Salut,
Vreau sa-mi fac un arc cu backing musai tendon. Din ce-am vazut (posturi mai vechi) pe forum aici, singurii adezivi considerati buni pentru un asa backing sunt cleiurile de oase/ basici peste/ piele etc...
M-ar interesa sa stiu daca a descoperit intre timp cineva dintre voi o alta solutie (exista de altfel un producator cunoscut de arcuri care se lauda ca lipeste tendonul cu "adezivi moderni" pentru un anumit tip de arcuri). Banuiesc ca este complicat din cauza flexibilitatii cerute pentru un adeziv care sa prinda tendonul de spatele arcului...
De ce nu vreau clei de oase/ peste etc:
1) - am inteles ca nu prea rezista la umezeala - logic considerand ca se dizolva in apa (stiu ca exista solutia cu lipirea cojii de mesteacan, dar inseamna masa in plus cu cleiul ce prinde coaja, iar eu am o obsesie cu eficienta si masa care nu contribuie la eficienta arcului..., plus ca nu cred sa fie o solutie sigura peste un anumit nivel al umiditatii aerului);
2) - am inteles ca lichefierea cleiului inseamna miros urat...iar eu sunt la apartament...
Nu stiu cata importanta are, dar arcul la care ma gandesc nu ar fi ceva foarte tare (17 - 20kgf), reflex potrivit si intindere maxima pe la 73 cm pentru 1,40 m ntn de-a lungul corpului, maner rigid (ideea este ca sunt oricum conditionat de limitele lemnului pe compresie, chiar daca aleg de ex. corn si-l mai si calesc).
Multumesc anticipat.
Inlocuitor pentru cleiul de peste?
-
- Membru al forumului
Re: Inlocuitor pentru cleiul de peste?
Si eu ma confrunt cam cu aceeasi problema...nu prea as vrea sa folosesc clei(desi stiu ca este cel mai recomandat la lipirea tendonului).Exista totusi posibilitatea ca un arc cu tendon de pana la 25 kg lipit cu rasina epoxidica sa fie o reusita?
- Pisic
- Membru al forumului
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
mirosul nu e nush ce....deschizi fereastra si gata
;in legatura cu umiditatea....daca vezi ca e ud afara,tragi cu altu
altceva nu ai ne sa faci,nu numai cleiul e sensibil la umezeala,ci si tendonul (ambele chestii sunt din colagen,de aceea se lipesc bine si ii elastica lipitura);la umezeala isi schimba proprietatile si nu mai e bine
pana acum nu am vazut sau auzit de cineva sa lipeasca tendon cu rasina...daca unii folosesc clei de mii de ani si au rezultate bune,de ce sa ne complicam?

pana acum nu am vazut sau auzit de cineva sa lipeasca tendon cu rasina...daca unii folosesc clei de mii de ani si au rezultate bune,de ce sa ne complicam?
' NOSTRUM VIRET ROBUR ' -Our strength is as a green tree.
-
- Membru al forumului
Sal....de auzit am auzit pe la unii ca au folosit ceva mai modern sa zic asa, numai ca rezultatele nu au fost chiar cele dorite...nu stiu care-i faza cu mirosul, ca eu am folosit la clei de asta de mi-au sarit fulgii si nu stiu, dar chiar nu e asa un miros de nesuportat.....iar cu umezeala sa nu-ti inchipui ca daca afara e o vreme asa mai cu ceata de ex, mai umeda, o sa inceapa sa se dizolve cleiul ala....asta in nici un caz....da e adevarat ca de ex, arcul mai poate scadea un pic in forta....dar in nici un caz sa se dizolve cleiul.... nici cu apa rece nu se dizolva chiar asa usor cleiul de peste, oase, piele, etc...asa ca, alta cale mai simpla nu prea e....poti incerca cu rasina, si nah....vezi si tu ce se intampla...dar e pacat de tendon....cu clei de piele, sau peste, daca de ex, ceva nu merge ok, si vrei sa rezuperezi tendonul, acest lucru e posibil...cu rasina, nu prea mai ai ce sa rezuperezi....bafta
-
- Membru al forumului
Va multumesc. Concluzia este ca voi incerca cu clei de peste. Sunt curios ce-o sa-mi iasa...