ca sa incorzi arcu ar fi aproape o linie ascendenta proportionala cu intinderea arcului.

Faina treaba cu arcu, poate mai lucrezi un pic la partea estetica si la mecanismu acela de prindere, e un inceput bun oricum...

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da

Re: arc compound lemn

Post by Pisic » 02 Apr 2008, 13:52

pai,v-am spus ca nu ma pricep......http://www.roxymob.ro/thumbs/3920.jpg,ceva in genu ala,unpic mai mari,si le faci cum vrei,oricum ii un inceput bun,noroc in continuare
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

scripeti

Post by cristi » 02 Apr 2008, 14:09

Da pai nici eu nu ma pricep pe cat as vrea.

Poate te ajuta sa te uiti la postu asta http://www.forum.arcasi.ro/viewtopic.php?f=2&t=80 (daca nu l-ai vazut inca), eu mi-am facut mai demult din schiuri un compound, si camele le-am facut din plastic, nu iti recomand nici lemn nici plastic daca vrei sa iti iasa ceva bun care sa reziste, si foarte important cum a zis de altfel si akila, e esential ca tot mecanismul din capete sa aiba greutate minima. Fortele sunt foarte mari acolo, mai ales daca are ceva tarie arculetu, acuma nu stiu al tau cate kile va avea, dar... e bine sa stii ca mie nu mi-a spus nimeni lucrurile astea si ce bine era daca le aflam atunci. Camele se fac de obicei din aluminiu dur.

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 02 Apr 2008, 20:04

Sal...mda mult mai bine cu suportii astia....si scripetii sunt mai bine asezati asa, ca inainte erau fix pe centru si nu era bine....acuma as vrea sa te intreb altceva, ca acuma se vad mai bine vratele....din ce sunt facute e cumva bambus sau mi se pare mie...??? asa imi pare a fi bambus de asta de ii zic astia flooring bambus...care are nodurile slefuite....daca e asa atunci s-ar putea sa ai o problema.....genul asta de bambus nu e la fel de rezistent ca cel cu nodurile lasate neatinse....genul asta de bambus se foloseste de obicei ca si miez la arcurile compozite sau la cele laminate, etc...in nici un caz ca si backing...eventual pe belly se poate pune de asta....

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 02 Apr 2008, 22:41

Banuiam eu....nu stiu ce sa zic....ma tem ca o sa se rupa....lamele astea produse prin lipirea mai multor fasii de bambus intre ele e foarte bun la arcurile compozite cu corn si tendon, acest bambus se foloseste ca miez pentru aceste arcuri si merge foarte bine pentru asa ceva...sau se foloseste ca miez , la arcurile laminate...pentru backing ai nevoie de bambus de genul celui postat de Florin la sectiunea bursa, vanzari....acela este cel mai potrivit pentru backing si chiar si pentru belly....de fapt am si vazut arcuri facute doar din 2 fasii de bambus lipite intre ele numai ca erau fasii care aveau si nodurile acelea pe ele....bambusul, are partea cea mai rezistenta chiar apropape de suprafata exterioara....si la ce ai tu tocmai acea suprafata a fost slefuita, ca sa fie neteda..asa ca bambusul tau nu mai are aceeasi rezistenta, ca sa nu mai zic ca sunt super gorase...nici nu cred ca o sa le poti indoi la cat sunt de groase....daca nu ma insel au 1,5 cm grosime parca nu???asa ca sincer nu prea stiu ce sfat sa-ti dau....cred ca ar trebui sa mai subtiezi bratele un pic, cat sa inceapa sa se curbeze un pic....si nu stiu cu Dumnezeu inainte...ar fi fost indicat poate si un backing cu ceva....piele uscata, tendon, in, etc..

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 02 Apr 2008, 22:43

Daca o sa pui la abur acel bambus, probabil ca ai sa distrugi lipitura....plus ca bambusul indiferent de ce fel o fi el. nu se indoaie la abur...se lucreaza cu heat-gun-ul si e o operatiune destul de riscanta....nu te sfatuiesti sa o faci daca nu ai mai facut-o pentru ca daca ai scapat putin mai multa caldura pe o anumita portiune, acel bambus este compromis....ii distrugi fibra....nu uita bambusul nu este lemn, este iarba :lol:
Last edited by akila on 02 Apr 2008, 22:45, edited 1 time in total.

viezure
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by viezure » 03 Apr 2008, 10:35

salut,

si eu sunt implicat intr-un proiect cu un compound si iti pot spune cateva lucrui poate te ajuta:
1.camele trebuiesc nepaart din aluminu(dural de preferabil) dar dc nu ai iei aluminiu normal il incalzesti la 500 grade celsius (rosu aprins) il scufunzi rapid in apa rece si il lasi asa 2-3 zile garantat dupa aceasta operatiune va fi apropiat de dural.
2.bratele dc nu le laminezi sau dc nu sunt din fibre sintetice(sticla,carbon) nu iti vor da performante ptr ca vor trebui facute prea lungi(cel mai performant arc compound de pe piata are lamele de 9"-22com).dc totusi vrei sa folosesti lemn incerca bambus(din parchetul masiv de bambus-este f scump asa camai bine fibre).
3.poti incerca si poriec cu o singura cama si o roata echilibrata-sunt mult mult mai rapide.
4.rulmentii trebuiesc sa existe neparat in came si sa fie bagati prin presare(incalzesti putenic cama bagi rulmentul iar ea cand se raceste se contracta si il strange f tare).
Cam asta am avut de spus si dc stiai toate astea scuze de redundanta.

spor la treaba si sunt convins ca va fi o reusita,

numai bine,

cristi
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by cristi » 03 Apr 2008, 10:57

Poti sa ne spui din ce faceti manerul la proiectul compound pe care l-ai mentionat ? Poate pui niste poze cu proiectu acesta, ar fi foarte fain sa vedem si noi.

Spor la treaba.

viezure
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by viezure » 03 Apr 2008, 11:53

salutare,

manerul este preferabil a fi facut tot din dural/aluminu tratat.eu am 2 variante pana acum:lemn ranforsat cu aluminu si aluminu dintre care cred ca voi alege varianta aluminiu.
pentru ca nu am acces la o freza si oricum nu construiesc arcul pentru performate nemaipomenite(astept de la el 200-220 fps viteza sagetii) voi folosi platbande de aluminiu pecare o voi uni prin nituire.
imi pare rau ca inca nu pot posta poze dar sunt in faza de strangere a materialelor dar promit ca voi posta de indata ce arcul va capata forma.
o foarte buna idee ptr cei care construiesc compound ar fi sa faca asa cum am facut eu diverse modele in miniatur,din materiale conventionale asta doar ptr a testa efectul diferitelor tipuri de came si asezari ale bratelor!
multumesc pentru incurajare ;)

numai bine,

viezure
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by viezure » 07 Apr 2008, 17:29

salut,

arcul arata ok dar eu zic asa:
1.scripetii trebuiesc sa fie prinsi direct de prate fara acel suport alungit metalic.
2.bratele sa fie mai scurte ptr ca cu cat sunt mai scurte cu atat arcul va fi mai puternic(scripetii te vor ajuta sa incordezi arcul);bratele originale de compound cu mana libera nici nu le poti indoi catusi de putin ;)
3.ai mare grija la prinderea bratelor de maner la fortele care sunt implicate trebuie sa fii atent(cauta la magazinele de suruburi piulita cu filet exterior cu pas mare si interior cu pas mic pe care le vei baga in maner)(treaba asta o poti vedea f bine la "arcul iubitei" de pe forum);
4.scripetii treuie sa fie ata de usori incat sa nu ingreuneze revenirea bratelor(aluminiu) mai ales ca alea din lemn nu sunt de tarie mare;
Spun asta ptr ca am testat multe lucrand la compoundul meu si vb din greseli nu din experienta,nu stiu prea multe in materie de arcuri.
Spor la treaba,
Numai bine,

Post Reply