Prima incercare arc laminat, esuata....dubla 2...o reusita

Munca mea.......
Post Reply
akila
Membru al forumului
Membru al forumului
Prima incercare arc laminat, esuata....dubla 2...o reusita

Post by akila » 10 Aug 2009, 23:13

salutare....zilele astea m-am apucat de un laminat....si totul incepuse bine....am cautat intai un model, si am gasit un arc recurve cu syaih-uri, cu un design destul de dificil....asa ca m-am apucat de treaba...am facut intai o forma, pe urma manerul, 30cm lungime, cu fade-uri foarte foarte subtiri....se vedea prin ele asa de subtiri le-am facut... pe urma, am facut o proba sa vad cum vin fasiile, si daca se pupa bine la maner... totul a fost ok, asa ca am lipit arcul....a doua zi l-am desfacut de pe forma, cu ceva chinuri tre sa recunosc...am uitat sa pun o folie peste toata forma, si pe margini se lipise arcul de forma...ma rog...pana la urma l-am desfacut.....l-am mai lasat o zi sa se usuce mai bine...pe urma am inceput sa-i dau forma...a trebuit sa-l mai ingustez un pic, pentru ca simteam ca e prea tare, la latimea de 4,5cm cat avea initial...asa ca l-am redus cam pe la 3,8cm latime, am dat forma manerului, am facut syiah-urile, si in seara asta , manat de o dorinta puternica de a pune coardsa pe el, am prins syiah-urile asa provizoriu, cu matisaj de canepa, si pe urma la fade-urile de la maner, am matisat cu ata de cusut la pielarie...numai ca aici cred ca am gresit....am matisat ca la syiah-uri....fara a lipi matisajul.....adica am matisat asa pur si simplu...am zis ca o sa fie suficient...si uite ca nu a fost...ata asta nu statea perfect lipita de brat, sa-i ofere protectie 100%.....si era asa doar matisat pur si simplu....faza e ca in momentul in care am vrut sa-i pun coarda, arcul s-a delaminat in zona manerului....si s-a rupt o fasie chiar acolo unde se termina fade-ul ala subtire.......celalalt brat a ramas intact....numai ca a trebuit sa desfac tot arcul...in timp ce puneam coarda arcul il simteam asa destul de ok...nici prea slab dar nici exagerat de tare....oricum cred ca ar fi depasit 20kg forta la full draw..dar astea deja sunt doar speculatii....cam atat cu teoria....am sa pun si poze....
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Cam asta ar fi deocamdata...acuma sa vad cum reusesc sa-l refac....din maner a mai ramas ceva....dar unul din fade-uri s-a rupt si s-a scurtat...celalalt e intreg....acolo s-a desprins cu tot cu fasia de lemn, si a ramas intact...probabil ca va trebui sa fac alt maner...acuma tre sa ma chinui sa curat fibra...is asa de nervos..pfff...e aiurea dupa atata munca sa nu-ti iasa...oricum si design-ul e dificil....numai ca am vazut ca altii fac astfel de arcuri, deci nu e o scuza...ma tot gandesc ce s-ar fi intamplat daca as fi matisat ca lumea....si nu doar asa de forma...m-am gandit ca o sa tina si asa...si uite ca nu a tinut..astazi cu syiah-urile puse pe el, l-am mai indoit asa pe genunchi, si a tinut....si nu avea matisaj pus...ce-i drept nu l-am indoit prea tare.....imi pare rau ca nu am facut poza cu el un pic indoit asa..arata foarte fain....avea niste curburi foarte frumoase...asta e...astept parerile voastre, sfaturi...etc... vroiam sa intreb ..raisna de pe fasiile de fibra, trebuie si ea curatata banuiesc nu???....se poate folosi un slefuitor cu banda???....numai bine...
Last edited by akila on 13 Aug 2009, 23:47, edited 1 time in total.

Greenarrow
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Prima incercare arc laminat, esuata....

Post by Greenarrow » 11 Aug 2009, 00:00

Salut,in primul rand trebuie sa-ti spun ca-mi pare rau ca nu ti-a iesit......in al 2-lea rand,eu cred ca zona aia s-a delaminat din cazua ca fasia de lemn si fibra nu au facut bine priza.....eu la arcul meu de bambus am facut pe ambele bucati ce uramau sa fie fipite nishte zgarieturi cu cutteru si a functionat....incearca si u asa cu fibra de sicla si cu fasia de lemn poate merge ;). Bafta si abia astept sa vad cu iti iese

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 11 Aug 2009, 01:45

salut...revin cu poze...cu arcul dsfacut....acuma am mai descoperit niste chestii...sunt zone unde nu e rasina mai deloc...acuma nu stiu care e cauza...am descoperit in zona unde a cedat....zona cu rasina foarte putina...adica e asa ceva pe acolo....frec un pic cu o lama si fibra e curata... oricum principala cauza cred ca a fost matisajul...pe de alta parte, bratul celalalt a fost ok...si a avut acelasi matisaj....asa ca, sincer cred ca problema a fost lipsa rasinei in zona respectiva...in alte zone fasiile au ramas lipite intre ele, nu le pot d esprinde nici cum....dar in alte zone, tragi un pic de fasie si se desprinde imediat...poate si cu chestia aia sa meraga....cu cutia termica....nu stiu,,,, o sa incerc sa refac arcul...manerul a ramas aproape intreg....unul din fade-uri s-a rupt...cred ca am sa in cerc sa-l fac mai scurt....23 cm lungime...initial a avut 30cm....hai sa va pun si niste poze...
Image
Image
Asta e zona de care va spuneam...abia se vede ceva rasina pe acolo...
Image
Image
Image
Maine incerc sa-l refac....sa vad daca o sa reusesc...mi-a cam pierit cheful....o sa revin cu poze...numai bine

ringring
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ringring » 11 Aug 2009, 13:32

a incercat cineva cu furnir subtire fara fibra de sticla?

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 11 Aug 2009, 15:44

Florin....m-am inspirat de la alte arcuri, cand am ales acest design... arcul dupa care am incercat sa-l fac pe asta, avea tot asa curbura manerului...acuma...intr-adevar, bratele nu au fost profilate piramidal...le-am lasat la aceesi latime de 38mm. aproape pe toata lungimea....mai putin ultimii 12 cm....unde am inceput sa ingustez pentru syiah-uri....in schimb arcul avea deja forma data la maner....adica era deja manerul ingustat, etc...nu am incercat sa-l incordez asa cum l-am luat de pe forma...la latimea aia de 45mm peste tot.....acuma nu stiu cu stratul de rasina ce sa zic....eu am facut asa...am turnat din recipient pe mijlocul fasiilor, si pe urma am folosit o spatula de lemn si am intins rasina peste tot....am incercat sa nu las nici prea multa rasina stiind ca ulterior va iesi dintre fasii in momentul in care voi presa arcul...am folosit 50ml. de rasina.....nu incerc sa gasesc scuze...incerc doar sa expun datele, pentru a exista cat mai multe informatii...poat e pe viitor vor fi de folos altora.... :) ...bafta....astazi ma apuc de curatat fibra...

sigartau
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sigartau » 11 Aug 2009, 23:23

cred ca iesea foarte rapid :d .mare pacat ca sa rupt :(

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Prima incercare arc laminat, esuata....dubla 2...o reusita

Post by akila » 13 Aug 2009, 23:59

Salutare....se pare ca dubla 2 a fost o reusita.... ieri am stat vreo 6-7 ore in atelier, am curatat fasiile de fibra, am facut alt maner, apropo...fasiile se pot curata la slefuitor cu banda,,,,dar trebuie atentie mare de tot.....eu nu am avut rabdare sa le curat manual...cu smirghel si cutter...asa ca am bagat la slefuitor.....am mers cu banda cu granulatie mare....am dat jos lemnu de pe fasii si pe urma usor de tot...rasina...la un moment dat incepe sa arate asa cumva zgariata rasina...atunci sa stiti ca e pe aproape..si trebuie luat incet....iar la urma, am luat cu o lama ce mai era...oricum a durat ceva ore si operatia asta...pe urma manerul....iar seara tarziu pe la ora 3 dimineata lipeam arcu..imi pare rau nu am prea multe poze...doar cu arcul deja terminat...mai am un pic de lucru la syiah-uri....ceva am gresit, si nu s-au aliniat chiar perfect......se rezolva asta curand...mai am de finisat la el..nu va ramane asa in nici un caz...acuma are pe al ceva folie pentru portectie....in rest ce sa va mai zic.. ca si chestii care le-am facut diferit..
1...taper la brate...de la 35mm, acolo unde se termina matisajul langa maner, pana la 26mm la capete...se poate merge si mai ingust la capat...
2... matisat ca lumea de data asta...cu rasina epoxi 5 minute...trebuie sa va miscati repede..se intareste foarte repede.
3...am folosit un pic mai multa rasina....cam 75-80 ml. pentru tot arcul.
Cam atat...acuma vreo 2 poze...arcul v-am zis inca nu e gata....si imi cer scuze pentru tinuta...dar eram nerabdator sa-l duc la full draw.....MOmentan nu stiu ce forta are...nu am incercat sa-l fortez sa vad cat pot sa-l intind..nici nu vreu sa stiu cat merge intins...mie mi-e suficient 72cm....acuma pozele..
Image
Image
Image
Unul din brate e mai rigid un pic, si altu mai elastic...cred ca nu am luat suficient din bratul ala mai rigid...oricum nu-i problema....se poate si asta rezolva... dar cred ca o sa-l las asa...o sa revin cu poze cand il termin...maine plec la Aninoasa...asa ca plec cu inima impacata...pacat ca nu am apucat sa-l testez....poate il iau la Aninoasa cu mine...mi-e cam frica un pic, ca syiah-urile nu-s perfect aliniate, si un poc se torsioneaza bratele...nu as vrea sa-l fortez prea mult pana nu rezolv problema asta....asa ca nu cred ca o sa-l testez prea tare.. :d ...numai bine la toti...

dady
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::tgmures
judet:mures
Varsta:34

Post by dady » 14 Aug 2009, 00:21

super, ma bucur ca a iesit, astept sa-l vad terminat, si ma bucur ca te-ai hotarat sa incerci sa-l refaci ;)

iacobdorel
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by iacobdorel » 14 Aug 2009, 14:00

salut f fain arcul dupa model cred ca e arc mongol se sprijina coarda de capetele arcului

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 14 Aug 2009, 16:37

ringring wrote:a incercat cineva cu furnir subtire fara fibra de sticla?
salut!
Nici sa nu t-e gindesti!
Furnirul se obtine prin ...e...legat de mobila...(arc laminare...miner...brate...este alt subiect!)
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

Post Reply