Primul flatbow

Daca esti la primul arc, intreaba aici....
sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului
Re: Primul flatbow

Post by sk8eradu » 14 Mar 2010, 19:48

Salut din nou!

Va multumesc de sfaturi! Am sa tin cont pe viitor! :)

Ieri am continuat constructia la arc. Dupa cum spuneam mai demult, urmatorul pas era indoirea la maner (pentru ca nu era aliniata coarda cu manerul). Urmarind instructiunile din TBB (si ale bunicului si tatalui), am folosit o oala cu apa si folie de aluminiu pentru a face aburi. A stat arcul acoperit in oala o ora (30 min pe o parte, 30 pe cealalta) si apoi a fost pus intr-o "presa" improvizata dintr-un cric de masina si o banca. Arcul a fost indoit cu vreo 4 cm mai mult, cu ideea ca isi va reveni cand il eliberez din presa a doua zi...
Azi am fost sa vad arcul. Presa a functionat bine, poate prea bine... arcul nu si-a revenit mai mult de 2 cm cand a fost scos. Avand in vedere ca nu a fost uscat complet, l-am pus invers in presa cu speranta ca isi va reveni. Daca nu iese, asta este! Repet procesul, dar de acum macar voi sti cu cat trebuie indoit mai mult.
Am si o poza cu "presa" in lucru:

Image

Din nou, orice observatii/sugestii/sfaturi sunt binevenite! :)

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 15 Mar 2010, 21:54

Azi am scos pt a doua oara arcul din presa si... voila! :d Sfoara e aliniata cu manerul, deci arcul poate fi continuat. Problema e ca s-a crapat o zona a manerului cand l-am pus la aburi. Nu voi mai putea folosi manerul ce l-am gandit initial (ingust is gros), dar ma voi descurca cu ce am (am lasat lemn in plus la maner)...
Acum am de asteptat sa se usuce (nu vreau sa risc sa ia set din cauza ca ii inca umed, mai ales la maner), si ma voi apuca de tillering.
Pana atunci... poate termin un flatbow din alun, de data asta facut dupa cum ati zis voi :) , cu inelele anuale intacte pe spate, si primul inel dat jos. Problema este ca nu se vad inelele prea bine la alun. Este vreo metoda sa le fac mai vizibile? :-?

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 15 Mar 2010, 22:21

Am sa-i fac poza cu prima ocazie, poate maine. Problema e ca a crapat la intalnirea cu fade-out-urile, deci daca sunt prea grave crapaturile va trebui sa reduc manerul la grosimea fade-out-urilor (dar, din nou, le-am lasat mai groase decat trebuie, just in case).
As avea doua intrebari. Stiu ca sunt "premature", dar probabil m-ar ajuta si pe viitor, si sunt curios... :d
In cazul in care vreau sa ingrosh manerul, sa nu se indoaie, este ceva de facut? (o mica laminare, probabil?)
In cazul in care nu mai am ce face cu manerul, se pot folosi bratele intr-un take-down in care sa imbin bratele intr-un tub(ca sa fiu mai explicit, sa tai arcul la maner si sa folosesc jumatate de maner la fiecare brat si sa le introduc intr-un capat si altul al unui tub)? :-?

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
Am un arc:da
Construit de mine:da
locuiesc in::Constanta
judet:Constanta
Varsta:17

Post by Neacsu Ionut » 15 Mar 2010, 22:28

Salut!

la alun nu e cazul sa dai inele jos, alunul e foarte bun in tensiune...e suficient sa dai coaja jos....

dar ca sa evidentiezi totusi inelele....nu stiu....eu am folosit cerneala mai demult :d ...dai cu cerneala si stergi repede, astfel cerneala se absoarbe doar in stratul dintre inele....sincer nu recomand....se pateaza aiurea lemnul....eram si eu mai mic.....da a mers

acum imi dau seama ca mai bine folosesti bait sintetic, pe acelasi principiu, dai si stergi dupa cateva minute....ar trebui sa se vada mai bine inelele....si nici nu murdaresti aiurea lemnul, pt ca diupaia poti baitui arcul in aceeasi culoare... :)

problema e ca la alun nu prea e poros stratul acela dintre inele....deci....nu stiu....in orice caz, prin baituire inelele ar trebui sa se evidentieze...

pe de alta parte, daca nu ai ciobit rau inelul, poate ar fi mai practic un baking de piele din aia de ros pt caini....
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 15 Mar 2010, 22:46

hmmm! interesant! :d am sa incerc chestia cu baitul pe o bucata mica de lemn, poate ma va ajuta...

zici sa pun backing? nu ar deveni lemnul mai slab in compresie cu backing? din cate am inteles, daca pui un backing pe arc se muta axa dupa care se indoaie lemnul mai aproape de back, si arcul se va comprima mai mult ca inainte pe belly (si cum alunul e mai slab in compresie, nu ar aparea probleme?). :-?

are alte roluri backingul in afara de mentinerea integritatii spatelui la arc?

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by Neacsu Ionut » 15 Mar 2010, 23:17

da, daca ai pune tendon intr-adevar ar fi prea solicitata burta....sau bambus....un baking mai puternic ca sa zic asa poate creea probleme in compresie la lemnele mai ''slabe''....

dar pielea aia nu cred sa influnenteze atat...doar tine spatele

oricum, la alun incearca sa ai burta cat mai plata( indiferent daca are sau nu baking)....

iar un tratament termic cu heatgunul nu ar strica.... :)
To know is to know that you know nothing. That is the true meaning of knowledge...

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 15 Mar 2010, 23:32

Multumesc de raspuns! :) Incep sa inteleg tot mai bine cum functioneaza arcul :-?

Da, vreau sa incerc un tratament termic. Se poate ca tratamentul sa influenteze tillerul sau taria in vreun fel?

Neacsu Ionut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri

Post by Neacsu Ionut » 15 Mar 2010, 23:45

daca faci tratamentul termic uniform nu ar trebui sa influenteze tillerul....iar forta arcului creste un pic, 1-2 kg

in schimb lemnul devine mult mai rezistent in compresie...arcul e mai rapid...ia mai putin set...etc....

il incalzesti pana se face maroniu....nu negru.... :)

sk8eradu
Membru al forumului
Membru al forumului

Post by sk8eradu » 16 Mar 2010, 19:23

Uite si poza cu manerul:

Image

Se vede o crapatura oblica deasupra la fade, merge de-a lungul manerului cam 2-3cm. Mai are o crapatura pe partea cealalta aproape pana la jumatatea manerului (dar nu e adanca), si cateva mai micute in partea cealalta.
Incep sa cred ca am gresit prin forma care i-am dat-o manerului. Ar fi trebuit sa fac imbinarea cu fade-urile mai mare (adica sa fie mai alungit manerul)?

florinarnaut
Constructor de arcuri
Constructor de arcuri
locuiesc in::Brasov

Post by florinarnaut » 16 Mar 2010, 21:28

Salut!
Daca unde se vede lemnul crapat este minerul,in lateral sint cumva bratele?
"Traieste de parca n-ar muri niciodata, si apoi moare fara sa fi trait"
- Dalai Lama -

Post Reply