Salut, sunt incepator, evident...
M-am documentat cat am putut de mult si un lucru e clar: nu trebuie sa ma arunc cand e vorba de achizitionarea unui arc. Insa un lucru e cert, imi dorect un arc recurve.
Ma framanta cateva intrebari legate de dimensiunile arcului si elementele din care este compus, cum ar fi: eu am 1.80 inaltime si 80 de kg, ce dimensiune trebuie sa aibe arcul? Din cate am inteles, dimensiunea arcului da si puterea acestuia, si-mi doresc un arc peste 30 lbs...
Conteaza atat de mult daca achizitionez o crosa mai ieftina si brate mai performante? Nu vreau sa fac performanta, ci doar sa-mi satisfac o placere.
Ce tip de sageti ma sfatuiti sa folosesc?
Iancule, Jianule, scoate toate arcurile ca te-ajung poterele
- Neacsu Ionut
- Constructor de arcuri
- Am un arc:da
- Construit de mine:da
- locuiesc in::Constanta
- judet:Constanta
- Varsta:17
Re: Iancule, Jianule, scoate toate arcurile ca te-ajung poterele
salut
parerea mea....pentru ce vrei tu nu-i nevoie de o imitatie de olimpic.....
daca vrei pe viitor sa faci performanta, atunci merita, te obisnuiesti cu forma etc...daca nu nu, pt ca cele ''olimpice'' ieftine sunt ''ieftine''....mai bine cauti sau iti faci unul mai traditional...
la dimensiunile tale 30de lbs e putin....eu as zice 45-50lbs
nu vreau sa se inteleaga ca arcurile olimpice nu ar fi bune, doar ca fiecare are scopul lui, cu un olimpic tragi in poligon, sala....mai greu la padure....nu stiu....e doar parerea mea....depinde unde si cum il folosesti
sagetile din lemn sunt ok.....din bambus sunt chiar foarte bune....din aluminiu si carbon sunt mi-a scumpe, si daca nu vrei cine stie ce performanta eu zic ca nu merita...
parerea mea....pentru ce vrei tu nu-i nevoie de o imitatie de olimpic.....
daca vrei pe viitor sa faci performanta, atunci merita, te obisnuiesti cu forma etc...daca nu nu, pt ca cele ''olimpice'' ieftine sunt ''ieftine''....mai bine cauti sau iti faci unul mai traditional...
la dimensiunile tale 30de lbs e putin....eu as zice 45-50lbs
nu vreau sa se inteleaga ca arcurile olimpice nu ar fi bune, doar ca fiecare are scopul lui, cu un olimpic tragi in poligon, sala....mai greu la padure....nu stiu....e doar parerea mea....depinde unde si cum il folosesti
sagetile din lemn sunt ok.....din bambus sunt chiar foarte bune....din aluminiu si carbon sunt mi-a scumpe, si daca nu vrei cine stie ce performanta eu zic ca nu merita...
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...
- Mugurbb
- Membru al forumului
- Construit de mine:nu
- locuiesc in::Cluj-Napoca
- judet:Cluj
- Varsta:37
Salut popeman.
Gindesti bine.
Inainte de a cumpara un arc, e ideal sa incerci mai multe arcuri de diferite tipuri ca sa-ti faci o parere.
Incearca sa stabilesti lungimea sagetii de care ai nevoie care e de fapt lungimea ta de intindere a arcului (in engl. "draw length"). Pentru tine, la 1.80 m inaltime ar trebui sa fie in jur de 72 cm. Arcul potrivit ar fi de 66 inch lungime.
Ca sa inveti o pozitie corecta de tragere e bine sa incepi cu un arc mai slab ca forta, care iti permite sa tragi in mod repetat fara sa obosesti. Ma feresc sa-ti spun cit de tare pentru ca vei afla singur incercand arcuri de diferite forte de intindere.
Daca iti permiti, ia-ti un arc mai scump decat unul ieftin. Mai multi spun (si eu) ca o crosa ieftina si brate performante sunt de preferat decit viceversa.
Incepe cu sageti de lemn (si pene naturale sau de plastic in functie de ce suport de sageata vei folosi).
Succes si have fun!
PS: pt. mine un avantaj la un recurve take-down este ca il faci mic si-l bagi in rucsac.
Gindesti bine.
Inainte de a cumpara un arc, e ideal sa incerci mai multe arcuri de diferite tipuri ca sa-ti faci o parere.
Incearca sa stabilesti lungimea sagetii de care ai nevoie care e de fapt lungimea ta de intindere a arcului (in engl. "draw length"). Pentru tine, la 1.80 m inaltime ar trebui sa fie in jur de 72 cm. Arcul potrivit ar fi de 66 inch lungime.
Ca sa inveti o pozitie corecta de tragere e bine sa incepi cu un arc mai slab ca forta, care iti permite sa tragi in mod repetat fara sa obosesti. Ma feresc sa-ti spun cit de tare pentru ca vei afla singur incercand arcuri de diferite forte de intindere.
Daca iti permiti, ia-ti un arc mai scump decat unul ieftin. Mai multi spun (si eu) ca o crosa ieftina si brate performante sunt de preferat decit viceversa.
Incepe cu sageti de lemn (si pene naturale sau de plastic in functie de ce suport de sageata vei folosi).
Succes si have fun!
PS: pt. mine un avantaj la un recurve take-down este ca il faci mic si-l bagi in rucsac.
Silence is golden and Duct Tape is silver.
- Sharpshooter
- Membru al forumului
- locuiesc in::Craiova
- judet:Dolj
- Varsta:31
Salut, asa cum te-au sfatuit si antevorbitorii mei , eu iti propun un arc demontabil , adica format din brate si maner , din doua motive: primul ar fi usurinta in transportare , si cel de al doilea ar fi posibilitatea de a progresa pastrand acelasi arc , posibilitatea de a schimba bratele cu unele mai tari pe viitor daca vei evolua si vei simti nevoia . Eu te-as sfatui sa incepi cu un arc de 40 de livre nu mai mult deoarece un arc prea tare iti va rapi placerea de a trage si te va face sa te simti frustrat, va fi mai greu de stapanit , si va fi mai putin confortabil la tras . Ulterior daca simti nevoia poti lua brate mai tari si eventual poti vinde bratele mai slabe . Demontabil ai 2 variante , un arc olimpic , si aici ma refer la o crosa sau maner si la un set de brate ; bratele de calitate (exclus entry level cele mai ieftine) sunt universal fitting deci se potrivesc la majoritatea manerelor , deci nu e neaparat nevoie sa iei si brate si maner de la acelasi producator desi ar fi recomandat . Pretul unui astfel de arc , exclus entry level adica neluand in calcul cele mai ieftine variante care de obicei se opresc pe la 34-36 de livre , poate ajunge pana pe la 800-900 lei in functie de ce alegi (maner + brate + coarda+ arroerest )
O alta varianta ar fi sa iei un recurve take-down hunting (laminat de lemn ) si aici variantele sunt multe , preturile pot ajunge undeva la 600-700 lei un arc complet . Trebuie sa stabilesti daca esti dreptaci sau stangaci pentru ca arcurile recurve olimpice sau takedown sunt cu fereastra de tragere si sunt dedicate pentru arcasi de stanga sau de dreapta .
Sageti de lemn pentru takedown sau de carbon -aluminiu daca optezi pentru olimpic .
Asa cum ti s-a mai zis , cumpara cel mai scump arc pe care ti-l poti permite dar initial incearca undeva la un club mai multe variante sa vezi ce ti se potriveste . Ia in calcul si alte cheltuieli , tinta , protectii , pene de schimb , coarda de schimb , tolba , finger tab sau manusa (sau inel ) . Daca optezi pentru olimpic si vrei performanta va trebui sa investesti in accesorii care ulterior pot depasi arcul ca si pret (stabilizatoare , v-bar , sistem de ochire , click , button, wrist sling, extractor etc)
Nu in ultimul rand daca nu te deranjaza sa te intrebe vecinii de ce pleci la pescuit la ora 6 seara dupa program nu exclude varianta achizitei unui longbow sau flatbow . Sa auzim de bine
O alta varianta ar fi sa iei un recurve take-down hunting (laminat de lemn ) si aici variantele sunt multe , preturile pot ajunge undeva la 600-700 lei un arc complet . Trebuie sa stabilesti daca esti dreptaci sau stangaci pentru ca arcurile recurve olimpice sau takedown sunt cu fereastra de tragere si sunt dedicate pentru arcasi de stanga sau de dreapta .
Sageti de lemn pentru takedown sau de carbon -aluminiu daca optezi pentru olimpic .
Asa cum ti s-a mai zis , cumpara cel mai scump arc pe care ti-l poti permite dar initial incearca undeva la un club mai multe variante sa vezi ce ti se potriveste . Ia in calcul si alte cheltuieli , tinta , protectii , pene de schimb , coarda de schimb , tolba , finger tab sau manusa (sau inel ) . Daca optezi pentru olimpic si vrei performanta va trebui sa investesti in accesorii care ulterior pot depasi arcul ca si pret (stabilizatoare , v-bar , sistem de ochire , click , button, wrist sling, extractor etc)
Nu in ultimul rand daca nu te deranjaza sa te intrebe vecinii de ce pleci la pescuit la ora 6 seara dupa program nu exclude varianta achizitei unui longbow sau flatbow . Sa auzim de bine
An ordinary man makes extraordinary quivers for ordinary people ....
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
https://www.facebook.com/TheLeatherArtisan?fref=ts
- Mugurbb
- Membru al forumului
- locuiesc in::Cluj-Napoca
- judet:Cluj
- Varsta:37
Sharpshooter wrote:Nu in ultimul rand daca nu te deranjaza sa te intrebe vecinii de ce pleci la pescuit la ora 6 seara dupa program nu exclude varianta achizitei unui longbow sau flatbow . Sa auzim de bine

Silence is golden and Duct Tape is silver.
-
- Membru al forumului
Multumesc mult pentru toate sfaturile voastre. Voi merge la un club pentru a testa un recurve, pentru ca este arcul cu care imi doresc sa invat si este foarte comod (adica il pot luat peste tot...).
Bine ca am postat intrebarea aici pentru ca ma batea gandul sa-mi cumpar un arc ce se vinde pe site-urile de pe la noi sub forma unui kit (arc complet, protectii, si niste sageti amarate).
Din cate inteleg, bugetul pentru o asemenea investitie se ridica pe la vreo 1200 RON, adica arcul complet 700-800, protectii , sageti si tinta (asta daca sunt foarte lenes si nu reusesc sa-mi fac si eu macar o tinta), bani de care nu dispun, cel putin nu toti odata, solutia fiind sa-mi cumpar treptat tot ce-mi trebuie.
Acum urmeaza o intrebare tampita...Recomandati o crosa din lemn la care pot atasa niste brate sa zicem Hoyt sau Samick cumparate de pe site-uri gen ebay.co.uk sau amazon.co.uk? Am gasit niste brate undeva la 50 de lire sterline, folosite, dar din poze par sa fie ingrijite. Cat despre crosa...sunt un tip mai de moda veche, pur si simplu nu-mi plac crosele din aliaje cu gauri prin ele
. Are vreo importanta daca imi cumpar o crosa ieftina gen Raven Wooden Handle?
Bine ca am postat intrebarea aici pentru ca ma batea gandul sa-mi cumpar un arc ce se vinde pe site-urile de pe la noi sub forma unui kit (arc complet, protectii, si niste sageti amarate).
Din cate inteleg, bugetul pentru o asemenea investitie se ridica pe la vreo 1200 RON, adica arcul complet 700-800, protectii , sageti si tinta (asta daca sunt foarte lenes si nu reusesc sa-mi fac si eu macar o tinta), bani de care nu dispun, cel putin nu toti odata, solutia fiind sa-mi cumpar treptat tot ce-mi trebuie.
Acum urmeaza o intrebare tampita...Recomandati o crosa din lemn la care pot atasa niste brate sa zicem Hoyt sau Samick cumparate de pe site-uri gen ebay.co.uk sau amazon.co.uk? Am gasit niste brate undeva la 50 de lire sterline, folosite, dar din poze par sa fie ingrijite. Cat despre crosa...sunt un tip mai de moda veche, pur si simplu nu-mi plac crosele din aliaje cu gauri prin ele

-
- Membru al forumului
- Construit de mine:da
- locuiesc in::tgmures
- judet:mures
- Varsta:34
nu are nimic daca iei din lemn sau aluminiu, important e ca sistemul de prindere al bratelor sa se potriveasca.
-
- Membru al forumului
acuma nu stiu daca sunt in masura sa recomand, sunt si eu la inceput, insa cred ca poti incerca si variante mai ieftinute pentru inceput (poti scapa cu doar 300 lei cu arcul);
eu unu' mi-am luat recurve de la arcuri-sageti.ro si iti iei ce crosa vrei - ieftina/scumpa si poti alege brate de pana la 40#.
Sunt foarte multumit de achizitie, respectiv am luat crosa de aluminiu KAP (ieftina) si brate Striker(doar) de 32# dar sunt excelente, dupa parerea mea. Consider ca trebuie intai exercitiu nu chinuiala. bratele aste stiker sunt foarte foarte flexibile, prietenoase as spune. mai multi prieteni au luat brate lyons, ceva mai puternice, iar diferente chiar de 6-8# se simt foarte tare. In primul rand sunt mult mai brutale, as zice; in sensul ca au viteza mai mare si necesita sageti mai bune, altfel le indoaie si se duc aiurea.
in alta ordinde de idei crosa de lemn de la respectivul magazin nu o recomand.
oricum, bafta in alegerea potrivita
eu unu' mi-am luat recurve de la arcuri-sageti.ro si iti iei ce crosa vrei - ieftina/scumpa si poti alege brate de pana la 40#.
Sunt foarte multumit de achizitie, respectiv am luat crosa de aluminiu KAP (ieftina) si brate Striker(doar) de 32# dar sunt excelente, dupa parerea mea. Consider ca trebuie intai exercitiu nu chinuiala. bratele aste stiker sunt foarte foarte flexibile, prietenoase as spune. mai multi prieteni au luat brate lyons, ceva mai puternice, iar diferente chiar de 6-8# se simt foarte tare. In primul rand sunt mult mai brutale, as zice; in sensul ca au viteza mai mare si necesita sageti mai bune, altfel le indoaie si se duc aiurea.
in alta ordinde de idei crosa de lemn de la respectivul magazin nu o recomand.
oricum, bafta in alegerea potrivita
-
- Membru al forumului
Am mers weekendul acesta la MenFest la Romexpo, vorbind in prealabil cu un instructor de tir cu arcul de la un club bucurestean si am tras pentru prima data cu arcul
Asa cum ma asteptam, a fost dragoste la prima sageata (din 3 sageti
).
Tot ce-am vorbit cu instructorul se regaseste in postul lui Alexadru Ionescu, cuvant cu cuvant.
Cu toate ca am tras destul de bine, am fost mai mult decat socat atunci cand instructorul mi-a spus ca arcul pe care ma chinuiam sa-l intind (sudoarea prelingadu-se pe frunte ) avea doar 20 de livre...Nu-s un tip firav sau lipsit de forta si ma bucur ca am reusit sa trag inainte sa-mi cumpar arc, deoarece gasisem un Samick recurve cu lamele de 40 de livre si am fost cat pe ce sa-l cumpar.
O sa ma duc sa trag vre-o luna cu mai multe tipuri de arcuri si de puteri din ce in ce mai mari.
Va multumesc mult pentru toate posturile voastre
, au fost de mare folos. Daca va mai trece prin minte un sfat bun sau orice altceva, va rog sa scrieti. Pe masura ce voi progresa in acest domeniu si se vor ivi alte neclaritati, o sa mai profit de amabilitatea voastra.
Al vostru novice arcas, Vlad.

Asa cum ma asteptam, a fost dragoste la prima sageata (din 3 sageti

Tot ce-am vorbit cu instructorul se regaseste in postul lui Alexadru Ionescu, cuvant cu cuvant.
Cu toate ca am tras destul de bine, am fost mai mult decat socat atunci cand instructorul mi-a spus ca arcul pe care ma chinuiam sa-l intind (sudoarea prelingadu-se pe frunte ) avea doar 20 de livre...Nu-s un tip firav sau lipsit de forta si ma bucur ca am reusit sa trag inainte sa-mi cumpar arc, deoarece gasisem un Samick recurve cu lamele de 40 de livre si am fost cat pe ce sa-l cumpar.
O sa ma duc sa trag vre-o luna cu mai multe tipuri de arcuri si de puteri din ce in ce mai mari.
Va multumesc mult pentru toate posturile voastre

Al vostru novice arcas, Vlad.