In seara asta ... construim o coarda!
Ca si materiale am folosit
- ata de cusut pantofi / piele si
- ata de bumbac ambele cat se poate de autohtone.
Cand o sa am Dracon si alte materiale mai exotice am sa le folosesc si pe alea, dar pana una alta cu materialele de la noi am reusit sa imi fac corzi care inca nu s-au deteriorat si isi fac treaba f. bine.
Ca si accesorii am folosit
- un suport pentru coarda productie proprie si
- un dispozitiv de matisat tot productie proprie
(am cumparat si unul "profi" mai apoi).
In esenta daca ai rabdare si ceva indemanare poti abtine rezultate comparabile cu ambele dispozitive de matisat dar cu cel profi, te misti muuult mai repede.
Hai sa incepem:
Pasul 1: Prima data, am nevoi de un suport pe care sa pun coarda in constructie, asa ca eu ma folosesc de asa ceva (facuta de mine):
Este de fapt o rigla de lemn in care am dat mai multe gauri la diverse distante (in functie de lungimea corzii) iar in gaurile respective am fixat doua baghete de bambus crestate la un capat.
Pasul 2. In jurul celor 2 baghete bobinez cate ture de sfoara am nevoie pentru o coarda (intre 13 si 18 ture = 26 - 36 de fire ar trebui sa fie suficiente pentru un arc intre 12 si 25 kgf.)
Pasul 3. Notez cu marker cele 2 locuri unde atinge coarda cele 2 baghete de babbus si rotesc apoi firele in jurul baghetelor in asa fel incat cele 2 semne sa ajunga undeva pe la mijlocul riglei ...
Pasul 4 Apoi pun niste distantiere intre cele 2 jumatati de coarda asa cum se si vede in poze de mai sus, pentru a-mi usura procesul de matisare.
Pasul 5. si incep matisatul celor 2 inele de la capat, dupa procedeul descris destul de explicit aici: http://www.geocities.com/Colosseum/1486/index.html
Pentru matisat folosesc ca instrumente asa ceva:
Este de fapt, un surub mai lung indoit in forma de U, in bratul U-ului fara filet am dat o gaura de 1mm iar pe bratul cu filet am introdus un mosor. pentru a regla calitatea (cat de stans sa fie matisat) am pus 2 piulite la extremitatea superioara. Ideal ar fi sa adaugi una si la partea apusa a mosorului si intre mosor si piulita sa pui o saiba de fier si una de cauciuc.
(cam asa sunt cele din comert.) Acum nu stiu daca se merita sa iti bati capul, ca una costa 6.5$ ... problema e transportul

Pasul 6. Dupa ce am terminat cele 2 inele de la capt, fixez coarda pe arc si matisez zona centrala unde se fixeaza sageata.
Ta da!!! Coarda e gata! No, a fost greu?
P.S. mai multe poze cu dispozitivele aici:
http://picasaweb.google.com/oprean/ArcAccesorii