Longbow laminat

Aici sunt pastrate arcurile mai deosebite construite de membrii forumului...
Locked

Se va rupe arcul lui Eduard?

da, se va rupe
1
11%
nu, nu se va rupe
8
89%
nu se va putea intinde
0
No votes
 
Total votes: 9

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului
Longbow laminat

Post by eduardbilanin » 11 Jan 2008, 16:55

Salut,intregii comunitati a arcasilor de pe acest forum.


Nu stiu daca am postat bine aici,dar daca da,si daca este vorba despre un concurs,am sa ma inscriu si eu bucuros,caci premiul ma tenteaza,TOLBA,adica caci nu am si tare mi-ar trebui.Asadar sa incep:

Dorinta mea cea mai mare de ceva timp incoace a fost sa am un ARC
care sa-mi satisfaca pretentia de a trage cu ceva mai multe livre.Am incercat sa-mi cumpar unul ,de la arcari renumiti din State si din Anglia(stiut fiind ca doar pe aici se fac tarii mai maricele),dar din cauza pretului exorbitant care se cere pe fiecare livra ce depaseste 100# am renuntat,caci arcurile respective ar fi ajuns pe la 1000

Asadar am hotarit sa incep de la 0 si sa-mi confectionez unul .A incepe de la 0 inseamna a-ti fabrica si mijloacele necesare constructiei propriu zise.Ideea este sa INCERC sa construiesc un Longbow,in stilul lui HOWARD HILL,stiut fiind faptul ca acesta construia arcurile din profile laminate si fibra de sticla.Taria lui as vrea sa fie undeva intre valorile de 140#-150# la 28".

Materialele folosite (desi nu sunt chiar proprii pentru un asemenea arc vor fi laminate de ulm de 2mm , si fibra de sticla transparenta de 1mm.Nu intru in detalii cum ar fi dimensiunile arcului pentru ca acestea le voi pune la sfirsitul acestui Build-Along.

Inainte de a incepe insa trebuie sa multumesc lui Scorillo caci m-a incurajat in inceperea acestui proiect,si sa apreciez efortul lui Fast Arrow care mi-a furnizat tabelul cu valorile de functionalitate ale conceptiei.

Am inceput cu constructia cuptorului de coacere a arcului deoarece folosesc o rasina care necesita acest lucru.L-am executat impreuna cu partenerul meu intr-ale arcariei Gigi,(care va aparea alaturi de mine de-a lungul constructiei),dintr-un dulap de vestiar ,pe care l-am lungit in partea de jos pentru a face loc matritei arcului.:

Image

Image

Image



Apoi am construit matrita arcului ,si deoarece este un arc relativ simplu ca si forma ,deasemeni matrita este una simpla.Deoarece am decis sa folosesc menghine de mina pentru presarea si lipirea acestui arc,matrita este prevazuta cu gaurii la mijlocul ei,gauri in care se vor introduce partile de jos ale menghinelor.Pe partea superioara a matritei se vor aseza in ordinea de lipire elementele arcului.Urmeaza sa confectionam 2 bucati de tabla din aluminiu cu fisii de cauciuc lipite pe una di fete,care se vor aplica pe burta arcului cu fisiile de cauciuc in contact cu cu fibra de pe burta,si pe care se va efectua stringere si presarea laminatului,aceste fisii avind rolul de a dispune uniform pe toata suprafata destinata lipirii si presarii,a presiunii exercitate de menghini.

Image

Image






Image

Image

Image


Dupa cum se poate observa din imagine,este data o gaura perfect centrata pe mijlocul matritei si apoi de-o parte si de alta a ei inca 22. Am considerat necesar sa folosesc pe lungimea de 180 cm 23 de menghini deoarece lipirea si presarea perfecta a laminatului este o faza critica a intregului proces de care depinde in proportie de 90% un eventual succes al realizarii.

Ma opresc deocamdata aici ,promitind ca voi reveni pas cu pas in decursul desfasurarii acestui proiect, cu explicatii tehnice si cu poze.
Last edited by eduardbilanin on 04 Feb 2008, 11:46, edited 5 times in total.

ender
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by ender » 11 Jan 2008, 21:38

+
spor la mesterit! ;)

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 11 Jan 2008, 22:59

Multumesc mult si........scuze :D

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 12 Jan 2008, 11:06

Aici se pot vedea elementele din care am sa incerc sa duc la bun sfirsit proiectul acestui arc.

In prima poza se poate observa minerul arcului.Este de retinut terminatia fade-outului minerului care foarte ascutita spre extremitati ,tocmai pentru a obtine o imbinare excelenta a laminatelor din compozitia arcului.Daca aceste extremitati nu ar fi atit de subtiri atunci acolo cu siguranta ar aparea tensiuni mari care ar duce la fisura

Image

In a doua poza puteti vedea un prim-plan cu laminatele de ulm si fibra de sticla.Recomand ca pina la utilizarea lor efectiva la constructia arcului sa fie strins legate intre ele,cu fibrele de sticla pe exterior,deoarece am observat ca daca sunt lasate liber se torsioneaza si devin dificil de manipulat si asezat pe matrita in vederea efectuarii lipirii.

Image


In a treia poza puteti vedea si piesele care se vor atasa la capetele arcului pentru confectionarea nockurilor in care va fi prinsa coarda.Pentru ele am 2 bucati din acelasi material ca si minerul(taiate corespunzator),si 2 bucati de corn de vita natural pentru finalizarea nockului

Image


In a patra poza ii puteti vedea pe paznicii minerului ,care au grija ca extremitatile ascutite sa fie in siguranta.Un ultim sfat este acela ca pina la efectuarea lipiturii pe matrita toate elementele sa stea pe un plan perfect neted ca sa nu apare curburi ce pot ingreuna asezarea pe matrita si centrarea elementelor.

Image

Iar in ultima poza se poate vedea rasina necesara lipirii laminatelor,si fibrei de sticla.De preferat sa se tina in recipienti ermetic inchisi.Este toxica

Image

Rasina pe care o am eu necesita coacere dar sunt si anumite rasini care nu au nevoie de asa ceva:exemplu BOWGRIP 100.In cazul meu rasina este o parte adeziv si o parte intaritor,si asa si trebuie preparata si amestecata in vederea lipirii propriu-zise.

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 13 Jan 2008, 21:09

Aha,da,acum am observat conditiile.Da, ai dreptate nu este nici pe departe traditional.In cazul acesta rog administratorii sa mute topicul la o sectiune adecvata din forum.Mai ,si ce nevoie aveam de tolba aia.........asta e!!!!!!!!!!!

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 14 Jan 2008, 15:52

Sper sa iasa.desi sunt constient ca la o asemenea tarie si la materialele pe care le am trebuie sa am si putin noroc.
Bineinteles ca voi posta pas cu pas intregul proces,insa miercuri plec in Italia si ma voi intoarce peste citeva zile.Voi derula apoi constructia caci nici eu nu mai am rabdare .

User avatar
Sharpshooter
Membru al forumului
Membru al forumului
Posts:622
Joined:09 Oct 2007, 14:54
Am un arc:da
Construit de mine:nu
locuiesc in::Craiova
judet:Dolj
Varsta:31
Location:Craiova
Contact:

Post by Sharpshooter » 14 Jan 2008, 17:46

Eduard scuze pentru offtopic ... daca alea din poza sunt sagetile tale ai venit la vorba mea si folosesti sageti de aluminiu pan la urma....
Daca nu ma insel Easton Camo hunter xx75 ....
Hi hi .. spor la tras ... si bafta cu noul arc ... astept sa te vad tragand cu el ..
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 14 Jan 2008, 18:20

Ha,ha........nu Robin nu sunt sagetile mele ,sunt ale prietenului meu Florin care are un recurve de 60#.Eu i le-am reparat doar(pus nokuri sparte si lipit pene ce se deslipisera).Iti reamintesc ca eu NU TRAG CU SAGETI DE ALUMINIUM.Ale mele au 850 de grains si au 11 mm in diametru.Doar virful cintareste 17 grame.Si........sunt de LEMN,cu selfnok.

Si asa cum ti-am promis mai demult iti pun si niste poze .......sa faci o comparatie:

Image

Image


Numai bine.

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 22 Jan 2008, 17:15

Astazi am revenit in tara si nerabdator m-am apucat sa derulez proiectul construirii arcului.Cu ocazia asta am facut o proba "LA Rece",a lipirii laminatelor de ulm ,minerului si fibrei de sticla.Deasemeni am taiat laminatele de ulm care urmeaza a fi lipite pe burta arcului precum si a fibrei de sticla aferente acesteia.

Image

Image

Image

Deasemeni dupa cum se poate observa din fotografii am aplicat si menghinele pe matrita si pe laminate,dar FARA sa presez puternic prin stringere caci direct pe fibra de sticla NU ESTE INDICAT caci mai mult ca sigur ca se va sparge daca se va insista.Nu uitati ca acest proces(de stringere ) se va derula doar cu fisiile de tabla si cauciuc adaugate pe laminat

Miine voi incepe lipirea propriu -zisa a componentelor arcului........bineinteles tinindu-va la curent cu toate operatiile ce decurg din aceasta impreuna cu imagini sugestive privind succesiunea operatiilor.

eduardbilanin
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by eduardbilanin » 22 Jan 2008, 22:22

Am uitat sa mentionez ca rasina pe care o folosesc este Smooth-On,si are nevoie de coacere.
Deasemeni ,in legatura cu cuptorul:acesta este facut dintr-un dulap de vestiar vechi pe care l-am captusit pentru termoizolatie cu spuma din aceea cu care se izoleaza fatadele cladirilor,de 15mm grosime.
ca si sursa de incalzire folosesc 5 becuri de 100W legate intre ele.Am pus cam multe ,caci salta la 60 grade foarte repede,dar am pus un termostat care le stinge cind ajunge la temperatura ideala,si le reaprinde cind se raceste la 60grade.

Deasemeni am pus 2 termometre : unul digital pozitionat la mijlocul cutiei,intr-o pozitie neutra care indica temperatura din 2 in 2 secunde si unul mecanic care este mai lent ca si reactie dar imi permite sa verific temperatura bruta care se dezvolta.
Nu este mare smecherie cuptorul asta dar important este sa fie eficace.
Este eficace caci incalzeste la 60 grade in 4 minute.

Locked