Eu personal sunt partial de acord cu mai multe pareri.
1) Trebuie incurajata constructia, si momentan Dumbraveniul e epicentrul construitului de arcuri de lemn. Asadar, la Dumbraveni, organizatorii au dreptul sa faca cele necesare pentru asta.
2) Trebuie incurajata prezenta oricui vrea sa vina. Este un forum care incurajeaza constructia de arcuri, dar totusi arcul are un scop, a se trage cu el. Cat timp nu putem vana, un concurs (amical, bineinteles) reprezinta o finalitate, un scop al acestui aspect. Eu marturisesc fara sa-mi fie rusine inca o data ca pentru mine e important si acest aspect, desi alaturi de celelalte (a invata despre constructie, a invata noi tehnici, a vedea si incerca arcuri deosebite, etc.).
3) Cat despre impunerea unei regului generale, cum propune Florin, e contraproductiva si poate duce iar la fragmentare. Nu suntem un club, sau o federatie, cu conducere centralizata, ci o adunare libera a unor oameni cu foarte multe opinii si idei si in asta consta si puterea noastra. Efortul de a organiza e foarte mare, asadar mi se pare foarte clar ca organizatorul trebuie sa aiba libertatea de a face ce crede de cuviinta in ograda lui.
Mi se mai pare de asemenea, ca problemele sunt minore, si ca rezolvarea lor poate fi facuta fara mare tam-tam, prin mici corectii, fara a strica ceea ce e deja bun si functional.
Propuneri de solutii:
- Organizatorii sa se sfatuiasca intre ei si fie sa gaseasca o solutie comuna, fie sa se treaca la intalniri diversificate. Sondaj de opinii pe forum, cu vot, asupra unor x sau y propuneri.
- La Dumbraveni, eu i-as propune lui Maestro fie sa faca doua categorii (arcuri facute de membrii si restul) fie pur si simplu sa acorde premiile in functie de persoana, stil de tras si material folosit, adica sa fie premii speciale. De ce sa ia automat locul intai arcul x daca arcul ala va sta pe un perete? Sa ia alt obiect (ca au fost ohoho, destule, si faine).
- Sa se aduca la intalniri arcuri care sa se imprumute celor care vor sa traga cu ele. Eu as trage la orice ora din zi si din noapte cu un arc facut de Maestro, dar nu imi permit sa vin la unele intalniri cu prea multe, adica si cu copil, si cu vioara, si cu laptop, si cu bagaje.
- Sa se specifice clar ca punctajul, notat de echipa, e nediscutabil, necomentabil, necontestabil. Organizatorii sa afiseze pe forum sau pe un panou regulile, si alea sa fie foarte clare (tinte, punctaj, ce se intampla in cazul x sau y). Desi pare un efort in plus in directia concursului, de fapt nu e, dimpotriva, o precizie mai mare a regulilor de concurs diminueaza de fapt efortul, pentru ca nu mai apar probleme.
Si ca o concluzie: eu ma angajez sa fac un efort personal in directia constructiei, in sensul ca voi pune la dispozitie materiale, si anume lemn de tisa, din care inca mai am. Poate voi aduce la Greaca, pentru a se lucra, poate voi oferi ca premiu special vreo bucata, ma mai gandesc. As dori insa sa fac si un apel in acest sens, acum doi ani am dat bucati de tisa la 5 oameni. Din ei doar doi mi-au oferit ceva la schimb, trei au ramas in stadiul de promisiune. Inteleg ca exista probleme, dar asa o sa o tinem tot asa: unul cu scoala si bacalaureat, altul cu facultate, altul cu copii si servici, si tot asa pana ies toti la pensie. Asadar, apelul meu public (pe care eu personal il consider perfect justificat) ar fi ca cei in cauza fie sa aduca sau sa trimita la Greaca vreu obiect care sa fie pus in cosul de premii (si daca deja aduc vreunul, sa aduca unul in plus), fie sa aduca sau sa trimita bucata respectiva (cu care evident nu fac nimic) ca sa fie pusa la dispozitie pentru lucru, indiferent la ce, vreun arc, maner de cutit, sau orice obiect artizanal.