Arc lung reflex

Munca mea.......
Post Reply
ender
Membru al forumului
Membru al forumului
Arc lung reflex

Post by ender » 15 May 2008, 12:22

Salut,

la Tg. Mures am inceput un arc, un flat bow piramidal din frasin, sub indrumarea lui Akila, l-am dus acolo pana la floor tillering.
Aseara am lucrat la maner, si am luat din grosimea bratelor pana la 12mm si am inceput tillering-ul. Probabil saptamana asta pe sfarsit mai mesteresc la el, insa as vrea sa ma sfatuiesc cu voi. Momentan are 1.80m, fiind gandit intial sa-l scurtez pana la 1.75m, si fixarea nocurilor la 3cm distanta de capete, ceea ce inseamna ca am teoretic o distanta de 5.5cm de capete care nu se arcuieste. De asemenea, un brat este torsionat.
Intrebari:
1) pot sa introduc pe portiunea finala, sa zic aprox 10cm un reflex fara sa risc sa-l rup? L-as dori ca si tarie undeva pe la 20kgf.
2) pot, merita, sa corectez torsiunea prin "tratament la cald" sau sa o ajunstez prin tillering?

Am sa pun niste poze cat de curand, cu stadiul actual pentru niste sfaturi legate de tillering, asta e prima mea tentativa

multumesc,
sergiu :)

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: Arc lung reflex

Post by akila » 15 May 2008, 18:00

Torsionarea o rezlovi cu heat-gun-ul...tii minte ca ti-am zis eu cum sa faci....pui niste bucatele de lemn in partea opusa, si prinzi clema pe muchia arcului....ar fi trebuit sa faci treaba asta mai demult...acuma o sa ramana urme in lemn(niste adancituri de la bucatelele de lemn si de la clema)...ar fi bine sa pui in loc de lemn niste bucati de piele mai groasa, iar sub clema tot asa o bucatica de lemn ceva.... nu prea am inteles ce vrei de fapt....sa-i intorci putin capetele reflex...?..pai depinde Sergiu....cat ai zis ca ai grosime..?12mm?? esti cam la limita....se poate face treaba asta, numai sa ai grija ca pe burta arcului ( repet pe burta nu pe spate...) sa ai un inel de crestere intreg in zona unde vrei sa indoi lemnul( adica sa-l faci reflex sau recurve), si ar fi bine sa folosesti o lama metalica care sa sustina burta arcului daca vrei ca refelxul sa fie mai sever....

ender
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ender » 17 May 2008, 14:41

cam asa arata pana acum pus batul de echilibrat:
Image
Image
Image
zona manerului:
Image
Image

Am renuntat deocamdata la a introduce reflex, dar poate am sa revin asupra idei.
Voi cu ochii vostrii de vultur & experienta in arcuri de lemn, de unde mai trebuie luat (inca e f. tare)?

si ...cum corectez asta:
Image

multumesc,
Serguiu :)

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 17 May 2008, 15:26

Salut Sergiu....in primul rand trebuie sa spui ce coarda ai folosit...una scurta sau una larga cum ti-am zis...pe urma ar fi bine sa finisezi arcul macar cu smirghel mai aspru sa nu mai arate chiar asa rugos...pentru ca daca il lasi asa si o sa-l finisezi la final o sa pierzi pe putin vreo 5kg forta cand o sa-l finisezi...asa ca finiseaza-l de pe acuma....iar de pe brate nu mai lua cu raspa, ca ia prea mult, si mai degraba foloseste o bucata de lemn pe care sa ai pus niste smirghel...asta in cazul in care nu ai o rascheta....sau poti sa-ti faci tu singur una...aia ia fasii subtiri de lemn, si suprafata ramane neteda....asta e una la mana....pe urma....la arc nu mai umbla la jumatatea bratelor , ca acolo deja se indoaie bine....incearca sa mai iei incepand de la 10cm de maner, pana la mijlocul bratului...dar vezi ia cate putin....ca sa iei uniform...da cu creionul pe zona pe care trebuie sa iei, si iei material doar cat sa stergi creionul de pe lemn...in felul asta nu iei prea mult dintr-o parte.....si mai trebuie sa iei portiunea aia spre varf....masoara de la capat cate 12 cm si lasa-i in pace pe aia...sa nu te atingi de ei....si ia material in zona dintre mijloc si semnul ala de la 12cm....numai ca la mijloc masoara tot asa vreo 10 cm de o parte si de alta de mijlocul bratelor...adica ar fi o portiune cam de vreo 20-25cm unde nu mai trebuie sa iei ca risti un hinge acolo....exact cun am patit eu la Long bow-ul meu.....si lucreaza zonele alea...sa se indoaie si acolo...sa lucreze tot bratul...sa nu ai zone rigide....deocamdata lucreaza arcul tot cu coarda lunga, si nu intinde mai mult arcul...si asa l-ai intins prea mult.....pana nu rezolvi zonele alea nu intinde arcul mai mult decat e in poze...chiar mai putin....pentru ca pe urma o sa ia set ....si mai pune poze....ca sa vedem ce si cum...dupa ce rezolvi zonele alea , poti struni arcul....si ar fi bine sa ai un cantar ceva

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 17 May 2008, 15:38

Cu rasucirea aia trebuia mai de mult rezolvata treaba....in poza se vede ca e si stramb arcul intr-o parte asa....vezi exact de unde pleaca lermnul stramb, incalzeste-l cu heat-gun-ul pe o portiune cam de 12 cm, si tine scula la 10cm minim de lemn, si plimb-o tot timpul pe acea portiune de 10cm....ideea e sa patrunda caldura cat mai adanc in lemn, fara sa arzi stratul de la suprafata....si faci chestia asta pana incepe lemnul sa capete o culoare maronie deschis.....si pe urma ar fi bine sa ai o forma ceva....si indrepti arcul.....chestia aia stramba o poti rezolva si cu genunchiul....numai sa nu fortezi prea tare si sa se rupa...trebuie avut grija aici un pic....sau daca ai 2 barne fixe...care sunt apropiate una de cealalta, poti baga arcul intre acele barne si il indrepti....iti vine tie o idee ca esti baiat istet.... :lol: ..pentru torsionare iti trebuie musai o forma....o bucata de lemn de preferat curbata, de care prinzi arcul, si ti-am povestit eu cum se face..nu stiu daca iti mai aduci aminte.....te uiti la capatul arculuisi vezi in ce parte este inclinat varful...daca e inclinat inspre partea stana de ex..atunci faci asa....te uiti atent pe lemn si vezi de unde pleaca rasucirea( ca se vede chestia asta...intr-o parte fibra se ridica si in cealalta coboara)....si faci in felul urmator.....pui o clema in partea stanga mai intai, pe care o prinzi cat mai aproape de marginea bratului....vezi sa pui o bucatica de lemn sub clema ca sa nu faci semn in lemn, tot in partea stanga, acolo unde fibra vei ca pleaca in jos, pui o bucatica de lemn sub arc....bucatica de lemn nu o pui sub tot bratul...trebuie sa fie cam 1 cm asa sub muchia arcului.... ar fi o idee buna sa invelesti acea bucatia de lemn in piele, sau carton,,,ca sa nu lase urma pe spatele arcului....grosimea bucatii de lemn e in functie de cat de rasucit e bratul....si dupa ce ai pus si bucatica de lemn sub arc, incepi si incalzesti zona respectiva cu heat-gun-ul dupa cum ti-am spus mai sus.... cand s-a facut maroniu lemnul, prinzi clema cealalta in partea dreapta a arcului tot asa cat mai aproape de muchia arcului.....si strangi pana lemnul se duce un pic in partea cealalta, ca dupa ce iei clemele el sa ramana drept...sper ca ai inteles...daca nu da-mi un PM. si iti arat niste poze...

ender
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ender » 19 May 2008, 23:54

Acesta e stadiul actual al lucrarilor:
Image
Image
Image
multumesc pentru recomandari. Am sa revin cu completari pe masura ce avansez.

noapte buna,
Sergiu

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 20 May 2008, 13:18

Mie unul imi place arcul.Minerul fiind prea lung lucreaza mai spre extremitati.dar acolo unde lucreaza.........lucreaza bine!!!!!!!!!!

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 20 May 2008, 16:42

salut.....arcul arata putin mai bine la tillering....mai ai de luat spre maner....zona aia de care iti spuneam si mai sus....e inca rigida zona aia..ai o potiune acolo cam de 10 cm buni care trebuie lucrati...si fa cum a zis Florin...du-te de la nijloc spre maner nu invers..ca sa nu iei prea mult....numai ca la mijloc nu mai lua da??daca te uiti in poza se vede foarte bine care zona e rigida.....de acolo mai trebuie sa iei...trebuie ca tot bratul sa se indoaie...mai putin ultimii 12-15cm de la capat, si mai putin zona de fades....ca daca se indoaie acolo..risti sa se rupa....fades...e chiar zona aia unde se face trecerea de la maner spre brat....acolo se intampla urmatorul lucru....manerul fiind mai ingust, asta inseamna ca fibra este taiata in zona aia,,,,si daca tu lasi arcul sa se indoaie si pe acolo...asta ar veni cam la 10 cm de centrul arcului, atunci e cam riscant....ca se poate rupe, fibra finnd intrerupta in acea zona.....deci atentie mare...ca sa faci un arc care se indoaie prin maner, trebuie cu totul altfel gandit arcul......mai lucreaza unde ti-am zis si mai pune poze... nu mai indoi arcul mai mult decat e in pozele astea, pana nu rezolvi acolo problema....ca de asta a luat set arcul....

ender
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ender » 22 May 2008, 09:14

Asa arata la ora actuala:
Image
Image
Image
observatii:
- am corectat in mare masura torsionarile si rasucirile,
- si-a mai pierdut din tarie, cred ca e undeva intr 18 si 20kgf,
- dupa incordare maxima are o deformare (set) destul de pronuntata,
- e ergonomic si usor.

Eu m-as opri aici cu echilibrarea bratelor; nu ma astept la performante din partea lui, totusi a fost/este e o experienta placuta sa lucrezi strict cu lemn. Imi va face placere sa-l finisez ca pe o mobila ;).
Voi ce ziceti?

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 22 May 2008, 09:47

Eu zic ce am mai spus deja............arta si lucreaza foarte bine.Imi place.Felicitari.

Post Reply