black locust

Munca mea.......
Post Reply
Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului
Am un arc:da
Construit de mine:da
black locust

Post by Pisic » 12 Mar 2009, 11:38

acum lucrez la un arc de salcam,as vrea sa ajunga pe undeva la 25 de kile sau mai mult,forma piramidala (nu ma refer la sectiune,ci la forma bratelor),o sa fie recurv,dar pana acolo mai este cale lunga ,deoarece am de facut vreo 3 operatii de indreptare :)),una care deja este pusa in practica,in zona mijlocului bratului,unde este indoit in lateral,mai trebuie una la maner,si inca una ca sa scot reflexul urias dintr-unul dintre brate......si ar mai trebui una ca sa bag recurvarile.arcul o sa aiba culoarea neagra (nu stiu cu ce sa il vopsesc,pana acum m-am gandit la spray auto,sau crema de papuci :)),lustru cu ulei de in,sunt in criza de bani ca strang pt chitara,si nu cred ca am destui bani sa cumpar un bait,am mai cautat vopsea de piele,dar fara succes)nockurile o sa fie albe cu o dunga neagra pe mijloc (din os,cu ceva negru,inca nu stiu ce,nuca de cocos nu-i chiar neagra,si abanos nu am de unde,cred ca o sa folosesc plastic de la carcasele de cduri :),si o sa le lipesc cu ceva rasina),piele alba la maner de la niste cizme de-a lu mama

pe unul din brate arcul are un nod,l-am ocolit frumusel,si nu cred ca o sa pateasca nimic,pe celalalt brat are alt nod,care trecea cumva pe sub brat,din pacate nodul a trebuit taiat (vine pe burta cumva)dar dupa ceva lucru cu raspila am vazut ca exista destul lemn ramas,si sper sa nu fie probleme

pozele au iesit cam rau,din cauza tremuriciului,dar cum mai avansez,mai pun poze

Image
Image
Image
Image
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.

cristian_iepure
Membru al forumului
Membru al forumului

Re: black locust

Post by cristian_iepure » 12 Mar 2009, 14:02

la cum vad eu pozele, cred ca era mai bine daca lasai fibra intreaga (de pe inelul exterior de crestere) pe back, sper sa nu fi violat vre-un inel, spor la treaba!

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 12 Mar 2009, 14:23

aia e scoarta,copacul a fost destul de mare,si a avut scoarta groasa,si nu am stat sa iau fiecare bucatica jos,a mai ramas un strat subtirel de scoarta (fasiile alea mai albe),care va fi luat jos inainte de tiller,inelul nu a fost taiat,ca nu am luat sapwoodul jos

Vreascu
Membru al forumului
Membru al forumului
locuiesc in::Iasi
judet:Iasi
Varsta:35

Post by Vreascu » 12 Mar 2009, 14:34

Salutare, mie unu imi place foarte mult salcamul ca lemn de arc chiar daca am rupt in timpul lucrului vreo trei pana sa imi iasa unul calumea. Din ce am vazut arcului de salcam nu-i place deloc acel sapwood...partea mai albicioasa imediat de dupa coaja. Bine inteles ca dupa primul esec am gasit scris si pe acest site acest lucru si pe situri din afara...La salcam e buna inima lemnului. Daca bucata de lemn iti permite mergi cat mai aproape de inima cu inelul de pe spate. O alta chestie pe care am vazut-o e ca salcamul daca e uscat bine e foarte dur de aici rezulta doua chestii...una - poti face un arc tare 18-20-22 kgf cu o grosime a bratului mica...13-17mm... a doua daca lasi bratele prea groase si fortezi arcul la tillering apar probleme pe burta arcului ca niste mici crapaturi dar cauzate de compresie.
In poza 3 pusa de tine este un nod cu o gaura...am avut o problema de asta la ultimul arc facut hunting-longbow. Eu am rotunjit gaura uniform...si i-am bagat un cep mic din acelasi lemn cu arcul lipit cu rasina...apoi finisat si gata...Cred ca ar trebui tratat la fel sa ii reduci sansele sa cedeze acolo.

Apropo de vopsit negru...am facut 3 sageti pe care le-am "inegrit" cu cerneala neagra obisnuita(gasesti la librarie). Iesi ieftin culoarea se depune uniform dar pastreaza textura lemnului si arata bine.

Spor la treaba

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 12 Mar 2009, 15:49

am vazut pe paleo p. multe arcuri din sapwood de salcam,si erau ok,acuma o sa vad ce se intampla,sper sa nu se rupa,oricum,urmtorul o sa fie tot de salcam,dar o sa il fac din inima.la nod,dupa ce am dat cu raspila,a ramas lemn bun,adica nu a trebuit sa pun ,,petic'',m-am gandit ca sa lipesc inapoi nodul,dar am vazut ca im ramanea destul material,in zona aceea mai trebui sa mai iau din latime,si si din grosime,arcul are la maner 6 cm latime,iar la nockuri are 2

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 16 Mar 2009, 21:59

arcul a luat-o iar pe calea cea dreapta ,il mai las asa 2 zile,dupaia il pun inca odata,dar mai tare,dupa aburire
Image
Image

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 19 Mar 2009, 22:06

am facut o prostie:am luat arcu de la indreptat,parea drept,l-am matisat la maner ca avea o crapatura,l-am matisat cu ceva natural,subtire,rezistent,cu vreo 200 de spire una langa alta,si am pus superglue peste,si acuma observ ca bratu are o deviatie mica,cam de vo 3 cm la capat,oare pot sa il pun asa la indreptat sau iara tre sa iau matisaju jos si sa il refac? :|

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 28 Mar 2009, 21:00

Daca imi permiti o mica corectie....e diferenta intre Black locust si HOney locust.... black locust este acea specie de salcam care nu are tepi pe trunchi, si de obicei creste cam stramb.... honey locust este acea specie care are tepi pe trunchi pozitionati in grupuri de cate 3, creste mai drept, cica ar fi o diferenta intre cele 2 specii, Black locust fiind mai bun decat honey locust....oricum la ambele specii e de dorit sa se foloseasca doar inima copacului....

Pisic
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by Pisic » 28 Mar 2009, 21:40

unu are seminte lungi,20 30 cm,cealalta specie are seminte de 4-5 cm....a meu avea dalea scurte,pe gugal prima chestie care o scrie : thornless honey locust,adica fara tepi,poate e mutant....:)),dupaia arata ca semintele la honey is lungi.....
http://images.google.ro/images?hl=ro&q= ... a=N&tab=wi
era cu tepi si seminte scurte,....nui nici honey,nici black? :))

nu conteaza,intre timp am mai lucrat ceva,maner din piele si un fel de nockuri din os si carcasa de cd...numa piele si os...aproape
Image
Image

akila
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by akila » 28 Mar 2009, 22:50

With a trunk up to 0.8 m diameter (exceptionally up to 52 m tall[1] and 1.6 m diameter in very old trees), with thick, deeply furrowed blackish bark. The leaves are 10–25 cm long, pinnate with 9–19 oval leaflets, 2–5 cm long and 1.5–3 cm broad. Each leaf usually has a pair of short thorns at the base, 1–2 mm long or absent on adult crown shoots, up to 2 cm long on vigorous young plants. The intensely fragrant flowers are white, borne in pendulous racemes 8–20 cm long, and are considered edible. The fruit is a legume 5–10 cm long, containing 4–10 seeds.

Although similar in general appearance to Honey locust, it lacks that tree's characteristic long branched spines on the trunk, instead having the pairs of short thorns at the base of each leaf; the leaflets are also much broader.

Uite ce zice pe google....acuma depinde si unde te uiti si ce cauti pe google....spune clar....black locust seamana cu honey locust, dar ii lipesc tepii aceia de pe trunchi care se gasesc la honey locust...sper ca ne-am lamurit....bafta...

Post Reply