Marele arc englezesc de tisa
-
- Membru al forumului
Cam la asta m-am referit si eu cand am zis ca e crima ca s-a rupt arcul ala....
..ma doare inima si acuma cand ma gandesc....Andrei sa stii ca tisa chiar este lemnul lasat de dumnezeu pe pamant pentru a se face arcuri din el....este perfect din toate punctele de vedere...si este singurul lemn din care se poate face un Elb de 200 Lbs....asta iti garantez eu....ma refer aici la un self bow....nu la laminate....cat despre taiatul asta asa la intamplare....eu zic sa va jucati mai intai cu niste frasin, stejar, alun, agud, nici salcamul nu e asa usor de stapanit daca nu ai experienta...si pe urma incercati-va puterea si maiestria cu tisa ...e pacat de lemn pe bune.....stiti cat de greu creste tisa???
-
- Membru al forumului
Re: Marele arc englezesc de tisa
Ciprian.... experienta mea cu tisa se reduce la ce am vazut poze pe wikipedia.. si ce scriau altii pe alte forumuri....
da, cred ca e un lemn deosebit, postul meu era sa nu ne cramponam exlusiv pe tisa si daca nu putem face rost, asta nu e motivul pt. care nu putem face un arc bun..... se poate si din alte esente...
da' ce stiu eu.. de-abia am facut vreo 2 arcuri pana acum ....
ce imi pare rau e ca cineva de pe o strada din apropiere aveam in curte o tisa asa cam de 10 cm diametru, am ochit-o asa cam din iarna si chiar vroiam sa merg sa intreb.. si acum vreo doua saptamani trec pe acolo si era taiata, asa bucati cam de 15-20 cm :x oh.... nu gasesc cuvinte... am mai vazut in centrul Clujuli langa biserica Str. Mihail .. da' nu tine.... nu merg sa tai....
stiu ca e un lemn deosebit... dar stii cum e? toata lumea tisa, tisa... si cand are tisa... mai bine tac....
recunosc oricand ca nu ma pricep sa fac arcuri chiar asa cum ar trebui... si mai mult... daca o sa fac vreodata rost de tisa, akila tu esti primul caruia o sa-i trimit o bucata si al doilea florin.... CROSS MY HEART.....
si revenind... ideea de baza... am avut ocazia sa cunosc pe cineva care facea arcuri din .. banalul.. ALUN.... nu era roman... si chiar a facut arcuri performante.. din.. alun... pana la urma eu to parerea mea mi-o mentin akila... Da!!! cred tisa e un lemn deosebit, da' depinde si pe mana cui ajunge...... si mai mult...
un alun pe mana unuia priceput poate face mai mult decat orice super-material....
eh...
da, cred ca e un lemn deosebit, postul meu era sa nu ne cramponam exlusiv pe tisa si daca nu putem face rost, asta nu e motivul pt. care nu putem face un arc bun..... se poate si din alte esente...
da' ce stiu eu.. de-abia am facut vreo 2 arcuri pana acum ....
ce imi pare rau e ca cineva de pe o strada din apropiere aveam in curte o tisa asa cam de 10 cm diametru, am ochit-o asa cam din iarna si chiar vroiam sa merg sa intreb.. si acum vreo doua saptamani trec pe acolo si era taiata, asa bucati cam de 15-20 cm :x oh.... nu gasesc cuvinte... am mai vazut in centrul Clujuli langa biserica Str. Mihail .. da' nu tine.... nu merg sa tai....
stiu ca e un lemn deosebit... dar stii cum e? toata lumea tisa, tisa... si cand are tisa... mai bine tac....
recunosc oricand ca nu ma pricep sa fac arcuri chiar asa cum ar trebui... si mai mult... daca o sa fac vreodata rost de tisa, akila tu esti primul caruia o sa-i trimit o bucata si al doilea florin.... CROSS MY HEART.....
si revenind... ideea de baza... am avut ocazia sa cunosc pe cineva care facea arcuri din .. banalul.. ALUN.... nu era roman... si chiar a facut arcuri performante.. din.. alun... pana la urma eu to parerea mea mi-o mentin akila... Da!!! cred tisa e un lemn deosebit, da' depinde si pe mana cui ajunge...... si mai mult...
un alun pe mana unuia priceput poate face mai mult decat orice super-material....
eh...
-
- Membru al forumului
Salutare,acuma sa va zic si eu ceva.....din fire sunt ecologist....sunt si la un club montan,ecologist......deci din principiu nici eu nu sunt de acord cu taiatul copacilor,dar o creanga mai groasa putin dintr-un boschete sau dintr-un copac care are foarte multe(cum e agudu...foarte ramificat)..eu personal ma indur sa tai,dar cu siguranta ca pot sa fac ceva frumos.Daca din bucata aia de lemn eu reusesc sa fac,poate o opera de arta,cum face Akila,atunci eu sunt de parere ca acea creanga nu a fost taiata in zadar.Sau mai exista varianta sa cumparam lemn(copacel intreg) din pepiniera :lol: Si in legatura cu tisa...eu cred ca este asa de venerata tocmai pentru faptul ca este asa de rara;)
-
- Membru al forumului
uitati din ce vor sa faca unii arc... si culmea e ca si reusesc....

"acer campestre" pe romaneste jugastru, paltin de campie, soi de artar...
insist mai mult pe tema asta fiindca parerea mea e ca se poate face un arc aproape din orice bucata de lemn, nu-i musai sa tai ditamai copacul, sa-l despici s.a.m.d.

"acer campestre" pe romaneste jugastru, paltin de campie, soi de artar...
insist mai mult pe tema asta fiindca parerea mea e ca se poate face un arc aproape din orice bucata de lemn, nu-i musai sa tai ditamai copacul, sa-l despici s.a.m.d.
-
- Membru al forumului
De acord cu tine, dar sa nu uitam totusi ca tisa e visul oricarui om care face arcuri.Si cu atat mai mult nu trebuie irosit.
-
- Membru al forumului
Ma fratilor trebuie sa fim realisti....nu tot ce e plin de noduri si e stramb tot e neaparat bun de arc.....normal ca un mester foarte bun va face un arc din acea bucata de lemn,,.,.,dar asta nu inseamna ca acel arc va fi si performant....v-am mai spus...se poate face arc aproape din arice..si din brad daca iti pui mintea....numai ca totusi...arcul ala trebuie totusi sa aiba un anumit standard in ce priveste siguranta celui care il foloseste, si nu numai....un lemn ca asta din poza pe care ai pus-o tu Andrei, e belea mare....iti spun eu....si eu sunt pentru natura, si nu imi place sa distrug lemn aiurea, drept dovada ca eu folosesc orice bucatica de lemn, ( nu prea arunc mai nimic....gasesc intrebuintare pentru fiecare bucatica de lemn), doar rumegusul il arunc, si nici pe ala nu il arunc chiar pe tot, ca talajul ala mai mare il folosesc cand am pui de catei, asa ca sunt super ecologic daca pot spune asa, dar trebuie sa recunoastem ca lemn precum tisa, osage, sunt varful piramidei.....eu ce recomand celor care au posibilitatea sa faca rost de lemn de genu asta, sa ii poarte copacului respectiv respectul pe care il merita, si sa se documenteze de 10 ori inainte sa faca un arc.Ca pe bune ca e pacat la Dumnezeu sa strici asa lemn....sper sa nu se supere nimeni, dar asta e adevarul....de ce sa strici 4 bucati de tisa, pana sa faci un arc bun, cand ai putea foarte bine sa iti faci mana pe niste frasin, salcam, ulm, etc...sunt atatea si atatea, si pe urma sa ai 4 arcuri bune dintr-un lemn intr-adevar special.. eu unu asa as face
-
- Membru al forumului
Corect Akila!
Cam asa gandesc si eu numai ca nu am reusit sa formulez... Ma exprim mai greu cateodata.
PS. Tisa (taxus bacata) e toxica (si cuvantul "toxic" vine din latinescul "taxus") deci mare grija la praful fin provenit de la finisarea unui arc din tisa, la talaj, coaja, etc. trebuie macar masuri minime de protectie, masca,filtru.
repet, e din ce am citit, nu am avut ocazia sa tin in mana o bucata de tisa.
andrei
Cam asa gandesc si eu numai ca nu am reusit sa formulez... Ma exprim mai greu cateodata.
PS. Tisa (taxus bacata) e toxica (si cuvantul "toxic" vine din latinescul "taxus") deci mare grija la praful fin provenit de la finisarea unui arc din tisa, la talaj, coaja, etc. trebuie macar masuri minime de protectie, masca,filtru.
repet, e din ce am citit, nu am avut ocazia sa tin in mana o bucata de tisa.
andrei
-
- Membru al forumului
stai linistit ca n am de gand sa mananc talaj
oricum toxice is bobitele alea rosii care ies spre toamna , deaia a fost si decimat in trecut la noi in tara ca erau mancate de oi si ciobanii taiau tisele sa nu le moara oile :lol:
oricum toxice is bobitele alea rosii care ies spre toamna , deaia a fost si decimat in trecut la noi in tara ca erau mancate de oi si ciobanii taiau tisele sa nu le moara oile :lol:
-
- Membru al forumului
Toxice tocmai fructele nu sunt toxice, in rest toate partile tisei sunt toxice!!!!
"All parts of the tree are highly toxic—except the bright red aril surrounding the seed"
si
"The plant is exceptionally toxic, with one mouthful able to kill a horse or cow within 5 minutes."
nu e vb neaparat sa papi frunze sau sa rontzai talas...
e suficient sa il iei la smirghel in camera, garaj, intr-un spatiu inchis...
acum n-o sa experimentez asta ca sa-ti dovedesc ca am dreptate :lol:
tot te poate afecta, e mai usor sa previi decat sa vindeci....
si btw... arata destul de bine arcul tau cu exceptia faptului ca nock-urile erau cam apropiate de capete, in rest arata promitator...
cum zicea cineva "ai reusit, continua, n-ai reusit continua".
Hei, adevarul e sunt un pic invidios ca eu n-am tisa :lol:
Da' imi fac rost pana la urma cumva
Succes la arcurile urmatoare!!!
andrei
http://sliceoftheday.wordpress.com/2007 ... s-baccata/
"All parts of the tree are highly toxic—except the bright red aril surrounding the seed, enabling ingestion and dispersal by birds—due to cyanide and the toxic alkaloid taxine. The plant remains toxic, even when wilted or dried."
http://www.goatworld.com/health/plants/yew.shtml
DANGEROUS PARTS OF PLANT:
All parts, especially leaves.
SIGNS:
"Found dead" is the typical presenting sign. Very rarely will animals show signs up to 2 days later: trembling, slow heart rate, difficulty breathing, gastroenteritis (stomach upset and diarrhea). The plant is exceptionally toxic, with one mouthful able to kill a horse or cow within 5 minutes. Toxicity is compounded by the apparent palatability of yew. Many animals are poisoned accidently when yew trimmings are thrown into the pasture or when yew is planted as an ornamental within browsing reach. Infrequent reports of dogs chewing the leaves resulted in gastroenteritis, seizures, and aggressive behavior.
The toxin is taxine, a mixture of alkaloids, that slow down cardiac conduction. As little as 0.1 to 0.5% of the fresh plant per body weight is lethal. Death is due to cardiac and/or respiratory collapse.
TOXICITY RATING:
Extremely toxic, death is likely.
http://www.blackwell-synergy.com/doi/ab ... 02.00511.x
WILLAERT, W., et al.: Intoxication with Taxus Baccata: Cardiac Arrhythmias Following Yew Leaves Ingestion
si mai sunt destul pe google....
"All parts of the tree are highly toxic—except the bright red aril surrounding the seed"
si
"The plant is exceptionally toxic, with one mouthful able to kill a horse or cow within 5 minutes."
nu e vb neaparat sa papi frunze sau sa rontzai talas...
e suficient sa il iei la smirghel in camera, garaj, intr-un spatiu inchis...
acum n-o sa experimentez asta ca sa-ti dovedesc ca am dreptate :lol:
tot te poate afecta, e mai usor sa previi decat sa vindeci....
si btw... arata destul de bine arcul tau cu exceptia faptului ca nock-urile erau cam apropiate de capete, in rest arata promitator...
cum zicea cineva "ai reusit, continua, n-ai reusit continua".
Hei, adevarul e sunt un pic invidios ca eu n-am tisa :lol:
Da' imi fac rost pana la urma cumva

Succes la arcurile urmatoare!!!
andrei
http://sliceoftheday.wordpress.com/2007 ... s-baccata/
"All parts of the tree are highly toxic—except the bright red aril surrounding the seed, enabling ingestion and dispersal by birds—due to cyanide and the toxic alkaloid taxine. The plant remains toxic, even when wilted or dried."
http://www.goatworld.com/health/plants/yew.shtml
DANGEROUS PARTS OF PLANT:
All parts, especially leaves.
SIGNS:
"Found dead" is the typical presenting sign. Very rarely will animals show signs up to 2 days later: trembling, slow heart rate, difficulty breathing, gastroenteritis (stomach upset and diarrhea). The plant is exceptionally toxic, with one mouthful able to kill a horse or cow within 5 minutes. Toxicity is compounded by the apparent palatability of yew. Many animals are poisoned accidently when yew trimmings are thrown into the pasture or when yew is planted as an ornamental within browsing reach. Infrequent reports of dogs chewing the leaves resulted in gastroenteritis, seizures, and aggressive behavior.
The toxin is taxine, a mixture of alkaloids, that slow down cardiac conduction. As little as 0.1 to 0.5% of the fresh plant per body weight is lethal. Death is due to cardiac and/or respiratory collapse.
TOXICITY RATING:
Extremely toxic, death is likely.
http://www.blackwell-synergy.com/doi/ab ... 02.00511.x
WILLAERT, W., et al.: Intoxication with Taxus Baccata: Cardiac Arrhythmias Following Yew Leaves Ingestion
si mai sunt destul pe google....