short-bow
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::Constanta
- judet:Constanta
- Varsta:17
mersi pentru felicitari...
daca lemnul are deflex nu strica sa fie mai reflexe capetele...parca asa zicea akila mai demult...sa nu gresesc..si arcul nu ia set mai mult decat ii pui deflex...sper ca n-am zis o tampenie :mrgreen:
si ii fac si baking de in...deci o sa fie mai rigid,nu o sa se indoaie asa usor...
ps.syahurile sunt acuma la 30 de grade...e chiar asa de mult ?dupa ce m-am chinuit o zi sa le fac nu prea-mi vine sa le arunc si sa fac altele...
daca lemnul are deflex nu strica sa fie mai reflexe capetele...parca asa zicea akila mai demult...sa nu gresesc..si arcul nu ia set mai mult decat ii pui deflex...sper ca n-am zis o tampenie :mrgreen:
si ii fac si baking de in...deci o sa fie mai rigid,nu o sa se indoaie asa usor...
ps.syahurile sunt acuma la 30 de grade...e chiar asa de mult ?dupa ce m-am chinuit o zi sa le fac nu prea-mi vine sa le arunc si sa fac altele...
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...
-
- Membru al forumului
Re: short-bow cu syahuri...
Neacsu Ionut wrote:mersi pentru felicitari...
te rog fa niste poze cand faci bakingu...
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
Re: short-bow
Maryus,dupa cum ziceam mai devreme pun poze la toti pasii de constructie,ma tin de cuvant n-ai griji...
si mai e o chestie...ai gasit material pt baking ? ca eu am gasit f greu inul asta...
si mai e o chestie...ai gasit material pt baking ? ca eu am gasit f greu inul asta...
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...
- Pisic
- Membru al forumului
Pai nu tre sa faci din nou tot siahul,tre sa il mai tai unpic shi gata,asa daca il pui o sa belesti arcul,si cu deflexu,daca are deflex,ii ca si cum arcul s-ar indoi mai putin,si aia inseamna set mic,sau deloc,dar daca ii pui reflex ii ca si cum s-ar indoi mai tare,si setu cand o sa se puna ,arcul o sa fie mai drept putin,da la reflex ii mai periculos,ca ii mai stresat lemnul.
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
pai arcul are deflex la mijloc(ca sa nu aiba stres la mijloc si sa se rupa)
si reflex la capete(syahurile compenseaza deflexul,nu stiu daca intelegeti)care permite un full-draw mai mare,forta mai multa,viteza etc.
o sa mai iau putin cu raspa de pe syahuri...ca sa fie unghiul mai mic..cam 25 de grade...
si reflex la capete(syahurile compenseaza deflexul,nu stiu daca intelegeti)care permite un full-draw mai mare,forta mai multa,viteza etc.
o sa mai iau putin cu raspa de pe syahuri...ca sa fie unghiul mai mic..cam 25 de grade...
-
- Membru al forumului
salut....hai sa o luam pe rand....ai 3 arcuri postate....acuma ...primul arc de la pagina 3...mi se pare cel mai aprope de adevar numai ca mai ai n pic de lucru la bratul din stanga, cum te uiti la poza.....bratul ala se vede ca este putin mai rigid, mai ales inspre capat...vezi ca daca te uiti la poza, la bratul din stanga, pe la mijlocul bratului, in poza apare o crapatura in betonul pe care sta arcul...crapatura aia pleaca inspre stanga...exact de la linia aia care pleca in jos si pe urma in stanga...exact de acolo masoara vreo 10cm inspre stanga, si mai lucreaza zona aia pana arata bine bratele...acel arc are o sansa sa arate corect....cel de-al doilea arc nu bine deloc....iti spun...noroc ca lemnul e corn...ca daca era altceva se rupea...la arcul asta mai ai de lucrat la brate....mai ales spre capete....daca ai sa iei o bucatica de lemn lunga de vreo 7 cm sa zic( ca arcurile astea is mai mici...daca ar fi fost un arc normal , trebuia folosita o nucatica de lemn lung de 11 cm), si pune bucaica aia pe burta arcului, si plimb-o asa pe toata lungimea bratului...dar fa chestia asta pe burta arcului....si ai sa vezi zonele care is rigide...in mod normal sub acea bucatica de lemn trebuie sa se vada putin loc....daca nu se vede deloc, inseamna ca bratul e rigid in zona aia...si unde se vede prea mult loc...inseamna ca acolo e pericol de "hinge"...sper ca ai inteles ce am vrut sa spun.....oricum primul arc are o sansa....si al doilea ar avea o sansa, dar nu stiu cat lemn ti-ar mai ramane daca mai freci mult la el....Acuma despre recurve-ul static....ma bucur ca ai inteles cum e cu imbinarea aia, ai o bila alba de la mine....acuma...ttrebuie sa aplatizezi putin suprafata pe care o sa lipesti syiah-ul....nu poti sa lasi asa lemnul cu suprafata aia curbata....acolo trebuie sa indrepti zona cu raspa cu ce vrei tu....la recurve-urile astea statice, e bine ca unghiul sa fie cam de 30 de grade ....Acuma o sa mai repet odata care-i treaba cu deflex-reflex-ul asta....e adevarat ca un reflex prea pronuntat va stresa lemnul prea mult..dar tocmai de aia se pune deflexul......deflexul micsoreaza putin, distanta pe care va trebui sa o parcurga coarda ca sa ajunga la full draw...in felul asta pacalim putin lemnul....lemul va ajunge mai repede la full draw ....putem spune, ca nici nu castigam mare lucru dar nici nu pierdem mare lucru....deflexul ajuta lemnul, sa nu se streseze prea tare, iar reflexul, anuleaza delfexul...pana la urma e ca si cum am trage cu un arc drept, doar ca folosnd acest design, putem face arcuri scurte, cu un full draw satisfacator....nu o sa ne asteptam acuma la full draw de 72-74 -76cm....dar putem spera la un 60 de cm, poate 62...lucru care nu prea ar fi posibil. cu un arc lung de 90 de cm....arc fara tendon, sau alte chestii de genu asta...una peste alta imi place ce ai facut pana acuma....ai potential...si dupa cum ti-am si spus...incearca sa scoti maximum din aceste arcuri...ca ai ce invata, dupa cum bine vezi....
-
- Membru al forumului
Hai ca m-am mai uitat la syiah-uri....eu as fi de parere sa nu mai iei cu raspa din ele....si asa fibra aia de la syiah-uri e ca naiba...e cam riscant sa mai iei cu raspa din ele...in schimb ai putea face altceva sa mai micsorezi unghiul putin.... ascute capetele arcului, de pe spate inspre burtaintelegi???capetele arcului sa fie oblice, portiunea aia pe care o sa stea syiah-urile, sa fie inspre in joc ascutita....in felul asta varful syaih-ului ramane cum e si in poza, iar baza syiah-ului, va fi mai jos, si mai scazi ungiul in felul asta....nu cu mult dar oricum....vreo 3-4 grade acolo...cred...spr ca ai inteles....daca nu mai intreaba odata..nu taia aiurea daca nu ai inteles...oricum mai trebuia sa iei cu raspa la capetele arcului acolo, pentru ca lemnul e prea rotunjit acolo....asa ca i-a pana jos....deci trebuie sa fie oblic...acolo unde e varful syiah-ului lasi asa, si unde e syiah-ul mai gros, unde are pragul ala, capatul arcului trebuie sa fie mai subtire....si iei oblic....hai bafta....du-te la praktier si uite-te dupa adezivul ala poliuretanic de care ziceam....e un recipient galben, si nu e mare recipientul..costa 9 Ron....e super bun..pentru lipit syiah-uri.....si dupa ce se usuca, matisezi acolo cu ceva tare....
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
akila,mersi mult pt ajutor....
intredevar la al doilea arc nu e bine...stiam ca mai trebuie sa iau de pe brate dar nu am luat e frica sa nu se subtieze prea tare...
pentru ala cu syahuri am inteles cum vine treaba cu imbinarea oblica, dar ciocul ala iese in afara daca pun oblic:

sau ar trebui lasat putin spatiu si dinspre burta spre spate ca sa incapa si ciocul ?

ps.sa pun inul pe spate inainte de tiler ?(adica,acuma,cu syahurile)
pps:in zilele de 26,27,28,29 pauza de lucru (Pastile...)
cu ocazia asta va urez la toti sarbatori fericite, sanatate si toate cele bune...
intredevar la al doilea arc nu e bine...stiam ca mai trebuie sa iau de pe brate dar nu am luat e frica sa nu se subtieze prea tare...
pentru ala cu syahuri am inteles cum vine treaba cu imbinarea oblica, dar ciocul ala iese in afara daca pun oblic:

sau ar trebui lasat putin spatiu si dinspre burta spre spate ca sa incapa si ciocul ?

ps.sa pun inul pe spate inainte de tiler ?(adica,acuma,cu syahurile)
pps:in zilele de 26,27,28,29 pauza de lucru (Pastile...)
cu ocazia asta va urez la toti sarbatori fericite, sanatate si toate cele bune...
-
- Membru al forumului
Sal...asa ai desenat bine....acuma in poza asta cum ai desenat tu arata prea ascutit ciocul ala...dar iti zic o chestie, ciocul ala e bine sa-l lasi asa mai proeminent, pentru ca exista posibilitatea ca , din cauza unghiului prea mare al syiah-urilor, coarda sa trebuiasca sa fie ajutata putin...este un lucru foarte des intalnit la arcurile recurve....coarda va trece exact pe acel cioc, si pe acolo pe unde va trece ea, tu poti sa-i faci cu o pila rotunda un mic santulet....folosesti o pila de 3mm. si ii faci acolo un sant care sa directioneze coarda...asa ca ciocul ala e foarte bun acolo..numai sa nu fie asa ascutit ca in poza...il rotunjesti si tu putin, dar e bun asa sa fie iesit in afara....doar il rotunjsti putin..nu il iei de tot da?? ai sa vezi mai ales la arcurile asiatice...care is super reflexe, au pe syiah-uri niste suporti din piele, sau din lemn, pe care sta coarda....cam acelasi lucru sa mai face si la recurve...numai ca sa face acel santulet de care iti ziceam.....inul trebuie pus inainte de tillering, sau te poti apuca de tillering, cu conditia sa nu intinzi arcul prea mult.....lucrezi la tillering doar pe o distanta de vreo 25-30 de cm maxim, pana echilibrezi putin bratele..pe urma poti sa-i lipesti backing=ul.... dar eu daca as fi in locul tau l-as lipi inainte de tillering....nu ai experienta inca si risti sa strici treaba.....Daca imi aduc bine aminte Cristi florin a facut un arc cu backing cu in....poate iti mai da si el niste sfaturi....oricum ca si cleiuri....cleiul de oase sau de piele, merge foarte bine, dar sunt sigur ca merge si cu altceva....parca aracet folosit el la arcul ala...nu imi mai aduc bine aminte
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
Re: short-bow cu syahuri....
deci nu are nimic daca iese in afara ciocul,il rotunjesc putin(iau cam 2-3 mm) si ii fac un santulet...
pe suprafata unde coarda o sa atinga syahul o sa lipesc niste piele(pe santuletul ala)in final ar trebui sa iasa ca un U pe care sta coarda...
in desen ciocul are o forma nasoala,ati vazut ca in poze syahul adevarat are o forma relativ corecta...doar mai trebe rotunjit putin ciocul...si gata...
si bakingul il lipesc inainte de tillering,ca sa nu risc sa se rupa la tiller...il lipesc cu aracet....
pe suprafata unde coarda o sa atinga syahul o sa lipesc niste piele(pe santuletul ala)in final ar trebui sa iasa ca un U pe care sta coarda...
in desen ciocul are o forma nasoala,ati vazut ca in poze syahul adevarat are o forma relativ corecta...doar mai trebe rotunjit putin ciocul...si gata...
si bakingul il lipesc inainte de tillering,ca sa nu risc sa se rupa la tiller...il lipesc cu aracet....