Dimensiuni Reflex-Deflex

Munca mea.......
Post Reply
domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Deva H
judet:Hunedoara
Varsta:40
Dimensiuni Reflex-Deflex

Post by domide » 12 Feb 2010, 14:50

Buna ziua,

Cand m-am inregistrat, la rubricile "am un arc" si "facut de mine" am trecut "NU", astazi pot sa scriu "DA".
Din pacate am un arc RUPT.
Acest arc am vrut sa-l construiesc pentru fiul meu de 10 ani, dar in timpul executiei am observat ca nu i se va potrivi

Dupa ce am citit cat am putut, si am urmarit cateva tutoriale, am inceput.
Am facut rost de doua scanduri uscate de frasin cu grosimea de 25mm. Din cauza ca nu erau suficient de groase m-am gandit sa le laminez.

Image
ce a mai ramas din bucata scurta

Din bucata cea mai scurta - 1600mm - (care avea si un nod pe o latura), am taiat pentru proba o bucata lata de 45mm. In acest fel am putut observa si fibra lemnului sa vad daca pot folosi acea sectiune
Dupa taiere am gasit si ordinea inelelor de crestere si am avut noroc si de o fibra dreapta.

Urma sa aleg modelul de arc, am gasit dimensiunile pentru arc lat si arc lung, m-am gandit ca este mai potrivit destinatiei si dimensiunilor un arc lat.
Am urmarit un filmulet (http://www.youtube.com/watch?v=80527FAa ... re=related) despre un Relex - Deflex si cum eu aveam lemn pentru laminat am incercat sa fac acelasi lucru.

Pe scurt: taiat lamele, lipit(epoxi bi-component), presat, nu am avut cutie termica si nici aburire - am folosit un pistol cu aer cald pentru "tratamentul termic",fasonat, tillering, RUPT

Acum pun intrebarile (cred ca era mai bine sa o fac inainte de executie):

1) se potrivesc dimensiunile arcului lat pentru Reflex-Deflex? daca nu, care sunt acelea?
2) pentru coarda am impletit foarte frumos (zic eu) o sfoara, dar am observat ca este elastica, cum, de unde, din ce sa fac o coarda buna? mentionez ca imi plac lucrurile "Home made"

Image

3) am lasat grosimea mai mare cu 3mm peste tot ca sa mai pot face retusuri,(dupa 4xTillering pe scripete cca 100 flexari/T nu foarte tare) am fortat putin sa pun coarda mai scurta, poate fi grosimea cauza nefericirii?

Am lipit (carpit) acest arc ca sa am un model (frumos dar fara folos), vreau sa stiu dimensiunile pentru Reflex-Deflex si alte sfaturi utile deoarece sunt hotarat sa o iau de la capat.

Image

Image

aici se vede ruptura:

Image

Image

4) Arcul lat trebuie curbat (format) in vreun fel?

Pana una-alta am mai luat doua bucati de alun L=1050,d1=30,d2=25 si L=1050,d1=25,d2=20, astept sa se usuce si cred ca pentru Victor e mai potrivit un arc "de copii" simplu. Sunt bune si sfaturile pentru aceste bete.

Image

Multumesc pentru rabdarea de a citi "romanul unui arc rupt" si astept critici, sfaturi si dimensiunile cerute

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Brasov

Re: Dimensiuni Reflex-Deflex

Post by florinarnaut » 13 Feb 2010, 19:55

Salut!
1. Tabelul cu dimensiuni pt arc lat e ok. Il poti folosii orientativ in cazul unui "bat"-rotund , neregulat in diametru si liniaritate, dar daca ai o bucata ne lemn , obtinut prin despicare pe fibra si adus la dimensiuni optime (sectiune = cca 50 x 50mm ) atunci respectind dimensiunile din tabel ,cresc sansele de reusita!
La acest tip de arc cioplit (cutitoaie,raspal ) , reflexul si deflexul ,in general, nu sint o optiune; se poate face un reflex static pe capete prin aburire si o calire cu jet de aer cald pe burta arcului .
metodele : aburire , jet de aer cald , se folosesc mai mult pt a corecta mici inperfectiuni ( strimbaturi , rasuciri).
2. Intradevar frumos impletit! din p.d.v.d. artizanal e ok.
Materialul de coarda tre sa aiba un coeficient de intindere cit mai mic.Cei mai multi folosesc ata Dakron.Pe portiunile de uzura se matiseaza.Impletitura "in trei" nu se recomanda.
Image
3. Motivul pt care a cedat este urmatorul: a). terminatia conica a minerului ,pe burta arcului e prea brusca si exact in zonz cu solicitare maxima.Daca minerul ar fi continuat ,conic inca 5 -8cm poate rezista...b). Daca fisia de pe burta arcului imbraca minerul(si nu invers) se comporta mai bine in zona de stres.
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 13 Feb 2010, 22:54

Multumesc pentru raspuns.
Am bagat la cap, luni fac urmatoarea incercare. Ce lungime trebuie sa aiba manerul?
Pe spate urma sa-i fac un backing din piele (din os de catei) dar nu am mai apucat......

Mai am o intrebare, ajuta daca pun cele trei laminate cu fibra in contrasens, daca am lamele din aceeasi bucata, ma gandeam sa intorc "pe dos" bucata din mijloc

Pentru coarda am mai citit, si am ceva ata sintetica, am facut o coarda de test, nu se intinde de loc. Nu o fac pana nu am lungimea exacta a arcului, daca o fac cu 7-10cm mai scurta am inteles ca ar fi bine.

Betele de alun cred ca sunt cam scurte, dar prin data de 20 dau o fuga la padure dupa ceva corn si caut si alun mai lung.
"Prietenia este incercarea prin care se masoara un om" - Oscar Wilde

[unitatea de masura este numarul acelora care iti trec pragul]

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 14 Feb 2010, 15:19

Salut!
Lungimea minerului (cit si forma )e o variabila , se alege in functie de tipul arcului,forma ,tip de constructie ,forta,etc.
Pt. a intelege mai usor incearca urmatorul experiment: prinde in menghina un capat de fisie din cele care folosesti, L = 50 -100cm, si cu mina tragi de celalalt capat , in plan orizontal, si vei obs. ca se indoaie exact la terminatia menghinii.Acea zona este de stres sau solicitare maxima.Este necesar repartizarea solicitarii uniform descrescator pe cel putin 120 cm pina la cca 180 cm in functie de kg/f arc.
In aceias menghina poti aseza un pachet de trei lamele, dintre care doua se "termina"la 10 cm respectiv la20cm si 50-100cm(masurind de la menghina spre capatul liber).cele ma mici spre burta arcului.Indoind vei observa ca zona de stres de linga menghina s-a atenuat vizibil.Experimentul e banal dar intelegi mai usor cum sta treaba..

Faptul ca asezi fisiile contra nu e rau(din aceias scindura)dar mai important e sa ti cont de spatele fiecarei fisii in parte.

Pt.spatele arcului iti recomand cel putin bambus daca nu ai f.de sticla comprimata sau tendon,alte materiale - piele tesatura in , etc -nu corespund decit in mica masura solicitarii.
Incearca pt inceput un arc 15 - 18 gk/f, e mai bun decit unul de 25gk/f rupt.
Bafta!
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 06 Mar 2010, 03:06

Salutare, mai tineti minte arcul rupt?
Acum este ca nou, am mai muncit putin (carpit) dar a iesit ceva...
L-am lipit cu epoxi, am matisat manerul peste ruptura, am intarit spatele cu piele de vita, l-am mai "tilerit" si acum arata asa

Image

Image

Image

este si functional (pentru un copil de 10 ani). inainte de lacuire, l-am fortat mai mult si a tinut

nu ma pricep la trageri, dar pot spune ca:

de la 15m am nimerit o tinta de 80x80cm aproape in aceeasi zona, nu stiu si nu am cu ce sa-i masor forta, dar sageata merge drept

Oricum, vreau sa fac din restul de lemn un arc mai bun, am taiat fasii de 3mm, late de 50mm, lungi de 1700mm, manerul si "inima" ma gandesc sa le fac din fag.

Am fost la padure si am recoltat un fir de alun lung de 1800mm cu grosimea de 60-50mm, cum este mai bine sa-l las la uscat cu coaja sau fara? Acum in magazie atmosfera este cam umeda este mai bine sa-l tin in casa? ma tem sa nu-l usuc fortat.
Cand stiu daca este bun de lucru?

Am cautat si lemn de corn, in padure nu am gasit, in schimb un nene din zona mi-a dat ceva lemn ruda cu cornul, nu stiu ce este dar seamana, are noduri regulate, diametru constant, si este destul de rigid. Lemnul a fost curatat de coaja si tinut de un an la uscat legat drept (era destinat pentru "bota" la vite). Am luat doua bucati, una avea o crapatura pe un nod spre capat si m-am hotarat sa fac o proba. La momentul potrivit voi atasa poze. In functie de rezultat voi lucra si bucata sanatoasa.

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 08 Mar 2010, 21:41

Salutare,

O poza cu arcul in actiune

Image

raduL_tfh
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by raduL_tfh » 08 Mar 2010, 22:27

Arata super bine arcul! Bravo, si la cat mai multe! :d

domide
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by domide » 08 Mar 2010, 23:13

Multumesc pentru aprecieri, deja am incepul alt arc, am deschis un subiect nou " alt arc, alt model", pentru acesta am nevoie de ajutorul vostru

Post Reply