Salutare,
O intrebare foarte buna. Cu greu se gasesc "unsori" pentru arcuri. Acestea ar trebui sa aiba proprietati speciale, pentru a rezista la soare si umezeala atmosferica, la temperaturi scazute, sa fie elastice, s.a.m.d. ( Sa poata iesi Dediu din Dunare cu ele

)
Am auzit ca cele mai bune ar fi lacurile epoxidice (daca exista asa ceva si nu fac o confuzie). Eu am folosit doua tipuri de lacuri - doar pe arcuri din lemn, fara fibra: nitrolac (nu se mai gaseste) si lac spray. Nitrolac-ul este foarte bun, spray-ul este naspa - de la picaturi de apa se albeste instantaneu.... Acum am cumparat doua modele de lac incolor, unul cu solventi celalat pe baza de apa. Cel pe baza de solventi, se usuca foarte greu: 24-48 ore, sau chiar si mai mult.... incercat pe cutitul lui fiului meu si dupa o saptamana se putea tine in mana fara senzatia de lipicios. Inca nu am probat lacul pe baza de apa, dar am sa va spun ce si cum.
Este un link pe forum (Arthelad) cu lacuri naturale, retete foarte bune, pentru cine gaseste ingredientele. Eu am mai folosit la inceputuri ulei de in sicativat, unii au spus ca nu este bun ca distruge lemnul, materialul dintre inele, eu nu am patit asa ceva. Ultimul arc l-am finisat cu o solutie din otet (o parte) si ulei de masline (trei parti). Mai multe straturi, apoi lustruit bine, arata si se comporta OK.
Am incercat si cu ceara, dar este multa munca, si trebuie ceara lichida intr-o cantitate mare, sa poti scufunda un brat, sau ceva asemanator.
Pentru arcuri din fibra, nu stiu ce sa spun, poate ne da cineva indicatii mai bune.